به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ در حقوق اجاره مسکن یکی از مسائلی که برای مالکان و مستاجران اهمیت دارد، پایان مدت قرارداد اجاره و تخلیه مسکن پس از آن است. به عنوان مالک پس از پایان مدت قرارداد اجاره مستاجر باید ملک را تخلیه کند. اگر مستاجر اقدام به تخلیه نکند، مالک میتواند با استناد به قوانین مربوطه و با راهنمایی وکیل ماهری مانند وکیل کاشان به حل این مسئله بپردازد. در ادامه این مطلب قصد داریم شما را با عواقب عدم تخلیه به موقع خانه استیجاری بیشتر آشنا کنیم.
در چه صورت صاحبخانه میتواند مستاجر را بیرون کند؟
صاحبان خانه دارای حقوق و تکالیفی در قبال مستاجران هستند که براساس قوانین و مقررات مربوط به اجاره و تخلیه ملک تعیین میشود. این حقوق و تکالیف میتواند متنوع باشد و بسته به شرایط خاص و مقررات مربوط به هر کشور متفاوت باشد. بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با وکلای حرفهای در هر شهر مانند وکیل گرگان مشورت در خصوص این قوانین مشورت کنید.
در ایران صاحبان خانه میتوانند تحت شرایط و قوانینی مستاجران را از ملک بیرون کنند. مستاجر و صاحبخانه برای پیشبرد اهداف قانونی و درخواست تخلیه و دریافت حق و حقوق خود میتوانند با یک وکیل مطرح و کاربلد در سطح شهر محل زندگیشان نظیر وکیل اراک در این خصوص مشاوره دریافت کنند. این فرایند به شرط رعایت مراحل قانونی و شرایط خاص صورت میگیرد که در زیر به تفصیل آمده است:
انقضاء مدت قرارداد اجاره
طبق قانون مدنی پس از پایان مدت قرارداد اجاره، صاحب خانه میتواند از مستاجر بخواهد تا خانه را تخلیه کند. اگر مستاجر این کار را انجام ندهد، صاحب خانه میتواند از طریق قانون وارد عمل شود و مستاجر را بیرون کند.
اطلاعرسانی به مستاجر
صاحبخانه ابتدا باید به مستاجر اطلاع دهد که مدت قرارداد به پایان رسیده است و از او بخواهد تا ملک را تخلیه کند. این اطلاعرسانی معمولاً به صورت کتبی انجام میشود.
دادخواست تخلیه
اگر مستاجر از تخلیه ملک خودداری کند، صاحب خانه باید به دادگاه مراجعه کند و درخواست تخلیه ملک را ثبت کند. دادگاه پس از بررسی مدارک و شرایط حکم تخلیه را صادر میکند.
اجرای حکم تخلیه
پس از صدور حکم تخلیه توسط دادگاه، صاحبخانه میتواند از مأموران اجرای احکام دادگستری برای اجرای این حکم درخواست کند. مأموران اجرای احکام به همراه پلیس با رعایت اصول قانونی ملک را از مستاجر تخلیه خواهند کرد.
موارد خاص تخلیه قبل از پایان مدت قرارداد
در برخی موارد خاص مانند عدم پرداخت اجاره، استفاده غیرمجاز از ملک یا نقض شروط قرارداد توسط مستاجر صاحبخانه میتواند قبل از پایان مدت قرارداد درخواست تخلیه را ثبت کند. این موارد نیز نیازمند ابتدا اخطار به مستاجر و سپس درخواست به دادگاه است.
در نتیجه، صاحبان خانه در ایران دارای حق قانونی برای تخلیه مستاجران خود هستند اما باید تمامی مراحل قانونی را رعایت کرده و به شرایط خاص و مقررات مربوط پایبند باشند تا این اقدامات معتبر باشند.
