تاریخ انتشار: سه شنبه 1398/12/27 - 10:55
کد خبر: 349213

معرفی چند کتاب خواندنی درباره‌ فلسفه

قرطینه خانگی به واسطه بیماری کرونا فرصت خوبی است که از وقت موجود برای مطالعه آثار مختلف بهره گرفته شود.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران» به نقل از مهر، قرطینه خانگی به واسطه بیماری کرونا فرصت خوبی است که از وقت موجود برای مطالعه آثار مختلف بهره گرفته شود. در ادامه چند کتاب خواندنی درباره فلسفه معرفی می‌شود.

(۱) احمد رجبی، تناهیِ استعلایی: پژوهشی درباره‌ی هستی‌شناسیِ بنیادینِ هایدگر، (تهران: هرمس، ۱۳۹۸).

این کتاب در صددِ بیانِ این دیدگاه است که سرتاسرِ فلسفه‌ی هایدگر (چه متقدم و چه متأخر) بر تلقی خاصی از چگونگیِ وجودِ انسان مبتنی است. نویسنده این چگونگی را «تناهیِ استعلایی» یا «مطلقِ متناهی» می‌نامد. وی سپس می‌کوشد دیدگاهِ خود را با بازتفسیرِ اهمِ مضامینِ مطرح در فلسفه‌ی هایدگر بر حسبِ ایده‌ی مطلقِ متناهی، به اثبات برساند، و در این مسیر ضمناً شرحی نیز از مهم‌ترین ایده‌های هستی‌شناسیِ پدیدارشناسانه‌ی هایدگر، به‌ویژه در وجود و زمان، به‌دست دهد. یک ویژگیِ برجسته‌ی این کتاب، به نظرِ من، عمق، وضوح، بدیع‌بودن، و تعهدِ آکادمیک است. دیگر ویژگیِ برجسته‌ی آن این است که ایده‌ی خود را در امتدادِ سنتِ فلسفیِ غرب (به‌طورِ خاص، سنتِ ایدئالیسمِ استعلایی، از کانت تا هوسرل) طرح می‌کند و بدین ترتیب نشان می‌دهد که هایدگر چگونه در همین سنت تفکر می‌کند و در عینِ حال این سنت را طیِ گامی تعیین‌کننده به پیش می‌راند. به‌عبارتِ دیگر، نشان می‌دهد که چگونه هایدگر از تأمل در بابِ مضامینِ عمده‌ی ایدئالیسمِ استعلایی (کانت: ادراکِ نفسانیِ محض، سوبژکتیویته، شهودِ محضِ زمان؛ فیشته: منِ مطلق؛ هگل: امرِ مطلق، روح، دیالکتیک؛ هوسرل: شهودِ مقولی، سوبژکتیویته، روی‌آورندگی) به موضعِ خویش در قبالِ «مطلقِ متناهی» دست می‌یابد.

(۲) هنری پیترزما، نظریه‌ی معرفت در پدیدارشناسی: هوسرل، هایدگر، مرلوپونتی، ترجمه‌ی فرزاد جابرالانصار، (تهران: کرگدن، ۱۳۹۸).

این کتاب شرحی بسیار روشن و اطلاع‌بخش از مبانیِ معرفتیِ سه فیلسوفِ پدیدارشناس است. نکته‌ی بسیار بارزِ این کتاب، روانی و خواندنی‌بودن‌اش است. به‌علاوه، فراتر از یک معرفیِ ساده است و خواننده را در عمقی مطلوب با سه فیلسوفِ مذکور آشنا می‌سازد.

(۳) سورن کی‌یرکگور، یا این یا آن، ترجمه‌ی صالح نجفی، (تهران: مرکز، ۱۳۹۸).

کی‌یرکگور، فیلسوفِ دانمارکی، گذشته از فیلسوف‌بودن و تفکر در حوزه‌ی فلسفه، در حوزه‌ی ادبیات و زیبایی‌شناسی نیز ادای سهم کرده است. کتابِ یا این یا آن (جلد اول) ناظر به بخشِ نخست از طرحِ کلیِ فلسفه‌ی اوست که حولِ ساحت‌های سه‌گانه‌ی وجودِ بشری استوار شده است: ساحتِ استتیک، ساحتِ اخلاقی، ساحتِ دینی. کتابی است بسیار خواندنی و در عینِ حال نابه‌روال، از این جهت که اندیشه‌هایی در آن مطرح می‌شود که خاصِ خودِ اوست و نظیرِ آن‌ها را کم‌تر نزدِ نویسنده‌ای دیگر می‌توان یافت.

