به گزارش سرویس صنفی و آموزشی «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ تقاضیان بورسیه تحصیلی برای اعزام به خارج، گاهی به تنهایی نمی توانند از یک دانشگاه پذیرش بگیرند و به موسسات و شرکت هایی نیاز دارند تا با توجه به شرایط و توانایی ها و تمکن مالی داوطلب بتوانند وی را در یافتن بهترین موقعیت در دانشگاه های مورد تائید و معتبر وزارت علوم یا وزارت بهداشت کمک کنند. به همین علت موسسات و شرکت های مختلفی با نظارت معاونت بورس و امور دانشجویان خارج تاسیس شده است تا داوطلبان را برای اخذ پذیرش تحصیلی راهنمایی نمایند.
اخطار لغو مجوزها
کارگروه نظارت بر تاسیس و عملکرد موسسات اعزام دانشجو با حضور مدیر کل بورس و اعزام دانشجویان سازمان امور دانشجویان و اعضاء کارگروه برگزار شد.
وی در حاشیه این کارگروه گفت: امروز جلسه بسیار خوبی با حضور نمایندگان ۶ وزارت خانه، قوه قضائیه و فرماندهی نیروی انتظامی داشتیم که نتیجه آن ایجاد هماهنگی منسجم برای برخورد جدی با موسسات غیر مجاز و موسسات مجاز متخلف بود.
او با بیان اینکه در یک ماه گذشته مجوز پنج موسسه اعزام دانشجو متخلف را لغو کردهایم، تصریح کرد: موسسات مجازی که تخلف کنند و بدون توجه به اخطارهای ما به تخلفات خود ادامه دهند شناسایی میشوند و حکم لغو مجوز برای آنها صادر خواهد شد.
مدیر کل بورس و اعزام دانشجویان تاکید کرد: موسسات اعزام دانشجو که از کارگروه مجوز دریافت کردهاند موظف هستند این مجوز را در معرض دید مراجعه کنندگان قرار دهند و بر اساس قرارداد مصوب که در وبسایت سازمان امور دانشجویان موجود است به فعالیت بپردازند.
وی افزود: همچنین مصوب شده است با موسساتی که مجوزهای دیگری همچون مجوز مشاوره، گردشگری، کاریابی، حقوقی و غیره را دارند اما در حوزه اعزام دانشجو فعالیت می کنند و مجوزی برای اعزام دانشجو از کارگروه دریافت نکردهاند برخورد قانونی صورت پذیرد.
حقوق شهروندی برای ما بسیار اهمیت دارد و تمام این جلسات و کارگروهها در این راستا برگزار میشوند بنابراین موسسات مجاز باید در چهارچوب قوانین فعالیت کنند تا حقوق شهروندی رعایت شود.
مدیر کل بورس و اعزام دانشجویان با اشاره به اینکه هماهنگی میان سازمان اموردانشجویان، قوه قضائیه و نیروی انتظامی برای جلوگیری از فعالیت موسسات غیر مجاز انجام شده است؛ بیان کرد: در تمام استانها فعال هستیم همچنین دادستانی استانها به این موضوع ورود پیدا کرده است و بازرسیها و نظارتها به صورت جدی دنبال میشود تا حقی ضایع نگردد.
به روز رسانی موسسات مجاز
موسسات خصوصی اعزام دانشجو به خارج از کشور فقط با مجوز سازمان امور دانشجویان وزارت علوم امکان فعالیت در سطح کشور و اعزام دانشجو به خارج را دارند.
اسامی این موسسات مجاز در سایت سازمان امور دانشجویان قرار گرفته است و در آخرین به روزرسانی صورت گرفته در شهریورماه، دو موسسه از لیست مجازها خارج شده و تعداد مراکز مجاز به ۱۱۸ رسید. ۱۲۰ موسسه مجاز در به روز رسانی خردادماه معرفی شده بودند.
