به گزارش گروه سیاسی «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخست وزیر و وزیر امور خارجه قطر در یک نشست مطبوعاتی در دوحه از امضای توافق آتش بس در نوار غزه خبر داد و اظهار کرد: قطر، مصر و آمریکا خرسند هستند که دستیابی به توافق در غزه را اعلام کنند.
وی بیان کرد: از شرکای مصری و آمریکایی خود به خاطر تلاششان در پیشبرد مذاکرات که منجر به این آتشبس شد؛ تشکر و تقدیر میکنیم.
نخست وزیر و وزیر امور خارجه قطر گفت: با موافقت هر دو طرف مذاکره، امشب اقدام برای تکمیل ابعاد اجرایی ادامه مییابد واجرای توافق روز یکشنبه مطابق ۱۹ ژانویه آغاز میشود.
وی خاطرنشان کرد: حماس بر اساس این توافق، ۳۳ اسیر را در برابر آزادی اسیران فلسطینی آزاد خواهد کرد.
رژیم صهیونیستی در بیش از ۱۵ ماه گذشته بارها با هرگونه توافق آتش بس مخالفت کرده بود. دلیل این امر نیز به شکست در اهداف اعلامی بر میگشت. در روزهای اخیر نیز فشارهای زیادی بر نتانیاهو برای پذیرش آتش بس اعمال شده بود چرا که هزینههای این جنگ برای رژیم صهیونیستی بسیار بالا بود و حتی مقاومت در منطقه اهداف آمریکا را به دلیل تداوم نسل کشی غزه هدف قرار میداد. در نهایت با وجود مخالفت تندروهای کابینه نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی برای فرار از شکستهای بیشتر تن به این آتش بس داد. در واقع مهمترین اهدافی که رژیم صهیونیستی با پذیرش این آتش بس نتوانست محقق کند شکست کامل حماس، آزادی اسرا و بازگرداندن شهرک نشینان آواره به شمال سرزمینهای اشغالی بود.
جزئیاتی از توافق آتش بس به روایت المیادین
شبکه خبری المیادین اعلام کرد که به مفاد توافق آتش بس در غزه دست یافته است. بر اساس این گزارش، در یکی از مفاد توافق آتش بس، صهیونیستها باید از همه مناطق نوار غزه به سوی مرزها به صورت کامل عقب نشینی کنند.
به علاوه بر اساس متن توافق، گذرگاه رفح بازگشایی خواهد شد و نظامیان رژیم صهیونیستی به صورت کامل از آنجا عقب نشینی خواهند کرد.
به گزارش المیادین، طبق یکی از بندهای توافق آتش بس، روزانه یک کامیون حامل کمکهای بشردوستانه در چارچوب پروتکل کمکهای بشردوستانه زیر نظر قطر وارد غزه خواهد شد.
بر اساس متنی که المیادین به آن دست یافته است، حدود ۱۰۰۰ اسیر از نوار غزه و صدها اسیر محکوم به حبس ابد و مجازاتهای سنگین آزاد خواهند شد.
همچنین بر اساس یکی دیگر از بندهای توافق، همه آوارگان به محل زندگیشان برخواهند گشت و تردد در همه مناطق نوار غزه آزاد خواهد بود.
بر اساس این متن، روزانه ۸ الی ۱۰ ساعت هیچ هواپیمایی نباید بر فراز غزه به پرواز در آید.
بر اساس یکی دیگر از بندهای توافق آتش بس در غزه، همه بیمارستانها مجدداً به مدار خدمت بازخواهند گشت و علاوه بر آن درمانگاههای صحرایی در نوار غزه مستقر خواهد شد.
المیادین در ادامه گزارش داد: مرحله اول توافق آتشبس در غزه ۶ هفته به طول خواهد انجامید و ۳۳ اسیر اسرائیلی آزاد میشوند. در مرحله دوم و سوم نیز ۶۰ اسیر اسرائیلی آزاد خواهند شد.
بر اساس یکی دیگر از بندهای توافق آتشبس، در روز هفتم پس از اینکه رژیم صهیونیستی از خیابان «الرشید» به عمق محور «نتساریم» عقبنشینی کرد، آوارگان بدون بازرسی از جنوب غزه به شمال بر میگردند و اهالی غزه میتوانند از خیابان الرشید به سوی شمال و جنوب غزه تردد کنند. در روز بیست و دوم نیز رژیم صهیونیستی از کل محور نتساریم به شرق خیابان صلاح الدین عقب نشینی میکند و تردد برای همه ساکنان غزه امکانپذیر خواهد شد.
اسرائیل نگران چالشهای پیش رو است
اسحاق هرتزوگ رئیس رژیم صهیونیستی به صراحت اعلام کرده که اجرای این توافق با چالشهایی همراه خواهد بود.
