تاریخ انتشار: سه شنبه 1404/01/19 - 14:45
کد خبر: 533557

فراتر از انرژی و تجارت؛ اهداف پنهان اروپا در نشست سمرقند

 فراتر از انرژی و تجارت؛ اهداف پنهان اروپا در نشست سمرقند

درحالی‌که اجلاس «آسیای مرکزی-اتحادیه اروپا» بر همکاری اقتصادی و توسعه پایدار متمرکز بود، یک تحلیلگر قرقیز انگیزه اصلی اروپا را تلاش برای دسترسی به منابع راهبردی منطقه (مانند عناصر خاکی کمیاب - REEs) برای کاهش وابستگی به چین می‌داند.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ نشست سران «آسیای مرکزی – اتحادیه اروپا» با حضور رهبران منطقه و نمایندگان ارشد اتحادیه اروپا در سمرقند (ازبکستان) برگزار شد. در این رویداد رئیس شورای اروپا «آنتونیو کوشتا»، رئیس کمیسیون اروپا «اورسولا فون در لاین»، رؤسای جمهور کشورهای آسیای مرکزی و مدیران بانک سرمایه‌گذاری اروپا شرکت کردند. موضوعات اصلی بحث، پروژه‌های مشترک در زمینه‌های نوآوری، انرژی سبز، حمل‌ونقل، کشاورزی، دیجیتالی‌سازی و همچنین تبادل فرهنگی و آموزشی بود.

اما چرا برگزاری این اجلاس دقیقاً اکنون برای اروپا اهمیت دارد؟ آیا بازی سیاسی غالب است یا همکاری اقتصادی سازنده با آسیای مرکزی؟ نمایندگان کشورهای منطقه خود این موضوع را چگونه ارزیابی می‌کنند؟

دیدگاه ازبکستان: مرحله جدید همکاری بین منطقه‌ای

«گلنوزه اسماعیلووا» کارشناس علوم سیاسی ازبک و معاون علمی دانشگاه اقتصاد و دیپلماسی جهانی، معتقد است که این اجلاس «مهمترین مرحله در شکل‌گیری سطح جدیدی از همکاری بین منطقه‌ای» است. 

وی به نقل از «شوکت میرضیایف» رئیس‌جمهور ازبکستان، می‌گوید روابط آسیای مرکزی و اروپا با سابقه تاریخی غنی، اکنون محتوای جدیدی یافته و به سرعت در حال توسعه است. تصویب «اعلامیه سمرقند» پایه‌ای محکم برای تعمیق روابط و مشارکت استراتژیک فراهم کرده است.

اسماعیلووا تاکید می‌کند که توجه ویژه‌ای به گسترش سرمایه‌گذاری، رشد تجارت (که طی 7 سال گذشته به 54 میلیارد یورو رسیده) و طرح‌های مشترک در حوزه‌های نوآوری، انرژی سبز، منابع زیرزمینی، کشاورزی، دیجیتال، حمل و نقل و لجستیک شده است.

به نظر وی، دلایل تمرکز کنونی اتحادیه اروپا بر آسیای مرکزی عبارتند از:

  1. توسعه پایدار، اصلاحات و همگرایی منطقه‌ای در آسیای مرکزی.
  2. اهمیت آسیای مرکزی در ثبات و امنیت اوراسیا.
  3. همکاری در مسائل اقلیمی، انرژی سبز و مدیریت منابع.
  4. نقش آسیای مرکزی به عنوان گره ترانزیتی جدید بین اروپا و آسیا در بحبوحه آشفتگی ژئوپلیتیک جهانی.

او با اشاره به مصاحبه میرضیایف با یورونیوز، قالب «آسیای مرکزی – اتحادیه اروپا» را پلتفرمی منحصر به فرد با مقیاس و پوشش نهادی بی‌نظیر (27 کشور اروپایی + کشورهای آسیای مرکزی) می‌داند که در مقابله با چالش‌های جهانی اهمیت دارد.

اسماعیلووا نتیجه می‌گیرد که برگزاری اجلاس در سمرقند، نشانه نقش فزاینده ازبکستان و آغازی برای واقعیت جدید در روابط آسیای مرکزی و اتحادیه اروپا مبتنی بر اعتماد، سود متقابل و توسعه پایدار است.

