تاریخ انتشار: شنبه 1404/01/16 - 03:15
کد خبر: 533269

زنان؛فصل گم شده از زندگی شهدا

زنان؛فصل گم شده از زندگی شهدا

فعال فرهنگی با تاکید بر اهمیت معرفی زنان شاخص الگوی سوم در رسانه ها گفت: زمانی که درباره شهدا آثاری تولید می‌شود، بیشتر درباره خود شهید صحبت می‌شود و کمتر به نقش خانواده‌اش در رشد و شکل‌گیری شخصیت او و همسرش پرداخته می‌شود.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»،  سعیده رحیمی در گفت‌وگو با حوزه، در رابطه با تأثیر فرهنگ‌های مختلف بر الگوی سوم زن، عنوان کرد: الگوی سوم زن پدیده‌ای جدا از فرهنگ‌ها و زندگی افراد نیست.

بنابر روایت حوزه، در گفت‌وگویی سعیده رحیمی گفت: الگوی سوم زن بیان می‌کند که زن پیشران انقلاب اسلامی و کسی که می‌تواند هدایت عمومی جامعه را چه در انقلاب اسلامی ایران و چه در سایر تحولات اجتماعی به دست بگیرد بانوی مسلمان ترازی است که نه تحت تأثیر سنت‌های شرقی و نه تحت تأثیر ابتذال غربی قرار می‌گیرد. البته در اینجا شرق نماد سنت است نه اینکه همه سنت‌ها مربوط به شرق باشند و غرب نیز نماد مدرنیته است، زیرا زن مدرن غربی بیشتر به سمت ابتذال رفته است.

مدرس حوزه افزود: الگوی سوم زن، سنتی که انفعال زن را در بر دارد کنار می زند و از سوی دیگر کارآمدی و فعالیت هایی نیز که ناشی از تبرج و ابتذال باشد را هم حذف می کند. در این الگو زن نقش اصیل خودش را که بر اساس باورهای اسلامی و چارچوب دین ایفا می‌کند.

وی با بیان اینکه فرهنگ‌ها با یکدیگر تفاوت‌ دارند اما این تفاوت ها، اصل و ریشه مولفه‌های الگوی سوم را تغییر نمی دهد، تصریح کرد: وقتی دین در فرهنگ‌های مختلف وارد می‌شود با آن فرهنگ در آمیخته می شود، مثلا رسوم مسلمان هند، افغانستان، عراق و... با یکدیگر متفاوت است که این امر نشئت گرفته از تفاوت های فرهنگی است در حالی که همه آن‌ها یک فصل مشترک مانند پایبندی به واجبات دین و اهمیت خانواده دارند.

رحیمی بیان کرد: الگوی سوم زن نیز همین گونه است و اصول ثابتی مانند خانواده‌مداری دارد که با توجه به فرهنگ های مختلف نوع بروز و ظهور آن متفاوت است، اما ماهیت الگوی سوم تغییر نمیکند.

وی گفت: وقتی تاریخ شفاهی زنان در فرهنگ ها و کشورهای مختلف را بررسی کنیم این مساله روشن می شود؛ مثلا جامعه ایران که متشکل از اقوام و نژادهای مختلف ترک، فارس، عرب و لر با زبان و فرهنگ مختلف است الگوهای بسیار خوبی پس از انقلاب اسلامی داشتند که نمونه هایی از الگوی سوم زن هستند.

فعال فرهنگی ادامه داد: بانوی سوسنگردی که حماسه‌ای در جنگ رقم زد، نقش متفاوتی با یک بانوی تهرانی در جنگ دارد، اما این تفاوت ها در اصل الگوی سوم و بانوی تراز انقلاب بودن تفاوتی ندارد؛ زیرا اصول ثابت هستند.

وی اظهار کرد: در تاریخ شفاهی زنان جامعه عرب نیز همین‌گونه است؛ به عنوان مثال، بنت الهدی صدر و دیگر بانوانی که در مسیر مبارزه با صدام در عراق بودند و سختی‌های متعددی را متحمل شدند نمونه ای از الگوی سوم زن هستند. اگرچه تاریخ شفاهی آنان به خوبی ثبت نشده است، اما اگر آن ها را بررسی کنیم، مشخص می‌شود که تفاوت‌های فرهنگی در اصل نقش‌آفرینی و تأثیرگذاری برای تحول اجتماعی تأثیری ندارد.

رحیمی گفت: الگوی سوم از ارزش‌های دینی نشأت می‌گیرد و در تقابل با فرهنگ‌ها قرار نمی‌گیرد، مگر اینکه فرهنگی وجود داشته باشد که زن را به انفعال بکشاند. به عنوان مثال، برخی سنت‌ها به قدری قوی هستند که امکان بروز عاملیت اجتماعی برای زنان ندارند یا نقش‌های خانوادگی زنان در آن به قدری سنگینی است که مانع از رسیدگی به نقش‌های اجتماعی‌ می‌شوند یا از سوی دیگر به قدری نقش های اجتماعی در آن به قدری زیاد است که مانع رسیدگی به خانواده می شود. این فرهنگ‌ها الگوی سوم را به مخاطره می‌اندازند و به اصل الگوی سوم لطمه می زند.

وی در رابطه با نقش رسانه گفت: ما در عصر رسانه زندگی می‌کنیم و رسانه قدرت دارد و می‌تواند همه‌ مسائل را تحت تأثیر قرار دهد. رسانه ها اعم از کتاب، تصویر و... می‌توانند در ترویج الگوی سوم و معرفی بانوی تراز انقلاب اسلامی نقش محوری ایفا کنند.

