تاریخ انتشار: چهارشنبه 1404/06/05 - 12:58
کد خبر: 543117

اصلاحات ارضی؛ زمین سوخته برای ایران، بهشت مصرفی برای آمریکا

اصلاحات ارضی؛ زمین سوخته برای ایران، بهشت مصرفی برای آمریکا

اصلاحات ارضی نه برنامه‌ای بومی و کارشناسی‌شده که محصول فشارهای خارجی بود. آمریکا در دوران جنگ سرد، برای جلوگیری از نفوذ شوروی و مهار انقلاب‌های دهقانی، طرح اصلاحات اجتماعی در کشورهای جهان سوم را پیش برد. ایران به‌عنوان متحد استراتژیک واشنگتن به آزمایشگاه این سیاست بدل شد. کندی و مشاورانش با نظریه‌هایی مانند «نوسازی روستو» شاه را تحت فشار گذاشتند تا ساختار زمین‌داری سنتی ایران را در هم بشکند و همزمان بازار تازه‌ای برای کالاهای مصرفی غرب گشوده شود.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ کتاب «اصلاحات ارضی» نوشته سیده لیلا موسوی (۱۰۶ صفحه) روایتی مستند از یکی از پرحاشیه‌ترین طرح‌های سیاسی و اقتصادی تاریخ معاصر ایران است؛ کاری که با شعار حمایت از دهقانان و توسعه کشاورزی آغاز شد اما در عمل جز نابودی کشاورزی، وابستگی اقتصادی و گشودن بازار ایران به روی کالاهای غربی نتیجه‌ای در پی نداشت.

به روایت نویسنده، اصلاحات ارضی نه برنامه‌ای بومی و کارشناسی‌شده که محصول فشارهای خارجی بود. آمریکا در دوران جنگ سرد، برای جلوگیری از نفوذ شوروی و مهار انقلاب‌های دهقانی، طرح اصلاحات اجتماعی در کشورهای جهان سوم را پیش برد. ایران به‌عنوان متحد استراتژیک واشنگتن به آزمایشگاه این سیاست بدل شد. کندی و مشاورانش با نظریه‌هایی مانند «نوسازی روستو» شاه را تحت فشار گذاشتند تا ساختار زمین‌داری سنتی ایران را در هم بشکند و همزمان بازار تازه‌ای برای کالاهای مصرفی غرب گشوده شود.

از سوی دیگر، محمدرضا پهلوی نیز اصلاحات ارضی را فرصتی دید تا پایگاه اجتماعی اربابان و زمین‌داران بزرگ را تضعیف کرده و نفوذ سیاسی خود را در روستاها گسترش دهد. اما آمارها نشان می‌داد حتی پیش از اصلاحات، تنها حدود ۲۱ درصد از زمین‌های ایران قابلیت کشاورزی داشت و نبود آبیاری مدرن و تجهیزات کافی مانع توسعه بود. در چنین شرایطی، اجرای شتابزده اصلاحات بدون مطالعه دقیق، سرنوشت کشاورزی ایران را بیش از پیش تضعیف کرد.

کتاب موسوی با بررسی اسناد، داده‌های آماری و شرایط بین‌المللی، نشان می‌دهد که اصلاحات ارضی بیش از آنکه تلاشی برای بهبود معیشت روستاییان باشد، ابزاری سیاسی برای تحکیم سلطنت و تحقق اهداف آمریکا بود. «اصلاحات ارضی» نه تنها تاریخ یک برنامه اقتصادی، بلکه روایت وابستگی و تجربه‌ای تلخ است که پیامدهایش هنوز در حافظه جمعی ایران باقی است.

گزارش از محمد صادق عباسی

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
فاز ۱۱ پارس جنوبی در آستانه ثبت رکورد تولید یک میلیارد فوت مکعب گاز
بانک مرکزی: بانک‌های اخلالگر در بازار ارز و طلا جریمه شدند
زمان امتحانات ترم تابستان ۱۵ دانشگاه سراسری اعلام شد
برگزاری آزمون‌های دانشنامه تخصصی و فوق تخصصی پزشکی باحضور ۵ هزار نفر
نتایج مرحله اول سی‌ویکمین المپیاد علمی دانشجویی کشور اعلام شد
امشب آخرین مهلت انتخاب رشته آزمون ارشد ۱۴۰۵؛ فرصت تمدید نمی‌شود
«اگر صلح نشود تهدید شدیدتر خواهد شد» تسلیم‌ طلبی و گرای ضعف به دشمن است
آقاتهرانی: جلسات مجازی مجلس تشریفاتی است
۱۲۰ سال توطئه و خرابکاری انگلیس در ایران / از تضعیف مداوم تا چشم‌طمع به تنگه هرمز
از استاد بی‌حاشیه تا وزیرِ سازش
«مجمع نمایندگان ملت مبعوث» پیگیرفرمان علی‌الاصول رهبر معظم انقلاب
نیویورک تایمز: بمبی که مراسم عروسی سیریک را هدف قرار داد، آمریکایی بود
جدیدترین ادعاهای ضدایرانی وزیر خزانه‌داری آمریکا
رایزنی حماس و جنبش مجاهدین درباره تحولات فلسطین
ترامپ: ایران ۲ هفته با دستیابی به سلاح هسته‌ای فاصله داشت!
روبیو: هر که به ایران کمک کند را تحریم می‌کنیم
افزایش شمار شهدای لبنان به ۴ هزار و ۳۵۴ نفر
جدیدترین موضع‌گیری سازمان بدر عراق درباره تحویل سلاح
سازمان ملل حملات آمریکا به ایران را محکوم کرد
حزب‌الله ارتباط با هسته امنیتی در لبنان و سوریه را رد کرد
ترامپ بار دیگر ادعاهای نخ نمای خود علیه ایران را تکرار کرد
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top