به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ زمایش اخیر سپاه پاسداران و ارتش جمهوری اسلامی ایران که در حوزههای مختلف انجام شد، خط بطلانی بود بر همه ادعاهای صهیونیستها درباره نابودی توان دفاعی و پدافندی ایران. کمتر از دو ماه پس از ادعاهای صهیونیستها و رسانههای همسو با آنها، که این تقلاهای سیاسی، امنیتی و روانی برای روایتسازی از وضعیت دفاعی ایران به پایان رسید، حالا نوبت نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران بود که با انجام یک رزمایش چندوجهی و نمایش توانمندیهای موشکی و پدافندی، ادعای چند وقت گذشته صهیونیستها را به چالش بکشند. البته وقتی تمرین مقابله با بمبهای سنگرشکن در نطنز انجام شد، یا شهر موشکی جدید سپاه پاسداران به نمایش درآمد، به همراه استفاده از سامانه جدید بومی مقابله با پرتابههای بالستیکی، دیگر نمیتوان گفت ادعاهای صهیونیستها به چالش کشیده شده، بلکه آن ادعاها به طور کامل ابطال شده است.
ریشه ادعاهای اغراقآمیز اسرائیل
در پاسخ به عملیات موفقیتآمیز «وعده صادق2» در 10 مهرماه امسال و خسارتهای اعتباری و میدانی ناشی از آن بود که رژیم صهیونیستی تلاش کرد برخی پایگاههای نظامی و پدافندی کشورمان را هدف قرار دهد. این اقدام نظامی اسرائیل که اوایل آبانماه گذشته صورت گرفت، مشخصاً دو هدف را دنبال میکرد: ایجاد اختلال در تولید موشکهای بالستیک سپاه پاسداران و تضعیف یا آنچه صهیونیستها ادعا کردند، انهدام کامل قدرت دفاعی جمهوری اسلامی ایران. در روایت رسانههای حامی و وابسته به رژیم صهیونیستی از تحرک نظامی این رژیم، پس از آن اقدام صهیونیستها قدرت پدافندی ایران نابود شد، خط تولید موشکهای بالستیک برای ذخیرهسازی تسلیحاتی متوقف شد و در نتیجه دست ایران چه برای دفاع در برابر تهاجم خارجی و چه حمله به اهداف متخاصم، خالی شده است. این رسانهها نتیجه گرفتند این موضوع شرایطی را مهیا کرده است تا رژیم صهیونیستی با انجام حملهای دوباره، این بار زیرساختها و حتی تأسیسات هستهای ایران را هدف قرار دهد. مثلاً شبکه امریکایی «فاکسنیوز» به نقل از «آموس هوکستاین» مشاور ارشد خاورمیانهای بایدن نوشت: «جمهوری اسلامی عملاً بیدفاع و در برابر حملات هوایی آینده آسیبپذیر است.»
ادعایی بدون هیچ مدرک
اما بهرغم تلاش جریان رسانهای وابسته به اسرائیل برای القای ضعف پدافندی و موشکی ایران و تأکید بر موفقیتآمیز بودن حمله آبانماه، همچنان با گذشت نزدیک به 3 ماه هیچ سند و ادلهای برای اثبات ادعای صهیونیستها منتشر نشده است.
اما در طرف مقابل شرایط متفاوت است؛ ساعتی پس از عملیات اسرائیل بود که هم ستادکل نیروهای مسلح کشورمان و هم قرارگاه پدافندی خاتمالانبیا(ص) با صدور اطلاعیههایی، با تشریح ابعاد و خسارت ناشی از حمله صهیونیستها، تأکید کردند که قدرت دفاعی و موشکی ایران دچار اختلال نشده و حتی تقویت سامانههای پدافندی نیز در دستورکار قرار گرفته و کمتر از سه ماه پس از این مدعا، از پیوست عملیاتی ایران به ادعای بیدفاع بودن آسمان کشورمان رونمایی شد؛ پیوستی که در دو مرحله، دو پیام جداگانه داشت.
