تاریخ انتشار: دوشنبه 1404/07/07 - 23:49
کد خبر: 545452

در طول سال‌های زندگی‌مان چقدر کمبود خواب داریم؟

در طول سال‌های زندگی‌مان چقدر کمبود خواب داریم؟

در ۶۶ سالگی، کابوسی مداوم دارم؛ نه درباره بدهی مالی، بلکه درباره بدهی خواب! متخصصان می‌گویند هر شب که کمتر از هفت تا نه ساعت بخوابید، بدهی خواب انباشته می‌کنید. این کمبود، سلامت جسم و روان را به خطر می‌اندازد. حالا که در دهه ششم زندگی‌ام هستم، تصمیم گرفته‌ام این بدهی را جبران کنم، اما آیا واقعاً ممکن است؟

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»،  خواب، سوخت بدن و ذهن است. محققان معتقدند هفت تا نه ساعت خواب شبانه برای بزرگسالان ضروری است تا عملکرد شناختی، خلق‌وخو و سلامت جسمانی حفظ شود. اما برای بسیاری، از جمله خودم، سال‌ها کمبود خواب به عادت تبدیل شده است. در جوانی، شب‌بیداری برای کار، مطالعه یا سرگرمی عادی به نظر می‌رسید، اما حالا اثرات آن نمایان شده: خستگی مزمن، مشکل تمرکز و حتی بی‌خوابی.

نوجوانان و بدهی خواب 

نوجوانان بدترین گروه در مدیریت خواب هستند. زندگی پرمشغله آن‌ها، از مدرسه و تکالیف گرفته تا رسانه‌های اجتماعی و بازی‌های ویدیویی، خواب را به حاشیه می‌راند. آن‌ها به ۸ تا ۱۰ ساعت خواب نیاز دارند، اما اغلب بسیار کمتر می‌خوابند. محققان می‌گویند می‌توان این کمبود را با خواب طولانی‌تر در روزهای بعد جبران کرد. اما برای کسی مثل من که دهه‌ها خواب ناکافی را تجربه کرده، این جبران پیچیده‌تر است. آیا بدن می‌تواند بدهی سالیان را بازپرداخت کند؟

چالش‌های خواب در سنین بالا 

در ۶۰ سالگی، نیاز به خواب کمی کاهش می‌یابد (حدود هفت ساعت)، اما بی‌خوابی شایع‌تر می‌شود. تغییرات هورمونی، استرس، یا حتی عادات قدیمی خواب را مختل می‌کنند. من سال‌ها فکر می‌کردم کم‌خوابی نشانه بهره‌وری است، اما حالا می‌فهمم که این ذهنیت هزینه سنگینی داشته. بی‌خوابی شبانه و خستگی روزانه، انگیزه‌ام را برای تغییر تقویت کرد.

تلاش برای تغییر 

برای جبران بدهی خواب، شروع به اصلاح عاداتم کردم. اول، برنامه خواب منظمی تنظیم کردم: هر شب سر ساعت مشخصی به رختخواب می‌روم و از نور آبی گوشی و لپ‌تاپ قبل از خواب دوری می‌کنم. دوم، محیط خوابم را بهبود دادم؛ اتاقی تاریک، خنک و ساکت. همچنین، تکنیک‌های آرام‌سازی مثل مدیتیشن کوتاه قبل از خواب را امتحان کردم. تحقیقات نشان می‌دهد این روش‌ها می‌توانند کیفیت خواب را بهبود ببخشند. اما چالش اصلی، تغییر ذهنیت است: باید بپذیرم که خواب، وقت تلف کردن نیست، بلکه سرمایه‌گذاری در سلامت است.

آیا جبران ممکن است؟

متخصصان می‌گویند بدهی خواب کوتاه‌مدت با چند شب خواب کافی قابل جبران است، اما بدهی مزمن ممکن است اثرات ماندگاری بر بدن بگذارد. با این حال، بهبود عادات خواب حتی در سنین بالا می‌تواند انرژی، تمرکز و کیفیت زندگی را افزایش دهد. هنوز در ابتدای این مسیرم، اما هر شب خواب بهتر، گامی به سوی بازپرداخت بدهی‌ام است. شاید کامل جبران نشود، اما می‌توانم به بدنم فرصتی دوباره بدهم.

هدیه‌ای که باید پذیرفت 

در ۶۶ سالگی، آموختم که خواب، هدیه‌ای است که نباید نادیده گرفت. جبران بدهی خواب نیازمند تعهد و تغییر است، اما ارزشش را دارد. اگر شما هم با بی‌خوابی دست‌وپنجه نرم می‌کنید، شاید وقت آن باشد که این بدهی را جدی بگیرید و برای خوابی بهتر تلاش کنید.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
دشمن شکست‌خورده روی ۷ نقطه تمرکز کرده است
اشعار حماسی و رجزخوانی‌های جنابعالی، تداوم‌بخش غُرش موشک‌های رزمندگان اسلام است
شرط موفقیت تیم ملی فوتبال در جام‌جهانی
سریال «صفا با خانواده» از امشب روی آنتن؛ دزد خرده‌پا وسط جنگ ۱۲ روزه
جزئیات جلسه کمیسیون امنیت ملی مجلس با «غریب‌آبادی» و وزیر اقتصاد
جناب خان از امشب دوباره روی آنتن
تأکید روسای جمهور ایران و مصر بر راهکارهای دیپلماتیک حل و فصل مسائل
اتصال کامل اینترنت بین‌الملل مشترکان برقرار شد
جزئیات بسته حمایتی وزارت اقتصاد برای عبور از تبعات جنگ
تاکید پزشکیان بر هم‌افزایی میان کشورهای اسلامی در مقابله با توطئه‌های دشمنان
سطح اتصال اینترنت در ایران به ۳۴ درصد رسید
بازگشایی اینترنت ثابت آغاز شد
روز نسیم مهر؛ یادآور مسئولیت جمعی در قبال خانواده زندانیان
۳۰ سال در سیاهچال‌های اسرائیل؛ قصۀ نفس‌هایی که خاموش نشد
از خارجی‌ها قرض نکنید!
سکه ۱۸۲ میلیون تومان شد
حمله به خاک ایران یا شلیک به میز مذاکره؟
شاخص کل بورس تهران به کانال ۴ میلیون واحدی برگشت
حمایت از آزمایشگاه تحقیقاتی اساتید
تثبیت قیمت دلار و درهم در مرکز مبادله؛ سکه ۱۸۲ میلیون تومان شد
عارف: هیچ کس منکر وجود گرانی در بازار نیست
نظرسنجی
بنظر شما باتوجه به حوادث اخیر و شکست سنگین از ایران، چقدر احتمال فروپاشی رژیم صهیونیستی وجود دارد؟





مشاهده نتایج
go to top