تاریخ انتشار: یکشنبه 1404/01/17 - 00:04
کد خبر: 533356

دلایل خودکُشی دستیاران پزشکی

دلایل خودکُشی دستیاران پزشکی

وزیر اسبق بهداشت دلایل خودکشی دستیاران پزشکی را تشریح کرد.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»،  کامران باقری لنکرانی، وزیر اسبق بهداشت با توجه به افزایش نگرانی‌ها نسبت به فشارهای روانی دستیاران تخصصی پزشکی که منجر به خودکشی آنان می‌شود گفت: خودکشی مجدد یک دستیار پزشکی در غرب کشور حادثه تلخ دیگری در یکی از مراکز آموزشی درمانی بود.

وی با اشاره به این حادثه گفت: مسئله سلامت روان دستیاران پزشکی یکی از موضوعات داغ محافل علمی و پزشکی کشور است.

وی ادامه داد: این پدیده نگران‌کننده تنها به کشور ما محدود نمی‌شود، آمارهای جهانی نیز نشان می‌دهند که دستیاران پزشکی یکی از گروه‌هایی هستند که بالاترین نرخ خودکشی در میان دانش‌آموختگان علوم پزشکی را به خود اختصاص داده‌اند. سالانه تعدادی از این افراد، در نتیجه فشارها و فرسودگی‌های دوره دستیاری، اقدام به خودکشی می‌کنند که در برخی موارد متأسفانه منجر به فوت، و در بسیاری از موارد نیز به آسیب‌های جدی روانی و جسمی می‌انجامد.

خودکشی اقدامی ناگهانی نیست 

لنکرانی اذعان کرد: بر اساس تحقیقاتی که در یکی از مراکز آموزشی درمانی شهر شیراز انجام شده، اقدام به خودکشی در میان دستیاران پزشکی اغلب یک تصمیم ناگهانی نیست؛ بلکه نتیجه فرایندی بلندمدت شامل فرسودگی شغلی، افسردگی و فشارهای متعدد روانی است. یکی از یافته‌های مهم این تحقیق نشان می‌دهد که ضربه نهایی که فرد را به مرز اقدام به خودکشی می‌رساند، معمولاً بازخواست یا تنبیه غیرمنتظره از سوی افرادی است که انتظار حمایت از آنان می‌رود.

وزیر اسبق بهداشت اظهار داشت: با وجود اینکه معاونت آموزشی وزارت بهداشت اقدامات مثبتی از جمله تأکید بر غربالگری سلامت روان دستیاران و تشکیل کمیته‌های تخصصی را آغاز کرده است، به نظر می‌رسد که انجام اقدامات ساختاری و حمایتی بیشتری از سوی مدیران گروه‌ها و مسئولان آموزشی ضروری است.

وی افزود: یکی از انتقادات مطرح‌شده از سوی برخی اساتید و کارشناسان حوزه آموزش پزشکی این است که در مواجهه با خطاهای پزشکی، تمام مسئولیت‌ها بر دوش دستیاران گذاشته می‌شود و حمایتی درخور از آن‌ها صورت نمی‌گیرد. همچنین، عدم توجه به شرایط سخت کاری، ساعات طولانی شیفت، کمبود امکانات و تأخیر در پرداخت‌های مالی، از جمله مشکلاتی است که به نارضایتی و آسیب روانی در میان فراگیران پزشکی دامن می‌زنند.

برخوردهای ناعادلانه و تنبیهی 

لنکرانی تاکید کرد که برخوردهای ناعادلانه و تنبیهی، بدون در نظر گرفتن عوامل زمینه‌ساز، می‌تواند به تشدید بحران سلامت روان دستیاران بینجامد. در همین راستا، تجدید نظر در شیوه مدیریت آموزشی، اصلاح روند بازخواست‌ها، بهبود شرایط کاری و تضمین حقوق اولیه دستیاران از جمله اقداماتی است که می‌تواند در کاهش این معضل مؤثر واقع شود.

وزیر اسبق بهداشت تصریح کرد: آنچه ضروری به نظر می‌رسد، مسئولیت‌پذیری بیشتر مدیران و اساتید در قبال سلامت روانی و حرفه‌ای فراگیران و ایجاد فضای انسانی‌تر و حمایتی‌تر در محیط‌های آموزشی درمانی است.

