تاریخ انتشار: دوشنبه 1397/03/28 - 23:50
کد خبر: 269646

بهروز فرنو؛

سنجش امکان استعمار

سنجش امکان استعمار

مناسبات استثماری به معنای استعمار قدیم [و جدید و] حاکمیت ارتش‌های دول استکباری در مناطق تحت سلطه، دیگر معنای سابق را ندارد، بلکه برقراری رژیم‌های وابسته به استعمار جدید یا امپریالیسم نیز دیگر به‌صورت سابق امکان‌پذیر نیست.

خبرنامه دانشجویان ایران: بهروز فرنو*// چنانکه در قسمت‌های قبلی متذکر شدیم، (اینجا)، (اینجا) و (اینجا) بحران و مشکلات بشر کنونی تنها ارتباطی به خانه، محله، شهر و کشور ما ندارد؛ بلکه عالمی که پانصد سال با وضع مدرن تناسب پیدا کرده، اکنون با تزلزل در مبانی مدرن، آشفته شده و مناسبات دیگری را جست‌وجو می‌کند. در این تزلزل نه‌تنها مناسبات استثماری به معنای استعمار قدیم [و جدید و] حاکمیت ارتش‌های دول استکباری در مناطق تحت سلطه، دیگر معنای سابق را ندارد، بلکه برقراری رژیم‌های وابسته به استعمار جدید یا امپریالیسم نیز دیگر به‌صورت سابق امکان‌پذیر نیست(۱).

مثلا در ایران امکان وقوع کودتای آمریکایی مثل ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ نیست. کودتایی که به گفته دست‌اندرکاران آن از ارزان‌ترین کودتاها برای آمریکا بود و از یک میلیون دلاری که برای آن پیش‌بینی شده بود فقط ۷۰هزار دلار هزینه شد که آن هم به اراذل و اوباشی مثل شعبان بی‌مخ و ایادی شهر نو پرداخت شده بود. همچنین کودتایی مثل کودتای پینوشه(۲) در شیلی یا اقداماتی مثل حمله به خلیج خوک‌ها(۳) در کوبا یا جنگ ویتنام و کره، دیگر با شرایط قبل امکان‌پذیر نیست.

همچنین سلطه اسرائیل بر فلسطین و برتری نظامی آن به مراتب نسبت به دهه‌های قبل، از وجوه مختلف تضعیف شده است. البته مسلم، این تحولات به منزله کاهش مشکلات ممالک انقلابی و محور مقاومت نیست و استکبار جهانی برای حفظ قدرت خود روش‌های جدیدی را همچون ترویج افکار سلفی و افراطی تعقیب می‌کند [چنانکه تاکنون و با سیاست‌هایی چنین،] بسیاری از نقاط منطقه را ویران کرده و به خاک و خون کشیده است. اما خود این اقدامات نشان‌دهنده آن است که قدرت‌های استکباری و در رأس همه آنها امپریالیسم آمریکا امکانات سابق خود را برای حضور پرهزینه در نقاط بحرانی از دست داده‌اند و حتی‌المقدور با ترویج گروه‌های افراطی و ایجاد تفرقه در هر منطقه سعی دارند مطامع خود را تعقیب کنند. حتی با استقرار دولت‌های تندرویی چون جمهوری‌خواهان و [ریاست‌جمهوری] ترامپ نیز گرچه ظاهرا مشکلات ما و مجامع انقلابی افزایش پیدا می‌کند، اما خشونت یا دیوانگی تصنعی، نخواهد توانست مشکلات استعمارگروی در زمانه ما را کاهش دهد و سلطه مستکبران را مجددا احیا کند.

همه آنچه گفته شد به معنای آن نیست که مشکلات مقابله با سیاست‌های استکباری کاهش یافته است، اما صورت این مقابله به اقتضای زمانه متفاوت شده است. در عین حال مساله این نیست که اقدامات و تدابیر مدیریتی در داخل بی‌نقص است یا همه مشکلات ناشی از اقدامات دشمنان است، بلکه مطلب آن است در مواجهه با مشکلات داخلی و خارجی، [باید که] وجه جهان‌گیر و کلی آن مدنظر باشد و هر تمهیدی برای مقابله با مشکلات، نمی‌تواند بی‌نسبت با زمان و مسائل آخرالزمانی عالم کنونی باشد. در مطالب بعدی تفاوت مواجهه با مشکلات با عنایت به «صورت جهانی هر مشکل» و «وجه کلی» آن، [و نیز سیاست‌هایی ملازم] با غفلت از آن وجوه کلی، با تفصیلی بیشتر، بحث خواهد شد.

