به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ مسعود پزشکیان رئیسجمهور،عصر چهارشنبه، ۲۶ دی، برای دیدار رسمی دوجانبه با امامعلی رحمان همتای تاجیکستانی خود و دیگر مقامات این کشور وارد دوشنبه پایتخت تاجیکستان شد و در بدو ورود مورد استقبال وی قرار گرفت.
پزشکیان همچنین شامگاه چهارشنبه نیز در مجتمع آشتی ملی تاجیکستان و مراسم ادای احترام به تندیس شاه اسماعیل سامانی موسس سلسله سامانیان حاضر شد و از صبح پنجشنبه، ۲۷ دی، پس از برگزاری مراسم استقبال رسمی با اجرای سرود ملی دو کشور، شلیک ۲۱ گلوله توپ و ساندیدن سران ایران و تاجیکستان از گارد تشریفات میدان، مذاکرات خصوصی خود با امامعلی رحمان را آغاز کرد.
رؤسای جمهوری دو کشور در مذاکرات دوجانبه با بررسی طرحها و پروژههای مشترک درباره چگونگی تسریع در اجرای پروژهها و رفع موانع پیشرو بحث و گفتوگو کردند.
مذاکراتی که مبنای گسترش همکاریهای مشترک شد
رئیسجمهوری اسلامی ایران پیش از ظهر پنجشنبه هم در ابتدای مذاکرات مشترک هیئتهای عالیرتبه ایران و تاجیکستان بر ارتقای همکاریهای عمیقتر و گستردهتر دو کشور در زمینههای علمی، اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و امنیتی اشاره کرد و امضای توافقنامههای تدوینشده در جریان این نشست را مبنایی برای گسترش بیشتر روابط ایران و تاجیکستان دانست.
امامعلی رحمان رئیسجمهوری تاجیکستان هم در ابتدای این مذاکرات، با ابراز مسرت از سفر پزشکیان و هیئت همراه، مذاکرات دوجانبه را راهگشای روابط گستردهتری میان دو کشور توصیف کرد.
امضای ۲۳ یادداشت و سند همکاری
پس از پایان مذاکرات مشترک هیئتهای دو کشور، مقامات عالی ایران و تاجیکستان در حضور پزشکیان و امامعلی رحمان ۲۳ سند و یادداشت تفاهم همکاری را امضا کردند و بیانیه مشترکی نیز از سوی روسای جمهور به امضا رسید.
اسناد امضاشده در حوزه همکاریهای دیپلماتیک، توسعه حمل و نقل، مبارزه مشترک با فساد اداری، همکاریهای آموزشی در حوزه گمرک، استاندارد، امنیت غذایی، حوزه زنان و خانواده، آمار، امور بایگانی و اسناد، فناوری دیجیتال، مطالعات مذهبی، خدمات اجتماعی، مهندسی ژنتیک، کشاورزی، همکاریهای نوآورانه صنعتی و نمایشگاهی و ارتباطات است.
توافقاتی برای افزایش اشتغال و ارتقای سطح رفاه عمومی ایران و تاجیکستان
پزشکیان پس از پایان نشست مشترک
هیئتهای عالیرتبه دو کشور، در نشست مطبوعاتی با همتای تاجیکستانی حاضر شد و با اشاره به امضای اسناد همکاری، تمدید روادید و بیانیه مشترک میان دو کشور، بر تسریع اجراییسازی توافقات و رسیدن تعاملات مشترک به نقطه مطلوب تأکید کرد و گفت: منافع مشترک زیادی با تاجیکستان داریم و اجرای ابتکارهای جدید طراحیشده قطعاً تأثیری شایسته در اشتغال و سطح رفاه عمومی مردمانمان خواهد داشت.
پزشکیان همچنین زمینههای لازم برای عبور از مرز نیم میلیارد دلاری تجارت دو کشور را به راحتی قابل حصول دانست و ادامه داد: دو کشور دارای ظرفیتهای فراوان برای تأمین بخش مهمی از کالاهای مورد نیاز یکدیگر هستند و به همین دلیل به مشارکت راهبردی در تمامی حوزهها بهویژه موضوعات اقتصادی و تجاری تأکید میکنیم.