ابراز تأسف از تفسیر نادرست مفهوم مدیریت قوی 

لنکرانی با ابراز تأسف از تفسیر نادرست مفهوم مدیریت قوی در برخی مراکز آموزشی، تأکید کرد: متأسفم که گاهی مدیریت قوی به اشتباه با برخورد قاطعانه و سخت‌گیرانه با دستیاران ترجمه می‌شود. این رویکرد را نه‌تنها مؤثر نمی‌دانم، بلکه آن را نادرست می‌بینم.

وی با اشاره به تجربه ۹ ساله خود در مدیریت گروه داخلی یکی از دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور، متذکر شد: در این مدت حتی مواردی وجود داشت که ناگزیر به اخراج یک دستیار شدیم، اما همواره تلاش کردیم کرامت انسانی حفظ شود و دستیار احساس کند در کنار او ایستاده‌ایم، نه در برابر او.

لنکرانی با تأکید بر اینکه احساس حمایت از سوی گروه آموزشی نقش مؤثری در تربیت صحیح فراگیران دارد، افزود: در سایه این رویکرد، موفق شدیم در گروه داخلی دانشگاه شیراز دستیارانی را تربیت کنیم که امروز بسیاری از آن‌ها عضو هیئت‌علمی دانشگاه‌های کشور شده‌اند و حتی به مرتبه استاد تمامی رسیده‌اند.

وزیر اسبق بهداشت خاطر نشان کرد: ابراز امیدواری کرد که این تجربه‌ها و تذکرات بتواند گامی مؤثر در جلوگیری از تکرار وقایع تلخ اخیر در میان دستیاران پزشکی کشور باشد و از معاونت آموزشی وزارت بهداشت به دلیل پیگیری و اهتمام جدی نسبت به این مسائل تشکر کرد.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
تورهای مسافرتی آفری
فیلم| دیده شدن سر مارمولک وسط نان سنگک
روایت شمخانی از سطح اختیارات عراقچی در مذاکرات و شرایط توافق با آمریکا
آمریکا در مذاکرات با ایران اروپا را کنار گذاشت
ترامپ: به ایلان ماسک نیازی ندارم!
حرف‌های جنجالی بازی استقلال منتشر شد/ جباری در گوش حردانی چه گفت که بوژوویچ قهر کرد؟
برنامه آینده سفر رئیس جمهور اعلام شد
خدا را صد هزار مرتبه شکر که استقلال باخت! | ویرانه‌ای که امروز اسمش را استقلال گذاشته‌اند با این دوغ‌آب ریختن درست نمی‌شود
اگر ترامپ صادق باشد مذاکرات به سرانجام می‌رسد، اگر نرسد آمریکا مقصر است
خبر خوش و مهم برای پرسپولیس!
رویترز: آمریکا، اروپا را در جریان مذاکرات با ایران قرار نداده است
سفر «ویتکاف» به روسیه برای دیدار با «پوتین»
آکسیوس: اگر جنگ اوکراین تا پایان ماه متوقف نشود، روسیه تحریم می‌شود
بن گویر: باید انبارهای مواد غذایی و ژنراتورهای برق غزه را بمباران کنیم
چین:در مقابل سلطه‌جویی و استبداد آمریکا سازش و امتیاز دادن جوابگو نیست
گفتگوهای شنبه، آزمونی برای سنجش نیت و جدیت آمریکا است
سعیدی: حقوق هسته‌ای و قدرت دفاعی ایران قابل مذاکره نیست
غریب‌آبادی: تهدیدات سایبری یک چالش جهانی در حال ظهور است
محمودی: مذاکره بر سر خطوط قرمز ایران امکان‌پذیر نیست
مهاجرانی: افرادی از جنس باغچه‌بان الگوی کرامت و رشد انسان‌ها هستند
شمخانی: تهران به دنبال توافق واقعی و عادلانه است
بازی شطرنج بدون مشاور، چرا اندیشکده‌های داخلی در سایه‌اند؟
نظرسنجی
عملکرد دولت پزشکیان در سال 1403 را چگونه ارزیابی می‌کنید؟



مشاهده نتایج
go to top