تاریخ انتشار: شنبه 1403/08/19 - 11:33
کد خبر: 521866

پیروزی متفقین را راه‌آهن رقم زد

پیروزی متفقین را راه‌آهن رقم زد

اسفند ماه سال ۱۳۰۵ مهدی قلی خان هدایت (مخبر السطنه) نخست وزیر وقت کشور پیشنهاد تأسیس خط راه‌آهن سراسری شمال به جنوب را با خود به مجلس برد. پیشنهادی که ماحصل آن ساخت بزرگ‌ترین پروژه عمرانی سده سیصد را رقم زد. ساخت ایستگاه راه آهن حکایت خواندنی دارد.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ البته این پیشنهاد به دلیل نداشتن منافع اقتصادی در ابتدای کار باعث مخالفت بسیاری از نمایندگان مجلس از جمله دکتر محمد مصدق شد.

علیرضا زمانی، تهران‌پژوه درباره تاریخچه و ماجرای شکل‌گیری خط راه‌آهن سراسری کشور که نقطه شروع آن درست در دل یکی از روستاهای بلوک غار تهران بود؛ تعریف می‌کند: «کلنگ ساخت این‌ ساختمان در ۲۳ مهر ماه سال ۱۳۰۶ در جنوبی‌ترین بخش پایتخت، خارج از دروازه گمرک با اعتبار ۵ میلیون تومان به زمین‌زده شد. ساخت ایستگاه راه‌آهن از زمان تصویب طرح تا افتتاح ۱۱ سال زمان برد. دکتر محمد مصدق یکی از مخالفان سر سخت تأسیس خط ‌آهن سراسری بود و علتش هم این بود که راه‌آهن هیچ درآمد و نفعی برای مردم در آن دوره نداشت و معتقد بود که باید به جای آن کارخانه قندسازی که بازده اقتصادی بیشتری دارد، ساخته شود.

از طرفی مسیر راه‌آهن سراسری از شهرهای تجاری مهم ایران مانند اصفهان، شیراز، همدان و کرمانشاه عبور نمی‌کرد و بد نبود که این خط غرب به شرق کشور را به هم متصل کند و بعید به نظر می‌رسید که این مسیر ریلی، از انزلی تا تبریز ادامه پیدا کند. خرید مقدار زیادی آهن سالانه از انگلیس در ازای پولی که از در آمد نفت نصیب انگلیسی‌ها می‌شد از دیگر دلایل مخالفت دکتر مصدق برای تأسیس خطوط سراسری راه‌آهن بود.»

به گفته زمانی، ایستگاه راه‌آهن تهران در دوران جنگ جهانی دوم نقش مهمی در جابه‌جایی تجهیزات و نیروهای متفقین و پیروزی آنها در برابر آلمانی‌ها داشت به همین دلیل از آن به‌عنوان کلید پیروزی یاد می‌کنند.

این تهران‌پژوه با بیان این مطلب که ساختمان ایستگاه راه‌آهن تهران یکی از بناهای تاریخی پایتخت در دوره پهلوی اول است، درباره جزئیات ساخت این بنا می‌گوید: «معماری بنای ساخت‌ایستگاه راه‌آهن را «ولادیسلاو ولادیسلاوویچ گارادیتسکی» اوکراینی برعهده گرفت که با الهام از معماری ایران باستان و به کارگیری سبک معماری اکسپرسیونیسم آرمانگرا این بنا را طراحی کرد. ‌بنای ساختمان در آن زمان دارای دو در بود که یکی از این درها برای ورود عامه مردم و در دیگر آن مختص رفت‌وآمد خاندان سلطنتی بود. به مرورو زمان با توجه به افزایش جمعیت و رفت و آمدهای زیاد، یک در ورودی دیگر برای خروج مسافران ساخته شد. سالن داخلی‌ایستگاه راه‌آهن یکی از بزرگ‌ترین فضاهای عمومی سرپوشیده ایران در آن دوران محسوب می‌شد.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
تورهای مسافرتی آفری
سیمایی: بسیجی در قضاوت‌های سیاسی هم عدالت دارد
اعلام دلیل غیبت رحمتی در تمرینات هوادار
همکاری شهرداری تهران با نویسندگان کتب تقریظ شده توسط رهبر
حمله موشکی به پایگاه بلماخیم در جنوب تل‌آویو
جرایم سایبری را فقط با این شماره به پلیس فتا گزارش دهید
خدمات رسانی مراکز معاینه فنی متوقف نمی شود
نجات معجزه آسای یک تبعه خارجی توسط شناور ایرانی در اقیانوس هند
حج عمره گران شد
انفجار خودروی بمب‌گذاری‌شده در فلسطین اشغالی
اعلام آمادگی بسیجیان بختیاری برای ورود به منزل نتانیاهو
انتقاد سیاستمدار فرانسوی از موضع آلمان در قبال حکم بازداشت نتانیاهو
در انتقام خون یحیی سنوار، بزرگ ترین و مخوف ترین شرکت صهیونی هک شد
شهادت دو سرباز لبنانی در حمله رژیم صهیونیستی
مقاومت عراق: در حال ترسیم اهداف جدید هستیم
آغاز مذاکرات با کشورهای اروپایی رسما تائید شد
حزب‌الله با پهپاد انتحاری پایگاه دریایی اشدود را هدف قرار داد
پزشکیان روز دانشجو به یکی از دانشگاه‌های تهران می رود
اعلام برنامه‌های دانشگاه‌ها در روز دانشجو/ بازگشت ۶۰ دانشجوی دارای احکام انضباطی
بورل: اروپایی‌ها ملزم به اجرای حکم بازداشت نتانیاهو هستند
زمان انتخاب رشته دکتری اعلام شد/ انتشار کارنامه علمی داوطلبان
افشای بحران سلاح در ارتش اسرائیل
نظرسنجی
بنظر شما باتوجه به حوادث اخیر فلسطین چقدر احتمال فروپاشی رژیم صهیونیستی وجود دارد؟




مشاهده نتایج
go to top