برگزاری نشست کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و تاجیکستان در آینده نزدیک
رئیسجمهوری اسلامی ایران برداشتن موانع گمرکی و ایجاد فضای امن برای فعالیت بیشتر بخش خصوصی را از جمله مسائل مورد توجه دو طرف برشمرد و تأکید کرد: بهزودی شاهد برگزاری نشست کمیسیون مشترک اقتصادی میان دو کشور خواهیم بود و موضوعات مهم دوجانبه در زمینههای سیاسی، اقتصادی، تجاری، فرهنگی و زیستمحیطی مورد توافق قرار خواهد گرفت.
حضور پزشکیان در جمع اساتید دانشگاه تاجیکستان
پزشکیان در ادامه برنامههای خود در سفر به تاجیکستان در جمع استادان و دانشجویان دانشگاه پزشکی دولتی تاجیکستان (ابن سینا)، حاضر شد و با بیان اینکه رسیدگی به اقشار آسیبپذیر در حوزه سلامت مسئولیت اجتماعی پزشکان است، اظهار کرد: ما برای خود هیچ هدفی بالاتر از تأمین سلامت مردم خود و مردم جهان نمیبینیم، ما به هیچ مردم و کشوری با کینه و دشمنی نگاه نمیکنیم. کسانی که بهدنبال جنگ و خونریزی در دنیا هستند و به حقوق دیگران تجاوز میکنند، به لحاظ فکری و ذهنی انسانهای سالمی نیستند؛ ما از هر تنفر و خشونتی بیزاریم.
اعطای درجه پروفسوری افتخاری به رئیسجمهور پزشکیان
همچنین پیش از سخنرانی پزشکیان، دانشگاه دولتی پزشکی تاجیکستان به وی درجه پروفسوری افتخاری را اعطا کرد.
یادداشت پزشکیان در دفتر یادبود دانشگاه پزشکی ابنسینا
رئیسجمهور در بخش پایانی حضور خود در دانشگاه علوم پزشکی «ابن سینا» در دفتر یادبود این دانشگاه، نوشت: از تلاشهای علمی کاربردی و پیشرفتهای پزشکی و نوع آموزش و تدریس و ارزیابی دانشجویان در این مرکز گزارشاتی دریافت کردیم که باعث خرسندی بود که این دانشگاه قادر است با بهترین روشهای پیشرفته علمی به دانشجویان خود مهارتهای لازم را منتقل نماید.
هیچ محدودیتی برای گسترش همکاری ایران و تاجیکستان وجود ندارد
پزشکیان بعدازظهر پنجشنبه هم در همایش تجاری، سرمایهگذاری و گردشگری ایران و تاجیکستان حاضر شد و در سخنانی به بخشی از اظهارات همتای تاجیک خود در این همایش درباره موضوع گردشگری اشاره کرد و گفت: باید قوانین فعلی تردد شهروندان دو کشور به خصوص در زمینه فعالیتهای اقتصادی، تجاری، سرمایهگذاری، علمی، تکنولوژیک، گردشگری و فرهنگی را تسهیل کنیم تا به گسترش تعاملات و نیز تبادل تجارب و دستاوردها بیانجامد.
رئیسجمهور با تأکید بر اینکه آمادهایم هرگونه موانع احتمالی بر سر راه تسهیل تجارت و سرمایهگذاری مشترک را برطرف کنیم، اظهار کرد: ایران هیچ محدودیتی برای گسترش روابط و همکاریها در زمینههای علمی، تجاری، صنعتی، فناوری و کشاورزی و نیز تبادل تجربیات با تاجیکستان ندارد و از گسترش تعاملات و تقویت روابط به طور جدی استقبال میکند.
تسهیل قوانین تجاری ایران و تاجیکستان
پزشکیان پس از حضور در این همایش و در تداوم برنامههای گفتوگو با سایر مقامات عالی تاجیکستان در دیدار «رستم امامعلی» رئیس مجلس ملی تاجیکستان به نقش مجالس دو کشور در اصلاح قوانین موجود در مسیر تسهیل برقراری روابط و همکاریها میان دو ملت اشاره کرد و گفت: قوانین و مقررات دو کشور باید در زمینه تسهیل و رونق تجارت و سرمایهگذاری میان دو طرف بهروز شود. اشتراکات فرهنگی و تاریخی فراوان فیمابین، بستر و زمینهای بسیار مناسب برای نزدیکی و همکاری صمیمیتر مردم دو کشور است و ما به اینجا آمدهایم تا هر مانع و مشکلی از مسیر تقویت دوستی و تعامل میان دو طرف رفع شود.