دیدگاه قزاقستان: تقویت جایگاه «قدرت‌های متوسط»

«تالگات کالیف» دکترای علوم سیاسی و عضو شورای ملی قزاقستان، معتقد است این قالب اجلاس جدید نیست و با موفقیت در حال کار است.

وی به اهمیت کریدور ترانس-خزر و نقش جمهوری آذربایجان و قزاقستان به عنوان «قدرت‌های متوسط» در این اجلاس اشاره می‌کند.

کالیف می‌گوید علی‌رغم برگزاری اجلاس در بحبوحه جنگ تجاری آمریکا، وظیفه اصلی آن یعنی توسعه روابط و تقویت مواضع کشورهای منطقه، پابرجاست، هرچند ممکن است اصلاحات و تشدیدهایی نیز صورت گرفته باشد و احتمالاً موضوع جنگ تجاری در حاشیه اجلاس مطرح شده است.

او اجلاس را پلتفرمی برای کسب عاملیت جدید توسط قدرت‌های متوسط و تبدیل شدن آسیای مرکزی از حاشیه به یک مرکز مهم ژئوپلیتیکی می‌داند که در آن کشورها یاد می‌گیرند همزمان عمل کرده و از هم‌افزایی سود ببرند.

وی سفر اخیر میرضیایف به قزاقستان را نشانه‌ای از هماهنگی مواضع کشورهای آسیای مرکزی و توانایی آن‌ها در اتخاذ موضعی یکپارچه و درک منافع محلی می‌داند. 

کالیف همچنین تاکید می‌کند که قفقاز جنوبی با محوریت جمهوری آذربایجان به عنوان حلقه کلیدی، در سیستم کلی همکاری ادغام شده و کشورهای منطقه به سمت توسعه همزمان و سود متقابل حرکت می‌کنند.

دیدگاه قرقیزستان: رویکرد سازنده اروپا و همگرایی منافع غرب و شرق

«مارس ساریف» کارشناس علوم سیاسی و امنیت منطقه‌ای قرقیز، معتقد است رویکرد غرب، به ویژه اروپا، بسیار سازنده‌تر شده است. 

او استدلال می‌کند که اروپا قصد ندارد مانع راه ابریشم شود، آسیای مرکزی را از چین منزوی کند یا استقلال کشورهای سازمان کشورهای ترک را محدود سازد. 

برعکس، به نظر وی، اروپا قصد دارد همکاری با چین و مناطق اوراسیا در آن سوی خزر را در تقابل با آمریکا گسترش دهد و به دنبال گفتگوست نه تقابل.

ساریف انگیزه اصلی اروپا و آمریکا را دسترسی به عناصر خاکی کمیاب (REEs) در قزاقستان و سایر کشورهای منطقه می‌داند. 

وی به اظهارات رئیس‌جمهور جپاروف در مورد پتانسیل قرقیزستان در این زمینه اشاره کرده و یادآوری می‌کند که چین با تأمین 90٪ این عناصر و اعمال محدودیت بر آمریکا، غرب را به یافتن منابع جایگزین (مانند اوکراین و آسیای مرکزی) واداشته است. 

او این وضعیت را به نفع کشورهای منطقه می‌داند زیرا اروپا بازاری بزرگ و شریکی قابل اعتماد است و علاقه اروپا به گفتگو با چین و ترانزیت از طریق آسیای مرکزی، تمایل به همکاری را تقویت می‌کند.

در سطح استراتژیک، ساریف معتقد به «بازی دو دستی» غرب است: ترامپ ظاهراً آمریکا را از تعهدات امنیتی اروپا کنار می‌کشد، اما در واقع غرب به طور یکپارچه عمل می‌کند. استراتژی هدفمند، فاصله گرفتن تدریجی آسیای مرکزی و قفقاز از روسیه است که چین نیز به دلیل دسترسی مستقیم به بازارهای اروپایی از طریق این کریدورها، به آن علاقه‌مند است.

