تاریخ انتشار: یکشنبه 1404/05/19 - 15:32
کد خبر: 541972

دکتر محمدرضا مقدسی مشاور عالی ماموریت ملی تاب آوری؛

زنان، ناجیان خاموش بحران‌ها

زنان، ناجیان خاموش بحران‌ها

دکتر محمدرضا مقدسی مدیر و موسس خانه تاب آوری در ادامه آورده است مدیریت بحران امروزه دیگر محدود به ساختارهای رسمی و سازمانهای دولتی نیست، بلکه نقش زنان و نیروهای غیررسمی در متن جامعه بعنوان بازیگران اصلی اثبات شده است.

به گزارش سرویس زنان«خبرنامه دانشجویان ایران»؛ زنان در اغلب موارد مدیریت غیر رسمی بحران را بر عهده دارند زنان در بازگرداندن و بازسازی خانواده و جامعه به وضعیت عادی پس از بحران نقش تعیین کننده ای دارند و تأثیر روانی و حمایتی آنها باعث تثبیت آسیبدیدگان میشود.

دکتر محمدرضا مقدسی مدیر و موسس خانه تاب آوری در ادامه آورده است در اغلب موارد مدیریت غیررسمی بحران تا حد زیادی بر دوش زنان است و حضورشان بسیار اثرگذار و حیاتی است، خصوصاً در زمینه های عاطفی، حمایتی، و بازگرداندن ثبات اجتماعی. البته، اینکه زنان بتوانند این نقشها را به خوبی ایفا کنند مستلزم توانمندسازی پیش از بحران است.

زنان در تاب آوری و عرصه مدیریت غیر رسمی بحران همواره نقش اصلی و در بسیاری از موارد پنهان را بر عهده دارند. در شرایط بحرانی هنگامی که همه راهها بسته است، زنان با روحیه ای سرشار از امید، تاب آوری و توانی پایدار بهمراهی صبر و درکی عمیق از انسانیت، به عنوان راه نشان ظاهر میشوند و نقش تاریخی بی مانند خود ایفا میکنند .

زنان در مواقع بحران علاوه بر نقش امدادگری و پرستاری، مسئول حفظ ساختارهای اجتماعی، حمایت روانی و احساسی خانواده و جامعه، و پشتیبانی غیررسمی هستند. آنها با صبر، انعطاف، خلاقیت و مهارتهای بومی، شرایط دشوار را مدیریت و به بازسازی اجتماعی کمک میکنند.

زنان با تواناییهای فطری خود در ایجاد همدلی و همکاری، ارتباطات گرم و حمایت بیوقفه را برقرار میکنند، بلکه با ذهنی خلاق و مدیریتی نفوذی، به بازگرداندن تعادل در فضای پریشان اطراف میپردازند. حضور زنان در این میدان نشان میدهد که بحران فقط یک چالش نیست، بلکه فرصتی برای رشد، تحول و ظهور قهرمانان واقعی است.

در دل هر زن، نیرویی وجود دارد که فراتر از کتابهای آموزشی و سیستم های مدیریتی ومقالات ومطالعات دانشگاهی است ؛ نیرویی سرشار از عشق و اراده و مهربانی بیکران که آنها را قادر میسازد تا در لحظات حساس امیدبخش جامعه و فرمانده غیر رسمی بحران باشند.

زنان بعنوان مدیریت غیر رسمی بحران اعم از رویدادهای طبیعی و یا حوادث اسان ساز مثل جنگ و یا حملات تروریستی نشان داده اند مسئله بحران فقط فرماندهی نیست، بلکه توانایی اصلی هنر شنیدن، فهمیدن و همراهی کردن است.

زن پیش از بحران ، حین بحران وپس از آن از قدرتی زندگی بخش و سرشار از التیام و باز آفرینی است که در دل هر مصیبت و طوانی با صدای آرام و استوار خود، داستانی جاودانه از امید و پیروزی مینویسند.

دکتر محمدرضا مقدسی مدیر و موسس خانه تاب آوری در ادامه آورده است مدیریت بحران امروزه دیگر محدود به ساختارهای رسمی و سازمانهای دولتی نیست، بلکه نقش زنان و نیروهای غیررسمی در متن جامعه بعنوان بازیگران اصلی اثبات شده است. چیزی که در اغلب موارد از آن تحت عنوان سرمایه اجتماعی ویا عباراتی از ایندست و در این معنا یاد میگردد.

پیشتر تصور رایج این بود که مقابله با بحرانها و شرایط اضطراری تنها از طریق نهادهای رسمی و دولتی امکان پذیر است و سایر گروهها نقش کم اهمیتی دارند. اما شواهد میدانی و مطالعات به روشنی نشان داده است که حضور فعال زنان، شبکه های محلی و سازمانهای مردمی میتواند اثرگذاری بیشتری در مدیریت بحران داشته باشد.

