به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ «کاخا کالادزه» دبیرکل حزب حاکم «رؤیای گرجستان» و شهردار تفلیس، اعلام کرد تحریمهایی که علیه اعضای این حزب اعمال میشود، مسئلهای خاص و پایدار نیستند و بهزودی شرایط به حالت عادی بازخواهد گشت. این واکنش کالادزه در پی تحریمهای اعمالشده از سوی لیتوانی و استونی علیه نمایندگان دولت گرجستان بیان شد.
کالادزه با اشاره به فشارهای بینالمللی گفت: «یک قدرت پلید در سالهای اخیر با گرجستان میجنگد؛ اما این وضعیت پایان خواهد یافت. پس از 20 ژانویه و آغاز به کار دولت جدید در آمریکا، شرایط در جهان، اروپا و گرجستان بهشکل اساسی تغییر خواهد کرد. تحریمها هیچ مشکلی ایجاد نمیکنند؛ این یک روند موقتی است و همه چیز تغییر خواهد کرد و اوضاع به حالت عادی باز خواهد گشت.»
وی در ادامه با ابراز اطمینان از این تغییرات افزود که اقدامات برخی از سیاستمداران اروپایی و همچنین پارلمان اروپا در قبال انتخاب اکثریت مردم گرجستان، غیرمنتظره و گستاخانه بوده است.
نکته کلیدی که به ادعای کالادزه مبنی بر تغییر شرایط اعتبار میبخشد، موضعگیری «ویکتور اوربان» نخستوزیر مجارستان، است. اوربان نخستین رهبر اروپایی بود که بلافاصله پس از انتشار نتایج انتخابات پارلمانی گرجستان، پیروزی حزب حاکم «رؤیای گرجستان» را تبریک گفت. دو روز پس از این انتخابات، او با سفر دو روزه به تفلیس، با «ایراکلی کوباخیدزه» نخستوزیر گرجستان دیدار کرد.
نخستوزیر مجارستان در این دیدار بهعنوان رئیس دورهای اتحادیه اروپا تصریح کرد: «من گزارش ناظران مجار را مطالعه کردم که بهطور واضح مثبت و حاکی از برگزاری انتخاباتی آزاد و دموکراتیک بود. این موفقیت را به نخستوزیر تبریک میگویم.»
وی همچنین اطمینان داد که تفلیس میتواند در آینده روی شراکت راهبردی مجارستان حساب کند.
به نظر میرسد حمایت مجارستان و تغییرات پیشرو در عرصه جهانی میتواند بر روابط گرجستان و اروپا تأثیر بگذارد و مسیر تحریمها را به سمت فروکش شدن سوق دهد.
سکوت منتقدان و قدرتنمایی اوربان؛ حمایت ترامپ معادلات اروپا را تغییر میدهد
در حالی که سفر ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان به گرجستان همچنان واکنشهای تند مقامات اروپایی را به همراه دارد، سکوت قابلتوجهی در میان منتقدان او حاکم شده است.
اوربان پیشتر با حضور در گرجستان و تأکید بر حمایت از دولت «رؤیای گرجستان»، در تضاد با مواضع کشورهای بزرگ اروپایی قرار گرفت.
به گزارش منابع خبری، 13 کشور عضو اتحادیه اروپا از جمله آلمان و فرانسه در نامهای، این سفر را محکوم کرده و آن را «اقدامی زودهنگام» توصیف کردند که بر «نقض استانداردهای بینالمللی انتخابات آزاد و منصفانه» در گرجستان سرپوش میگذارد.
این تنشها به زمانی برمیگردد که اوربان در برابر انتقادات «اورسولا فون در لاین» رئیس کمیسیون اروپا، موضعگیری شدیدی کرد. در یک مناظره در پارلمان اروپا، فون در لاین، اوربان را متهم به تبدیل مجارستان به «دروازه نفوذ خارجی» کرد.
با این حال، نخستوزیر مجارستان با آمار دقیق به او پاسخ داد: «سال گذشته ما تنها 3 هزار ویزای کاری برای اتباع روسیه صادر کردیم و اکنون حدود 7 هزار روس در مجارستان مشغول به کارند؛ اما در آلمان چه خبر است، خانم فون در لاین؟ 300 هزار روس در کشور شما کار میکنند! این خالصترین نمونه از ریاکاری است.»
این پاسخ قاطع، منتقدان را به سکوت کشاند. اوربان همچنین به خاطر حضور در شهر شوشا جمهوری آذربایجان، در نشست غیررسمی سازمان کشورهای تُرک در 6 ژوئیه، مورد انتقاد قرار گرفت.