(۴) مایکل آلن گیلسپی، ریشه‌های الهیاتیِ مدرنیته، (تهران: روزگار نو، ۱۳۹۸).

یکی بصیرت‌آمیزترین و اطلاع‌بخش‌ترین کتاب‌هایی که اخیراً مطالعه کرده‌ام کتابِ ریشه‌های الهیاتیِ مدرنیته است. عنوانِ کتاب، خود، تا حدِ زیادی گویای محتوای آن هست: این کتاب می‌کوشد نشان دهد که عصرِ مدرن مظهرِ گسستی تمام‌عیار از سنتِ فلسفه‌ی مدرسی‌الهیاتی نیست بلکه پیوندهای عمیقی با آن دارد و حتی شاید بتواند گفت مدرنیسم از بسترِ مباحثی برخاسته است که ابتدا در قرونِ وسطی موضوعیت یافته‌اند، از جمله بحث بر سر «کلیات» و دو موضعِ له و علیهِ آن، یعنی واقع‌گرایی و نام‌انگاری.

(۵) ریچارد رورتی، جستارهایی درباره‌ی هایدگر، دریدا و دیگران، ترجمه‌ی مرتضی نوری، (تهران: شب‌خیز، ۱۳۹۸).

ویژگیِ برجسته‌ی مقالاتِ رورتی در این کتاب، روشنی و وضوح و در عینِ حال عمق است. من شخصاً از مقاله‌ی مربوط به هایدگر و ویتگنشتاین بسیار آموختم. رورتی از جمله فیلسوفانِ بینش‌مندی است که قادر است چهارچوب و ماحصلِ اندیشه‌ی یک فیلسوف را در یک مقاله چنان تلخیص کند که خواننده در عینِ آشنایی با آن فیلسوف، بتواند از منظری کل‌نگرانه نیز به آن بنگرد، مزیتی که در کم‌تر کتابی می‌توان یافت.

نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
تورهای مسافرتی آفری
تحریم های جدید آمریکا علیه ایران، ۸ فرد و ۱۵ نهاد تحریم شدند
تصاویر ورود سیلاب شدید به گلزار شهدای کرمان
صورت‌ حساب سنگین غزه برای تل آویو
حمله پهپهادی نیروهای امنیتی ایران به خودروی تروریست‌ها
بازداشت مرزبان ایرانی توسط‌ طالبان
تصمیم فرهاد مجیدی برای پایان دادن به همه شایعات
فیلم| عقلانیت انقلابی به دنبال حل نظام مسائل کشور
با شاهکار مهندسان ایرانی در سریلانکا آشنا شوید
فرودگاهی در ایران برای خواستگاری! +عکس
همسر سید مصطفی خمینی درگذشت
بستری شدن آیت الله شیرازی در بیمارستان
نیروی دریایی ارتش به داد سیل زدگان سیستان و بلوچستان رسید +فیلم
پشت پرده سفر محرمانه ۲ مقام نظامی و امنیتی اسرائیلی به قاهره
رهاسازی آب به سمت دریاچه ارومیه
یک تاکسی پر از گلهای تازه
تقدیر از رزمندگان عملیات حمله به اسرائیل
توماج صالحی حتما اعدام نمی شود اما...
به اسرائیل کمک می‌کنیم تا با حملات ایران مقابله کند
عملیاتی که صهیونیست‌ها را مضحکه تمام جهان کرده است
بارندگی‌های فراگیر اردیبهشتی تا کی ادامه دارد؟
اوضاع این رژیم حسابی بیخ پیدا کرده است
نظرسنجی
بنظر شما باتوجه به حوادث اخیر فلسطین چقدر احتمال فروپاشی رژیم صهیونیستی وجود دارد؟




مشاهده نتایج
go to top