تاریخ انتشار: یکشنبه 1404/01/17 - 13:19
کد خبر: 533368

بررسی پشیرفت‌های نظامی بزرگترین رقیب اقتصادی آمریکا؛

چین؛ از موشک‌های فراصوت تا هوانورد ویژه

چین؛ از موشک‌های فراصوت تا هوانورد ویژه

در جداول مربوط به بیشترین سرمایه‌گذاری کشورهای دنیا بر نظامی‌گری، ایالات متحده همواره در رتبه نخست این فهرست قرار دارد و چین نیز سال‌هاست در رتبه دوم این فهرست جا خوش کرده‌است.

به گزارش گروه بین‌الملل «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ امیرعلی یگانه/// در سال های اخیر کشورهای مختلف دنیا سرمایه‌گذاری‌های زیادی بر روی صنایع نظامی خود کرده‌اند. شرایط بین‌المللی در دهه گذشته به دولت‌های دنیا این پیام را مخابره کرده‌است که اگر به دنبال تقویت قدرت نظامی خود نباشند، درگیر جنگ و تجاوز دیگر کشورها خواهند شد. کشور چین نیز به‌عنوان دومین اقتصاد برتر دنیا، در سال‌های گذشته برنامه‌ای منظم و دقیق برای گسترش صنعت نظامی خود طراحی کرده‌است. در جداول مربوط به بیشترین سرمایه‌گذاری کشورهای دنیا بر نظامی‌گری، ایالات متحده همواره در رتبه نخست این فهرست قرار دارد و چین نیز سال‌هاست در رتبه دوم این فهرست جا خوش کرده‌است. ابعاد پیشرفت نظامی کشور چین در سال‌های گذشته و رقابتی که با ایالات متحده بر سر پروژه‌های متناظر دارد، دارای ابعاد مختلفی است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

موشک مافوق‌صوت چینی، یکی از پروژه‌هایی است که مخصوصاً کشور چین در سال‌های گذشته بیشترین سرمایه‌گذاری را بر روی آن انجام داده‌است. موشک‌های مافوق‌صوت از سری جدیدترین محصولات نظامی چین هستند که با داشتن سرعتی خارق‌العاده، توان رهگیری برای سامانه‌های پدافندی را غیرممکن می‌کنند. هدف از طراحی چنین موشکی، صرفاً حمله دقیق و بدون ریسک به اهداف احتمالی است تا سامانه‌های دشمن نتوانند جلوی آن را بگیرند. تسلیحات پیشرفته چین از قبیل این موشک، جزو همان برنامه دقیق پکن برای ایجاد بازدارندگی و حمله دقیق به تأسیسات دشمن است. ایالات متحده از دیرباز در راهبردی به دنبال ایجاد موانع برای عدم توسعه موشکی کشورهای متخاصم خود بوده و اقداماتی از قبیل ممنوعیت و انحصار فناوری برای کشورهای غیرمتحد خود را پیاده کرده‌است.

راهبرد دریایی ایالات متحده

توان نظامی این کشور بر صنایع نظامی دریا‌محور استوار است و بیشترین هزینه‌های نظامی خود را بر گسترش تأسیسات نظامی دریایی معطوف کرده‌است. ناوها و ناوهای هواپیمابر این کشور پس از جنگ جهانی دوم به‌عنوان نمادی از توان نظامی ایالات متحده شناخته می‌شوند و ارتش این کشور اتکای خاصی به نیروی دریایی خود دارد، چنان‌که بسیاری از کارشناسان نظامی منتقد این وابستگی هستند. کشور چین نیز با توجه به اهمیت قدرت نیروی دریایی، طراحی و ساخت انواع محصولات نظامی دریا‌پایه را از سال‌های قبل در دستور کار خود قرار داده‌است. در سال میلادی جدید، پکن پیشرفته‌ترین ناوهواپیمابر خود را به آب انداخته‌است و هماکنون بزرگترین نیروی دریایی جهان را در اختیار دارد.