«جوزپ بورل» مسئول پیشین سیاست خارجی اتحادیه اروپا، مدعی شد که اوربان اختیار نمایندگی اتحادیه اروپا در این نشست را نداشته است. با این حال، نخستوزیر مجارستان موضع خود را به وضوح اعلام کرد و گفت که ریاست 6 ماهه مجارستان بر اتحادیه اروپا را نه یک وظیفه بوروکراتیک، بلکه یک «مأموریت صلح» میداند و بر اهمیت نقش سازمان کشورهای تُرک در پیوند همکاریهای شرق و غرب تأکید کرد.
در شرایط کنونی، منتقدان دیروز ویکتور اوربان، از جمله «امانوئل ماکرون» و «اورسولا فون در لاین»، سکوت اختیار کردهاند. چرا که تغییرات بزرگ در سیاست بینالملل آغاز شده است. پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، فضای جدیدی را در عرصه جهانی رقم زده است. ترامپ همواره بر روابط گرم خود با ویکتور اوربان تأکید کرده و اوربان نیز با سفر به فلوریدا و دیدار با ترامپ در زمان رقابتهای انتخاباتی، حمایت آشکار خود را از وی اعلام کرده بود.
در تازهترین تحول، اوربان در 10 دسامبر بار دیگر به مار-ئه-لاگو، اقامتگاه خصوصی ترامپ در فلوریدا، سفر کرد. این دیدار سه ساعت به طول انجامید و «ایلان ماسک» و «مایک والتز» مشاور آتی امنیت ملی ترامپ نیز در آن حضور داشتند. این نشست نشانگر موقعیت کلیدی ویکتور اوربان بهعنوان یک بازیگر مهم در معادلات آینده اروپا و روابط ترانسآتلانتیک است.
به نظر میرسد پیوند استراتژیک میان ترامپ و اوربان، معادلات اتحادیه اروپا را تحت تأثیر قرار خواهد داد و منتقدان دیرینه اوربان اکنون چارهای جز سکوت ندارند.
گرجستان و آذربایجان چشمانتظار تغییرات با روی کار آمدن ترامپ
در حالی که پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا چشمانداز جدیدی در سیاست جهانی ترسیم کرده است، کشورهای مختلف، از جمله گرجستان و جمهوری آذربایجان، به دنبال تغییرات در روابط خود با آمریکا هستند.
«سالومه زورابیشویلی» رئیسجمهور گرجستان که اخیراً تلاش کرد در جریان سفر ترامپ به پاریس خود را به او نزدیک کند، در نهایت تنها چند دقیقه فرصت گفتگو با رئیسجمهور منتخب آمریکا را به دست آورد. این اتفاق نشاندهنده موقعیت نهچندان مطلوب زورابیشویلی در معادلات فعلی است.
در مقابل، مقامات دولت گرجستان به رهبری حزب «رؤیای گرجستان»، به تغییر حتمی رویکرد کشورهای اروپایی پس از آغاز به کار دولت ترامپ امیدوارند. آنها معتقدند که تغییرات سیاسی در واشنگتن بر فرآیندهای داخلی و روابط بینالمللی گرجستان تأثیر خواهد گذاشت و موضع کشورهای اتحادیه اروپا را نیز دستخوش تغییر خواهد کرد.
در همین حال، جمهوری آذربایجان نیز در انتظار تقویت روابط خود با آمریکا است. در همین راستا، «الهام علیاف» رئیسجمهور آذربایجان، اخیراً در یک مکالمه تلفنی با دونالد ترامپ، به اهمیت نقش ترامپ در تحولات جهانی تأکید کرد. علیاف ضمن اشاره به همکاریهای گذشته دو کشور در دوره اول ریاستجمهوری ترامپ، اظهار امیدواری کرد که این روابط در دوره جدید ریاستجمهوری او بیش از پیش توسعه یابد.
رئیسجمهور آذربایجان تصریح کرد که تقویت دوستی و همکاری میان باکو و واشنگتن از اولویتهای سیاست خارجی این کشور است و دو طرف باید تلاشهای مشترک خود را برای گسترش روابط دوجانبه ادامه دهند.
با توجه به تغییرات پیشرو در ساختار سیاسی آمریکا و تأثیر آن بر معادلات جهانی، به نظر میرسد کشورهای منطقه قفقاز، از جمله گرجستان و جمهوری آذربایجان، در حال آمادهسازی خود برای ایجاد فصل جدیدی از تعاملات دیپلماتیک و همکاریهای راهبردی با آمریکا هستند.