تاریخ انتشار: جمعه 1404/01/01 - 15:52
کد خبر: 532771

حمید خوش‌آیند؛

چالش‌های ترکیه در سوریه

چالش‌های ترکیه در سوریه

به همان میزان که تحولات سوریه سرعت و شدت بیشتری پیدا می‌کند، چالش‌های ترکیه در این کشور نیز بیشتر می‌شود. سوریه به صحنه «خطرناکی» برای آنکارا تبدیل شده و به تدریج در حال مواجهه شدن با وضعیتی است که کمتر آن را «محاسبه» کرده بود.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ یادداشت از حمید خوش‌آیند///* شاید در روزهای نخست سقوط دولت بشار اسد، دولتمردان ترکیه کمتر تصور می‌کردند که پس از مدت کوتاهی با حجم انبوهی از چالش‌ها که امروز در سوریه با آن مواجه‌اند روبرو شوند. تحولات و مسائلی که امروز در سوریه در حال وقوع است و در هفته‌ها و ماه‌های آینده قطعاً بیشتر خواهد شد، چشم‌انداز خوبی را پیش روی ترکیه قرار نمی‌دهد.

در حال حاضر، ترکیه با چالش‌های مختلفی در سوریه در ابعاد سیاسی، امنیتی و اقتصادی مواجه است که غلبه بر آن‌ها به این سادگی نیست.

مهم‌ترین چالش، اختلاف رژیم صهیونیستی با دولت ترکیه است که هر روز ابعاد جدیدی به خود می‌گیرد. برخلاف دولت ترکیه که به شکل همه‌جانبه‌ای از حکام جدید سوری حمایت می‌کند و با آن‌ها مناسبات تنگاتنگ دارد، تل‌آویو به هیأت حاکمه جدید به عنوان یک «تهدید» نگاه می‌کند. مقامات رژیم، موضع خصمانه نسبت به تحریرالشام و شخص جولانی داشته و با تعابیر بسیار تندی مانند تروریست، جنایتکار، دولت غیرمنتخب و تهدیدی علیه امنیت ملی رژیم اسرائیل از آن‌ها نام می‌برند.

وزیر خارجه رژیم اسرائیل در موضع‌گیری جدید خود ضمن تهدید جولانی به ترور اظهار داشته است: «هر صبح که الجولانی چشمانش را در کاخ ریاست جمهوری در دمشق باز می‌کند، ارتش اسرائیل را می‌بیند که او را از ارتفاعات جبل‌الشیخ زیر نظر دارد!» نتانیاهو هم در پیامی به جولانی هشدار داده است اگر یک تیر به سمت نیروهای اسرائیلی شلیک شود او را نابود خواهد کرد! این اظهارات پیام خوبی برای آنکارا نیست و در تضاد شدید با برآوردها و محاسبات ترکیه در سوریه قرار دارد.

اینکه رژیم‌صهیونیستی از زمان روی کار آمدن تحریرالشام اقدام به نابودی انبارهای تسلیحات استراتژیک و پایگاه‌های دریایی و هوایی و زیرساخت‌های نظامی سوریه نموده و به طور مداوم در حال پیشروی و اشغال مناطق مختلفی در جنوب این کشور است، علل مختلفی دارد که «موازنه‌سازی در مقابل ترکیه» ازجمله علل مهم در این زمینه است.

رژیم اسرائیل به شدت نگران نقش ترکیه به عنوان متحد نزدیک تحربرالشام است. تل‌آویو با رویکردی که در پیش گرفته و سیاست‌هایی که در سوریه دنبال می‌کند در آینده نزدیک با آنکارا «چالش اساسی» پیدا خواهد کرد. هم‌اکنون لابی رژیم اسرائیل در آمریکا در حال اعمال فشار بر دولت ترامپ است تا از نفوذ ترکیه در سوریه جلوگیری کند و مانع از احداث پایگاه‌های نظامی ترکیه در خاک سوریه شود.

