تاریخ انتشار: شنبه 1405/04/06 - 13:01
کد خبر: 558901

ایران به دانش فنی ساخت «مغز مصنوعی» دست یافت

ایران به دانش فنی ساخت «مغز مصنوعی» دست یافت

دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی گفت: در حال حاضر توانسته‌ایم نمونه آزمایشگاهی فناوری مغز مصنوعی را با تلاش یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان تولید کنیم.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ در عصر حاضر، صنعت جهانی رایانش با یک چالش بنیادین روبروست و محدودیت‌های فیزیکی تراشه‌های سیلیکونی و مصرف انرژی سرسام‌آور هوش مصنوعی، دانشمندان را به جست‌وجوی جایگزین‌هایی فراتر از معماری‌های سنتی واداشته است. در این میان، حوزه‌ای نوظهور تحت عنوان «پردازش زیستی» یا «هوش ارگانوئیدی» (Organoid Intelligence) به کانون توجه مراکز تحقیقاتی پیشرو در جهان تبدیل شده است. برخلاف پردازنده‌های الکترونیکی، این فناوری بر پایه نورون‌های زنده انسانی در محیط کشت آزمایشگاهی استوار است؛ ساختارهایی که با بازسازی شبکه‌های عصبی در مقیاس کوچک، از قابلیت‌های بی‌نظیر مغز انسان برای پردازش موازی و یادگیری با حداقل مصرف انرژی الهام می‌گیرند.

کارشناسان معتقدند که توسعه پردازنده‌های مبتنی بر سلول‌های عصبی، می‌تواند «قانون مور» (Moore's Law) را به چالش بکشد و تحولی شگرف در بهره‌وری انرژی ایجاد کند؛ چرا که مغز انسان با وجود قدرت پردازش فوق‌العاده، انرژی به‌مراتب کمتری نسبت به سوپرکامپیوترهای فعلی مصرف می‌کند. اکنون ایران نیز در این عرصه جهانی، گام‌های عملیاتی برداشته و توانسته است به دانش فنی کشت این شبکه‌های عصبی دست یابد؛ دانشی که مسیر را برای ساخت نسل آینده پردازنده‌های هوشمند هموار می‌کند.

در همین رابطه عطاءالله پورعباسی، دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی، درباره فناوری مغز مصنوعی و وضعیت آن در ایران گفت: وقتی از فناوری مغز مصنوعی صحبت می‌کنیم، منظور این است که ما هم‌اکنون به این توان و دانش فنی دست یافته‌ایم که بتوانیم سلول‌های عصبی را در محیط کشت، خارج از بدن پرورش دهیم.

وی در تشریح مکانیسم این فناوری افزود: در این محیط کشت، این نورون‌ها درست مانند فضای داخل مغز، با یکدیگر سیناپس تشکیل می‌دهند و یک شبکه عصبی می‌سازند که قابلیت یادگیری دارد. این فرایند، در واقع پایه و اساس توسعه پردازنده‌های کامپیوتری است که مبتنی بر سلول‌های مغز کار می‌کنند.

پورعباسی با بیان مزیت‌های رقابتی این فناوری تأکید کرد: توسعه این فناوری دو تحول بنیادین ایجاد می‌کند؛ نخست اینکه سرعت پردازش به شدت افزایش می‌یابد و دوم اینکه مصرف انرژی تا یک میلیون بار کاهش پیدا می‌کند. همین دو مزیت باعث شده است که امروز حرکت به سمت پردازنده‌های مبتنی بر سلول، به عنوان یک نیاز و اولویت در جهان مطرح باشد.

دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی در خصوص توانمندی ایران در این عرصه اظهار کرد: کشور ما در زمینه کسب این دانش فنی همتای سایر کشورهای پیشرو حرکت می‌کند. در حال حاضر ما توانسته‌ایم نمونه آزمایشگاهی این فناوری را با تلاش یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان تولید کنیم.

