تاریخ انتشار: شنبه 1394/10/19 - 14:46
کد خبر: 189808

برش تاریخی در قسمت دهم «معمای شاه»؛

قوام چگونه مذاکره با استالین را 3-1 برد؟

قوام چگونه مذاکره با استالین را 3-1 برد؟

در دیالوگ جالبی قوام به شاه گفت که ما سه گل زدیم و یک گل خوردیم! این جمله با ادبیاتی مشابه مدتی قبل نیز پس از پایان مذاکرات هسته ای توسط ریاست جمهور زده شد آنجا که وی مدعی شد در مذاکرات هسته ای سه گل زده ایم و دو گل دریافت کرده ایم!

خبرنامه دانشجویان ایران: شب گذشته در سریال معمای شاه؛ بخشی از تاریخ روایت شد که شاید جزو معدود برگ های غرور آفرین ایران در میان سالهای حقارت ایران عزیز در دوره پهلوی بود. برگ زرینی که بارخوانی آن همیشه برایم جالب بوده است. و البته آن هم نه به دست یک پهلوی؛ که به دست یک کهنه سیاستمدار قاجار رقم خورد.

به گزارش خبرنگار «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ احمد قوام السلطنه نخست وزیر وقت ایران؛ در دیدار با استالین در شوروی و در شرایطی که پس از پایان جنگ جهانی؛ شوروی همچنان نیروهای خود را در ایران نگه داشته بود به مذاکره برای خروج این نیروها و خروج ایران از اشغال نظامی می نشیند.

او موفق می شود از استالین -پیروز جنگ جهانی و یکی از  به اصطلاح کدخدایان وقت جهان- در ازای وعده نسیه اختصاص نفت شمال به آن ها و نیز تقویت حزب توده در ایران؛ خروج ارتش سرخ را تضمین کند.

اما قوام السلطنه که می داند در صورت خروج ارتش شوروی از ایران -به علت عدم ثبات موازنه بین الملل پس از جنگ بین الملل دوم- بعید است این کشور دوباره در ایران حضور نظامی بیابد؛ عمل به وعده خود را با استناد با قانون اساسی مشروطه به تصویب مجلس شورای ملی موکول می کند تا به نحوی بتواند زیر این قول بزند!

قوام که خود نگارنده فرمان مشروطیت بوده است؛ می داند که حسب قانون در شرایط اشغال کشور امکان برگزاری انتخابات نیست و لذا از شوروی می خواهد خیلی زود کشور را ترک کند تا زودتر انتخابات برگزار شود و امتیاز نفت شمال به آنان تصویب شود.

خلاصه آن که شوروی می رود و لایحه قوام هم در مجلس رای نمی آورد و قوام این گونه سر استالین کلاه می گذارد!

شرایط آن روز مذاکره قوام با استالین و نحوه امتیاز گرفتن او بسیار شبیه امروز و ماجرای مذاکرات هسته ای ماوقع ما بود و البته بسی عبرت آموز؛

هم دولت ما همچون قوام می توانست مجلس را جدی وارد بازی مذاکره اش کند و به این بهانه جای فرار برای خود بگذارد (همان کاری که دولت امریکا کرد و کنگره را وارد بازی کرد) و هم مجلس می توانست مذاکره انجام شده را جدی بگیرد و جلوی زیاده خواهی را بگیرد.

این ها عبرت هایی است که تاریخ مجانی در اختیار ما گذاشه بود؛ عبرت هایی که نگرفتیم.

در دیالوگ جالبی قوام به شاه گفت که ما سه گل زدیم و یک گل خوردیم! این جمله با ادبیاتی مشابه مدتی قبل نیز پس از پایان مذاکرات هسته ای توسط ریاست جمهور زده شد آنجا که وی مدعی شد در مذاکرات هسته ای سه گل زده ایم و دو گل دریافت کرده ایم!

حالا اما دولت قبل از موعد و دقیقا مخالف مفاد نامه ی دستوری رهبر انقلاب و مصوبات مجلس اقدام به اجرای برجام نمود و آمریکایی ها هرروز قوانین جدیدی را در نقض صریح برجام مصوب می کنند. اقداماتی که با سکوت دولتمردان ایرانی رو به رو شده و حتی رسانه های زنجیره ای و پرشمار و برخی مشاورین بدنه ی دولت در جایگاه وکیل مدافع دشمن ظاهر شده و دشمن را بزک میکنند.

انفعال در سیاست خارجی ایران با حالتی از بی‌اعتنایی و سکوت همراه است. سکوتی که بعضا ممکن است هزینه‌های سنگینی برای نظام جمهوری اسلامی ایران در فضای پسابرجام به دنبال داشته باشد. اما حال در فضای پسابرجام بیم آن می‌رود که عدم موضع‌گیری سفت و محکم در قبال کارشکنی‌های آمریکا اجرای برجام را با خلل جدی مواجه سازد و چنانکه باید جمهوری اسلامی ایران نتواند از مواهب توافق حاصل شده با حیله‌گیری طرف مقابل بهره‌مند شود. از وضع قانون جدید روادید در آمریکا، تا برداشت غیرقانونی از پولهای بلوکه شده ایران گرفته، و تحریمهای جدید افراد و نهادهای ایرانی و تصویب بودجه جدید برای براندازی نرم و محول کردن آن به دوش جان کری و... هرکدام گل هایی است که این روزها از زوایای مختلف زمین دیپلماسی به ما زده می شود.