مزایای وجود اجاره نامه رسمی برای صاحبخانه
اجارهنامههای رسمی که به طور قانونی در دفتر اسناد رسمی ثبت میشوند از نظر تاریخ سند رسمی و معتبریت ویژگیهای بسیار مهمی دارند. این نوع قراردادها به موجب قوانین و مقررات مربوط، لازمالاجرا بوده و در صورت نقض توسط هر یک از طرفین امکان اقدامات قانونی وجود دارد. در زیر به برخی از مزایای اجارهنامههای رسمی پرداخته شده است:
معتبریت قانونی
اجارهنامههای رسمی به دلیل ثبت در دفتر اسناد رسمی، دارای معتبریت قانونی بالا هستند. این به معنای این است که در صورت نقض شروط توسط یکی از طرفین مانند عدم تخلیه مستاجر یا عدم پرداخت اجاره، مالک میتواند به اداره اجرای ثبت مراجعه کرده و اقدامات لازم را آغاز کند.
قابلیت اجرایی شدن سریع
پروسه تنظیم اجرائیه پس از تخلفات مستاجر مثل عدم تخلیه ملک در موعد مقرر یا عدم پرداخت اجاره با سرعت بسیار زیادی انجام میشود. با مراجعه به دفترخانه تنظیمکننده سند مالک میتواند در عرض حداکثر 48 ساعت اداری اجرائیه را دریافت کرده و به دایره اجرای ثبت ارسال کند.
حفاظت از حقوق طرفین
اجارهنامههای رسمی با بیان واضح شرایط و تعهدات هر دو طرف به حفظ حقوق و تعهدات مستاجر و مالک کمک میکنند. این وضعیت باعث میشود که در صورت وقوع اختلافات، دادگاهها و مراجع قضایی به راحتی بتوانند بر اساس اسناد رسمی که وجود دارد، قضاوت کنند.
پایداری قرارداد
اجارهنامههای رسمی با ثبت در دفتر اسناد رسمی در طول مدت اجاره و حتی پس از آن پایداری و استحکام حقوقی دارند. این امر برای هر دو طرف اطمینان ایجاد میکند که شرایط قرارداد احترامگذاری و اجرا میشود.
با توجه به مزایای فوق، استفاده از اجارهنامههای رسمی و تنظیمشده توسط دفاتر اسناد رسمی به طرفین اطمینان بیشتری از حقوق و تعهداتشان میدهد و در صورت بروز اختلافات، پایههای قانونی قویتری برای رسیدگی به این امور فراهم میآورد.
مرجع رسیدگی به درخواست تخلیه در ایران کجاست؟
رسیدگی به درخواست تخلیه در قراردادهای اجاره بسته به نوع ملک و شرایط قرارداد به دو مرجع اصلی تقسیم میشود.
در قراردادهای اجاره مسکونی، مرجع رسیدگی به درخواست تخلیه ملک به عهده شورای حل اختلاف است. این شورا به عنوان نهادی مستقل و معتبر، وظیفه رسیدگی به درخواستهای تخلیه مسکونی را بر عهده دارد مگر اینکه قرارداد اجاره مربوط به دوایر، سازمانها و نهادهای دولتی باشد که در آن صورت، دادگاه مختص است.
در قراردادهای اجاره تجاری که تابع مقررات حق کسب و پیشه و سرقفلی هستند مرجع رسیدگی به درخواست تخلیه به دادگاه محل ملک است. پیچیدگیهای حقوقی و مالی مرتبط با این نوع اجارهها نیازمند بررسی دقیق و تخصصی در دادگاه است که تصمیمگیری مناسب و عادلانه را فراهم میآورد.
در هر دو حالت، اهمیت استفاده از اجارهنامه رسمی و تنظیمشده به منظور حفظ حقوق طرفین و ارائه پایههای قانونی قوی برای رسیدگی به اختلافات بسیار آشکار است. استفاده از این نوع اسناد باعث میشود که فرایند رسیدگی به موضوعات مربوط به اجاره سریعتر، عادلانهتر و بهتر تنظیم شود.
یادداشت پایانی
همانطور که در این مطلب مطالعه کردید صاحبان خانه در ایران در صورت عدم تخلیه ملک توسط مستاجر میتوانند با توجه به قوانین اقدام به شکایت کنند. بنابراین مستاجران باید سر موعد قرارداد خود برای تخلیه ملک در صورت عدم توافق با صاحبخانه اقدام نمایند.