به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»، این روزها «ایران همدل» به پویشی فراگیر در میان ایرانیان و بهویژه زنان برای کمک به مردم و مقاومت لبنان تبدیل شدهاست؛ پویشی که پس از پیام 7مهرماه رهبرمعظمانقلاب فراگیر و به تجلی دیگری برای همدلی مردم ایران با مردم مظلوم لبنان و همچنین غزه تبدیل شدهاست. پس از اینکه حضرت آیتالله خامنهای در پیامی درباره «قضایای اخیر لبنان» تأکید کردند «بر همه مسلمانان فرض است با امکانات خود در کنار مردم لبنان و حزبالله سرافراز بایستند و در رویارویی با رژیم غاصب، ظالم و خبیث آن را یاری کنند»، موج گستردهای از پویشهای مردمی در این زمینه شکل گرفت که مهمترین آن، «ایران همدل» بود؛ پویشی مردمی که چهارمین مرحله آن بهمنظور جمعآوری مشارکتهای نقدی هموطنان برای کمک به مردم مظلوم فلسطین و لبنان آغازبهکار کرد و جلوههای کمنظیری را از کمکهای مومنانه مردم به ستمدیدگان لبنان و نیز غزه رقم زد. ایران همدل اما، تنها جلوه همدلی مادی و معنوی ایرانیان با مردم مظلوم لبنان و غزه نبود و طی روزهای اخیر پویشهای مختلفی ازسوی نهادهای مردمی و صنفی در این زمینه آغاز بهکار کردهاست؛ پویشهایی که با نقشآفرینی صنفها و قشرهای مختلف و بهویژه زنان، جلوههای ناب همدلی را به تصویر کشیده است.
اجازه مراجع
علاوهبر قشرهای مختلف مردم که نقش بیبدیلی در فراگیری پویش کمک به مردم لبنان داشتند، مراجع عظام تقلید شیعه نیز گامهای مؤثری در این زمینه برداشتهاند. براین اساس هم بود که حضرات آیات سیدعلی خامنهای، وحید خراسانی و عبدالله جوادیآملی برای اختصاص و استفاده بخشی از وجوهات شرعی بهمنظور کمک به مردم مسلمان جنوب لبنان اجازه دادند. علاوهبر رهبرمعظمانقلاب که اعلام کردند مؤمنان میتوانند از وجوهات شرعی خود، نصف سهم مبارک امام(ع) را، معادل یکچهارم خمس، برای کمک به مسلمانان جنوب لبنان پرداخت کنند، آیتالله وحیدخراسانی نیز استفاده از بخشی از وجوهات شرعی را برای کمک به مردم لبنان مجاز شمردند. ازسوی دیگر آیتالله جوادیآملی نیز اعلام کرد مقلدان اجازه دارند نصف سهم امام(ع) را برای کمک به مردم لبنان اختصاص دهند.
حمایت طلایی زنان
زنان ازجمله قشرهایی بودند که طی این روزها حماسه بیبدیلی در حمایت از مردم لبنان رقم زدند و جلوههای ناب پیوستن آنان به پویش «ایران همدل» بازتاب گستردهای در رسانهها و شبکههای اجتماعی داشتهاست. زنان ایرانی علاوهبر کمکهای نقدی خود، حجم قابلتوجهی از طلا و جواهراتشان را برای کمک به مردم لبنان اهدا کردند؛ کمکی که نشان میدهد زنان ایرانی برای حمایت از ستمدیدگان لبنان و همچنین غزه از مهمترین دارایی مادی خود نیز میگذرند و جلوههای کمنظیری را در این زمینه خلق میکنند.
