تاریخ انتشار: جمعه 1405/03/29 - 10:39
کد خبر: 558530

وزیر علوم: تفکر انتقادی سپر دفاعی بشر در برابر دیکتاتوری داده‌هاست

وزیر علوم: تفکر انتقادی سپر دفاعی بشر در برابر دیکتاتوری داده‌هاست

وزیر علوم گفت: اگر اخلاق و عدالت را در هسته علم و فناوری قرار ندهیم، هوش مصنوعی به جای آنکه زخم‌های جنگ را التیام بخشد، به پیشرفته‌ترین ابزار ظلم و بی‌عدالتی تبدیل خواهد شد.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ به نقل از وزارت علوم، حسین سیمایی صراف وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در اجلاس دانشمندان جوان دانشگاه‌های عضو سازمان همکاری شانگهای با هشدار نسبت به سوءاستفاده از علم و فناوری، تأکید کرد که بزرگ‌ترین تهدید عصر هوش مصنوعی نه ناتوانی ماشین‌ها، بلکه فقدان تفکر نقادانه است و گفت: اگر اخلاق و عدالت از علم و فناوری جدا شوند، هوش مصنوعی می‌تواند به ابزاری برای جنگ، ظلم و بی‌عدالتی تبدیل شود.

سیمایی در این اجلاس با بیان اینکه امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند نگاه انتقادی به فناوری‌های نوین هستیم، اظهار داشت: ما در عصر طلایی هوش مصنوعی زندگی می‌کنیم؛ عصری که الگوریتم‌ها هر روز مسائل پیچیده‌تری را حل می‌کنند، اما بزرگ‌ترین خطری که ما را تهدید می‌کند، ناتوانی ماشین‌ها نیست، بلکه تفکر غیرنقادانه انسان‌هاست. هوش مصنوعی به ما پاسخ می‌دهد، اما از ما نمی‌پرسد «چرا» و «به چه قیمتی». از همین رو، تفکر انتقادی دیگر یک مزیت نیست، بلکه سپر دفاعی بشر در برابر توهم قطعیت و دیکتاتوری داده‌هاست.

وزیر علوم با اشاره به تجربه‌های تلخ جنگ و تخریب مراکز علمی در جهان، یادآور شد که در جریان جنگ جهانی دوم، شهر مینسک شاهد ویرانی‌های گسترده بود و دانشگاه‌ها و مراکز علمی نیز از این آسیب‌ها در امان نماندند. وی افزود: آنچه بیش از ویرانی ساختمان‌ها دردناک است، هدف قرار گرفتن دانشمندان، استادان و دانشجویانی است که برای ساختن آینده‌ای بهتر تلاش می‌کنند.

سیمایی با اشاره به حملات اخیر به مراکز علمی و دانشگاهی ایران تصریح کرد: در جنگی که آمریکا برای چندمین بار علیه ایران آغاز کرد، با بهره‌گیری از فناوری‌های پیشرفته و هوش مصنوعی، برخی دانشگاه‌ها، مراکز تحقیقاتی و آزمایشگاهی هدف حمله قرار گرفتند و استادان و دانشجویانی که جز تحقیق و تحصیل گناهی نداشتند، به شهادت رسیدند. این رخدادها نمونه‌ای آشکار از سوءاستفاده از فناوری در خدمت خشونت و جنگ است.

وی تأکید کرد: اگر اخلاق و عدالت را در هسته علم و فناوری قرار ندهیم، هوش مصنوعی به جای آنکه زخم‌های جنگ را التیام بخشد، به پیشرفته‌ترین ابزار ظلم و بی‌عدالتی تبدیل خواهد شد. از این رو، مسئولیت دانشمندان و دانشگاهیان تنها تولید دانش، انتشار مقاله یا توسعه فناوری نیست، بلکه حراست از کرامت انسانی و مراقبت از جهت‌گیری اخلاقی علم نیز بخشی از این مسئولیت است.

وزیر علوم در بخش پایانی سخنان خود خطاب به دانشمندان جوان کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای گفت: باید پیمان ببندیم که هر نوآوری، هر الگوریتم و هر فناوری را با دو پرسش بنیادین بسنجیم؛ نخست اینکه آیا این فناوری به جنگ، ظلم، بی‌عدالتی و نابرابری دامن می‌زند یا خیر، و دوم اینکه آیا حقوق و کرامت انسانی را تقویت می‌کند یا تضعیف.