زنانی که در دل جامعه و با شناخت عمیق از نیازها و مشکلات محلی فعالیت میکنند، ظرفیت تحولی بزرگی ایجاد میکنند که اغلب از چشم مداخلات رسمی پنهان میماند. این نیروهای غیررسمی به دلیل ارتباط نزدیک با جامعه و داشتن ابزارهای فرهنگی و اجتماعی منحصر به فرد، در فرآیند تصمیمگیری و اجرای اقدامات مدیریتی، نقشی غیرقابل انکار ایفا میکنند.هم از این جهت است که زنان را نیروی پنهان تاب آوری نامیده اند.

از طرفی، شبکه های محلی و سازمانهای مردم نهاد، به ویژه در مناطق دورافتاده یا محروم، به عنوان رکن اصلی مقابله با بحران شناخته میشوند. این سازمانها با بهره گیری از منابع محلی و مشارکت بومی، در اغلب موارد توانسته اند جای خالی دولتها را پر کنند و با سرعت عمل و چابکی قابل توجه، نقشی اساسی در تاب آوری و کاهش آثار منفی بحران ایفا نمایند.

در واقع، این شبکه ها به صورت محلی سازماندهی شده و با شناخت دقیق از شرایط بومی، برنامهها و راهکارهای عملیاتی و متناسب با شرایط محیطی ارائه میدهند.

زنان در این ساختارها نه فقط به عنوان دریافت کننده خدمات بلکه به عنوان مدیران غیر رسمی ، هماهنگ کنندگان و مدیران پروژه های محلی فعالیت میکنند که باعث افزایش کارآمدی و بهبود پیوندهای اجتماعی در جوامع میشود. حضور آنان باعث میشود تصمیم گیری های متناسب با نیازهای حقیقی جامعه اتخاذ شده و اجرای اقدامات با حساسیت و دقت بیشتری انجام شود.

دکتر محمدرضا مقدسی مدیر و موسس خانه تاب آوری در ادامه آورده است تجربه های میدانی و یافته های پژوهشی حاکی از آن است که مداخلات صرفاً رسمی در اغلب موارد کافی نیست. به گونه ای که از پویایی و ظرفیتهای اجتماعی و فرهنگی جامعه غفلت شده است.

توانمندسازی زنان و تقویت سازمانهای مردمی در قالب شبکه های محلی، میتواند به عنوان یک رویکرد مکمل و تقویت کننده مدیریت بحران، تأثیرپذیری فرایندها را افزایش دهد و موجب تسهیل در بازسازی و بهبود شرایط پس از بحران شود.

از سوی دیگر، این مدل تعاملی، به نهادهای رسمی امکان میدهد تا با برخورداری از تجارب و دیدگاه های جامع، سیاست و برنامه های راهبردی بهتری را طراحی و دنبال کنند.
گسترش و ترویج این رویکرد مشارکتی و توجه به ظرفیتهای غیررسمی جامعه، نقشی حیاتی در تحقق مدیریت بحرانهای پایدار و انسان محور ایفا میکند.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
رسانه آرژانتینی: ایران و مصر مخالف تصمیم جنجالی در جام جهانی هستند
توانا‌راد: دانشگاه همچنان پرچمدار استکبارستیزی و تحول‌خواهی است/ دانشجویان در طرح ولایت شرکت کنند
فیلم | ردپای یک ابر بدهکار بانکی در فساد لیزینگ رایان سایپا
تورم اقلام خوراکی‌ در دولت پزشکیان سه برابر شد/ بازگشت به تنظیمات دولت روحانی
فیلم | تورم بیش از ۵۰ درصدی سنخیتی با افزایش ۲۰ درصدی حقوق‌ها ندارد
فیلم | بیگدلی: حکم غفاری تنها آغاز مسیر احقاق حقوق سرمایه‌گذاران است
فیلم | ترمز تجاری سازی آموزش و پرورش را بکشید!
خلع سلاح حماس، شاه کلید تغییر
فیلم | رسایی: چرا بودجه دفاعی را معطل می‌کنید؟
ادعای پرداخت حق‌بیمه تامین اجتماعی طلاب توسط دولت صحت ندارد
فیلم | با بازگشت اموال نامشروع مسئولین پانصد هزار میلیارد تومان به بیت‌المال باز می‌گردد
زلنسکی: توانایی بازپس‌گیری «کریمه» را نداریم
احتمال خروج آمریکا از مذاکرات صلح اوکراین
کلاهبرداری با وعده واریز هدیه ۴ میلیونی به مناسبت شب یلدا
قوه قضاییه ادعای سکته یک فعال سیاسی را تکذیب کرد
فاطمه و زهرا بیشترین فراوانی نام‌ دختران ایرانی
بانوان شاغل در دستگاه‌های اجرایی خوزستان دورکار شدند
امروز آخرین فرصت ارسال مدارک برای آزمون دکتری تخصصی علوم پزشکی ۱۴۰۴
اعلام محدودیت‌های ویژه ترافیکی آخر هفته در محورهای شمالی
تمامی سرنشینان آنتونوف -۲۲ روسیه جان باختند
استفاده از تصاویر ماهواره ای برای پیش‌بینی دقیق بارش‌ها
نظرسنجی
بنظر شما باتوجه به حوادث اخیر و شکست سنگین از ایران، چقدر احتمال فروپاشی رژیم صهیونیستی وجود دارد؟





مشاهده نتایج
go to top