همدلی زنان بوشهری
خبرهای منتشر شده در این زمینه نشاندهنده حرکتی جهادی ازسوی زنان ایرانی است؛ تا جایی که بهگفته مسئولان مربوطه، در پویشی که ازسوی حوزه علمیه خواهران استان بوشهر راهاندازی شدهاست، براساس آخرین آمارها، طی مدت ۴روز، معادل ۲میلیارد تومان طلا و ۵۰۰میلیون تومان وجه نقد اهدا شدهاست و این کمکها همچنان ادامه دارد. این اقدام اما، به بوشهر محدود نشده در شهرهای دیگر کشور نیز شاهد جلوههای ناب همدلی طلایی زنان با جبهه مقاومت بودهایم.
جلوههای ناب همدلی زنان تهرانی
زنان تهرانی هم همگام با سایر مردم و قشرها در شهرهای مختلف کشور، جلوههای دیگری از «ایران همدل» را بهنمایش گذاشتند. در مراسمی که روز شنبه گذشته در فاطمیه بزرگ تهران برگزار شد، جمع زیادی از زنان تهرانی در مراسم «همدلی طلایی» طلاهای خود را به جبهه مقاومت اهدا کردند؛ کمکهایی که البته به اهدای طلا ختم نشد و سکه و پول نقد هم از دیگر کمکهای زنان تهرانی به جبهه مقاومت بود.
کمک زنان در سراسر ایران
بهدنبال انتشار پیام رهبرمعظمانقلاب درباره ضرورت حمایت از مردم لبنان و حزبالله، زنان در شهرهای مختلف کشور با راهاندازی پویشهای مختلف، نسبت به اهدای طلا و جواهرات خود اقدام کردند. ازجمله زنان خوزستانی که مقدار قابلتوجهی طلا و جواهر به مردم لبنان اهدا کردند. از شهرهای قم، مشهد، زنجان، ابهر و... نیز اخبار مشابهی منتشر شدهاست که نشاندهنده همدلی طلایی زنان در نقاط مختلف ایران با مردم مظلوم لبنان و غزه است.
یک تاریخ همدلی طلایی زنان
بازتاب گسترده همدلی طلایی زنان ایرانی با مردم مظلوم لبنان و جبهه مقاومت در شرایطی است که این دست کمکها و همدلیها ازسوی زنان مختص روزهای اخیر نیست و این قشر در مقاطع مختلف و حساس تاریخ این سرزمین، جلوههای حماسی کمنظیری از رویکردهای همدلانه خود را به تصویر کشیدهاند و از طلا و جواهرات بهعنوان مهمترین داراییشان برای کمک گذشتهاند که در ادامه به نمونههایی از آن اشاره میشود.
کمک به مشروطه
مشروطیت ازجمله مقاطعی است که زنان با کمکهای طلایی خود، به تاریخسازی در کنار مردان پرداختهاند. ماجرا از جایی آغاز شد که بهدنبال صدور فرمان مشروطیت ازسوی مظفرالدینشاه قاجار، مشروطهخواهان با مشکلات بسیاری مواجه شدند که یکی از آنها، استقراض از دولتهای بیگانه بود که با مخالفت نمایندگان مواجه شد. یکی از راهکارهای برونرفت از این چالش، تاسیس بانک ملی بود که بخش مهمی از سرمایه اولیه آن از محل فروش طلا و جواهرات اهدایی زنان تامین شد؛ کمکی که برخی منابع مقدار آن را در تهران آن زمان، چیزی حدود یک میلیون تومان برآورد کردهاند.
پیروزی انقلاب اسلامی
در جریان مبارزات مردم ایران برای بهثمر نشاندن انقلاباسلامی در سال1357 نیز شاهد جلوههای ناب همدلی طلایی زنان با مبارزان با نظام ستمشاهی بودهایم. یکی از این جلوهها، کمکهای زنان به انقلابیون از طریق فروش طلا و جواهرات خود بودهاست که در راههایی ازجمله کمک به خانوادههای زندانیان هزینه میشد.