وزارت خارجه حداقل کاری که می توانست انجام دهد، سؤال علنی از آمریکا و وزیر خارجه این کشور است که چگونه برای ترویج دموکراسی برای حکومت ما قبل حجر آل سعود، بودجه‌ای درنظر گرفته نمی‌شود و هیچ اشاره‌ای به وضعیت بد حقوق بشری نمی‌کنند ولی برای ایران با حکومت مترقی مردم سالاری دینی، به دنبال تجویز دموکراسی هستند؟ ای کاش وزارت خارجه به جای ترکیب انقلابی گری در رفتار دیپلماسی خود، حداقل ملی‌گرایی را چاشنی اقدامت به ظاهر حرفه‌ای خود می‌کرد.

نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
آغاز انتخاب رشته داوطلبان مجاز آزمون کارشناسی‌ارشد ۱۴۰۵ از ۵ شهریور
چین در همکاری با ایران از ترامپ سرپیچی می‌کند
در جلسه اخیر رئیس‌جمهور با رهبر معظم انقلاب چه گذشت؟
کشف ۳۶ مزرعه و ۷۱۸ دستگاه ماینر غیرمجاز در استان تهران
۴ ویزیت اولیه پزشک خانواده رایگان است
البوسعیدی با عراقچی دیدار کرد
نتایج اولیه آزمون کارشناسی‌ارشد ۱۴۰۵ منتشر شد
پنتاگون شمار زخمی‌هایش در تجاوز به ایران را ۶۰ نفر افزایش داد
تاکنون تصمیمی برای افزایش قیمت بنزین گرفته نشده است
تامین گاز از ترکمنستان و روسیه؛ دو مسیر برای مدیریت ناترازی انرژی
مدافع استقلال به چادرملو پیوست
تصمیم فوری تارتار پس از باخت به تراکتور
صعود دو پله‌ای تیم ملی والیبال زنان در رنکینگ جهانی
دروغ‌گویی تازه ترامپ درباره ایران
راه اندازی مرکز درمان سرطان برای نیروهای مسلح
پروازهای ایران و افغانستان افزایش می‌یابد
رهبر انصارالله یمن: صهیونیزم امت اسلامی را هدف قرار داده است
صادق: ارتباطات حمل‌ونقلی با همسایگان در جنگ حیاتی بود
دستگیری ۸۴ متخلف و کلاهبردار کنکور سراسری/ شناسایی ۲ نفر پس از تصویربرداری از سؤالات کنکور
بهره‌برداری ۲ پروژه صنعتی در اصفهان با سرمایه‌گذاری ۵۰ میلیون یورویی
اعلام وصول ۳ طرح در صحن علنی مجلس
نتایج اولیه آزمون کارشناسی‌ارشد ۱۴۰۵ منتشر شد
دستگیری ۸۴ متخلف و کلاهبردار کنکور سراسری/ شناسایی ۲ نفر پس از تصویربرداری از سؤالات کنکور
آغاز ثبت‌نام پذیرفته‌شدگان دکتری پیام نور از ۷ شهریور
قراردادهای بلندمدت دانشگاه‌ها برای حل مسائل کلان کشور
دفاع وزیر علوم از طرح جدید تغذیه/ دانشجو متوجه هیچ تغییری نمی‌شود
بزرگداشت شهیده سیده بشری خامنه‌ای در دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد
امروز آخرین فرصت شرکت در آزمون دکتری تخصصی و پژوهشی علوم پزشکی ۱۴۰۵
امتحانات ترم تابستان دانشگاه خوارزمی حضوری برگزار می‌شود
پذیرش پژوهشگر پسادکتری در دانشگاه صنعتی امیرکبیر
زمان ثبت‌نام پذیرفته‌شدگان دکتری ۱۴۰۵ دانشگاه الزهرا(س) اعلام شد
برنامه ویژه وزارت علوم برای بهبود تغذیه دانشجویان در سال تحصیلی جدید
هوش مصنوعی و افت عملکرد دانش‌آموزان در امتحانات
آغاز توزیع کارت ورود به جلسه آزمون المپیاد علمی دانشجویان علوم پزشکی
کلید اولیه ۵ آزمون علوم پزشکی منتشر شد/ امکان اعتراض تا ۳ شهریور
آغاز کلاس‌های نیمسال اول دانشگاه صنعتی امیرکبیر از ۲۸ شهریور
راهنمای ثبت‌نام پذیرفته‌شدگان دکتری دانشگاه علامه طباطبائی اعلام شد
امروز آخرین فرصت شرکت در آزمون دکتری تخصصی و پژوهشی علوم پزشکی ۱۴۰۵
امتحانات ترم تابستان دانشگاه خوارزمی حضوری برگزار می‌شود
تسهیلات ویژه برای قهرمانان ورزشی دانشگاهی/ آمادگی برای سال تحصیلی جدید
پذیرش بدون آزمون دانشجوی زن در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه علوم قضایی
راهنمای ثبت‌نام پذیرفته‌شدگان دکتری دانشگاه علامه طباطبائی اعلام شد
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top