وی در پایان خاطرنشان کرد: هرچند هنوز با مرحله تجاری‌سازی فاصله داریم و باید این مسیر را برای رسیدن به محصول نهایی طی کنیم، اما مهم این است که دانش فنی صفر تا صد این فناوری اکنون در کشور کسب شده است.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
تبدیل بخشی از خیابان لاله‌زار به پیاده‌رو از اوایل ماه آینده
از سرگیری مجدد حملات یمن به مواضع مزدوران سعودی
وال‌استریت‌ژرونال: جنگ با ایران ضعف‌های ارتش آمریکا را رو کرد
افزایش قیمت نفت و افت شاخص‌های بورس آمریکا
بهروزآذر: زنان در آثار فرشچیان، جانِ زندگی و مرکز آفرینش‌اند
ادعای جدید ترامپ: بدون تشدید تنش با ایران تعامل می‌کنیم!
دادسرای جنایی: جنازه حمیدرضا رجب‌زاده اطراف تهران کشف شد
گرامیداشت نخستین سالگرد استاد محمود فرشچیان +عکس
رئیس مجلس انتصاب ذوالقدر به عنوان مشاور سیاسی رهبر انقلاب را تبریک گفت
پیام تبریک کاظمی در پی افتخارآفرینی تیم‌ملی المپیاد هوش مصنوعی
انتشار تصاویر حمله موشکی ارتش یمن به شهر المخا
عضو انصارالله:آنچه در انتظار عربستان است فراتر از تصورات است
ادعای سنتکام در خصوص تداوم محاصره دریایی ایران
 کلیات طرح اقدام راهبردی تأمین امنیت و پیشرفت پایدار تنگه هرمز تصویب شد
سرلشکر محسن رضایی، نماینده رهبر معظم انقلاب در شعام شد
روس اتم بازگرداندن متخصصان به نیروگاه هسته‌ای بوشهر را آغاز کرده است
قرارداد جواد نکونام با تراکتور امضا شد
ترکیب استقلال برای فصل جدید مشخص شد
کریمی: بیرانوند سرباز نیست/ نکونام: تراکتور چالش شیرین مربیگری من است
دلیل جدایی رامین رضاییان از استقلال چه بود؟
ادعای وال‌ استریت ژورنال: ترامپ می‌خواهد به تقابل با ایران پایان دهد
آمادگی و تمهیدات کامل برای برگزاری آزمون سراسری/پیامک مشمولان سهمیه جنگ جعلی است
محتوای دروس معارف با محوریت حماسه سه جنگ تحمیلی تغییر می‌کند
شروط جدید تاسیس موسسه آموزش عالی و صدور مجوز رشته اعلام شد
ثبت نام آزمون کارشناسی ارشد علوم پزشکی آغاز شد/ اعلام جزئیات ثبت نام
راه اندازی مرکز ملی آموزش مجازی در دانشگاه پیام نور
نتایج نهایی آزمون دکتری سال ۱۴۰۵ اواخر مرداد اعلام می‌شود
امنیت پایدار ایران بدون مرجعیت رسانه‌ای و روایت حقیقت به دست نمی‌آید
تخلیه خوابگاه گلستان ۴ دانشگاه الزهرا(س) از امروز
قیمت غذای دانشجویان در طرح جدید تغذیه دانشجویی اعلام شد
معافیت برخی دانشگاه‌ها از اجرای طرح جدید تغذیه دانشجویان/اجرای طرح مرحله‌ای خواهد بود
شواهد پژوهشی از وجود فسفر در بمباران «لامرد» حکایت دارد
آخر مرداد پایان مهلت ثبت‌نام المپیک فناوری/جایزه ۳ میلیاردی برای برگزیدگان ۱۵ لیگ
طراحی پلتفرم هوشمند اکتشاف معدن با هوش مصنوعی در دانشگاه امیرکبیر
پذیرش دانشجو به شیوه استادمحور ابلاغ شد
تجربه ایران در توسعه آموزش عالی در اختیار عراق قرار می گیرد
موج خودکشی در فرماندهی سایبری آمریکا
توسعه فناوری، مسیر رقابت‌پذیری صنعت قطعه‌سازی است
وزیر علوم ایران با رئیس بیت‌الحکمه عراق دیدار کرد
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top