پی‌نوشت‌ها:
۱- در استعمار کلاسیک، کشور استعمارگر، دولتی نظامی در دل کشوری تشکیل داده و امر استعمار (تاراج ذخایر و منابع کشور مورد استعمار) را مستقیما به پیش می‌برد؛ چنانکه انگلستان از حدود ۱۸۰۰ تا ۱۹۲۸ با هند کرد. با پیدایی جنبش‌های استقلال‌طلبانه، امکان پیگیری استعمار کهن یا کلاسیک با مشکلاتی جدی مواجه و عملا منتفی شد؛ اما «سیاست‌های استعماری» و «استعمارگری» پایان نیافت و ظاهری جدید به خود گرفت. در استعمار جدید، حکومتی ظاهرا بومی بر کشوری ظاهرا مستقل حکومت می‌کرد که البته دست‌نشانده و عامل دول استعمارگر بود. با پایان جنگ سرد و نظام دوقطبی سیاسی، سلطه صورتی جدید یافت و از طریق دیکته دستورالعمل‌های مدرنیزاسیون توأم با غلبه رسانه‌ای، فی‌الجمله صورت پیچیده و ذووجوهی از استعمار پیدا شد که دیگر به‌صرف نهضت‌های ضداستعماری استقلال‌طلبانه یا انقلاب‌هایی برای کنار زدن پادشاهی‌های دست‌نشانده، قابل درمان و تدارک نیست و آگاهی و خودآگاهی اساسی و اصیل، چه فردی و چه جمعی می‌طلبد.

۲- کودتای ۱۱ سپتامبر ۱۹۷۳ شیلی که طی آن، سالوادور آلنده به‌عنوان اولین رئیس‌جمهور مارکسیست (که به صورت دموکراتیک به قدرت رسیده بود) همراه هزاران نفر دیگر، توسط ارتش و با معاضدت سازمان سیا، کشته شدند و آگوستو پینوشه، فرمانده ارتش و عامل اجرای کودتا، قدرت را در دست گرفت و خود را رئیس‌جمهور خواند.

۳- عملیات نظامی ناموفقی در ۱۹۶۱ بود که توسط آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا برای ساقط کردن فیدل کاسترو در کوبا طراحی شده بود.

* پژوهشگر تاریخ و فلسفه

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
تورهای مسافرتی آفری
چرا الخیام برای صهیونیست ها اهمیت ویژه دارد؟
گردهمایی سراسری مسئولین بسیج دانشجویی و طلاب بسیجی با حضور رئیس جمهور
روایت رسانه عبری از جنگ تن به تن حزب‌الله با صهیونیست‌ها
خودکشی دست کم ۶ نظامی صهیونیست طی ماه‌های اخیر
تلفات سنگین نظامیان صهیونیست در عملیات‌های القسام
رژیم صهیونیستی ضاحیه جنوبی بیروت را به شدت هدف قرار داد
فضائلی از مخالفت رهبر انقلاب با اصلاح قانون تابعیت‌های غیرقهری خبر داد
یورش «ایتمار بن گویر» به مسجد ابراهیمی
هلاکت ۸۳ نظامی صهیونیست از زمان عملیات زمینی در لبنان
شلیک موشک‌های حزب‌الله به پایگاه نیروی هوایی اسرائیل
پایگاه «نواتیم» را با موشک فراصوت هدف قرار دادیم
هشدار درباره توقف احتمالی فعالیت بیمارستان‌های غزه
سر منافع ملی هسته‌ای خود با کسی تعارف نداریم
مهاجرت ۲۵ درصد اساتید؛ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی
تصویب قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام آژانس
انتخاب هیات رییسه یک صنف سینمایی
پزشکیان: با نگاه بسیجی می‌توان برای کشور عزت‌آفرینی کرد
آکسیوس: توافق آتش بس لبنان هنوز اعلام نشده است
مجارستان: دولت بایدن و لیبرال‌های اروپا می‌خواهند صلح اوکراین پس از تحلیف ترامپ را غیرممکن کنند
تصاویر شگفت انگیز از حرکت آخر الزمانی گدازه‌های آتشفشان در ایسلند
با این نیروها هر دشمنی را می‌شکنیم
نظرسنجی
بنظر شما باتوجه به حوادث اخیر فلسطین چقدر احتمال فروپاشی رژیم صهیونیستی وجود دارد؟




مشاهده نتایج
go to top