کمک به جبههها
اهدای طلا و جواهرات ازسوی زنان در نقاط مختلف ایران برای کمک به جبههها از دیگر جلوههای همدلی زنان ایرانی بودهاست. در روایات و خاطراتی که از مقطع دفاعمقدس منتشر شده، به کرات با نمونههای متعددی از کمک زنان به جبهههای حق علیه باطل مواجه هستیم. آنان علاوه بر حضور در عرصههای مختلف کمکرسانی و امدادرسانی، با اهدای طلا و جواهرات خود گامهای مؤثری در حمایت از رزمندگان برداشتند.
کمک به زلزلهزدگان
بروز حوادث غیرمترقبه طبیعی از دیگر مقاطعی در تاریخ معاصر ایران است که شاهد همدلی طلایی زنان ایران بودهایم؛ ازجمله پس از بروز زلزله ناگوار در بم استان کرمان در بهمنماه1382. براساس یکی از آمارهایی که میزان کمکهای مردمی طی 20روز میانی دیماه آن سال را نشان میدهد، 7کیلو و 418گرم و 220سوت طلا و جواهرات به زلزلهزدگان اهدا شدهاست. علاوه بر اینها 12سکه بهار آزادی، 19سکه نیمبهار آزادی و 46سکه ربعبهار آزادی از دیگر اقلام اهدایی بودهاست.
ارادت به ائمه معصومین ع
زنان ایرانی طی سالهای اخیر بارها ارادت خود را به ائمهاطهار(ع) نشان دادهاند که یکی از جلوههای آن، اهدای طلا و جواهرات برای بازسازی ضریح ائمه(ع) بوده است؛ ازجمله در سال1391 اعلام شد که ۱44کیلو طلا ازسوی بانوان ایرانی برای ساخت ضریح حرم امامحسین(ع) هدیه شده است.
روایت1
روایت گردنبند مروارید یک مادر و انگشتر ظریف یک دختر
این را همه میگویند که طلای زنان وصل است به جانشان و حاضر نیستند آن را به هر قیمتی از دست بدهند. از ارزش مالی طلا که بگذریم، گاهی حتی این زیورآلات، یادگار فردی در زندگیشان است که با چشم انداختن هر روزه به آن، یاد آن شخص برایشان زنده میشود. گاهی گردنبند به ارث رسیده از مادری به دخترش است و گاهی حلقه ازدواجی که با نگاه کردن به آن روزهای خوش زندگی مشترکشان را به یاد میآورند. هرچه باشد طلا برای خانمها یک ارزش دیگری دارد که قابل تاخت زدن با هیچچیزی نیست. اما در هفتههای اخیر اقدام شگفتانگیزی از سوی برخی از بانوان سرزمینمان رقم خورد و آن اهدای طلا برای کمک به مردم مظلوم غزه و لبنان بعد از فتوای رهبر معظم انقلاب بود. عجیب بهنظر میرسد و یا حتی غیرقابل باور، اما واقعی بود. بخشیدن چیزی را که دلبستگی به آن داشتند؛ کار راحتی نبود. مثل خانم قهرمانی که تنها انگشتر طلای خود را که برایش ارزشمند بود در این راه هدیه کرد. این خانم 40ساله بعد از شنیدن فتوای رهبر معظم انقلاب، انگشتر کوچک خود را بدون هیچ چشمداشتی اهدا کرد. او میگوید: «طلایی که من اهدا کردم، آنقدر چیز قابلداری نبود که بخواهم درباره آن صحبت کنم اما خب انگشتری بود که همیشه در دستم بود و خیلی هم دوستش داشتم.» این خانم اهداکننده طلا به مردم غزه و لبنان گفت: «بعد از صحبتهای رهبری و شرایطی که امروز مردم غزه و لبنان دارند، حس کردم همه باید یک گام کوچک در حد توان خود برداریم. انگشتری که هدیه کردم شاید کوچک بود اما میدانم همین انگشتر ذخیره آخرتم خواهد شد که بگویم من کاری که از دستم برمیآمد را هرچند کوچک انجام دادم.»