موسسه هایی که اعتبار مجوز فعالیت آنها منقضی شده است، حائز شرایط برای عقد قرارداد با متقاضیان اعزام به خارج نیستند.
سازمان امور دانشجویان خطاب به دانشجویانی که مراجعه کنندگان این موسسات هستند، تاکید کرد که در صورت بروز شکایت نسبت به عملکرد موسسه طرف قرارداد، ضمن ضمیمه کردن مستندات لازم به ویژه قرارداد به صورت حضوری یا ارسال مدارک، نسبت به شکایت خود اقدام کنند.
موسسه های فعال برای تمدید مجوز حداقل باید سه ماه قبل از انقضای اعتبار، تقاضای تمدید کرده و جدول گزارش آخرین عملکرد را به سازمان امور دانشجویان ارسال کنند.
هر موسسه یا شرکت خدمات اعزام دانشجو به خارج ازکشور، فقط برای کشور یا کشورهایی که نام آنان درمقابل نام موسسه درج شده، اجازه اقدام دارد.
بنابراین متقاضیان باید توجه کنند موسسه مورد نظرشان به هیچ وجه اجازه اقدام برای سایر کشورها را ندارد.
مجوز صادر شده فقط برای فعالیت در شهری است که به موسسه ها اعلام شده است؛ بنابراین، این مراکز اجازه فعالیت در شهرهای دیگر کشور حتی شعبه یا نمایندگی ندارند.
هر یک از موسسات خدمات اعزام دانشجو به خارج از کشور، صرفاً مجاز به تبلیغ در سایت اعلام شده به سازمان امور دانشجویان هستند و تبلیغ در سایر سایت های الکترونیکی و همچنین همکاری با سایر موسسات اعزام دانشجو و تبلیغ سایر حوزه های فعالیت کاملاً غیرمجاز و از درجه اعتبار ساقط است.
برگزاری دوره ها و آزمون زبان جهت ورود به دانشگاه های خارجی و برگزاری آزمون دانشگاه خارجی در ایران با هدف ورود به آن دانشگاه ها بدون دریافت مجوز از مراجع ذیصلاح ممنوع است.
تعدادی از موسسه های اعزام دانشجو به خارج از کشور طبق قوانین سازمان امور دانشجویان عمل کرده اند و مجوز آنها در ماه های آتی سال جاری و سال ۹۹ تمدید شد.
همچنین تمدید مجوز ادامه فعالیت تعداد دیگری از این موسسه ها توسط سازمان امور دانشجویان در حال بررسی است.
اعتبار مجوز برخی از این موسسه ها به پایان رسیده است که تاکنون برای تمدید این مجوزها اقدامی نکرده اند.
۸ موسسه ای که پلمب شدند
پیش از این نیز مدیرکل بورس و اعزام دانشجویان سازمان امور دانشجویان با تاکید بر تشدید نظارت بر فعالیت موسسات اعزام دانشجو به خارج از کشور اعلام کرد که در یک ماه اخیر هفت موسسه غیر مجاز اعزام دانشجو و یک موسسه مجاز که ضوابط قانونی را رعایت نکرده، پلمب شدند.
وی اظهار داشت: موسسات اعزام دانشجو به خارج از کشور که دارای مجوز فعالیت از وزارت علوم هستند باید طبق آیین نامه مصوب هیات دولت و دستور العمل نظارت بر فعالیت موسسات اعزام به دانشجو به خارج از کشور که توسط کارگروه نظارت براین موسسات ابلاغ شده است رفتار کنند، در غیر این صورت با آنان برخورد قانونی می شود.
با رویکرد جدید وزارت علوم، آیین نامه راه اندازی موسسات اعزام دانشجو به خارج در حال بازنگری است و در ضوابط و شرایط فعالیت این موسسات اصلاحاتی رخ می دهد. در طول چند سال که موسسات اعزام، پروانه کسب گرفته اند، ایرادات و اشکالاتی در عمل ایجاد شد که ناشی از ضعف و نقص آیین نامه بود و بستر رخ دادن تخلفات را فراهم کرد.
