تاریخ انتشار: دوشنبه 1405/06/23 - 19:16
کد خبر: 563890

آزاده محمودیان؛ 

از بحران‌سازی تا عادی سازی؛ روایت‌سازی برای تسلیم

از بحران‌سازی تا عادی سازی؛ روایت‌سازی برای تسلیم

جریان انقلابی ابتدا باید تکلیف خود را با موضع قاطع سه امام انقلاب در نفی صریح مذاکره با آمریکا، مشخص کند. مواجهۀ کارساز با لیبرال‌ها مبتنی بر اقدام کنشی و پیش‌دستانه است. نباید در موقعیت واکنش قرار گرفت؛ یعنی به‌جای پاسخ به پیشنهادِ سخیف همه‌پرسی برای تسلیم، باید از جزئیات و ضوابط تحقّق خون‌خواهی سخن گفت. باید با همراهی مردم به‌عنوان قدرت برترِ جریان انقلابی، فهرست قصاص را روی میز کارگزاران نظام گذاشت و از آنها طرح و اقدام فوری را مطالبه کرد. باید مسئله را از زمین معناییِ رقیب بیرون کشید. قدرت برترِ جریان انقلابی، در این صورت، صرفاً تعداد موافقان یک موضع نیست؛ توان تبدیل این همراهی به افکار عمومیِ سازمان‌یافته و مطالبه‌ای حداکثری و قابل پیگیری‌ است.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ *آزاده محمودیان/// رفراندوم برای جنگیدن یا تسلیم شدن را همان تفکری پیشنهاد کرده که جای تدبیرش روی تن ایرانیان هنوز درد می‌کند. لیبرال‌های ایرانی در سال پایانی دولت دوازدهم نیز همین پیشنهاد را مطرح کرده بودند. هرگاه که افکار عمومی از شدت آشفتگیِ اوضاع معیشتی، به‌دنبال خرابکاران و نابلدان می‌گردند، لیبرال‌های قدرت‌نشین برای انحراف نگاه‌ها از روی ناکارآمدی‌ها و ناکارآمدها، این نقشه را سر دست می‌گیرند. مسئله اصلی تغییر موضوعی است که جامعه درباره آن پرسش می‌کند.

 خُلق عجیبِ لیبرال‌های ایرانی، باورِ تا بن‌دندان به آمریکایی‌ها و ناچیزانگاری توان داخلی است. در ذهنیت آنان آمریکا اگر دبستان مملو از دانش‌آموز را هم بزند، عقل کرده‌؛ و نیروهای مسلح ما اگر اعجاب جهان را برانگیزند هم با یک دکمۀ آمریکایی‌ها نابود خواهند شد. آنان برای انتقال این حد از ذلت به افکار عمومی، از راهبرد اجتماعی‌سازی استفاده می‌کنند؛ یعنی دربارۀ همۀ مسئله‌های کلانِ مناقشه‌برانگیز، به جامعه ارجاع می‌دهند، تا بتوانند از جامعه به‌عنوان اهرم فشاری برای پذیرش نسخه‌های ذلت استفاده کنند. در اینجا، ارجاع به افکار عمومی، تکنیکی ارتباطی برای ایجاد فشار اجتماعی‌ است. این نقشه به‌طور مشخص و مکرر، پس از تحمیل فاجعه‌های اقتصادی به جامعه، مورد استفاده این جماعت قرار گرفته است و در اغلب موارد، هدف آن توجیه مذاکره و تعامل با آمریکا بوده است؛ یعنی جامعه را به سرحدّ فروپاشی اقتصادی می‌رسانند و برای حل آن، آمریکا را به‌عنوان تنها چاره به افکار عمومی می‌خورانند. سپس همین گزاره را در قالب‌های مختلف رسانه‌ای، بازتولید می‌کنند تا یک انتخاب سیاسی به‌صورت تنها انتخاب عقلانی قاب‌بندی شود.

