تاریخ انتشار: چهارشنبه 1402/08/03 - 17:12
کد خبر: 485842

چرا کاهش ارزش پول ملی منجر به رشد صادرات در اقتصاد ایران نمی‌شود؟

 چرا کاهش ارزش پول ملی منجر به رشد صادرات در اقتصاد ایران نمی‌شود؟

افزایش بهای تمام شده و اشباع ظرفیت تولید صنایع مادر و عدم توان برای افزایش ظرفیت تولید دو عامل اصلی است که باعث می شود تا کاهش ارزش پول ملی منجر به افزایش صادرات در اقتصادی شبیه اقتصاد ایران نشود.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»، اخیرا رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در اظهاراتی گفته است: «نتیجه کاهش ارزش پول ملی باید صادرات چند برابری باشد. در دنیا 2 درصد کاهش ارزش پولی می‌دهند و صادراتشان 20 درصد افزایش پیدا می‌کند. در اینجا چند درصد ارزش پول ملی کم می‌شود ولی صادرات رشد نمی‌کند و درجا می‌زند. این موضوع به هیچ عنوان منطقی نیست».

اگرچه اظهارات پور ابراهیمی در هفته ی گذشته واکنش های مختلفی را در بر داشت و کارشناسان مختلفی پاسخ های بعضا متفاوتی را به اظهارات پور ابراهیمی دادند. اما در این گزارش سعی می کنیم تا علاوه بر دلایلی که در روز های اخیر مطرح شد، پاسخی متفاوت به این اظهارات داده باشیم.

1- افزایش بهای تمام شده منجر به کاهش رقابت پذیری کالای ایرانی

اولین نکته ای که باعث می شود کاهش ارزش پول ملی در اقتصادی شبیه اقتصاد ایران منجر به افزایش صادرات نشود، کاهش قدرت رقابت کالای داخلی با کالای خارجی به واسطه ی افزایش بهای تمام شده است. به بیانی دیگر وقتی نرخ ارز در اقتصاد ایران افزایش پیدا می کند به دلیل اینکه تولید (بخصوص تولید صنعتی) وابستگی بالایی به واردات مواد اولیه و کالای واسطه‌ای و سرمایه‌ای داشته باشد ( ارزبری تولید در اقتصاد ایران بالا است)  افزایش نرخ ارز (افت ارزش پول ملی) منجر به افزایش قیمت تمام شده محصول و نهایتاً کاهش توان رقابتی آن در بازارهای صادراتی خواهد شد.

از طرفی با توجه به اینکه مواد اولیه تولید به واسطه ی ساز و کار بورس کالا با نرخ ارز قیمت گذاری می شوند ( نرخ جهانی در نرخ تسعیر داخلی ) در واقع هر میزان شاهد افزایش در نرخ ارز باشیم، از آن طرف بهای تمام شده ی کالای تولید شده به واسطه ی افزایش قیمت مواد اولیه بیشتر خواهد شد.

بنابراین می توان اینطور گفت که افزایش نرخ ارز منجر به افزایش بهای تمام شده مواد اولیه ای که از داخل و خارج تهیه می شوند ( بورس کالا- واردات ) خواهد شد که در نهایت قدرت رقابت کالای ایرانی را در بازار های جهانی کاهش خواهد داد.

2- اشباع ظرفیت تولید عامل اصلی عدم تاثیر گذاری کاهش ارزش پول ملی در افزایش صادرات

اما شبهه ای که برخی به استدلال اول وارد می کنند که اتفاقا چندان بی راه هم نیست، این است که اساسا سبد صادراتی در اقتصاد ایران، بیشتر مربط به کالاهای خام و نیمه خام یا همان کالاهای بالادستی است که اکثرا یا نرخ ارز تاثیر مستقیم روی بهای تمام شده آنها ندارد و یا تاثیر نرخ ارز در بهای تمام شده مقدار قابل توجهی نیست.