اگر آمریکا در این کار موفق شود و نفوذ آنکارا در سوریه را محدود کند و یا از بین ببرد، خیال رژیم اسرائیل تا حد زیادی راحت خواهد شد در غیر این صورت این رژیم احتمالا به تنهایی اقدام خواهد کرد.

چالش بعدی، نگرانی برخی کشورهای عربی با روند سیاست‌‌های ترکیه در سوریه است که به نظر می‌رسد در ماه‌های آینده این کشورها را در مقابل ترکیه قرار خواهد داد. کشورهای مهم عربی از جمله عربستان، مصر، امارات و اردن از رویکردهای «اخوانی» و «نوعثمانی‌گری» که ترکیه در سوریه دنبال می‌کند نگرانند و آن را تهدیدی علیه امنیت ملی خود قلمداد می‌کنند که می‌تواند از  به اصطلاح تهدیدی که پیش‌تر مقاومت در سوریه داشت بیشتر باشد.

چالش بعدی در خصوص برنامه‌های ترکیه برای «بازسازی» سوریه است. بازسازی سوریه از اولویت‌های دولت ترکیه است. چرا که آن را یکی از راه‌های اصلی «توسعه نفوذ» و «تثبیت موقعیت» آنکارا در سوریه و سرمایه‌گذاری در این کشور می‌داند. در این باره ترکیه با دو مانع اصلی مواجه است: اولاً اقتصاد ترکیه خود با مشکلات مهمی مواجه است و ثانیاً ترکیه بدون موافقت یا برداشتن تحریم‌های آمریکا حتی یک لیر هم نمی‌تواند در سوریه سرمایه‌گذاری بلندمدت داشته باشد.

علاوه بر چالش‌های گفته شده، ترکیه که تمام تخم‌مرغ‌های خود را در سبد تحریرالشام قرار داده است، می‌تواند در تقابل با علویان قرارگیرد، چنانکه در منازعه اخیر بین هیأت حاکمه جدید سوریه و علویان، چاره‌ای جز انتخاب تحریرالشام و حمایت از جولانی نداشت.

این مسأله قطعاً در داخل ترکیه دارای «پیامدهای امنیتی» برای دولت آنکارا است. چرا که به‌طور طبیعی باعث «تحریک» علویان ترکیه شده و جامعه علویان را که بخش مهمی از جمعیت این کشور را تشکیل می‌دهد در مقابل دولت آنکارا قرار می‌دهد. اینجاست که موضوع سوریه نه تنها مهم‌ترین مسأله آنکارا در سیاست خارجی بلکه در عرصه سیاست داخلی نیز خود را نشان خواهد داد.

تثبیت موقعیت ترکیه در سوریه مستلزم موافقت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی و در عین حال تثبیت موقعیت هیأت حاکمه جدید دمشق است. گسترش دایره نفوذ و نقش‌آفرینی در سوریه افزون بر اینکه با موانع مختلف داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی مواجه است، با چالش مهمی به نام «وضعیت جدید سیاسی در سوریه» که بسیاری در دنیا آن را به رسمیت نمی‌شناسند، مواجه است.

در این چهارچوب تا زمانی که موقعیت هیأت حاکمه جدیدی سوریه تثبیت و تحکیم نشود، ترکیه نیز در پیشبرد اهداف بلندمدت و برنامه‌های خود در سوریه با چالش‌های دنباله‌دار مواجه خواهد بود. این در حالی است که مدیریت یک انتقال قدرت موفق و منظم در کشوری که سال‌ها درگیر جنگ بود، بسیار پیچیده و دشوار بوده و از عهده ترکیه خارج است.

بعد از حدود سه ماه امروز می‌توان یک برآورد تقریباً دقیق از نسبت ترکیه با تحولات سوریه داشت؛ سوریه امروز در حالی به میدان بازی رژیم صهیونیستی و آمریکا تبدیل شده است که «هزینه» آن را ترکیه از امنیت ملی خود پرداخت کرد. این در حالی است تجزیه سوریه به عنوان یک «سناریوی محتمل» اگر اتفاق بیفتد، ترکیه از جمله کشورهای مهم‌ منطقه است که در تیررس پیامدهای امنیتی و سیاسی و اقتصادی این مسأله قرار خواهد داشت.

