تاریخ انتشار: یکشنبه 1403/11/07 - 22:31
کد خبر: 528603

معاون اشتباهات راهبردی ترک عادت نکرد

معاون اشتباهات راهبردی ترک عادت نکرد

اظهارات اخیر ظریف در اجلاس داووس، نمونه‌ای از همان مواضع مکرر او است که نه‌تنها کمکی به منافع ملی نمی‌کند، بلکه زمینه را برای بهره‌برداری کشورهای مقابل فراهم می‌سازد. ظریف در جایگاه معاون راهبردی رئیس جمهور بارها مرتکب اشتباهات راهبردی شده است.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»، محمدجواد ظریف، چهره‌ای که سال‌ها در عرصه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران حضور داشته، در مقاطع مختلف با اظهارات و اقدامات خود جنجال‌های بسیاری برانگیخته است. او که اکنون به‌عنوان معاون راهبردی دولت وفاق پزشکیان شناخته می‌شود، بارها در مقاطع مختلف در سیاست خارجی کشور مرتکب اشتباهاتی شده که برخی آثار آن همچنان بر دیپلماسی ایران سایه افکنده است.

اظهارات اخیر ظریف در اجلاس داووس، نمونه‌ای از همان مواضع مکرر او است که نه‌تنها کمکی به منافع ملی نمی‌کند، بلکه زمینه را برای بهره‌برداری کشورهای مقابل فراهم می‌سازد.

او در این اجلاس مدعی شد که در صورت روی کار آمدن رقیب انتخاباتی پزشکیان یعنی سعید جلیلی، احتمال وقوع جنگ در منطقه افزایش می‌یافت. این در حالی است که چنین گزاره‌هایی بیشتر بهانه‌ای در اختیار طرف‌های خارجی قرار می‌دهد تا سیاست‌های داخلی ایران را تحت‌فشار قرار دهند.

کارنامه ظریف نشان می‌دهد که او در جایگاه یک دیپلمات ارشد، بارها مرتکب اشتباهات راهبردی شده که نه‌تنها منافع ملی را تأمین نکرده، بلکه موجب ایجاد چالش‌های بزرگ برای کشور شده است.

سیاست خارجی عرصه‌ای نیست که بتوان در آن بر مبنای خوش‌بینی‌های شخصی و توافقات غیررسمی تصمیم‌گیری کرد. در این حوزه، نیاز به اتخاذ مواضع قاطع و مبتنی بر اصول ثابت و غیرقابل تغییر است اما ظریف به جای حرکت بر مسیر این اصول پایدار، بعضاً با گره زدن سیاست داخلی به سیاست خارجی منافع ملی را قربانی منفعت جناحی کرده تا به این ترتیب طرف‌های مقابل را به مسیر فشار بیشتر به ایران سوق دهد.

مذاکرات سعدآباد و التماس به البرادعی 

این نخستین باری نیست که ظریف در بزنگاه‌های حساس، با مواضع نادرست، فرصت‌های کشور را از بین می‌برد. در گذشته نیز در جریان مذاکرات سعدآباد در سال 1383، اظهارات او به البرادعی نشان از این دارد که ظریف منافع ملی را وجه المصالحه تعامل با غرب قرار داده و سیاست خارجی را به کسب منفعت سیاسی در داخل معطوف کرده است.

او در آن مذاکرات، با لحنی که بیشتر به استیصال شباهت داشت، از پیامدهای شکست مذاکرات برای جریان‌های سیاسی همسو با خود در داخل سخن و گفت: «بسیاری از کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری از شکست مذاکرات ما سود می‌برند آنها موفقیتی در این مذاکرات نمی‌بینند اعتبار اروپایی ها و مذاکره کنندگان ایرانی هردو در ایران از بین رفته است این تنها مشکل اعتماد به جبهه آنها نبود این مشکل اعتماد به جبهه ما هم بود.»

تحقیر توان دفاعی ایران 

از دیگر مواردی که نشان‌دهنده ضعف دیدگاه استراتژیک اوست، مواضعش درباره توان دفاعی کشور است. او در سخنرانی خود در دانشگاه تهران در 12 آذر 1392 اظهار داشت که آمریکا می‌تواند با یک بمب، کل سیستم دفاعی ایران را از کار بی اندازد.

بیان چنین سخنانی از زبان یک مقام ارشد دیپلماتیک، عملاً توان بازدارندگی کشور را زیر سؤال می‌برد و در راستای القای تصویری ناتوان از ایران در برابر تهدیدات خارجی عمل می‌کند.

این در حالی است توان دفاعی کشور، نه‌تنها یک نقطه‌ضعف نیست، بلکه یکی از مؤلفه‌های اصلی قدرت ملی محسوب می‌شود. پس از این اظهارات، رهبر انقلاب به صحبت‌های ظریف واکنش نشان داده و خواهان این موضوع شدند که مسئولین کشور به بازدید از توان دفاعی کشور بروند.