رئیس مجلس ملی تاجیکستان هم در این دیدار روابط دیرینه و عمیق میان دو کشور را بستری برای ارتقای بیش از پیش سطح روابط توصیف و تصریح کرد: زمینههای موجود برای همکاری میان ایران و تاجیکستان بسیار فراتر از مجموع اسناد همکاری مشترک میان دو کشور است و تصمیم سران دو کشور برای لغو روادید بین دو کشور میتواند سرعت روند توسعه همکاریها را مضاعف کند. تاجیکستان همچنین علاقهمند به تعمیق و تقویت همکاریهای دیپلماتیک با ایران است.
زمینهسازی همکاری مجالس ایران و تاجیکستان
رئیسجمهور همچنین در دیدار «محمدطاهر ذاکرزاده» رئیس مجلس نمایندگان تاجیکستان با اشاره به سوابق نمایندگی خود در مجلس شورای اسلامی یادآور شد: امیدوارم از طریق همکاریهای دو مجلس، قوانین تجارت و سرمایهگذاری میان دو کشور تسهیل و همه موانع موجود برای تعاملات اقتصادی و تجاری برداشته شود.
رئیس مجلس نمایندگان تاجیکستان نیز در این دیدار بر آمادگی تاجیکستان برای گسترش روابط تأکید کرد و گفت: تاجیکستان آماده همکاریهای گسترده با جمهوری اسلامی ایران در همه زمینهها، به ویژه در زمینه همکاریهای پارلمانی است.
پزشکیان عصر پنجشنبه نیز در دیدار پایانی با مقامات عالی سیاسی تاجیکستان، با قاهر رسولزاده نخست وزیر تاجیکستان دیدار کرد.
رئیسجمهور در این دیدار با تأکید بر ضرورت گسترش همکاریها میان دو کشور گفت: سوابق مشترک دو کشور ایجاب میکند که روابط خود را روز به روز ارتقا دهیم و همکاریها را در همه زمینهها تعمیق بخشیم.
رئیسجمهور همچنین بر اهمیت تجارت و سرمایهگذاریهای دوجانبه تأکید و تصریح کرد: یکی از راههای گسترش روابط، تسهیل روابط تجاری و امضای توافق تجارت ترجیحی میان دو کشور است.
نخستوزیر تاجیکستان هم در این دیدار بر اهمیت روابط با ایران برای کشورش تأکید کرد و گفت: حجم تجارت میان دو کشور باید هر چه زودتر به دو برابر برسد و ما خواهان روابط عمیق و گسترده در همه زمینهها با ایران هستیم.
حل مشکل روادید میان اتباع ایران و تاجیکستان
رئیسجمهور همچنین گفت: برای حل مشکل روادید جهت تردد اتباع دو کشور نیز، در راستای تسهیل و رفع مشکلات توافقات لازم حاصل شده است.
برای پیگیری برخی احکام قضایی ایرانیان ساکن تاجیکستان
پزشکیان به مطالبه مطرحشده برای برخی احکام قضایی از سوی حاضران هم اشاره کرد و از مذاکره با قوه قضائیه برای پیگیری این موضوع خبر داد و تاکید کرد: حضور شما ایرانیان در اینجا نقطه قوت و محل اتکایی برای ما در گسترش تعاملات بخشهای دولتی و خصوصی است. امیدوارم روند همکاریهای شما با ایرانیان داخل بیش از پیش تسهیل و تقویت شود. ما هم گسترش همکاریها در تاجیکستان را با مشورت شما پیش خواهیم برد.
پزشکیان همچنین شامگاه پنجشنبه به همراه امامعلی رحمان همتای تاجیک خود از کاخ نوروز بازدید کرد که در ۵ طبقه بنا شده، حدود ۴۰ هزار متر مربع آن کار دست هنرمندان تاجیک و برمبنای معماری ملی ساخته شده است و اثر فرهنگی بینظیری در جهان محسوب میشود.
رئیسجمهوری با پایان سفر دوروزه خود به تاجیکستان، عازم روسیه شد تا توافق جامع همکاری میان تهران و مسکو را با ولادیمیر پوتین رئیسجمهوری این کشور به امضا برساند.