وی بر لزوم حفظ منافع امنیتی اسرائیل و دفاع از تمام اسرائیلیها تاکید کرده است.
هرتزوگ ادعا کرد: بازگشت گروگانها به عنوان عاملی برای تقویت روحیه ملی و اعتماد اسرائیلیها به دولت تلقی میشود.
این اظهارات نشان میدهد که دولت اسرائیل در عین حال که به دنبال پایان دادن به درگیریها است، نگران چالشهای پیش رو و حفظ امنیت این رژیم است.
رادیو ارتش صهیونیستی نیز اعلام کرد: بنیامین نتانیاهو نخست وزیر این رژیم با دونالد ترامپ رئیس جمهوری منتخب آمریکا گفتوگو و از او بهخاطر کمکش در حمایت از آزادی گروگانها تشکر کرده است.
این منبع خبری اسرائیلی اعلام کرد: نتانیاهو همچنین با جو بایدن رئیس جمهوری کنونی آمریکا نیز در خصوص توافق آتش بس در غزه گفتوگو کرده است.
همچنین دفتر نخستوزیری رژیم اسرائیل نیز نوشت: نتانیاهو از بایدن بهخاطر حمایت او در پیشبرد توافق تبادل اسرا قدردانی کرده است.
تمام آنچه در جنگ انجام دادیم، با امضای این توافق به هدر خواهد رفت.
روزنامه عبری یدیعوت آحارونوت نیز در این باره گزارش داد: تیم مذاکرهکننده اسرائیلی در دوحه باقی خواهد ماند تا مذاکرات درباره ساز و کار اجرای توافق را تکمیل کند.
شبکه ۱۴ اسرائیل نیز به نقل از یک افسر ارشد ارتش این رژیم در اعترافی تلخ افزود: تمام آنچه در جنگ انجام دادیم، با امضای این توافق به هدر خواهد رفت.
یوسی یهوشوع، تحلیلگر نظامی روزنامه "یدیعوت آحرونوت" چاپ سرزمینهای اشغالی نیز در خصوص توافق در غزه اعتراف کرد: پس از گذشت ۱۵ ماه از جنگ غزه، نتانیاهو در عرصه سیاسی شکست خورد و ارتش و «هرتزی هالیوی»، رئیس ستاد کل ارتش نیز در عرصه نظامی ناکام ماندند. پیروزی بر حماس به دست نیامد، به طوری که در سطوح سیاسی و نظامی به صورت همزمان شکست حاصل شده است.
واکنش کشورهای چهان به آتش بس
امارات
امارات متحده عربی نیز در بیانیهای که وزارت امورخارجه آن را منتشر کرد به توافق آتش بس در غزه واکنش نشان داد و اعلام کرد: دولت ابوظبی از توافق آتش بس در غزه حمایت میکند.
وزارت امورخارجه امارات افزود: ما قدردان تلاشهایی هستیم که قطر، مصر و آمریکا در این خصوص انجام دادند.
اردن
خبرگزاری رسمی اردن؛ پترا نیز در خبری اعلام کرد: این کشور از اعلام دستیابی به توافق آتش بس در غزه حمایت و استقبال میکند.
مصر
ریاست جمهوری مصر نیز در بیانیهای اعلام کرد: به همراه قطر و آمریکا تأکید میکنیم که همه مراحل توافق به صورت کامل از سوی دو طرف [حماس و اسرائیل] اجرا خواهد شد.
در همین رابطه عبدالفتاح السیسی پس از اعلام آتش بس در غزه گفت: از دستیابی به توافق آتش بس در غزه که پس از تلاشهای جانکاه با میانجی گری مصر، قطر و آمریکا صورت گرفت؛ استقبال میکنم
انگلیس
وزیر مشاور در امورخاورمیانه وزارت امورخارجه انگلیس نیز در این باره گفت: از مصر، قطر و ایالات متحده برای تلاشهای حیاتی که در حمایت از توافق غزه کردند؛ قدردانی میکنم.
بلژیک
وزیر امورخارجه بلژیک در واکنش به توافق آتش بس در غزه گفت: توافق آتشبس، بارقه امیدی است که غزه مدتها در انتظار آن بود و ما همه طرفها را به احترام به آن دعوت میکنیم.
وی گفت: ما به حمایت از تلاشها برای دستیابی به راهحل دو دولتی ادامه خواهیم داد.
استقبال رئیس آنروا از توافق آتش بس در غزه
فیلیپ لازارینی کمیسر کل (آژانس امداد رسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطین) آنروا نیز در واکنش به توافق آتش بس در غزه از آن استقبال کرد.
وی گفت: این توافق سرانجام آرامش مورد نیاز برای مردم غزه را به همراه خواهد داشت و منجر به آزادی اسیران خواهد شد.
