به گزارش گروه سیاسی «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ در دیدار اخیر مقام معظم رهبری با هیات دولت چهاردهم، ایشان به مغتنم شمردن دوره 4 ساله دولت اشاره داشتند و فرمودند که این دوره 4 ساله زمان کمی نیست و میتوان اقدامات موثری در کشور انجام داد. ایشان برای این سخن خود به دورههای سه ساله امیرکبیر و شهید رئیسی استناد نمودند. به همین مناسبت در این نوشتار به بررسی شباهتهای دوره شهید رئیسی و امیرکبیر پرداخته میشود.
- امیرکبیر در یکی از اقدامات خود به خزانه کشور سروسامان داد و اوضاع دخل و خرج کشور را منظم کرد.
در دولت شهید رئیسی نیز در همین راستا حساب واحد خزانه ایجاد شد و تمامی منابع دولت در یک حساب تجمیع شد تا از دولت برای مخارج خود در ماههای ابتدایی، از بانک مرکزی تنخواه نگیرد. همچنین کسری بودجه در ابتدای دولت شهید رئیسی 480 هزار میلیارد تومان بود که در دوره سه ساله دولت سیزدهم بشدت کاهشی شد.
همچنین دولت سیزدهم در ابتدای امر، بدهکارترین دولت 28 سال گذشته را تحویل گرفت و بدهیهای سنگین در حوزههای مختلف را پرداخت نمود بطوریکه بعضا ماهیانه 15هزارمیلیاردتومان بدهی دولت قبل پرداخته میشد. از سوی دیگر چاپ اوراق در دولت سیزدهم بشدت کاهشی شد تا روند ایجاد بدهی نیز کاهش یابد.
همچنین در دوره شهید رئیسی به اصلاح نظام مالیاتی پرداخته شد و درآمدهای مالیاتی سهم بالاتری در بودجه نسبت به درآمدهای نفتی به خود اختصاص داد. همچنین افزایش درآمدهای مالیاتی به شکلی بود که بخش عمده آن از قشر پردرآمد اخذ میشد.
- از دیگر برنامههای اجرا شده در دوره امیرکبیر بهبود وضعیت کشاورزی بود. در دوره شهید رئیسی نیز بشدت خرید تضمینی گندم از کشاورزان افزایش یافت بصورتی که کشور به خودکفایی گندم بسیار نزدیک شد. از سوی دیگر گندم از کشاورزان با قیمت بسیار بالاتری نسبت به دوره قبل خریداری شد تا وضعیت زندگی کشاورزان نیز بهبود یابد.
از سوی دیگر در دولت دوازدهم صفهای طویل مرغ را شاهد بودیم که ناشی از کمبود تولید بود و واردات مرغ به منظور تامین این نیاز شکل میگرفت. اما امروز درحالی دولت چهاردهم بر سر کار آمده که دیگر خبری از صفهای طولانی مرغ نیست و مازاد تولید نیز وجود دارد.
- امیرکبیر در دوره کوتاه سه ساله خود سعی نمود تجارت کشور را سامان دهد. در دوره شهید رئیسی نیز صادرات نفت که بدلیل تحریمها بشدت محدود شده بود مجددا رونق گرفت و طبق آخرین آمار موسسه کپلر امروز چیزی حدود 1 میلیون و750 هزار بشکه نفت صادر میشود. این در حالی است که در اواخر دولت دوازدهم صادرات نفت در حدود 600 هزار بشکه در روز بود. همچنین تجارت بدون نفت رشد حدود 57 درصدی و صادرات غیرنفتی با رشد حدود 40 درصدی مواجه بوده است. توجه ویژه به همسایگان نیز موجب افزایش 100 درصدی صادرات به همسایگان گردید.
همچنین پیوستن به سازمانهای بینالمللی شانگهای و بریکس که آرزوی چندین ساله دولتهای مختلف بود در همین دوره سه ساله صورت پذیرفت.
- از دیگر اقدامات اساسی امیرکبیر ساخت بیمارستان و مایهکوبی اجباری آبله بود. در دوره شهید رئیسی نیز توجه ویژهای به حوزه سلامت شد. شهید رئیسی در حالی بر سر کار آمد که وضعیت کرونا بحرانی بود. کشور در برخی روزها 800 کشته بابت کرونا ثبت میکرد. با همت ویژه شهید رئیسی و واردات گسترده واکسن، این بیماری بسرعت ریشهکن شد و کشور به حالت عادی برگشت.
همچنین در این دوره کوتاه چندین ابربیمارستان تکمیل شد و به بهرهبرداری رسید. برخی بیمارستانها نزدیک به 30 سال بود که فرآیند ساختشان طول کشیده بود و با همت ویژه شهید رئیسی تکمیل گردید.
از دیگر خدمات بینظیر در حوزه سلامت، رایگان شدن درمان کودکان زیر 7 سال بود تا مردم در هنگام مراجعه به بیمارستان به منظور درمان کودک خود دغدغه مالی نداشته باشند.
بیمه درمان ناباروری و حمایت ویژه از ۱۰۷ گروه بیماری خاص و صعبالعلاج از دیگر اقدامات انجام شده در حوزه سلامت در این دوره کوتاه سه ساله بود.
برشمردن اقدامات سه ساله شهید رئیسی در این مجال نمیگنجد و برای اینکه بتوان از همه جنبهها اقدامات اصلاحی و اساسی این دولت را بررسی نمود باید چندین یادداشت در حوزههای مختلف تخصصی برای شرح این تحولات نوشت.