دوگانه میدان و دیپلماسی 

مسئله دیگری که در کارنامه ظریف جایگاه ویژه‌ای دارد، رویکرد او در قبال دوگانه «میدان و دیپلماسی» است. او در گفت‌وگوی خود با سعید لیلاز در سال 1400، بدون توجه به پیچیدگی‌های سیاست خارجی و نقش مکمل دیپلماسی و میدان، سیاست خارجی ایران را تابع سیاست‌های میدانی توصیف کرد.

در حالی که دیپلماسی و میدان باید در هماهنگی با یکدیگر عمل کنند، ظریف با نادیده گرفتن این هم‌افزایی، به نوعی تلاش داشت تا دیپلماسی را قربانی سیاست‌های میدانی نشان دهد.

ضعف در مذاکرات هسته‌ای 

یکی دیگر از نمونه‌های بارز اشتباهات راهبردی او، موضع‌گیری‌اش در جریان مذاکرات هسته‌ای بود. زمانی که طرف‌های غربی از موضع قدرت سخن می‌گفتند و حتی نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی اعلام کرده بود که عدم توافق بهتر از توافق بد است، ظریف در مصاحبه با رادیو ملی آمریکا در 27 شهریور 1393 تأکید کرد که هر نوع توافقی، حتی یک توافق نامطلوب، بهتر از عدم توافق است. چنین اظهار نظری طبعاً موجب تضعیف موضع ایران در مذاکرات می‌شد و به روشنی به طرف‌های مقابل این پیام را ارسال می‌کرد که ایران حاضر است به هر قیمتی توافق کند.

اشتباهات مکرر ظریف را وادار به اعتراف کرد 

اما اوج اشتباهات راهبردی ظریف وقتی بود که پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای، زمانی که انتظار می‌رفت دولت، تدبیری برای حفظ منافع ملی بیندیشد، در مصاحبه‌ای با سی‌ان‌ان در سال 1397 به صراحت اعلام کرد که تیم مذاکره‌کننده ایران استراتژی خود را کنار گذاشته و بر مبنای توافقات غیررسمی با آمریکا عمل کرده است.

ظریف اشتباهش را اینگونه توضیح می‌دهد: «من اشتباه کردم، براساس یک توافقی که (با آقای کری) کردیم، ما استراتژی خودمان را کنار گذاشتیم و بر مبنای آن توافق آمدیم آن را اعلام کردیم که تبدیل شد به موضع جمهوری اسلامی. من این را می‌پذیرم. من اشتباه کردم... ما نباید براساس حرف این بابا (عمل) می‌کردیم... ولی این‌کار را کردیم.»

این اظهارات نشان داد که برخلاف توصیه‌های مقام معظم رهبری مبنی بر لزوم گرفتن تضمین از طرف آمریکایی، ظریف و تیمش بدون در نظر گرفتن الزامات حقوقی و سیاسی، به وعده‌های شفاهی دل خوش کرده بودند و نتیجه این سیاست‌گذاری اشتباه، چیزی جز خروج یک‌طرفه آمریکا از برجام و اعمال تحریم‌های گسترده علیه ایران نبود.

اطمینان بی‌پایه درباره ترامپ و تحریم‌ها 

یکی دیگر از مواردی که نشان‌دهنده اشتباهات راهبردی محمدجواد ظریف است، نشست بررسی برجام در شورای راهبردی روابط خارجی بود که تنها 23 روز پیش از تصویب برجام در مجلس برگزار شد.

در این نشست، فؤاد ایزدی از ظریف پرسید که اگر فردی مانند دونالد ترامپ، که در آن زمان نامزد انتخابات آمریکا بود، بر سر کار بیاید، آیا امکان خروج از برجام و بازگرداندن تحریم‌ها وجود دارد؟ ظریف در پاسخ، با خنده‌ای تمسخرآمیز گفت: «نمی‌تواند این کار را بکند، آقای دکتر ایزدی، من به شما اطمینان می‌دهم. ترامپ تحریم‌ها را برگرداند، چه کسی در دنیا اجرا خواهد کرد؟»

این اظهارات نه‌تنها بیانگر یک خطای تحلیلی فاحش بود، بلکه نشان داد که تیم مذاکره‌کننده، بدون در نظر گرفتن احتمالات مختلف، توافقی را امضا کرده که هیچ ضمانت اجرایی برای آن وجود نداشت.

در نهایت، زمانی که ترامپ در سال 2018 به‌راحتی از برجام خارج شد و تحریم‌ها را بازگرداند، مشخص شد که تحلیل ظریف کاملاً اشتباه بوده و عمده کشورها نیز از اجرای تحریم‌های آمریکا سر باز نزدند.

آقای ظریف کاش حین تحصیل در آمریکا این را هم می‌آموختید 

یکی از نقاط قوت سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا، انسجام در مواضع است. علی‌رغم اختلافات شدید و حتی توهین‌آمیز میان دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان در رقابت‌های انتخاباتی چهره‌های سیاسی آمریکا در مواجهه با مسائل سیاست خارجی وحدت رویه دارند. نمونه بارز این انسجام، حمایت همه‌جانبه هر دو حزب از رژیم صهیونیستی و اتخاذ مواضع سخت‌گیرانه علیه ایران است.

