به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ یادداشت از علیرضا کریمخانی///* دیروز دو «خبر آزادی» در رسانهها مخابره شد که در ظاهر هیچ ارتباطی با یکدیگر ندارند. محمد خزایی، پژوهشگر و فعال رسانهای که گفته شد پس از انجام اعمال حج، به دلیل انتشار تصاویری در حمایت از فلسطین و اقدامات رسانهای که در یک کلام، پا گذاشتن روی خطقرمز سعودیها محسوب میشد توسط دولت عربستان دستگیر شده؛ و در نهایت هم پس از حدود ۷۰ روز با آزاد شد و به ایران بازگشت.
پاول دورف نیز مالک تلگرام است که توسط پلیس فرانسه بازداشت شد. اتهامات او مجموعهای از فعالیتها در فضایمجازی بود که از نظر دولت فرانسه غیرقانونی است؛ مواردی مانند:
- ارائه خدمات رمزنگاری با هدف تضمین محرمانگی بدون اعلامیه تأیید شده
- امتناع از ارائه اطلاعات یا اسناد لازم برای اجرا و عملیات شنودهای مجاز قانونی به درخواست مقامات ذیصلاح
- و در اختیار داشتن تصاویر پورنوگرافی کودکان.
علت بازداشتها در هر دو مورد، مربوط به فعالیتهای مجازی است؛ یکی در سطح انتشار محتوا و دیگری در سطح فراهمسازی بستر(پلتفرم).
عربستان و فرانسه [فارغ از هرگونه بحث درباره درست یا غلط بودن اقدام اخیر این دو کشور،] مانند بسیاری دیگر از کشورها، قوانینی برای #فضای_مجازی خود دارند که امکان نوعی «حکمرانی بر فضای مجازی» را در کشورشان فراهم میکند. در نتیجه اگر عملی خلاف قوانین آنها انجام شود با آن برخورد میکند؛ علیالخصوص اگر روی خطقرمزهای آنها پاگذاشته شود.
این قانونمندی فضای مجازی و حکمرانی بر آن، همان حسرتی است که سالهاست دلسوزان کشور میخورند. فقدان امکان مقابله با دادههای غلط (فیکنیوز)، حفاظت از دادههای کاربران داخل مرزهای کشور، جلوگیری از انتشار مطالب خلاف امنیت ملی، ایجاد فضای مجازی سالم برای نوجوانان و جوانان و... خسارتهای فراوانی را به کشور وارد کرده و میکند.
رهبر انقلاب در اولین دیدار با اعضای هیئت دولت چهاردهم بار دیگر مطالبه قانونمند کردن و ایجاد حکمرانی بر فضای مجازی را تکرار کردند: «آنچه مهم است این است که در فضای مجازی، حکمرانی قانونمند وجود داشته باشد؛ ... اگر قانونی ندارید، قانون را به وجود بیاورید و بر اساس آن قانون، زمام کار را به دست بگیرید. همهی دنیا این کار را میکنند؛ میبینید دیگر، این جوان بیچاره را فرانسویها [بازداشت کردند]! یعنی اینقدر و تا این حد سختگیری انجام میگیرد که طرف را میگیرند زندان میکنند، تهدید میکنند که بیست سال محکومیّت به تو خواهیم داد.
فعال سابق دانشجویی