به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ عملیات اجرایی دو طرح ترانزیتی-لجستیکی در مسیر ریلی «اولیانوفسک-آستارا » و مسیر رودخانه ای «ولگا -دریای خزر» در راستای توسعه حمل و نقل و ترانزیت با حضور استاندار اولیانوفسک ، سرکنسول ایران در تاتارستان و مقامات اجرایی کشورهای هند، جمهوری آذریایجان، ترکمنستان و عراق آغاز شد.
در مراسمی با حضور حضور استاندار اولیانوفسک روسیه، سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در تاتارستان، مقامات اجرایی کشورهای هند، جمهوری آذریایجان، ترکمنستان و عراق و نیز مدیران شرکتهای حمل و نقل، عملیات اجرایی دو طرح مهم بینالمللی حمل و نقل ریلی و رودخانهای، با هدف توسعه ظرفیت ناوگان تجاری و افزایش حجم مبادلات اقتصادی و ترانزیتی بین ایران و روسیه آغاز شد.
با اتمام این طرحها، محمولههای صادراتی روسیه با قطار و کشتی، از طریق ایران به کشورهای حاشیه خلیج فارس، هند و حتی چین صادر و محمولههای وارداتی روسیه از این مناطق را جمعآوری و از طریق ایران به روسیه و منطقه ولگا وارد خواهد شد.
این راهگذر بینالمللی یکی از مهمترین طرحهای مشترک بین ایران و روسیه در مناطق سیزده گانه حوزه ولگا به شمار میرود که میتواند به موتور پیشران تجارت دو کشور در این منطقه تبدیل شود.
با عملیاتی شدن طرح ریلی «اولیانوفسک-آستارا »، علاوه بر تسهیل گردش مبادلات کالایی و افزایش سرعت در جابجایی کالا، هزینه حمل و نقل و نیز مدت زمان تحویل کالا از 21 روز به 7 روز کاهش خواهد یافت.
الکسی روسکیخ، استاندار اولیانوفسک، در نشست مشترک با سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در تاتارستان و مقامات اجرایی جمهوری آذربایجان، ترکمنستان، عراق، هند و شرکتهای پیشرو در زمینه لجستیک و حمل و نقل رودخانهای، دریایی، ریلی، جاده ای و هوایی، این طرحها را فرصتی کمنظیر در راستای رونق و توسعه تجارت و بازرگانی در منطقه برشمرد.
روسلان گاینالدینوف، مشاور استاندار اولیانوفسک و مدیر پروژه ترانزیتی-لجستیکی اولیاوفسک-خزر-آستارا ، در نشست مشترک با داود میرزاخانی سرکنسول کشورمان در جمهوری تاتارستان گفت: بر دستور رئیس جمهور روسیه و استاندار اولیانوفسک، برقراری مسیرهای امن و ارائه خدمات بهتر برای تجار و شرکت های دو کشور، از اولویتهای اساسی بشمار میرود.
وی افزود: این طرح در راستای توسعه گذرگاههای حمل و نقل، بهمنظور صادرات کالا از روسیه و نیز واردت منظم و دائمی محصولات و کالاهای ایرانی به روسیه، از طریق شهر آستارا و حوزه ولگا عملیاتی میشود.
مدیر اجرایی این طرح تصریح کرد: اطمینان داریم با همکاری نزدیک سرکنسولگری ایران در قازان، سفارت جمهوری اسلامی ایران در مسکو و دیگر نهادهای اقتصادی ایران، طرح ترانزیتی-لجستیکی اولیانوفسک-آستارا با موفقیت در زمان مقرر اجرایی خواهد شد.
داود میرزاخانی، سرکنسول کشورمان در کازان، سعید وکیلی، رئیس شعبه کازان میربیزنس بانک، و امیرحسین ناظمی، مدیر عامل شرکت حمل و نقل بینالمللی مستقر در بندر ایرانی سالیانکا در آستراخان به نمایندگی از کشورمان در این اجلاس شرکت کردند.
اولیانوفسک یکی از استانهای مرکزی روسیه در مسیر کمربندهای شرق به غرب و شمال به جنوب روسیه واقع شده و با دارا بودن 13 بندر در حاشیه رود ولگا ، سهم بزرگی در تجارت و بازرگانی روسیه دارد.
راهاندازی خط ریلی روسیه - پاکستان از مسیر ایران
همچنین «اویس احمد خان لغاری» وزیر انرژی پاکستان در مصاحبهای اعلام کرد: اولین آزمایش انتقال کالا از روسیه به پاکستان از طریق ایران و آذربایجان تا ماه مارس (فروردین 1404) سال آینده انجام خواهد شد.
این درحالیست که «محمد خالد جمالی» سفیر پاکستان در مسکو نیز اخیراً در یک نشست بینالمللی به میزبانی روسیه اعلام کرده بود که پاکستان آماده پیوستن به کریدور بینالمللی حملونقل شمال-جنوب (INSTC) است؛ این کریدور 7200 کیلومتری روسیه و آسیای مرکزی را از طریق ایران به هند متصل میکند.
وزیر انرژی پاکستان این همکاریها را گامی مهم در گسترش روابط دوجانبه توصیف کرد و افزود: این پروژه باعث تسهیل تجارت، تعامل مردم و رونق کسب و کارها میان دو کشور و منطقه خواهد شد.
لغاری در این مصاحبه همچنین از مذاکرات برای راهاندازی خدمات هوایی مستقیم بین روسیه و پاکستان خبر داد و تأکید کرد که دو طرف علاقهمند به ایجاد این ارتباط هستند.
پروژههای حملونقل و لجستیک میان روسیه و پاکستان در ماه اکتبر 2024 طی سفر هیئتی از شورای فدراسیون روسیه به اسلامآباد مورد بحث قرار گرفت که طی آن طرفین بر راه اندازی کریدور های ارتباطی بیشتر در منطقه تاکید کردند.
کریدور شمال- جنوب که از مسیر ایران عبور میکند بخشی از تلاشهای مشترک روسیه و پاکستان برای تقویت روابط تجاری است.