اعداد نظرسنجی‌های مراکز علمی حاکی از این است که اکنون، بخش عمدۀ جامعه، به مذاکره با آمریکا بدبین شده و راه نجات کشور را در مقاومت می‌بیند. اما جریان انقلاب در استفاده از این داده‌های علمی و عینی، اغلب ناتوان است‌. یک‌‌هزارم‌ این همراهیِ فراگیر و عمیق جامعه را اگر لیبرال‌ها داشتند، تا امروز چیزی از جمهوری اسلامی باقی نگذاشته بودند. جریان انقلاب باید راهی برای بهره‌مندی از این همدلی مردمی و بسط و ضریب دادن به آن را بیابد. نظرسنجی وقتی به سرمایه اجتماعی تبدیل می‌شود که به روایت و دستورکار عمومی تبدیل شود. 

تجربه نشان داده، این همراهی‌ها همیشه قطعی و قابل بسط به میدان اقدام نیست. این امکان وجود دارد که جامعه در اثر وسوسه و تهییجِ روایتیِ لیبرال‌ها، به‌سادگی تغییر جهت بدهد و مایل به مذاکره و انفعال و بازی کردن در زمین لیبرال‌ها بشود. این واقعیت، بر ضرورت شکل‌گیری اقدام‌های پرشتاب جریان انقلاب می‌افزاید‌. اگر یک جریان نتواند در لحظۀ مناسب، معنای یک رخداد را برای جامعه صورت‌بندی کند، جریان دیگری این کار را انجام خواهد داد.

 واقعیت این است که دهه‌هاست، قبح مذاکره با امریکا فروریخته و سخن امام راحل و امام شهید، بی‌رنگ و بی‌اثر شده است؛ چنان‌که حتی دو جنگ تحمیلی اخیر و واقعۀ عظیمِ شهادت رهبر نیز نتوانست مبدّل به خط قرمزی برای مذاکره با آمریکا گردد. سیاستِ عادی‌سازی از طریق روایت‌پردازی‌های سیاسی و رسانه‌ای، ضدارزش را به امور متعارف و پذیرفتنی مبدّل کرده است. عادی‌سازی، پیش از آنکه در سطح تصمیم سیاسی اتفاق بیفتد، در سطح ادراک عمومی رخ می‌دهد؛ با تکرار یک گزاره، تغییر قاب‌بندی آن، حذف بار منفی از مفاهیم و قرار دادن آن در کنار مفاهیمی چون عقلانیت، مصلحت، صلح و حل مسئله.

یک درد دیگر جریان انقلابی، عدم قطعیت و غوطه‌خوردن در بازی‌های سیاسی اشخاص است. نمی‌توان وقتی یک جریان سیاسی، سخن از مذاکره می‌گوید، آن را به رهبر ارجاع داد و تأیید و توجیه کرد و وقتی جریان سیاسی دیگری همین سخن را می‌گوید و به جامعه ارجاع می‌دهد، مخالفت کرد. مواجهۀ بخش عمدۀ جریان انقلاب با مسئلۀ مذاکره، سیاسی‌کارانه و جناحی و متکی بر چهره‌ای است که آن را بیان کرده؛ جامعه نیز این تناقض ارتباطی را می‌بیند و به آن واکنش نشان می‌دهد.

جریان انقلابی ابتدا باید تکلیف خود را با موضع قاطع سه امام انقلاب در نفی صریح مذاکره با آمریکا، مشخص کند. مواجهۀ کارساز با لیبرال‌ها مبتنی بر اقدام کنشی و پیش‌دستانه است. نباید در موقعیت واکنش قرار گرفت؛ یعنی به‌جای پاسخ به پیشنهادِ سخیف همه‌پرسی برای تسلیم، باید از جزئیات و ضوابط تحقّق خون‌خواهی سخن گفت. باید با همراهی مردم به‌عنوان قدرت برترِ جریان انقلابی، فهرست قصاص را روی میز کارگزاران نظام گذاشت و از آنها طرح و اقدام فوری را مطالبه کرد. باید مسئله را از زمین معناییِ رقیب بیرون کشید. قدرت برترِ جریان انقلابی، در این صورت، صرفاً تعداد موافقان یک موضع نیست؛ توان تبدیل این همراهی به افکار عمومیِ سازمان‌یافته و مطالبه‌ای حداکثری و قابل پیگیری‌ است.