رزم پدافندی سپاه و ارتش
در جریان رزمایش پیامبر اعظم(ص)19 که هفته گذشته برگزار شد، نیروی هوافضای سپاه پاسداران اجرای مرحله اول از رزمایش مشترک اقتدار در حلقه پدافند هوایی مرکز هستهای نطنز را به اجرا گذاشت. «طبس»، «رعد»، «9 دی» و «دزفول» در کنار «سوم خرداد» سامانههایی بودند که در این رزمایش حضور داشتند. شب گذشته نیز رزمایش اقتدار پدافند هوایی ۱۴۰۳ این بار با محوریت نیروی پدافند هوایی ارتش در مناطق غرب و شمال برگزار شد. در این رزمایش نیز سامانههای متنوع و بومی پدافند هوایی در شرایط واقعی میدان نبرد، تمرین مقابله با تهدیدات هوایی، موشکی و جنگالی را انجام دادند.
رزمایش پدافندی مشترک نیروهای مسلح کشورمان و مهمتر از آن، اعلام خبر الحاق یک سامانه ضد بالستیک بومی به پدافند هوایی از سوی سردار شیخیان، در کنار نمایش توان پدافندی، پاسخ میدانی ایران به ادعاهای اخیر در ارتباط با ضعف قدرت دفاعی کشورمان در برابر حملات احتمالی اسرائیل بود.
هم دفاع، هم حمله
صرف تقویت توان دفاعی، برای تأمین امنیت و ایجاد بازدارندگی کفایت نمیکند و اساساً قدرت پدافندی و تهاجمی، دو روی سکه اقتدار و امنیت هستند. رژیم صهیونیستی هم با درک این گزاره مهم، در حمله آبانماه، همزمان به دنبال انهدام سامانههای پدافندی و ایجاد اختلال در قدرت موشکی کشورمان بود و از همین رو رسانههای وابسته به اسرائیل گزارش دادند که رژیم صهیونیستی سایتهای تولید پهپاد و تأسیسات تولید موشکهای دوربرد حاوی میکسرهای سوخت جامد را نابود کرده که جایگزینی آنها دستکم یک سال زمان خواهد برد و به همین دلیل توان تهران برای پاسخ به حملات احتمالی اسرائیل کاهش یافته است. پاسخ این ادعا هم روز جمعه هفته گذشته با رونمایی از شهر جدید موشکی ایران داده شد.
آتشفشان خفته
«آتشفشان خفتهای که آماده فوران است.» این توصیف سردار حاجیزاده از شهر موشکی رونمایی شده بود؛ توصیفی که به نظر نمیرسد بیدلیل و اتفاقی باشد. طبق تصاویر منتشر شده از این شهر موشکی، «عماد»، «قدر» و «قیام» از جمله موشکهای بالستیک راهبردی این پایگاه تاکتیکی هستند. موشک بالستیک عماد اولین موشک سوخت مایع ایران است که به سر جنگی هدایتشونده مجهز شده و از ویژگی هدایت و کنترل تا لحظه اصابت برخوردار است. عماد با برد ۱۷۰۰ کیلومتری، قادر به حمل سر جنگی به وزن ۷۵۰ کیلوگرم است. از دیگر ویژگیهای قابل توجه موشک عماد، امکان نصب آن بر سیستم پرتاب خشابی در شهرهای موشکی زیرزمینی است، سیستمی که به «رگبار موشکی» معروف است و توانایی پرتاب متوالی را فراهم میکند.
موشک بالستیک میانبرد قیام نیز دارای طولی برابر با ۱۱.۸۴۶ متر و قطری معادل ۸۸۰ میلیمتر است و آمادهسازی آن حدود ۲۰ دقیقه زمان میبرد. برد این موشک هم بالغ بر ۸۰۰ کیلومتر تخمین زده شده است. در کنار موشک عماد و قیام، دو موشک از خانواده «قدر» به نامهای قدر H و قدر F هم به چشم میخورد. قدر H یک موشک بالستیک سوخت مایع با طول ۱۵.۸۶ متر و قطر ۱۲۵ سانتیمتر است که ۶۵۰ کیلوگرم سر جنگی دارد و برد آن بیش از 1650 کیلومتر است. قدر F نیز مشخصاتی مشابه قدر H دارد، اما تفاوت و ویژگی بارز آن برد 1950 کیلومتری است و با توجه به آمادگی سریع برای شلیک و هدایتپذیری، از قدرت تخریب بالایی برخوردار است.