در مجموع، ترکیه با «چالش‌های پیچیده و چندوجهی» امنیتی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی «جدی» در سوریه روبرو است. مواضع متناقض بازیگران منطقه‌ای و بین‌المللی هم وضعیت را برای ترکیه دشوارتر کرده است.

* کارشناس مسائل منطقه

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
تورهای مسافرتی آفری
موضع‌گیری جدید ترامپ درباره توافق با ایران
ابراز نگرانی جان بولتون درباره خروج ترامپ از ناتو
اعمال وضعیت اضطراری در رم در آستانه مراسم تشییع پیکر پاپ
نیروگاه هسته‌ای جدید ایران با خط اعتباری روسیه ساخته می‌شود
تصادف مرگبار در جاده خاوران/ دو سرنشین در دم جان باختند
از خدمت تا شهادت؛ سیره مدیریتی شهید رئیسی به الگویی ملی تبدیل می‌شود
گزارش‌هایی از کشته شدن یک مقام ارشد نظامی روسیه
حملات هوایی جدید آمریکا به الحدیده یمن
انتقاد مقام‌های اروپایی از طرح صلح ترامپ برای اوکراین
پناهجویان افغان در «آیووا» تهدید به بازداشت و اخراج شدند
درهای پاکستان به روی هند بسته شد
فرستاده ترامپ به مسکو رسید
دیوان لاهه درخواست لغو حکم بازداشت نتانیاهو را رد کرد
زلزله استانبول از نگاه نشریات ترکیه
دبیرکل ناتو: روسیه یک تهدید بلند مدت است
حملات هوایی آمریکا به ۴ استان یمن
نامه ۵ سناتور یهودی به ترامپ: دست از سرکوب دانشگاه‌ها بردار
اعلام آمادگی چین برای کمک به حل‌وفصل برنامه هسته‌ای ایران
تعطیلی ۱۸ بیمارستان در غزه
اذعان مقام آمریکایی به کشتار غیرنظامیان در یمن
هلند سفیر ایران را احضار کرد
جزئیات زورگیری از دانشجویان خواجه نصیر اعلام شد/این حادثه مربوط به سال گذشته بوده است
اعلام زمان برگزاری و نحوه‌ دریافت کارت‌ نوبت اول کنکور ۱۴۰۴
شرط سنی آزمون لیسانس به پزشکی ۱۴۰۴ حذف می‌شود
مهلت انتخاب رشته دکتری تمدید شد
۶۳ درصد متقاضیان کنکور ۱۴۰۴ خانم هستند
دانشجویان نمونه در اتاق فکر دولت نقش‌آفرینی خواهند کرد
برگزاری کنکور سالم به دانشگاه بالنده و جامعه پیشرو منجر می‌شود
ساخت شهرک دانشگاهی ۲۰۰۰ هکتاری در اطراف ‌همدان
برنامه‌ریزی برای جهش علمی و پیشرفت دانشگاه صنعتی قم
گلایه استاد پیشکسوت دانشگاه تهران از مهاجرت دانشجویان
تاسیس شعبه دانشگاه صنعتی شریف در تاشکند
حضور ۲۰ هزار نفری دانشجویان در چهارمین مرحله طرح حامیم
سهم ۱۵ درصدی شاخص‌های فرهنگی و دانشجویی در رتبه‌بندی دانشگاه ها
موافقت وزارت علوم با انحلال مؤسسه آموزش عالی آزاد «گفت‌و‌گو»
دومین نمایشگاه کار دانشگاه صنعتی امیرکبیر (پلی‌تکنیک تهران)
تقویم آزمون‌های کشوری سال ۱۴۰۵ اعلام شد؛ کنکور ۱۴۰۵ تیر برگزار می‌شود
نظرسنجی
عملکرد دولت پزشکیان در سال 1403 را چگونه ارزیابی می‌کنید؟



مشاهده نتایج
go to top