به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»، شمار قربانیان خشونت جنسی در وسایل نقلیه عمومی فرانسه در سال گذشته به بالاترین حد خود رسیده است.
بر اساس پژوهشی که روز دوشنبه از سوی «رصدخانه ملی خشونت علیه زنان» منتشر شد، شمار سالانه قربانیان این نوع خشونت از سال ۲۰۱۶ تاکنون ۸۶ درصد افزایش یافته است.
پلیس فرانسه در سال ۲۰۲۴ حدود ۳ هزار و ۳۷۴ مورد خشونت جنسی در وسایل حملونقل عمومی را ثبت کرده که نسبت به سال قبل ۶ درصد و در مقایسه با سال ۲۰۲۲، حدود ۹ درصد افزایش داشته است.
این گزارش انواع مختلف آزار و خشونت جنسی از جمله آزار کلامی، تعرض، تجاوز و تلاش برای تجاوز را شامل میشود.
بررسیها نشان میدهد که بیش از ۹۰ درصد قربانیان زنان هستند و سهچهارم آنها کمتر از ۳۰ سال دارند.
منطقه ایل-دو-فرانس که شامل پاریس و حومه آن است، بیش از هر نقطه دیگری در کشور فرانسه تحت تاثیر این مسئله قرار دارد؛ به طوری که ۴۴ درصد از کل موارد ثبتشده در این منطقه رخ داده است. همچنین، هفت نفر از هر ده زن در این منطقه گفتهاند که در مقطعی از زندگی خود خشونت جنسی را در وسایل نقلیه عمومی تجربه کردهاند.
عوامل موثر بر خشونت در وسایل نقلیه عمومی
مانون مارگریت، پژوهشگر برنامهریزی شهری در دانشگاه گوستاو ایفل، در اینباره میگوید: «واقعیت این است که برخی ویژگیهای وسایل حملونقل عمومی مانند فضای بسته، ازدحام جمعیت و دشواری خروج از وسیله نقلیه، شرایط را برای این نوع از خشونتهای جنسی فراهم میکند.»
او در ادامه خاطرنشان شد که وقتی صحبت از آزار جنسی میشود، اولین چیزی که به ذهن مردم میآید، عورتنمایی و لمس بدن زنان بدون رضایت آنهاست. این نوع خشونتها در جامعه وجود دارند و نمیتوان آنها را نادیده گرفت، اما تمرکز بیش از حد بر آنها باعث شده سایر اشکال خشونت، مانند توهینهای جنسیتی و دستدرازی، کمتر جدی گرفته شوند. «این رفتارها اغلب کماهمیت تلقی میشوند، اما میتوانند پیامدهای روحی و روانی شدیدی برای قربانیان داشته باشند.»
موانع شکایت و تاثیرات اجتماعی
در این گزارش آمده است که ۹۶ درصد از آزارگران جنسی مرد هستند و ۲۱ درصد از موارد بهصورت گروهی انجام شده است.
با این حال، بسیاری از زنان به دلیل ترس از جدی گرفته نشدن یا بیتفاوتی مقامات از گزارش این موارد خودداری میکنند. به همین دلیل، تنها ۷ درصد از قربانیان شکایت رسمی ثبت میکنند.
بیش از یکسوم قربانیان خشونت جنسی در وسایل نقلیه عمومی گفتهاند که پس از این اتفاق احساس شرم داشتهاند. همچنین ۷۰ درصد از آنها خشمگین شدهاند و ۶۰ درصد خواستار تغییرات اجتماعی در این زمینه شدهاند.
بسیاری از زنان برای کاهش احتمال مواجهه با چنین آزارهایی، مسیرهای خود را تغییر میدهند، ساعات سفرشان را جابهجا میکنند یا حتی در انتخاب لباس خود تجدیدنظر میکنند.
خشونت جنسی در میان رانندگان وسایل نقلیه عمومی
بر اساس این گزارش، بین سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۲۴ پلیس فرانسه ۱۵۲ مورد خشونت جنسی از سوی رانندگان آمبولانس، اتوبوس و سرویسهای مدارس را ثبت کرده است. از میان قربانیان این موارد، ۶۷ درصد زیر ۱۸ سال و ۲۳ درصد افراد دارای معلولیت بودهاند.
رصدخانه ملی خشونت علیه زنان خواستار بررسیهای دقیقتر سوابق شغلی رانندگان وسایل حملونقل عمومی و نظارت بیشتر بر آنها شده است تا از حضور مجرمان سابقهدار در این مشاغل جلوگیری شود.