پیام مستقیم به اسرائیل
طبق اظهارات سردار حاجیزاده، در جریان عملیات «وعده صادق2» موشکهای این پایگاه، از جمله قدر توانستند پایگاه هوایی نواتیم، محل اصلی استقرار جنگندههای اف35 را منهدم کنند. به نظر میرسد تصمیم سپاه برای رونمایی از پایگاهی که چند ماه قبل سرزمینهای اشغالی را هدف قرار داد، فراتر از تصمیم صرف برای نمایش توان موشکی، به دنبال مخابره پیام هشدار به اسرائیل است؛ پیام هشداری که یادآور عملیات «وعده صادق2» و شلیک دهها موشک از پایگاهها و شهرهای موشکی ایران به سمت اسرائیل است.
موشکهای شهر جدید موشکی سپاه
خبرگزاری فارس هم در گزارشی به معرفی موشکهای سپاه در این شهر موشکی پرداخته و درباره مشخصات و ویژگیهای آنها نوشته است: در این شهر موشکی که یکی از صدها شهر زیرزمینی موشکی است، چهار نوع موشکی متفاوت استقرار دارد تا مانند آنچه در عملیات وعده صادق ۲ مورد استفاده قرار گرفت، در موقع لزوم مورد استفاده قرار بگیرد.
از موشکهای حاضر در شهر جدید زیرزمینی موشکی سپاه عماد نام دارد که نخستین موشک بالستیک سوخت مایع و دوربرد ایران است که به سرجنگی با هدایتشونده مجهز شد که این موضوع بهوسیله نصب بالکها بر روی سرجنگی عماد رخ داد. نصب بالک در سرجنگی قابلیت هدایت و کنترل موشک تا لحظه اصابت را فراهم میکند. عماد از جمله موشکهای دوربرد جمهوری اسلامی ایران با برد ۱۷۰۰ کیلومتر است که تا ۷۵۰ کیلوگرم سرجنگی را میتواند حمل کند. طول این موشک ۵/۱۵ متر است و وزن آن هم بیش از ۱۷ تن است. عماد همچنین قابلیت نصب بر روی سیستم پرتاب خشابی موشکها از شهرهای موشکی زیرزمینی را که تحت عنوان «رگبار موشکی» شناخته میشود، دارد.
دیگر موشکهای حاضر در این شهر زیرزمینی دو موشک از خانواده قدر با نام قدر H و قدر F است. موشک بالستیک قدر F یک نمونه از موشکهای بالستیک سوخت مایع است که طول آن، ۸۶/۱۵ متر و قطر آن ۱۲۵ سانتی متر است. موشک بالستیک قدر F در حالت مجهز بیش از ۱۷ تن وزن دارد که ۶۵۰ کیلوگرم از این وزن مربوط به سر جنگی آن است. نوع عملکرد این موشک تک مرحلهای با قابلیت سر جداشونده است. موشک قدر H نیز مشخصاتی مشابه با دیگر اعضای این خانواده دارد، اما تفاوت اصلی در میزان برد آنها است. قدر S با برد ۱۳۵۰ کیلومتر، قدر H با برد ۱۶۵۰ کیلومتر و قدر F با برد ۱۹۵۰ کیلومتر طراحی و تولید شده است. سرعت بالای آمادگی برای شلیک، هدایتپذیری مناسب و قدرت تخریب بالای سرجنگی از ویژگیهای این موشک است.