رقابت در هوانوردی نظامی

پیشرفت صنعت هوایی در ایالات متحده به‌ویژه پس از دهه ۵۰ میلادی با توجه به حضور شرکت‌های خصوصی در این زمینه، یکی از ابزارهای قدرت ارتش این کشور بوده‌است. سرمایه‌گذاری هنگفت نظامی در پروژه‌هایی مثل هواپیماهای رادارگریز (مانند F35) که در سال‌های گذشته با انتقادات اساسی همراه بوده، نشان‌دهنده رکود در خلاقیت نظامی پنتاگون در حیطه هوانوردی محسوب می‌شود. چین اما بر روی پروژه‌های ملی خود در زمینه هواپیماهای نظامی پیشرفت چشمگیری داشته‌است. این کشور پس از دستیابی به رمز و رازهای صنعت هوایی کشورهای غربی، نقاط قوت و ضعف آن‌ها را شناسایی و هواپیماهای جدید خود را با استفاده از تجارب نظامی آن‌ها (از طریق هک اطلاعاتی سامانه‌های نظامی غربی) طراحی کرده‌است. جنگنده J36 که در لبه فناوری نسل ششم جنگنده‌های نظامی دنیا قرار دارد، نماد پیشرفت صنعت هوایی نظامی چین است.

در مجموع باید گفت صنعت نظامی چین در سال‌های گذشته رشد قابل‌ملاحظه‌ای داشته و این کشور را به‌عنوان رقیبی خطرناک و غیرقابل‌نفوذ برای کشورهای غربی مطرح کرده‌است. توسعه موشک‌های فراصوت، تقویت نیروی دریایی و رونمایی از جنگنده‌های نسل ششم، همگی حاکی از خط‌کشی نظامی چین در برابر کشورهای متعارض است. ایالات متحده به همین دلیل از پیشرفت‌های اخیر چین در حوزه نظامی احساس خطر کرده و اگر روند کنونی ادامه یابد، در سال‌های آینده دیگر پیشتازی صنعت نظامی دنیا را در اختیار نخواهد داشت.

*کارشناس ارشد روابط بین الملل

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
تورهای مسافرتی آفری
فیلم| دیده شدن سر مارمولک وسط نان سنگک
روایت شمخانی از سطح اختیارات عراقچی در مذاکرات و شرایط توافق با آمریکا
آمریکا در مذاکرات با ایران اروپا را کنار گذاشت
ترامپ: به ایلان ماسک نیازی ندارم!
حرف‌های جنجالی بازی استقلال منتشر شد/ جباری در گوش حردانی چه گفت که بوژوویچ قهر کرد؟
برنامه آینده سفر رئیس جمهور اعلام شد
خدا را صد هزار مرتبه شکر که استقلال باخت! | ویرانه‌ای که امروز اسمش را استقلال گذاشته‌اند با این دوغ‌آب ریختن درست نمی‌شود
اگر ترامپ صادق باشد مذاکرات به سرانجام می‌رسد، اگر نرسد آمریکا مقصر است
خبر خوش و مهم برای پرسپولیس!
رویترز: آمریکا، اروپا را در جریان مذاکرات با ایران قرار نداده است
سفر «ویتکاف» به روسیه برای دیدار با «پوتین»
آکسیوس: اگر جنگ اوکراین تا پایان ماه متوقف نشود، روسیه تحریم می‌شود
بن گویر: باید انبارهای مواد غذایی و ژنراتورهای برق غزه را بمباران کنیم
چین:در مقابل سلطه‌جویی و استبداد آمریکا سازش و امتیاز دادن جوابگو نیست
گفتگوهای شنبه، آزمونی برای سنجش نیت و جدیت آمریکا است
سعیدی: حقوق هسته‌ای و قدرت دفاعی ایران قابل مذاکره نیست
غریب‌آبادی: تهدیدات سایبری یک چالش جهانی در حال ظهور است
محمودی: مذاکره بر سر خطوط قرمز ایران امکان‌پذیر نیست
مهاجرانی: افرادی از جنس باغچه‌بان الگوی کرامت و رشد انسان‌ها هستند
شمخانی: تهران به دنبال توافق واقعی و عادلانه است
بازی شطرنج بدون مشاور، چرا اندیشکده‌های داخلی در سایه‌اند؟
نظرسنجی
عملکرد دولت پزشکیان در سال 1403 را چگونه ارزیابی می‌کنید؟



مشاهده نتایج
go to top