*پژوهشگر فرهنگ و رسانه 
دانش‌آموختۀ دکتری علوم ارتباطات دانشگاه تهران

نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
فیلم | چطور از ماجرای یک نماینده در پنج سال پیش نمی‌گذرید، اما از خون امام شهید می‌گذرید؟
کارت زرد مجلس به وزیر آموزش‌ و پرورش
جزئیات تسهیلات ویژه برای سربازان وظیفه
فیلم|  دست پر ایران در تغییر دکترین دفاعی
دست‌های آلوده به خون مردم ایران پاسخ می‌گیرند / این موضوع نه فراموش می‌شود و نه بدون پاسخ خواهد ماند
فیلم | نفر دوم دولت، درست در روز حمله به ایران، در عیادت از مجروحان جنگی از قرار مذاکره با آمریکا سخن می‌گفت!
 بیانیه اکتبر FATF؛ آرزوهای بر بادرفته دولت ایران
حمایت مجلس از طرح‌های حفاظت از زیرساخت‌های حیاتی کشور
جنگ ترامپ؛ از بحران انرژی تا کمبود غذا در دنیا
اعراب نگران معادله جدید جنگ/آمریکا جنگ می‌خواهد، اعراب هزینه می‌دهند
تشخیص نشانه‌های سرطان ریه با یک آزمایش خون جدید
سقوط تلسکوپ فضایی ناسا به زمین در روزهای آینده
حضور ۸۰ دانشگاه ایرانی در رتبه بندی «یواس نیوز»؛ رتبه برترین‌ها
عراقچی: همسایگان در اولویت ما قرار دارند
العربی الجدید: هیئت قطری دوباره برای میانجی‌گری عازم تهران شد
ادعای معاون ترامپ: در مذاکرات با ایران پیشرفت‌هایی حاصل شده است
اعزام رزمندگان جان‌فدا به جنوب و غرب کشور
حمله هوایی و توپخانه‌ای عربستان به مناطق مرزی صعده؛ سه کودک زخمی شدند
انهدام پهپاد پیشرفته MQ۹ توسط سامانه نوین پدافند پیشرفته هوافضای سپاه
تاکید وزرای اقتصاد ایران و تجارت پاکستان بر تسهیل ترانزیت کالا
جزئیات حضور عراقچی در جلسه کمیسیون امنیت ملی مجلس
حضور ۸۰ دانشگاه ایرانی در رتبه بندی «یواس نیوز»؛ رتبه برترین‌ها
تسهیلات آموزشی ویژه دانشجویان مادر؛ امکان مرخصی تا ۴ نیمسال
تسهیلات آموزشی ویژه دانشجویان مادر؛ امکان مرخصی تا ۴ نیمسال
نمرات مردودی دانشجویان ورودی ۱۴۰۲ به بعد در معدل کل محاسبه نمی‌شود
بررسی گسترش همکاری‌های علمی و دانشگاهی ایران و عراق
امکان ویرایش معدل و سهمیه در آزمون کارشناسی ارشد علوم پزشکی فراهم شد
بازگرداندن توانمندی های مغز آسیب دیده با امواج صوتی
کلیداولیه آزمون دکتری تخصصی علوم پزشکی۱۴۰۵ منتشر شد؛ اعلام زمان اعتراض
تسهیلات جدید برای قبولی‌های ارشد و دکتری؛ امکان شروع تحصیل از ترم بعد
تهیه سند ملی نقشه راه فناوری‌های دریایی به دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر سپرده شد
کسب ۳ مدال و ۱۵ رتبه زیر ۱۰، حاصل تلاش دانشجویان «امیرکبیر» در المپیاد علمی دانشجویی
بازگشت رشته سیاست‌گذاری عمومی به دفترچه آزمون دکتری
راهنمای انتخاب بهترین پلتفرم برگزاری کلاس آنلاین؛ امکانات، مزایا و ویژگی‌های یک سامانه آموزشی استاندارد
هزینه کلاس خصوصی زبان انگلیسی  در سال ۱۴۰۵ چقدر بود؟
تفکیک مسیر ارتقای اساتید علوم انسانی از رشته‌های مهندسی و کشاورزی
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top