در حالی که دعواهای سیاسی در داخل آمریکا گاهی چهره‌ای مضحک از سیاست داخلی این کشور ارائه می‌دهد، اما این تنش‌ها هیچ‌گاه به صحنه سیاست خارجی منتقل نمی‌شود. سیاستمداران آمریکایی حتی در اوج رقابت‌های داخلی، در حوزه سیاست خارجی، به شکلی هماهنگ عمل می‌کنند.

این رویکرد می‌تواند برای محمد جواد ظریف که مدتی در آمریکا نیز تحصیل کرده است الگو باشد. معاون راهبردی رئیس جمهور باید بداند در کشوری مانند ایران که رقابت‌های سیاسی به‌مراتب آبرومندانه‌تر از صحنه سیاست داخلی آمریکا است و سطح تنش هیچوقت تا آن حد بالا و غیر اخلاقی نبوده است، توجیهی برای گره زدن سیاست داخلی به سیاست خارجی وجود ندارد.

با وجود اختلافات جناحی، ضروری است که در مواجهه با تهدیدات خارجی و مسائل بین‌المللی، منافع ملی در اولویت قرار گیرد و از ایجاد شکاف در سیاست خارجی پرهیز شود.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
تورهای مسافرتی آفری
عارف: زمان دولت روحانی در خیلی از بخش‌ها عقبگرد داشتیم
حماس: بازگشت آوارگان یعنی شکست همه توطئه‌های صهیونیست‌ها
ساکنان شمال غزه به خانه‌هایشان برمی‌گردند
آتش بس بین لبنان و رژیم اسرائیل تمدید شد
آسیب مجدد به کابل‌های زیر دریایی در بالتیک
انتقاد شدید واتیکان از سیاست‌های ضد مهاجرتی «ترامپ»
رسانه اسرائیلی: با خیل نظامیان روانی چه کنیم؟
تنش آفرینی ترامپ در روابط کلمبیا-آمریکا
عراقچی: حقابه ایران بر اساس معاهده هیرمند داده خواهد شد
بیانیه کمیسیون امنیت ملی مجلس درباره سخنان ظریف در داووس
توسلی: ما نباید همه شرایط و دستورالعمل‌های FATF را بپذیریم
خشونت پلیس آلمان در اعتراضات علیه راست افراطی
قالیباف: حماس زنده و بالنده است
اسلامی: فشار دولت آمریکا بر آژانس است که مزاحمت ایجاد می‌کند
گزارش عراقچی از سفر یک روزه به کابل
کاهش وام ساخت مسکن به ۶۵۰ میلیون نمی‌تواند گره‌ای از مشکلات مردم باز کند
حضور سرلشکر باقری در رزمایش نیروی زمینی ارتش
بن مناخیم: طرح ترامپ برای خاورمیانه از عربستان می‌گذرد
مصوبه مجلس در بودجه درباره متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان به مجمع رفت
بعد از اردن، مصر نیز با پیشنهاد گستاخانه ترامپ مخالفت کرد
دیدار الجولانی با هیئت امنیتی ترکیه به ریاست ابراهیم کالین
تصمیم‌گیری برای افزایش حقوق دستیاران پزشکی اوایل سال آینده؛ جزئیات افزایش کمک هزینه دانشجویان و دستیاران
انتقاد مدیران گروه معارف دانشگاه‌ها از طولانی بودن جذب اعضای جدید هیئت علمی
نظر دولت تأثیر مثبت معدل سال‌های یازدهم و دوازدهم بر کنکور است
نظر دولت تأثیر مثبت معدل سال‌های یازدهم و دوازدهم بر کنکور است
ثبت‌نام در فراخوان جذب اعضای هیات‌علمی تا ۱۲ بهمن تمدید شد
انتصاب محمدرضا جلیلی به سمت معاونت اردویی سازمان بسیج اساتید
وزارت علوم درباره مصوبه کنکوری پاسخی به شورا نداد
توضیحات تکمیلی درباره بررسی تاثیر معدل بر نتایج آزمون سراسری
گزارش‌های کارشناسی در شورای عالی انقلاب فرهنگی اعمال نشد
شبکه ملی حفاظت از آزمون‌ها باید تشکیل شود
موفقیت بسیج در حوزه تولید علم و استفاده از هوش مصنوعی
شکایت اتحادیۀ جنبش عدالت‌خواه دانشجویی از قوای سه‌گانه
تحول در تقابل‌های دینی دانشگاه‌های اسلامی ضروری است
تأثیر قطعی معدل پایه دهم در کنکور حذف شد
فرصت انتخاب رشته‌های بدون آزمون در تکمیل ظرفیت کاردانی علمی کاربردی تمدید شد
پایان سلطه مافیای معدل/ چرا حذف تأثیر معدل باید شامل همه پایه‌ها شود؟
نظرسنجی
بنظر شما باتوجه به حوادث اخیر فلسطین چقدر احتمال فروپاشی رژیم صهیونیستی وجود دارد؟




مشاهده نتایج
go to top