موشک بالستیک میان برد قیام روز ۲۹ مرداد ۱۳۸۹ همزمان با افتتاح رسمی نیروگاه اتمی بوشهر با حضور مسئولان دفاعی جمهوری اسلامی ایران رونمایی شد. طول موشک قیام به عنوان اولین موشک بدون بالک ایرانی ۱۱ متر و ۸۴۶ سانتیمتر و قطر آن ۸۸۰ میلیمتر است. علاوه بر این، مدت زمان آمادهسازی موشک قیام ۲۰ دقیقه و وزن نهایی این موشک ۷۰۲۹ کیلوگرم است. موشک قیام یک موتور تک مرحلهای سوخت مایع دارد که با استفاده از این سوخت و موتور تک مرحلهای خود میتواند به سقف پروازی ۲۰۰ کیلومتری برسد. برد این موشک در حدود ۸۰۰ کیلومتر برآورد میشود. در نگاه اول موشک بالستیک قیام شباهت زیادی با موشک شهاب ۲ دارد ولی قیام ابعاد و طول بیشتری دارد و برد آن ۳۰۰ کیلومتر بیشتر از شهاب ۲ است، همچنین بالکهای معمول شهاب ۲ نیز در ساختار موشک قیام وجود ندارد.
تفاوت اصلی موشک قیام با سایر موشکهای بالستیک ایرانی در حذف بالکهای ثابت پایدارساز از انتهای بدنه است. این بالکها که به شکل ذوزنقه قائم الزاویه در تمام موشکهای بالستیک خانواده شهاب، قدر و سجیل دیده میشوند، نقش مهمی در ایجاد پایداری موشک دارند، اما در موشک قیام با عدم اتکا به بالکهای فوق، تمام وظیفه ایجاد پایداری به عهده سامانههای کنترلی با همان عملگرهای نصب شده در خروجی پیشران سوخت مایع است. دو سال قبل نیز اطلاعات جدیدی از نمونه جدید موشک قیام منتشر شد که نشان میدهد برد این موشک به ۱۰۰۰ کیلومتر و خطای آن به زیر ۵۰ متر رسیده است. در سالهای اخیر هم تصاویری از نمونه جدید این موشک با سر جنگی جداشونده منتشر شده بود که حالا مشخص شده است با بهرهگیری از این سر جنگی جدید، خطای اصابت موشک قیام به زیر ۵۰ متر رسیده است. پس از آن و در جریان عملیات ضربت محرم تصاویری از نمونه جدید موشک قیام منتشر شد که نشان میداد این موشک به چهار بالک کوچک برای هدایت بهتر مجهز شده است، اما تاکنون جزئیاتی از افزایش برد این موشک اعلام نشده بود. بر اساس اطلاعات منتشرشده نمونه جدید موشک قیام دارای کمینه برد ۱۰۰ و بیشینه برد ۱۰۰۰ کیلومتر است. این موشک از یک سر جنگی بهوزن حدوداً ۶۰۰ کیلوگرمی بهره میبرد و سرعت این موشک به ۲۹۳۵ متر بر ثانیه میرسد.
احداث و توسعه پایگاههای زیرزمینی چه در حوزه موشکی و چه در حوزههای پهپادی و جنگندههای نیروی هوایی ارتش یک راهبرد مهم نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران برای حفاظت از تجهیزات راهبردی در مقابل حملات احتمالی دشمنان است. اینگونه به نظر میرسد پایگاهی که جمعه شب گذشته از آن رونمایی شد تنها پایگاه زیرزمینی ایران نیست و جمهوری اسلامی ایران به صدها پایگاه پهپادی، موشکی و جنگنده تجهیز شده است.
پیام آشکار به دوست و دشمن
روشنترین پیام این رونمایی که نمونهای از بسیارها بود، برای دوست مایه آرامش خاطر و تولید امنیت و برای دشمن، اقتدار و بازدارندگی حداکثری است. قدرت و اقتداری که به مانند کوه یخی در اعماق اقیانوس تنها بخشی از آن به نمایش گذاشته شد و روز حادثه نشان خواهد داد که عمق این کوه دفاعی تا کجاها امتداد یافته است. دشمن اگر عاقل باشد، دچار خطای محاسباتی نخواهد شد، در غیر اینصورت، اگر دست از پا خطا کند، پاسخی خواهد گرفت که به قول کارشناسان حوزه تخریب «اولین اشتباه آنها، آخرین اشتباهشان خواهد بود». مبادا برخی تحولات پیرامونی در منطقه دشمن را متوهم کرده باشد.
گزارش از محمد جهاد