به گزارش گروه بینالملل «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ تحولات اخیر در منطقه غرب آسیا به ویژه حوادث اخیر سوریه و به قدرت رسیدن سازمان مسلح اسلامگرای سنی موسوم به «تحریر الشام» توجهات بینالمللی را بیش از همیشه به این منطقه جلب نموده است. پس از به قدرت رسیدن احمد حسین الشرع یا همان «ابومحمد الجولانی» بسیاری از کشورها با اعزام هیئتهای دیپلماتیک خود به سوریه سعی در برقراری یا از سرگیری روابط خود با گروه حاکمه جدید پس از سقوط بشار اسد نمودند. گفتگوی ویژه خبری شبکه بینالمللی بالکان با حضور «محمد جهاد» دبیر انجمنهای علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران و فعال دانشجویی؛ به بررسی تحولات اخیر منطقه و همچنین پشت پرده حضور قدرتهای بزرگ در این وقایع پرداخته است که مشروح آن را در ادامه گزارش میخوانید.
جهاد با اشاره به تلاش اعضای حاکمه تحریر الشام برای برسازی چهره جدید خود در افکار عمومی جهانی گفت: الجولانی با تلاشهای سمبولیک خود سعی کرده است تا چهره جدیدی از خود به جهان نشان دهد و اصطلاحا «ری برندینگ» کند، از سوی دیگر او تلاش میکند تا هیئت تحریر الشام را از یک سازمان تروریستی مرتبط با القاعده به یک بازیگر قانونی و سیاسی در اذهان عمومی جهانی برساخت نماید. به رسمیت شناخته شدن در جوامع بینالمللی امروز مهمترین دغدغه جولانی را تشکیل میدهد.
دبیر انجمن علمی روابط بینالملل دانشگاه تهران در ادامه افزود: استراتژی تحریر الشام فاصله گرفتن از افراطگرایی و اعلام نوعی استقلال از گروههای افراطگرا و سلفی است، این هدف در موضوعاتی نظیر تغییر محسوس لحن آنها با مردم، مواضعشان نسبت به حجاب و گفتگوهای اخیر جولانی مبنی بر تشکیل یک حکومت نهادگرا و قانونی برای همه، به روشنی پیداست. عکسهایی که اخیرا از جولانی و دیگر اعضای دولت جدید سوریه منتشر شده است نشان میدهد که آنها سعی دارند با عادی سازی روابط راه سایر بازیگران را به این کشور هموار کنند.
جهاد اضافه کرد: آمریکا و سایر قدرتهای بزرگ در این بازی قصد دارند تا بیشترین مواهب را بدست آورند، اکنون در سوریه رقابت شدیدی بین کشورهای غربی و نهادهای بینالمللی برای تثبیت جایگاه خودشان در دمشق حکمفرما است؛ لغو امتیاز ده میلیون دلاری امریکا برای دستگیری جولانی و دیگر اعزام هیئتهای دیپلماتیک این کشور به سوریه نشان میدهد واشنگتن بدنبال چپاولگری منابع و تثبیت حضور بیشتر خود در منطقه است.
وی ادامه داد: این اوضاع برای سایر قدرتهای منطقهای و فرامنطقهای نیز حکمفرماست، در این میان ترکیه با سابقه کمک و حفظ تحریرالشام در ادلب در سالهای گذشته و کمک فراوان به سقوط اسد، تلاش دارد تا با بکارگیری ابزارهای دیپلماتیک و بعضا نظامی مناطقی از سوریه مانند حلب، حمص، حما و... را تحت فرماندهی خود در آورد. اسرائیل نیز با حملات مکرر و حضور نظامی خود علی رغم اعلام موقتی بودن اقداماتشان، درحال دست و پا زدن برای گرفتن مناطقی از سوریه و تثبیت حضور خود هستند که احتمال میرود در آینده با مشکلاتی با سایر بازیگران مواجه شوند.
فایل کامل این گفتگوی ویژه خبری را میتوانید از طریق لینک زیر مشاهده فرمایید.
گزارش از امیر کریمی