تاریخ انتشار: سه شنبه 1405/05/13 - 16:21
کد خبر: 561092

نوعی مرگ سلولی می‌تواند سرنخی برای درمان اوتیسم باشد

نوعی مرگ سلولی می‌تواند سرنخی برای درمان اوتیسم باشد

نتایج یک مطالعه مروری جامع نشان می‌دهد «فروپتوز»؛ نوعی مرگ برنامه‌ریزی‌شده سلولی وابسته به آهن، می‌تواند یکی از مکانیسم‌های مؤثر در بروز اختلال طیف اوتیسم باشد. پژوهشگران معتقدند این مسیر زیستی علاوه بر آنکه می‌تواند به شناسایی نشانگرهای زیستی جدید برای تشخیص اوتیسم کمک کند، ظرفیت تبدیل شدن به هدفی برای توسعه درمان‌های نوین را نیز دارد.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ پژوهشگران در یک مطالعه مروری جامع، شواهد مولکولی، بالینی و پیش‌بالینی درباره نقش «فروپتوز» (Ferroptosis) در اختلال طیف اوتیسم (ASD) را بررسی کردند و به این نتیجه رسیدند که این نوع مرگ سلولی وابسته به آهن، می‌تواند یکی از مسیرهای کلیدی در شکل‌گیری این اختلال عصبی-رشدی باشد.

در این مقاله که نخستین مرور جامع در این حوزه به شمار می‌رود، پژوهشگران با تجمیع نتایج مطالعات مولکولی، مدل‌های حیوانی و آزمایش‌های مبتنی بر سلول‌های بنیادی، نقش فروپتوز را به عنوان یک مکانیسم بیماری‌زا، منبع بالقوه نشانگرهای زیستی و هدفی برای توسعه درمان‌های جدید در اختلال طیف اوتیسم ارزیابی کردند. نویسندگان این مقاله تأکید کرده‌اند که اگرچه علت دقیق بروز اوتیسم همچنان ناشناخته است، اما شواهد روزافزون نشان می‌دهد اختلال در متابولیسم آهن، استرس اکسیداتیو، پراکسیداسیون چربی‌ها و پاسخ‌های ایمنی می‌توانند در بروز این بیماری نقش داشته باشند.

بر اساس یافته‌های این مطالعه، بررسی‌های ژنتیکی و ترنسکریپتومی در کودکان مبتلا به اوتیسم نشان داده است که تعدادی از ژن‌های مرتبط با فروپتوز در این بیماران به طور متفاوتی بیان می‌شوند. همچنین پژوهشگران موفق شده‌اند بر اساس این ژن‌ها، زیرگروه‌های مولکولی مختلفی از بیماران اوتیسم را شناسایی و مدل‌هایی برای کمک به تشخیص این بیماری طراحی کنند.

نتایج این بررسی همچنین نشان می‌دهد تغییر در ترکیب اسیدهای چرب غیراشباع، افزایش فرآورده‌های ناشی از پراکسیداسیون چربی‌ها و برهم خوردن تعادل میان اسیدهای چرب DHA و آراشیدونیک اسید با شدت اختلالات اجتماعی در افراد مبتلا به اوتیسم ارتباط دارد؛ شرایطی که با بروز فروپتوز همخوانی دارد.

پژوهشگران در مدل‌های حیوانی نیز دریافتند که تنظیم مسیرهای مولکولی مرتبط با فروپتوز از جمله مسیرهای DDIT4–PI3K/Akt، سامانه‌های آنتی‌اکسیدانی Nrf2/GPX4/xCT و فرایند فریتینوفاژی می‌تواند به کاهش رفتارهای مشابه اوتیسم، رفتارهای تکراری، اضطراب و حتی برخی آسیب‌های کبدی منجر شود.

در بخش دیگری از این مطالعه، سلول‌های بنیادی پرتوان القایی مشتق‌شده از کودکان مبتلا به اوتیسم نیز بررسی شد. نتایج نشان داد برخی زیرگروه‌های بیماران، به‌ویژه کودکانی که دچار بزرگ‌شدن غیرطبیعی مغز هستند، با وجود استرس اکسیداتیو و تجمع آهن، مقاومت بالایی در برابر فروپتوز از خود نشان می‌دهند؛ مقاومتی که به افزایش فعالیت مسیرهای GPX4 و سلنوپروتئین‌ها نسبت داده شده است.

به گفته نویسندگان، این یافته‌ها نشان می‌دهد فروپتوز در همه مبتلایان به اوتیسم نقش یکسانی ندارد و بسته به زیرگروه بیماری، ممکن است با مقاومت در برابر فروپتوز یا افزایش حساسیت به آن همراه باشد.

پژوهشگران در عین حال تأکید کرده‌اند که هنوز شواهد کافی برای اثبات رابطه علت و معلولی میان فروپتوز و اوتیسم وجود ندارد و برای تبدیل این یافته‌ها به درمان‌های بالینی، انجام مطالعات طولی و کارآزمایی‌های مداخله‌ای ضروری است. آنها پیشنهاد کرده‌اند در مطالعات آینده، داده‌های مغزی، نمونه‌های خونی و مطالعات سلولی به صورت همزمان بررسی شوند تا نشانگرهای زیستی دقیق‌تر شناسایی و ایمنی و اثربخشی داروهای هدف‌گیرنده فروپتوز ارزیابی شود.