پژوهشگر تاریخ شفاهی با بیان اینکه معرفی الگوی سوم هرچه دقیق‌تر و گسترده‌تر در ابعاد مختف باشد، می‌تواند در شناساندن آن به افراد جامعه مؤثرتر باشد، اضافه کرد: رسانه می‌تواند نقش محوری و تأثیرگذار در جامعه داشته باشد و این نقش هر روز بیشتر از قبل احساس می‌شود.

وی با تاکید بر اهمیت معرفی زنان شاخص الگوی سوم در رسانه ها تصریح کرد: به عنوان مثال، کمتر فیلم هایی با موضوعاتی مانند زنانی با روحیه انقلابی که به منویات امام جامعه توجه دارند به تصویر کشیده شده است یا آثاری که زنان در آن به فعالیت‌ و دغدغه‌های اجتماعی می‌پردازند و در کنار آن خانواده مداری آنان نیز به تصویر کشیده شده باشد.

رحیمی افزود: معمولاً در اکثر فیلم‌ها، سوژه زنان با ایراداتی همراه است و حتی زمانی که به ابعاد انقلابی‌گری پرداخته می‌شود، این سوژه‌ها جذابیت چندانی ندارند و ممکن است باعث دور شدن مخاطب از آن یا عدم استقبال بیننده‌ شود. اگر این مشکلات برطرف شود و فیلمسازان به این موضوعات توجه کنند، می‌توانند داستان‌های جذاب‌تری روایت کنند.

وی ادامه داد: مثلا بانوان زیادی بودند که فرزندان یا همسران شان در جنگ سوریه حضور داشتند. برخی از این افراد حتی خانواده های شان اطلاعی نداشتند و فقط همسران آنان می‌دانستند. این سوژه بسیار جذاب و مهمی است که می‌توان به آن پرداخته شود.

مدرس حوزه اظهار کرد: زمانی که درباره شهدا آثاری تولید می‌شود، بیشتر درباره خود او صحبت می‌شود و کمتر به نقش خانواده‌اش در رشد و شکل‌گیری شخصیت شهید پرداخته می‌شود. رسانه‌ها باید به این ابعاد نیز توجه کنند و روایتی دقیق‌تر از زندگی خانواده شهدا ارائه دهند.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
تورهای مسافرتی آفری
درخشش تیم‌های رباتیک مازندران در مسابقات ربوکاپ آزاد کشور
درخواست کمیسیون‌های مجلس از صدا و سیما
ترامپ: با نتانیاهو درباره ایران گفتگو کردم
ایران حمله تروریستی در شهر پهلگام هند را محکوم کرد
تأکید شورای عالی انقلاب فرهنگی بر تغییر نیافتن مصوبات کنکور
گفتگوی تلفنی عراقچی با گروسی
حضور افسران مسئول عملیات پیجری در مراسم رژیم صهیونیستی
عراقچی عازم پکن شد
سفر ترامپ به عربستان، قطر و امارات
دیدار مومنی با امامعلی رحمان و پیام ویژه برای پزشکیان
بازدید عارف از نمایشگاه محصولات دانش‌بنیان
پزشکیان: اصلاح جامعه از خانواده، مدرسه و دانشگاه آغاز می‌شود
شرط زلنسکی برای مذاکره با روسیه
نیروهای مسلح یمن: یک پهپاد متخاصم آمریکایی را سرنگون کردیم
خداحافظی احتمالی اینتر با طارمی
آزمون استخدامی فرزندان شهدا و جانبازان چه زمانی برگزار می‌شود؟
محتاطانه به مذاکرات ایران و آمریکا خوش‌بین هستم
چرایی احضار سفیر ایران به وزارت خارجه لبنان
جزئیات جدید از پرونده عامل تجاوز به چند کودک در تهران
گلایه استاد پیشکسوت دانشگاه تهران از مهاجرت دانشجویان
تاسیس شعبه دانشگاه صنعتی شریف در تاشکند
گلایه استاد پیشکسوت دانشگاه تهران از مهاجرت دانشجویان
تاسیس شعبه دانشگاه صنعتی شریف در تاشکند
حضور ۲۰ هزار نفری دانشجویان در چهارمین مرحله طرح حامیم
سهم ۱۵ درصدی شاخص‌های فرهنگی و دانشجویی در رتبه‌بندی دانشگاه ها
موافقت وزارت علوم با انحلال مؤسسه آموزش عالی آزاد «گفت‌و‌گو»
دومین نمایشگاه کار دانشگاه صنعتی امیرکبیر (پلی‌تکنیک تهران)
تقویم آزمون‌های کشوری سال ۱۴۰۵ اعلام شد؛ کنکور ۱۴۰۵ تیر برگزار می‌شود
اولین همایش هوش مصنوعی در صنایع دریایی در دانشگاه شریف برگزار می‌شود
ثبت‌نام وام شهریه شروع شد
آئین‌نامه هیأت‌های مذهبی دانشگاه آزاد اسلامی ابلاغ شد
جزئیات جدید درباره ماجرای زورگیری از دانشجوی دانشگاه شهید بهشتی
تجمع دانشگاهیان علوم پزشکی هرمزگان در حمایت از مردم فلسطین
راهنمای انتخاب رشته آزمون دکتری سال ۱۴۰۴ منتشر شد
جزئیات جدید سوابق تحصیلی و ترمیم نمرات کنکور
آغاز ثبت سفارش کتاب‌های درسی از فردا
قطع بودجه هاروارد به دلیل عدم برخورد با دانشجویان معترض به صهیونیسم
تجمع ضد صهیونیستی دانشگاه معارف اسلامی در حمایت از مردم مظلوم غزه برگزار شد
بررسی اختصاص شماره نظام پزشکی به کارشناسان آزمایشگاه
نظرسنجی
عملکرد دولت پزشکیان در سال 1403 را چگونه ارزیابی می‌کنید؟



مشاهده نتایج
go to top