اگر خلخال از پای یک زن یهودی در بیاید
خانم قهرمانی میگوید: «حضرت علی(ع) میگوید اگر خلخال از پای زن یهودی دربیاید باید از اندوه آن بمیریم، اما حالا زنان و کودکان شیعه اذیت میشوند؛ این هدایایی که ما به آنان تقدیم کردیم را شاید بعدها بتوانیم بهترش را تهیه کنیم اما امروز گره از کار یک شیعه باز خواهد کرد و کمک میکند اندوهشان کم شود.» وقتی از او پرسیدم مورد تمسخر دیگران قرار نگرفتید و یا کسی مانع این کار شما نشد، قاطعانه گفت: هیچکس و تأکید کرد که مادرم هم در این مسیر همراهم بود. خانم قهرمانی از گردنبند مروارید مادرش برایم گفت که بعد از سخنان رهبر معظم انقلاب برای کمک به مردم لبنان و غزه اهدا کردند. او تأکید کرد: «ما اصلا بهدنبال قیمتگیری نبودیم. مادرم در توانش این گردنبند بود و آن را داد تا در این راه شریک باشد؛ هرچند شاید خیلی هم چشمگیر نباشد.» او از انگشتر طرح زیتون یکی از دوستانش که سالهای پیش به نیت مردم فلسطین خریداری شده بود برایم گفت: «یکی از دوستانم وقتی متوجه شد برای مردم غزه و لبنان کمک جمعآوری میکنیم، انگشتر خود را از دستش درآورد و اهدا کرد.»
تشویق دیگران در شبکههای اجتماعی
خانم قهرمانی از دیگر هدایای غیرطلایی خود به مردم غزه و لبنان اینطور میگوید: «در سفر اربعین از نجف تعدادی پتو و حوله که قیمت مناسبی هم داشتند خریداری کرده بودم، اما وقتی فهمیدم به جز کمکهای مالی، به پتو و حولههای تمیز و نو نیز احتیاج است، همه را اهدا کردم.» این بانوی خیر تأکید میکند که «خیلی سعی کردم همه را تشویق کنم. در گروههای مختلف در شبکههای اجتماعی نیز اطلاعرسانی کردیم، این اطلاعرسانیها باعث شد که پتوهای نو، کیسه خواب و یا چادر جمعآوری شود و مقدار زیادی هم کیک، خوراکی و کنسرو برای کمک به لبنان و غزه ارسال کردیم.»
روایت2
طلایی که بعد ازچند سال هدیه گرفتم
علاوه بر خانم قهرمانی، خانم فتحعلی ۴۱ساله هم حلقه ازدواجش را بعد از فتوای رهبر معظم انقلاب هدیه داد. او میگوید: «بعد از آنکه رهبری کمک به مردم مظلوم غزه و لبنان را جهاد فرض اعلام کردند آنچه را که در توانم بود به عنوان یک زن تقدیم کردم.» او گفت: «من ۱۸سال است که ازدواج کردهام، درآمد همسرم بهصورتی بود که هیچگاه امکان خرید طلا برایمان مقدور نمیشد و همسرم بعد از چند سال زندگی مشترک به مناسبت تولدم گوشوارهای به من هدیه داد که برایم بسیار ارزشمند بود. این هدیه همسرم بعد از سالها زندگی به من داده شده بود که من آن را هم در کنار حلقه ازدواجم به مردم غزه و لبنان هدیه کردم. دختر ۱۱سالهام بعد از اینکه دید من طلاهای خودم را برای این راه درنظر گرفتم به من گفت مامان، دستبند من را هم به کودکان غزه و لبنان بده.» خانم فتحعلی از همراهی همسرش برای انجام این کار گفت و تأکید داشت که علاوه بر اینکه همسرش مانع نشد خودش هم به نوعی دیگر دینش را ادا کرد.