الف- درصد افزایش تعرفه برق در بخش صنعت بیشتر از بخش خانگی است. این در حالی است که در شرایط رکود اقتصادی، افزایش هزینه تولید باعث تعمیق رکود و افزایش قیمت تمام شده کالا و فشار به عموم مردم میشود.
ب- درآمد حاصل از افزایش برق در بخش صنعت میتوانست از مصرف برق خانگی گرفته شود زیرا افزایش قیمت برق این بخش اثری در هزینه تمام شده تولید ندارد و میتواند انگیزه اقتصادی کاهش مصرف و صرفهجویی را افزایش دهد.
ج- به علت افزایش ۱۰ درصدی تعرفه بخش خانگی بدون تغییر ساختار تعرفهها، افزایش قیمت برق در تمامی پلههای مصرف با درصد ثابت و یکسان اعمال شده است. این افزایش به معنای برخورد یکسان با کم مصرفها و پرمصرفها است که منجر به اصلاح الگوی مصرف برق در کشور نخواهد شد. این در حالی است که بر اساس اظهارات مکرر مسئولین وزارت نیرو در هفتههای اخیر، کشور با کسری سه هزار مگاواتی برق در تابستان سال ۹۴ مواجه است و در صورت عدم صرفه جویی مصرف برق توسط مردم، قطعی برق در تابستان آینده قطعی است.
د- به علت یارانهای بودن تمامی پلکانهای تعرفه برق خانگی، مصرف بیشتر برق با یارانه بیشتر همراه است. به همین علت در حال حاضر خانوادههای پرمصرف که عموماً پردرآمد هم هستند، به صورت ناعادلانه حداقل ماهیانه ۳۰۰ هزار تومان یارانه پنهان برق دریافت میکنند. اگر افزایش تعرفه برق، صرفاً در پلههای بالای مصرف انجام میشد، پرداخت یارانه پنهان و ناعادلانه کاهش مییافت و فشاری به عموم مردم وارد نمیشد.
د- اگر تعرفه برق خانگی مبنی بر مدل بند «ج» اصلاح و یارانه مصرف بیرویه برق حذف میشد، این امکان فراهم بود تا پس از تأمین درآمد مورد انتظار، در مرحله بعد، تعرفه برق تجدیدپذیر از پرمصرفها اخذ شود. در این صورت سرمایهگذاری برای تولید برق بادی توسط بخش غیردولتی از توجیه اقتصادی برخوردار میگردید و با سرمایه گذاری بخش غیردولتی ظرفیت نیروگاههای برق کشور افزایش مییافت.
پیشنهاد میشود در راستای اجرای سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی، این مصوبه دولت با هدف حمایت از بخش تولید و ایجاد انگیزه برای کاهش مصرف بخش خانگی اصلاح شود تا با توجه به تبصره ماده ۱۰ قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی (۱) از پرداخت یارانه پنهان انرژی به پرمصرفها جلوگیری شود.
پی نوشت:
(۱): یارانه درنظرگرفته شده برای مصارف داخل الگو در چهارچوب قانون هدفمندکردن یارانهها از محل نرخ تبعیضی مشترکین خارج از الگو جبران میشود.
منبع: الف