تاریخ انتشار: چهارشنبه 1404/08/14 - 00:11
کد خبر: 547854

با بالا گرفتن تب این دسته از عروسک‌ها؛

عروسک‌هایی با ظاهری براق و درونی خطرناک!

عروسک‌هایی با ظاهری براق و درونی خطرناک!

عادات مصرفی نسل Z به شدت تحت تأثیر روندهای برخط(آنلاین) و چهره‌های تأثیرگذار (اینفلوئنسرها) قرار دارد و از خرید برای ساخت و نمایش هویت خود استفاده می‌کنند.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ محبوبیت انفجاری عروسک لبوبو در ایران، پدیده‌ای است که همزمان با آن بازار خاکستری عروسک‌های تقلبی آن – که با عنوان «لفوفو» شناخته می‌شوند- با گردش مالی یکصد میلیارد تومان نیز در کشور شکل گرفته است. عروسک‌هایی که با نقض حق بهره‌برداری و نشر، عمدتاً توسط کارخانه‌های تولیدکننده کالای تقلبی که بیشتر در چین فعال هستند، تولید و توزیع می‌شود. قیمت نسخه تقلبی لبوبوها، از 500 هزار تا یک میلیون و 500 هزار تومان بسته به کیفیت و فروشنده آن، متغیر است.

با بالا گرفتن تب این دسته از عروسک‌ها که عموماً از طریق بازار خاکستری در فروشگاه‌های مجازی و اینستاگرام به فروش می‌رسد، کمتر به کیفیت آن توجه می‌شود. در شرایطی که پز داشتن یک لبوبو- هرچند تقلبی- بر هر امر دیگری برتری دارد، خریداران کمتر به تأثیرات سوء و آسیب‌های داشتن چنین عروسک‌هایی می‌اندیشند.

این در حالی است که عروسک‌های تقلبی با بسته‌بندی با کیفیت پایین عرضه می‌شوند و به گفته کارشناسان؛ به دلیل استفاده از پلاستیک و پارچه با کیفیت پایین‌تر، اغلب با نقص در دوخت، رنگ و قطعات غیر استاندارد و کوچک، خطر خفگی برای کودکان را افزایش می‌دهند.

چرا لبوبو عروسک مورد علاقه نسل Z شد؟

گذشته از این، تب تند خرید کالاهایی که به اصطلاح ترند شده و لبوبو نمونه‌ای از آن است، از نظر آسیب‌های روانی نیز قابل بررسی است. عمده خریداران این دسته از اقلام در ایران نسل Zهستند؛ یعنی متولدین سال‌های 1376 تا 1391 که عموماً با رسانه‌های اجتماعی بزرگ شده و اصالت و ابراز وجود خود را در چنین فضایی جست‌وجو می‌کنند.

مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در گزارش اخیر خود به این موضوع پرداخته و نوشته است: عادات مصرفی نسل Z به شدت تحت تأثیر روندهای برخط(آنلاین) و چهره‌های تأثیرگذار (اینفلوئنسرها) قرار دارد و از خرید برای ساخت و نمایش هویت خود استفاده می‌کنند.

شرایط اقتصادی و تحریم‌ها، آنها را از نظر مالی تا حدودی هوشیار کرده، اما همزمان در برابر جذابیت کالاهای لوکس مقرون به صرفه و گریزگرایی آسیب‌پذیر ساخته است. در واقع، اقبال نسل جدید ایرانی به لبوبو(لفوفو)، پاسخی مستقیم به همین نیاز دوگانه است. این کالا، جایگاه اجتماعی و اتصال به روند جهانی را- که برای این نسل ارزش به شمار می‌رود- با قیمتی مقرون به صرفه به اقتضای شرایط مالی ایشان فراهم می‌کند.

فاصله‌ای میان آرزوهای جهانی و واقعیت‌های اقتصادی 

بنابراین می‌توان گفت بازار کالای تقلبی برای این نسل، یک راه حل برای پر کردن شکاف بین آرزوهای جهانی و واقعیت‌های اقتصادی آنان است، هرچند این راه حل آسیب‌هایی را شامل می‌شود.

یکی از یافته‌های کلیدی این تحلیل، تمایز ماهوی میان درک جهانی از لبوبو به عنوان یک کالای مجموعه‌ای هنری و کارکرد واقعی لفوفو در ایران به مثابه یک کالای مد روز و تجهیزات زینتی(اکسسوری) است. این تمایز نشان می‌دهد که بخش بزرگی از بازار ایران، نه به دنبال ارزش هنری یا زیبایی‌شناسی ذاتی شخصیت، بلکه به دنبال کسب هویت اجتماعی و تعلق به یک روند جهانی بوده است. مصرف‌کننده ایرانی در این پدیده، بیش از آنکه یک مجموعه‌دار(کلکسیونر) باشد، یک دنبال‌کننده مُد(فشن) است که از محصول به عنوان ابزاری برای ابراز وجود و همگانی با جریان‌های روز در شبکه‌های اجتماعی بهره می‌برد.