وی با ارایه نمونه هایی از تخلفات این موسسات، گفت: فردی که مجوز موسسه گرفته بود، حضور مستقیم در محل کار نداشت و مدیریت موسسه را به افراد غیرمجاز و فاقد مجوز سپرده بود و در شکایات مراجعه کنندگان، این موسسات مقصر شناخته شدند. ارایه اطلاعات نادرست و غلط موسسه متخلف به مراجعه کنندگان و اتلاف زمان فرد از دیگر تخلفات بود. در برخی موارد با وجود دریافت هزینه های هنگفت از افراد اما اعزامی صورت نگرفت یا اعزام به دانشگاه های غیرمعتبر خارجی انجام شده بود.
معاون بورس سازمان امور دانشجویان با بیان اینکه آیین نامه موسسات اعزام دانشجو مربوط به ۱۵ سال قبل است، خاطرنشان کرد: دلیل تخلفات رخ داده، اصلاح نشدن این آیین نامه ۱۵ ساله است. در این سال ها بیش از ۳۰۰ مجوز راه اندازی موسسات اعزام دانشجو به خارج صادر و در مقابل ۱۱۵ مجوز نیز باطل شد.
اصلاح آیین نامه در دستور کار
سازمان امور دانشجویان به دنبال تقویت موسسات اعزام دانشجو، ارایه راهنمایی و هدایت درست دانشجویان برای تحصیل در رشته های مورد نیاز کشور و خدمات دهی شایسته به مراجعه کنندگان است.
وی همچنین ابراز امیدواری کرد که با اصلاح آیین نامه موسسات اعزام دانشجو، موسسات جذب دانشجوی خارجی در دانشگاه های ایران هم راه اندازی شوند چرا که جذب دانشجوی خارج برای دانشگاه های داخل، یک امتیاز برای صاحبان موسسات به حساب می آید.
ایجاد اشتیاق کاذب برای مهاجرت
معاون سازمان امور دانشجویان در ادامه این گفت و گو با اشاره به دلیل به روز رسانی نشدن سامانه موسسات اعزام دانشجو به خارج از اسفندماه سال گذشته تاکنون، گفت: بیش از ۲۰۰ درخواست برای راه اندازی موسسات جدید دریافت کرده ایم اما فقط تعداد اندکی از متقاضیان، مجوز گرفتند. برخی موسسات اعزام دانشجو علاوه بر عملکرد اصلی خود، چندین موسسه شامل کاریابی، زبان های خارجی، آژانس مسافرتی و توریستی را هم در دل خود راه اندازی کرده بودند تا برای اعزام نوجوانان به خارج برنامه ریزی کنند. این موسسه ها، فرد را قبل از اتمام دوران دبیرستان در کلاس های زبان خود ثبت نام و با تزریق اشتیاق کاذب، فرد را راغب به اعزام می کردند.
این اعزام ها در حالی صورت می گرفت که رشته های مدنظر متقاضیان در دانشگاه های داخل وجود دارد و نیازی به مهاجرت تحصیلی نبود. از سوی دیگر، با اعزام این دانشجویان به خارج، انگیزه ای برای بازگشت به کشور باقی نمی ماند. این موسسات به جای توزیع خدمات خود به دیگران، اشتغال زدایی هم می کردند.
معاون بورس سازمان امور دانشجویان همچنین به این نکته اشاره کرد که تعدادی از متقاضیان راه اندازی موسسه های اعزام دانشجو به خارج، فاقد تسلط بر قوانین و مقررات همچنین زبان کشوری هستند که قصد راه اندازی موسسه مرتبط در آن را دارند؛ از این رو، ارایه مجوز و به روز رسانی سامانه این موسسات با تاخیر مواجه شده است.
گزارش از عرفان عباسی