این مقاله با عنوان «Exploring ferroptosis: Unraveling its potential role in autistic spectrum disorder» یا  "بررسی فروپتوز؛ واکاوی نقش بالقوه آن در اختلال طیف اوتیسم" از سوی یاسمن عباس‌زاده از گروه فیزیولوژی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران، سولماز خلیفه از گروه فیزیولوژی دانشکده علوم پزشکی تهران دانشگاه آزاد اسلامی، کارلو سالا از مؤسسه علوم اعصاب، شورای ملی پژوهش ایتالیا (CNR) و پروانه محسنی‌مقدم از گروه فیزیولوژی دانشکده علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی  تدوین شده است. این پژوهش نخستین مرور روایی جامع به شمار می‌رود که به‌طور نظام‌مند شواهد مولکولی، بالینی و پیش‌بالینی درباره نقش فروپتوز در اختلال طیف اوتیسم را گردآوری و تحلیل کرده است.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
رکوردشکنی‌های جدید بورس/ شاخص وارد کانال ۵.۵ میلیون واحد شد، ورود ۹ همت پول حقیقی
سکه در آستانه بازگشت به کانال ۱۸۸ میلیون تومان
معاون ترامپ: روی طرحی برای عبور ایمن کشتی‌ها از تنگه هرمز کار می‌کنیم
گزارش رسانه آمریکایی از اقدام ایران برای پایان حضور آمریکا درخلیج فارس
قرارداد مربی خارجی استقلال تمدید شد
شهرقدس میزبان بازی های استقلال و پرسپولیس شد
وزیر آلمانی خواستار کنار رفتن اینفانتینو از فیفا شد
پیام تبریک امیر دریادار ایرانی به مناسبت روز خبرنگار
سخنگوی ارتش: نظم ایرانی حاکم بر تنگه هرمز غیرقابل بازگشت است
رژیم صهیونیستی در قتل مداح جوان به دنبال ایجاد وحشت در جامعه است
ذوالقدر: آمریکا تا رفتارش را تصحیح نکند تنگه هرمز باز نخواهد شد
عراقچی: توافق با عمان نزدیک است/ تکذیب سهم ۱۱ درصدی ایران از خزر
شورای امنیت سه‌شنبه میزبان نشستی درباره کرانه باختری
آغاز فروش بلیت اتوبوس به مقصد مشهد/ قیمت‌ها اعلام شد
عمان: مذاکرات درباره ترتیبات دریانوردی در تنگه هرمز در فضای مثبت جریان دارد
پزشکیان‌: بهترین زمان برای دستیابی به توافق شرایط کنونی است
رونمایی از یک ربات انسان‌نما برای زندگی فراتر از کارخانه
بهبود باروری زنان بالای ۳۵ سال به کمک «مکمل‌های باکتریایی»
ارائه طرحی برای کاهش مصرف انرژی در ساختمان‌های مسکونی
خبرنگاری در عصر هوش مصنوعی؛ تهدیدی برای شغل یا فرصتی برای تحول؟
«گزارش آخرین گزارش»؛ روایتی ماندگار از شهید محمود صارمی در روز خبرنگار
امنیت پایدار ایران بدون مرجعیت رسانه‌ای و روایت حقیقت به دست نمی‌آید
تخلیه خوابگاه گلستان ۴ دانشگاه الزهرا(س) از امروز
قیمت غذای دانشجویان در طرح جدید تغذیه دانشجویی اعلام شد
معافیت برخی دانشگاه‌ها از اجرای طرح جدید تغذیه دانشجویان/اجرای طرح مرحله‌ای خواهد بود
شواهد پژوهشی از وجود فسفر در بمباران «لامرد» حکایت دارد
آخر مرداد پایان مهلت ثبت‌نام المپیک فناوری/جایزه ۳ میلیاردی برای برگزیدگان ۱۵ لیگ
طراحی پلتفرم هوشمند اکتشاف معدن با هوش مصنوعی در دانشگاه امیرکبیر
پذیرش دانشجو به شیوه استادمحور ابلاغ شد
تجربه ایران در توسعه آموزش عالی در اختیار عراق قرار می گیرد
موج خودکشی در فرماندهی سایبری آمریکا
توسعه فناوری، مسیر رقابت‌پذیری صنعت قطعه‌سازی است
وزیر علوم ایران با رئیس بیت‌الحکمه عراق دیدار کرد
تمدید دومین فراخوان شناسایی و جذب استعدادهای برتر در بخش خصوصی
رایزنی برای راه‌اندازی رشته زبان کره‌ای و برگزاری آزمون TOPIK در ایران
دکتر منتظری به رادیو می‌رود
رسوایی بزرگ در معتبرترین دانشگاه مکزیک
پژوهشگاه ملی سرطان می‌تواند به محور دیپلماسی علمی ایران و کشورهای منطقه تبدیل شود
حکمرانی مشارکتی؛ ضرورت امروز دانشگاه‌ها
هوش مصنوعی جدید، انسان از آب درآمد!
دانشگاه منزوی از جریان علم و فناوری جهان عقب می‌ماند
نتایج آزمون‌های ورودی مدارس سمپاد و نمونه دولتی اوایل هفته آینده منتشر می‌شود
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top