او کریدور زنگزور را نمونه‌ای خوب می‌داند: ترامپ از گشایش آن و صلح باکو-ایروان حمایت می‌کند؛ آمریکا به کنترل این مسیر علاقه‌مند است؛ و این کریدور که جهان ترک و چین و اروپا را مستقیماً به هم وصل می‌کند، محل همگرایی منافع غرب و چین است، نه تقابل.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
تورهای مسافرتی آفری
تقویم آزمون‌های کشوری سال ۱۴۰۵ اعلام شد؛ کنکور ۱۴۰۵ تیر برگزار می‌شود
ورود دوباره دلار به کانال ۷۰ هزار تومان
فیلم| ماجرای هواپیماربایی منافقین از مبدا شیراز به پاریس
روسیه شرط آغاز مذاکرات با اوکراین را اعلام کرد
اصغر فرهادی در پاریس فیلم می‌سازد
فیلم| پاپی از سرزمین دور؛ روایتی از زندگی و تأثیر پاپ فرانسیس
این کارگردان کهنه‌کار دلش برای روزهای قدیم سینما تنگ نمی‌شود
پیشنهاد مهم عراقچی به آمریکا ؛ سرمایه‌گذاری در ۱۹راکتور هسته ای ایران/ صنعت هسته‌ای در حال رکود خود را احیا کنید
وزیر تندرو صهیونیست: زمان حمله واقعی فرا رسیده است!
درخواست کمک فقط با یک تماس تلفنی
کاهش حداقل ۳ روزه ایام حج تمتع برای زائران ایرانی/ استوری‌های حجاج از سوی عربستان رصد می‌شود؟
هشدار صریح داده شد؛ سپاه به هرگونه تعرض پاسخی قاطع و پشیمان‌کننده خواهد داد
زیرکی ایرانی در مذاکرات؛ آنچه ویتکاف به سختی می‌آموزد
فرار غول‌های جزیره از سقوط/ رقابت در لیگ برتر انگلیس تمام نشد
پاپ لیگ را تعطیل کرد
پوشش بیمه سمعک ۲۰ میلیون تومان می‌شود/ هدفون و هندزفری عامل مهم در کم‌شنوایی نوجوانان
صدای عقلانیت از مذاکره، نه از سر ضعف که از موضع اقتدار!
هشدار بسیج دانشجویی به تکرار تجربه برجامی/ مراقب قمارهای سیاسی باشید!
درویش فعلا مدیرعامل پرسپولیس ماند
ایران اتهامات آمریکا و رژیم صهیونیستی را درباره نقش ایران در سوریه رد کرد
عراقچی: ایران اصلا قصد ندارد در ملأ عام مذاکره کند
تقویم آزمون‌های کشوری سال ۱۴۰۵ اعلام شد؛ کنکور ۱۴۰۵ تیر برگزار می‌شود
اولین همایش هوش مصنوعی در صنایع دریایی در دانشگاه شریف برگزار می‌شود
ثبت‌نام وام شهریه شروع شد
آئین‌نامه هیأت‌های مذهبی دانشگاه آزاد اسلامی ابلاغ شد
جزئیات جدید درباره ماجرای زورگیری از دانشجوی دانشگاه شهید بهشتی
تجمع دانشگاهیان علوم پزشکی هرمزگان در حمایت از مردم فلسطین
راهنمای انتخاب رشته آزمون دکتری سال ۱۴۰۴ منتشر شد
جزئیات جدید سوابق تحصیلی و ترمیم نمرات کنکور
آغاز ثبت سفارش کتاب‌های درسی از فردا
قطع بودجه هاروارد به دلیل عدم برخورد با دانشجویان معترض به صهیونیسم
تجمع ضد صهیونیستی دانشگاه معارف اسلامی در حمایت از مردم مظلوم غزه برگزار شد
بررسی اختصاص شماره نظام پزشکی به کارشناسان آزمایشگاه
بازنگری ظرفیت پذیرش دانشجویان علوم پزشکی در دستور کار
آمار خودآسیبی در دانشگاه‌های علوم پزشکی را به صفر می‌رسانیم
تجمع ضدصهیونیستی در دانشگاه بین‌المللی امام خمینی(ره)
نظرسنجی
عملکرد دولت پزشکیان در سال 1403 را چگونه ارزیابی می‌کنید؟



مشاهده نتایج
go to top