همانطور که در جدول آمار صادرات 6 ماهه نیمه اول سال مشخص است عمده ی صادرات کشور به ترتیب شامل محصولات پتروشیمی و پایه نفتی، معدن و صنایع معدنی، صنعت و کشاورزی است.

 چرا کاهش ارزش پول ملی منجر به رشد صادرات در اقتصاد ایران نمی‌شود؟

عمده کالاهایی که سبد صادراتی ما را تشکیل می دهند شامل: مصحولات نفتی و پتروشیمی، محصولات معدنی، کشاورزی و سیمانی است. نکته ای که در اینجا وجود دارد این است که اکثر کالاهای صادراتی ما در دسته کالاهای خام و نیمه خام قرار میگیرند که اساسا تاثیر نرخ ارز بر روی تولید آن ها (به بیانی بهتر استخراج آن ها ) چندان زیاد نیست، بنابراین افزایش نرخ ارز سبب افزایش چشم گیر بهای تمام شده آن ها نمی شود.

نکته ای که در اینجا وجود دارد این است که اساسا امکان افزایش ظرفیت تولید برای اکثر صنایع ما به دلایل مختلف وجود ندارد و دقیقا این موضوع است که باعث شده تا با افزایش نرخ ارز حجم و ارزش ارزی صادرات کشور تفاوتی نکند.

در واقع چون صنایع ما به دلیل عدم سرمایه گذاری یا عدم ارتقا تکنولوژی و افزایش بهره وری، توسعه یافته نیستند اساسا کاهش ارزش پول ملی نمی تواند منجر به افزایش حجم صادرات شوند چرا که تقریبا ظرفیت تولید صنایع اصلی ما در حال حاضر اشباع است و امکان افزایش ندارد.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
فیلم | خونریزی چشم یکی از دانشجویان، در ناآرامی‌های امروز دانشگاه تهران
فیلم | پرتاب سنگ به طرف دانشجویان امیرکبیر
فیلم | پرتاب سنگ به سمت دانشجویان دانشگاه شریف
دشمن دانشگاه مجازی می‌خواهد؛ ما نمی‌گذاریم
بیانیه بسیج دانشجویی دانشگاه شریف پیرامون اتفاقات روز گذشته
هشدار کمیته انضباطی دانشگاه علم و صنعت به دانشجویان درباره هنجارشکنی
نتایج پذیرش بدون آزمون دانشگاه آزاد در دو مقطع تحصیلی منتشر شد
رشد آرام قیمت طلا و سکه در بازار تهران
دبیران کارگروه‌های تخصصی کمیسیون بررسی علمی اعتراضات منصوب شدند
جزئیات و شرایط شرکت در هجدهمین المپیاد علمی علوم پزشکی دانشگاه آزاد
برخورد با منتشرکنندگان فیلم‌های تحریف‌شده از دانش‌آموزان برخی مدارس
اگر اعتراضات دانشجویی به خشونت منجر شود، از دانشجو حمایت نمی‌کنیم
‌شهادت ۲۲ دانش‌آموز در اغتشاشات اخیر
جزئیات اسکان دانشجویان دکتری وزارت بهداشت تربیت مدرس در خوابگاه
آزادی ۴ دانشجوی دانشگاه شهید بهشتی با پیگیری رئیس دانشگاه
آغاز ثبت نام جذب اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد
سهراب بختیاری زاده سرمربی تیم فوتبال استقلال شد + عکس
گفت‌وگوی گروسی و عراقچی درباره مذاکرات ایران و آمریکا
هوای تهران از ابتدای سال فقط ۶ روز پاک بوده است
تسهیلات رفاهی دستیاران پزشکی در ۱۴۰۵
نسخه طلایی تغذیه برای روزه‌ اولی‌ها
نظرسنجی
بنظر شما باتوجه به حوادث اخیر و شکست سنگین از ایران، چقدر احتمال فروپاشی رژیم صهیونیستی وجود دارد؟





مشاهده نتایج
go to top