لازارینی اضافه کرد: آنچه اکنون لازم است، دسترسی سریع، بدون محدودیت و بدون وقفه انسانی، همراه با تأمین کمکهای بشردوستانه برای کاهش رنجهای جانکاهی است که این جنگ به وجود آورده است.
عراق
وزارت امور خارجه عراق نیز در بیانیهای اعلام کرد: از توافق آتشبس در غزه استقبال میکنیم. این وزارتخانه اعلام کرد: این توافق پس از فداکاریهای عظیم و رنجهای فراوان مردم فلسطین به دست آمده است.
ونزوئلا
نیکولاس مادورو، رئیسجمهور ونزوئلا نیز در واکنش به توافق آتش بس در غزه گفت: از توافق مربوط به غزه استقبال میکنیم.
وی افزود: امیدواریم بشریت برای تحقق این مهم متحد شده و افقهای صلح و عدالت را بگشاید.
دبیرکل جنبش نجبای عراق
اکرم الکعبی، دبیرکل جنبش نجبای عراق نیز در این باره گفت: این پیروزی بزرگ را به مردم فلسطین، آزادگان و همه کسانی تبریک می گویم که از غزه حمایت کردند.
فرانسه
امانوئل ماکرون رئیس جمهوری فرانسه نیز در توئیتی که در شبکه ایکس در صفحه شخصی خود به اشتراک گذاشت، در خصوص توافق آتش بس نوشت: پس از ۱۵ ماه عذاب توجیه ناپذیر، اکنون آرامش بزرگی برای اهالی غزه، امید برای گروگانها و خانوادههای آنان فرا رسیده است.
وی اضافه کرد: توافق [آتشبس در غزه] باید محترم شمرده شود، گروگانها [اسیران] آزاد شوند، مردم غزه نجات یابند و راه حل سیاسی متعاقب آن باید حاصل شود.
لبنان
نجیب میقاتی نخست وزیر پیشبرد امور در لبنان در واکنش به توافق آتش بس در غزه گفت: اعلام این آتش بس به صفحه خونین تاریخ ملت فلسطین پایان میدهد که دچار تجاوز اسرائیل شدهاند.
وی همچنین ابراز امیدواری کرد: آتشبس پایدار باشد تا این مسأله موجب یافتن راهحلی نهایی برای مسأله فلسطین و اعطای حقوق مشروع و قانونی به مردم فلسطین شود.
دبیرکل سازمان ملل متحد
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد در واکنش به توافق آتش بس در غزه گفت: ضروری است، آتشبس موانع امنیتی و سیاسی بزرگی را از میان بردارد که مانع از ارسال کمکها به تمامی مناطق غزه میشود.
این کار برای آن باید صورت گیرد تا بتوانیم کمکهای انسانی فوری و نجاتدهنده زندگی را به طور گستردهتری افزایش دهیم.
کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد
فولکر تورک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، از "رضایت عمیق" خود نسبت به اعلام مرحله اول توافق آتشبس در غزه خبر داد و بر اهمیت "پایداری آن" تأکید کرد.
اتحادیه اروپا
اورسولا فون درلاین، رئیس کمیسیون اروپا از اسرائیل و حماس خواست تا توافق را را به صورت کامل انجام دهند.
به گفته فون درلاین، این توافق میتواند مقدمهای برای ثبات دائمی در منطقه و یافتن راهحل دیپلماتیک برای درگیری" باشد.
روبرتا متسولا، رئیس پارلمان اروپا نیز گفت: این توافق "دستاوردی است که جهان انتظار آن را داشت و نیاز به تثبیت آن داریم.
وی افزود: این توافق میتواند نقطه عطفی به سوی صلح پایدار، افزایش کمکها و محرکی باشد که ناامیدی را به امید تبدیل کند".
آلمان
اولاف شولتس، صدر اعظم آلمان گفت: این توافق از بروز جنگ جلوگیری میکند و شرایط بد انسانی در غزه را بهبودی می بخشد. بنابراین باید دقیقاً اجرا شود.
انگلیس
کر استارمر، نخستوزیر انگلیس توافق را خبر مورد انتظاری دانست که اسرائیلیها و فلسطینیها مدتها انتظار آن را میکشیدند.
وی از طرفها خواست تا برپایه راه حل دو دولتی، گامهایی در جهت آیندهای بهتر و پایدارتر بردارند.
دیوید لامی، وزیر امور خارجه بریتانیا نیز افزود که این توافق "لحظهای از امید را پس از بیش از یک سال عذاب" فراهم کرد.
وی گفت: ۱۵ ماه گذشته برای گروگانها و عزیزانشان، از جمله شهروندان انگلیسی، یک "شوک غیرقابل تحملی" بود، در حالی که جنگ برای مردم غزه "که بسیاری از آنان جان، خانه یا عزیزانشان را از دست دادهاند، یک کابوس زنده بود".