وی خاطرنشان کرد: یاد مینسک سوخته و دانشمندان شهید آن باید همواره ما را به مسئولیت تاریخی‌مان متعهد نگه دارد. آینده‌ای که می‌سازیم باید آینده‌ای باشد که در آن دانش پلی برای صلح، همکاری و عدالت باشد، نه سکویی برای جنگ و ویرانی. با تفکر نقادانه و تعهد اخلاقی می‌توان ثابت کرد که هیچ ماشین هوشمندی، هرگز جای خرد انسانی را نخواهد گرفت.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
آماده‌باش پلیس راهور در مسیر زائران مشهد مقدس
تهران گرم‌تر می‌شود
پیام تبریک فرمانده کل سپاه امیر سرتیپ حیدری
پیام تبریک نماینده ولی فقیه در سپاه بابت انتصابات اخیر
رییس عقیدتی سیاسی ارتش، انتصاب فرماندهان عالی‌رتبه نیروهای مسلح را تبریک گفت
شرور قمه‌کش تهرانی دستگیر شد
تماس تلفنی وزیر امور خارجه کشورمان با رئیس اتحادیه میهنی کردستان عراق
سردار محبی: آمریکا حتی یک شناور جنگی هم در خلیج فارس ندارد
بقائی: آیا جهان در حال بازگشت به دوران «غرب وحشی» است؟
سردار نقدی: همه تسلیحات نظامی ما امروز بومی هستند
هر اقدام زمینی دشمن در نطفه خفه می‌شود/ آمادگی ایران برای نبردی طولانی
واکاوی راهبردی سیره حسنی؛ از همراهی امام حسین (ع) تا زمان‌بندی الهی شهادت
پیام انتصاب رضایی و فرماندهان
اثر جدید کمال شرف، کاریکاتوریست یمنی
اعتراض خبرنگاران آمریکایی به «طعمه‌شدن» در پی ترس ترامپ از ایران
شب رحلت پیامبر(ص) و شهادت امام حسن(ع) در حرم رضوی +عکس
مصمم به افزایش تجارت با پاکستان به ده میلیارد دلار هستیم
دلیل تلاش عربستان برای منصرف کردن ترامپ از حمله به ایران
سردار نقدی: همه تسلیحات نظامی ما امروز بومی هستند
اسکان زائران بارگاه منور رضوی در دهه آخر صفر +عکس
عزیزی: مقاومت ایران معادلات دشمن را برهم زد
دانش ارتباطات راهبرد اصلی جلوگیری از شکاف‌های اجتماعی
اعلام جزئیات برگزاری و نحوه‌ دریافت کارت‌ شرکت در کنکور و پذیرش دانشجو-معلم
سهمیه مناطق جنگی در آزمون ارشد علوم پزشکی اعلام شد
مهلت ثبت‌نام آزمون‌های خارج از کشور علوم پزشکی تمدید شد
برگزاری آزمون سراسری با حضور ۴۸۷ داوطلب در اردستان
دانشگاه‌های بحران‌زده انگلیس در تیررس سرمایه‌گذاران اروپایی
کدام مقالات علمی بیشترین نقش را در ثبت اختراعات داشته‌اند؟
سرپرست صندوق رفاه دانشجویان تغییر کرد
پیوند میان دانشگاه و محیط‌زیست از مسیر انجمن‌های علمی تقویت می‌شود
اعلام زمان ثبت‌نام فراخوان جذب اعضای هیئت‌علمی پیمانی وزارت بهداشت
شکست سنگین دانشگاه کمبریج مقابل استاد افشاگر
انتشار فراخوان پیش‌ثبت‌نام طرح ملی «کیمیا»؛ شبکه ملی توانمندسازی فعالان فرهنگی و هنری دانشگاه‌ها
منتظری: مناظره دانشجویی قدرت تحلیل در جنگ شناختی را تقویت می‌کند
تسهیلات دانشجویان علوم پزشکی ۱۵ درصد افزایش یافت
مهلت ثبت‌نام آزمون‌های خارج از کشور علوم پزشکی تمدید شد
مناظره دانشجویی؛ بستری برای رشد و پختگی دانشجویان
سهمیه مناطق جنگی در آزمون ارشد علوم پزشکی اعلام شد
مجوز ۵ رشته تحصیلی جدید در دانشگاه ایلام صادر شد
محرومیت ۱۰ ساله ۳ داوطلب متخلف آزمون دستیاری ۱۴۰۵
۸۰ روز تا کنکور ارشد وزارت بهداشت؛ یا قبول می‌شی یا نه!
نتایج آزمون ورودی پایه دهم مدارس نمونه دولتی و تکمیل ظرفیت سمپاد اعلام شد
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top