به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ صنعت برق ایران با وجود آمادگی کامل برای تأمین برق پایدار برای تمام مشترکان خانگی، صنعتی، و کشاورزی، در فصل سرد سال با کاهش شدید ذخایر سوخت نیروگاهها مواجه شده است.
به گفته منابع رسمی، درحال حاضر ذخیره سوخت گازوئیل نیروگاههای کشور ۶۵ درصد کمتر از مدت مشابه سال گذشته است که ۹۲ درصد(۱۶۰۲ میلیون لیتر) این مقدار مربوط به نیمه شمالی کشور است و این وضعیت بحرانی باعث توقف تولید بیش از ۸ هزار مگاوات برق در این منطقه شده است.
همچنین کاهش ۴.۵ میلیارد لیتر در تخصیص گاز طبیعی به نیروگاهها نسبت به سال گذشته، منجر به استفاده بیشتر از سوخت مایع مانند گازوئیل و مازوت شده است. در هفته جاری، با توجه به کاهش دمای هوا و تداوم سرما در اکثر نقاط کشور و افزایش مصرف گاز مشترکین خانگی،تحویل سوخت کافی به نیروگاهها دچار فقدان شده است، به ویژه تحویل گاز به نیروگاههای نیمه شمالی کشور به صفر رسیده و اعمال محدودیتهایی در مصرف برق مشترکان اجتنابناپذیر بوده است.
وزارت نیرو در تلاش است با همکاری وزارت نفت، نسبت به تامین حداکثری سوخت نیروگاهها برای جلوگیری از قطع برق اقدام کنند. همزمان شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی اعلام کرده که تولید سوخت مایع نیروگاهی در آذر ۱۴۰۳ افزایش یافته است. روز ۲۳ آذر، ۷۵.۱ میلیون لیتر سوخت مایع به نیروگاهها تحویل داده شد که شامل ۵۱.۹ میلیون لیتر نفتگاز بوده است. این میزان، رکوردی در تولید و توزیع سوخت در کشور محسوب میشود.
میانگین روزانه تحویل سوخت مایع به نیروگاهها نیز در آذرماه به ۷۰.۶ میلیون لیتر رسیده است که نسبت به سال گذشته رشد ۲۴.۷ درصدی را نشان میدهد. این افزایش، علیرغم چالشهای ذخیرهسازی در ماههای گرم سال محقق شده است.
سوخت نیروگاهها را تامین کنید
وزارت نفت میگوید: میانگین سوخت تحویلی به نیروگاهها از ابتدای سال تا روز ۱۹ آذر به ۲۸۵ میلیون لیتر در روز رسیده که شامل گاز، نفت گاز و نفت و کوره میشود که نسبت به سال گذشته رشد ۶ درصدی را ثبت کرده است. در مقایسه با آذرماه پارسال هم ۲.۵ درصد بیشتر سوخت به نیروگاهها تزریق شده اما برودت شدید هوا و روند فزآینده مصرف گاز در کشور باعث شده تا تامین گاز نیروگاهها با اختلال مواجه شود.
کاهش سطح ذخایر سوخت ایران به دلیل عرضه ۴۷۱ میلیون لیتر نفت گاز در بورس انرژی در تیر و مرداد امسال، تاخیر در تعمیر به موقع پالایشگاههای گاز و نفت، سرمایه زودهنگان و کاهش بیش از ۳ درجهای دما در پاییز امسال و همچنین کاهش ۲.۶ میلیارد لیتری ذخایر سوخت مایع نیروگاهها از جمله چالشهایی است که استمرار آن میتواند کشور را در تامین برق با مشکل جدی مواجه سازد.
مدیریت مصرف با یک پویش ملی
وزارت نیرو همزمان با بحران تأمین سوخت و کاهش دما، پویشی با عنوان #دو_درجه_کمتر را برای کاهش ۱۰ درصدی مصرف برق و گاز خانگی آغاز کرده است. این اقدام میتواند تأثیر بسزایی در جلوگیری از قطعی برق و کاهش مصرف سوخت نیروگاهی داشته باشد.
به گفته کارشناسان، مصرف برق بخش خانگی در ایران به دلایل متعددی از جمله راندمان پایین وسایل برقی و استاندارد انرژی پایین واحدهای مسکونی، سه برابر متوسط جهانی است. صرفهجویی در مصرف انرژی نه تنها هزینههای تولید برق را کاهش میدهد، بلکه به حفظ ذخایر استراتژیک انرژی و کاهش نیاز به توسعه نیروگاههای جدید کمک میکند.