ایتالیا
جورجیا ملونی، نخستوزیر ایتالیا گفت: کشورش "انتظار دارد که همه گروگانها بالاخره به آغوش خانوادههای خود بازگردند.
وی این توافق را "فرصتی برای افزایش چشمگیر کمکهای انسانی برای غیرنظامیان در غزه دانست.
آنتونیو تایانی، وزیر امور خارجه ایتالیا نیز این توافق را "گامی مهم به سوی صلح" خواند.
اسپانیا
پدرو سانچز، نخستوزیر اسپانیا، توافق آتش بس در غزه را "گامی بی بدیل به سوی راه حل دولتی و صلح عادلانهای دانست که قانون بینالمللی را محترم میشمارد.
کانادا
جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا، از توافق آتش بس در غزه استقبال و تأکید کرد که کشورش از تمام تلاشهای لازم برای اجرای آن حمایت خواهد کرد.
وی افزود: از طرفها میخواهیم فوراً اقدام کنند. باید همه اسرا آزاد شوند. این خشونت و رنج وحشتناک باید متوقف شود.
ترودو تأکید کرد: آتشبس اجازه خواهد داد که "کمکهای انساندوستانه حیاتی مانند دارو، آب و غذا به افرادی واقعاً نیازمند برسد".
هلند
کاسپار فیلدکمپ، وزیر امور خارجه هلند در واکنش به این توافق گفت: امیدوار است که این توافق "نخستین گام به سوی صلح دائمی و پایدار" باشد.
نروژ
یوناس گار استور، نخستوزیر نروژ، توافق در غزه را "تشویقکننده دانست، اما زمان اعلام آن به طول انجامید.
وی از طرفها خواست تا به همه مفاد آن احترام بگذارند".
سوئد
ماریا مالمر استینرگارد، وزیر امور خارجه سوئد، از توافق آتش بس در غزه استقبال کرد و گفت: "اکنون مهم است که آتشبس رنجهای زیاد غیرنظامیان در غزه را کاهش دهد".
فنلاند
الینا فالتونین، وزیر امور خارجه فنلاند، از "اجرای کامل" توافق که آن را "گام نخست به سوی حل مسالمتآمیز درگیری" دانست؛ حمایت کرد.
ایرلند
سایمون هاریس، نخستوزیر ایرلند، ابراز امیدواری کرد که توافق از سوی دولت اسرائیل" به طور رسمی به رسمیت شناخته شود.
اسکاتلند
جان سوینی، نخستوزیر اسکاتلند، ابراز امیدواری کرد که این توافق "آغاز یک راه حل سیاسی طولانی مدت در خاورمیانه" باشد.
سازمان بهداشت جهانی
تدروس آدهانوم، مدیرکل سازمان بهداشت جهانی در واکنش به توافق آتش بس در غزه گفت: "صلح بهترین دارو است"، اما در عین حال تأکید کرد که "نیازهای بهداشتی در غزه همچنان زیاد است".
برنامه جهانی غذا
سندی مک کین، مدیر اجرایی برنامه جهانی غذا گفت: آتشبس آغاز است، نه پایان.
وی افزود: ما غذاهایی داریم که در مرز غزه منتظرند و باید بتوانیم آنها را به طور گسترده تحویل [افراد نیازمند] دهیم.
به همین دلیل ما نیازمندیم که تمام گذرگاههای مرزی باز باشند و بتوانیم غذا را به طور ایمن به نیازمندان در غزه برسانیم".
کمیته صلیب سرخ جهانی
مریانا اسپولیاریچ، رئیس کمیته بینالمللی صلیب سرخ نیز اعلام کرد: این سازمان آماده است تا در اجرای توافق آتشبس در غزه و تسهیل تبادل زندانیان و گسترش تأمین انسانی در نوار غزه کمک کند.
برزیل
وزارت امورخارجه برزیل نیز در واکنش به اعلام توافق آتش بس، از طرفهای مربوطه خواست که به شرایط توافق احترام بگذارند و آتشبس دائمی را تضمین کنند.
بولیوی
سیلندا سوسا، وزیر خارجه بولیوی نیز در واکنش به توافق آتش بس در غزه گفت: ما از توافق آتشبس در غزه استقبال میکنیم و منتظر کاهش رنج قربانیان و احترام به فلسطین به عنوان یک کشور مستقل هستیم.
آمریکا
لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا نیز در واکنش به توافق آتش بس در غزه گفت: باید این توافق بهطور سختگیرانه اجرا شود.
وی افزود: توافق غزه میتواند پنجرهای از امید جدید میان فلسطینیان و اسرائیلیها باز کند.