پیامد راهبردی این یافته آن است که پدیده لفوفو یک مورد استثنایی نیست، بلکه یک الگو و نقشه راه برای آینده است. این موفقیت نشان می‌دهد که هر کالای دیگری، حتی خارج از دنیای اسباب‌بازی که توسط یک چهره تأثیرگذار جهانی(اینفلوئنسر) معرفی و ترویج شود، ظرفیت انفجار و فراگیری مشابهی در بازار غیر رسمی و تقلبی ایران را دارد.

این مسئله آسیب‌پذیری شدید زیست‌بوم فرهنگی و اقتصادی کشور را در برابر امواج آنی و کوتاه‌مدت شبکه‌های اجتماعی آشکار می‌سازد و تأکید می‌کند که خلأ بازار داخلی، فضایی مستعد برای هر روند وادراتی زودگذر ایجاد کرده است.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
از همه ظرفیت‌های تقنینی و نظارتی برای صیانت از حقوق ملت در سیاست خارجی استفاده میکنیم
تکذیب گسترده نمایندگان ادوار مجلس از بیانیه «جنگ نمیخواهیم» / بیانیه‌ای که امضاکنندگانش را غافلگیر کرد
انفجارهای بسیار شدید در بندر عقبه اردن
انهدام آشیانه پهپادهای MQ۹ و سایت راداری بردبلند توسط سپاه
تیغ یمنی بر روی شاهرگ سعودی‌ها / باب المندب تنگه هرمز دوم برای استکبار جهانی
اصلاح‌طلبان همچنان «مخالف» را جنگ‌طلب می‌بینند / چرا «صلح‌خواهی» بدون بازدارندگی، راهی به بیراهه است؟
دیدار سفرای ایران در ایتالیا، فرانسه و انگلیس با عراقچی
واکنش ترامپ به افزایش تلفات نظامیان آمریکایی در تجاوز به ایران
پیام تبریک عراقچی به رئیس جدید دفتر سیاسی حماس
حجم مبادلات ایران و پاکستان باید به ۱۰ میلیارد دلار افزایش یابد
از مردم عذرخواهی کردم و امروز هم خودم را شرمنده مردم می‌دانم
سنتکام مدعی آغاز موج جدید حملات به ایران شد
حادثه دریایی دیگر در نزدیکی سواحل عمان
نامه‌های ادعایی قطر علیه ایران به سازمان ملل و شورای امنیت
خضریان: یک پلت‌فرم نماینده ترامپ در ورزش ایران شده است / دایی پاسخ دهد چرا در جنگ سکوت کرد
چه کسانی پشت تبلیغات سیاسی در فیلترشکن‌ها هستند؟
اعرافی: تسهیل ازدواج، تأمین مسکن و درمان ناباروری باید در اولویت باشد
نیروگاه دارخوین حتی حاوی مواد هسته‌ای نبود
هرگونه لغزش در مسیر حفظ اقتدار، بهایی سنگین برای امنیت ملی دارد
کاهش طول دوره دکتری با تعیین استاد راهنما از ابتدای تحصیل
هشدار سازمان ملل؛ شیوع بیماری‌های حاد تنفسی و پوستی در غزه
کاهش طول دوره دکتری با تعیین استاد راهنما از ابتدای تحصیل
در دانشکده مدیریت، کارمندی که از قانون دفاع کرد، توبیخ می‌شود!
دستاورد محققان امیرکبیر برای کاهش مصرف انرژی در شبکه‌های ۵G
کارت آزمون دستیاری منتشر شد/فرایند پذیرش داوطلبان
آغاز ثبت‌نام کاروان بزرگ دانشجویی پیاده‌روی اربعین حسینی
تغییر در فرایند پذیرش دانشجو معلمان ۱۴۰۵
پردیس‌های خوابگاهی؛ راهکاری برای ارتقای کیفیت زندگی دانشجویان
مدیرکل دفتر ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت‌های دانش‌بنیان:
ماندگاری ۸۲ درصدی نخبگان در کشور؛ ۴۲۰ دانش آموخته برتر جذب شدند
دستور وزیر علوم برای بررسی جابجایی یکی از کارکنان دانشگاه علامه
مقاومت برخی مدیران دانشگاه ها در بازگشت به آموزش حضوری
آیین بزرگداشت رهبر شهید انقلاب فردا برگزار می‌شود
جزئیات و نحوه استفاده از مرخصی تابستانی دانشگاهیان اعلام شد
جلسه شورای فرهنگی دانشگاه آزاد با ترکیب جدید اعضای حقیقی برگزار شد
نتایج نهایی آزمون دکتری سال ۱۴۰۵ در دهه اول مرداد اعلام می شود
از اجرای طرح نوین تغذیه تا بازسازی روانی-اجتماعی دانشگاه‌ها در دوران پساجنگ
بازدید رهبر شهید از پژوهشگاه رویان نماد قدردانی از جامعه علمی کشور بود
ضربه تازه دولت ترامپ به دانشجویان بین‌المللی
آغاز یازدهمین دوره طرح ملی گفتمان نخبگان علوم انسانی
برگزاری کنکور ارشد ۱۴۰۵ برای توان‌خواهان و زندانیان
آزمون کارشناسی ارشد سال ۱۴۰۵ در سلامت و آرامش برگزار شد
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top