تاریخ انتشار: جمعه 1394/12/14 - 07:10
کد خبر: 194506

محمد عبداللهی؛

تشتت در اتاق فکر دولت توسعه مدار

تشتت در اتاق فکر دولت توسعه مدار

وجود اختلاف های عمیق نظری بر سر نحوه بومی کردن مدل های توسعه کشورهای دیگر، نقش دولت و محدوده دخالت آن در اقتصاد و سیاست، از دیگر بحثهای درون گفتمانی توسعه اندیشان است. علاوه بر همه این موارد ، جدال بر سر اولویت داشتن سیاست خارجی یا سیاست داخلی ، یکی دیگر از مصادیق این جدل های روشی و درون گفتمانی دولت یازدهم است.

خبرنامه دانشجویان ایران: محمد عبداللهی// پس از روی کار آمدن دولت روحانی، و به ویژه بعد از توافق هسته ای، مجددا چهره های اصلاح طلب و اعتدال گرای نزدیک به دولت، درصدد بازبینی و بازپروری الگوی "توسعه" برای اداره کشور برآمده اند. با این وصف، تردیدی در این مساله نیست که مسیر انتخابی دولت برای آینده کشور همان الگوی دولت های بعد از جنگ تحمیلی است. حال چنانچه موقتا و با تسامح از نقد الگوی توسعه صرف نظر کنیم پرسش اول این است که توسعه با کدام الگو ملاک عملیات اجرایی دولت است؟ آیا یک الگوی  نظری واحد پشتوانه عمل دولت قرار گرفته است ؟ پاسخ این است که خیر!

نتیجه تشریحی این پرسش آنست که وجود قرائت های 4 گانه از "مدل توسعه" دراتاق فکر دولت و چند پارگی نظریه پردازان دولتی که هر کدام تابع یک مکتب فکری غربی هستند ، آینده ای پرابهام را برای کشور به نمایش گذاشته است. این چهارالگو اجمالا بدین شرح اند:

الف) از سویی، راست مدرن که در حزب لیبرال کارگزاران و حزب اعتدال و توسعه تعریف می شود، توسعه گرایی اقتدارگرای بوروکراتیک (مدل توسعه اودانلی و ایوانسی) را پیش روی دولت یازدهم می نهند و توسعه اقتصادی را "مقدمه" و یا  "مقدم بر" توسعه سیاسی می دانند. آنها بدین منظور برای ایران، الگوی توسعه چین و کشورهای اقتدارگرای آسیای پاسیفیک را پیشنهاد می دهند.

ب) و از سویی طیف مقابل، خصوصا اصلاح طلبان رادیکال (به صورت مصداقی مشارکتی های سابق و لاحق، نیروهای اپوزیسیون، سبزها و...) توسعه سیاسی را زیربنای توسعه اقتصادی و اجتماعی می دانند. (مدل توسعه هانتینگتونی) و همچنان از بر زمین ماندن توسعه سیاسی در دولت روحانی شکوه دارند. این دسته نیز بیشتر مدل توسعه "هند" را پیش روی دولت می نهند.

ج) دسته سوم که شامل برخی اطرافیان رئیس دولت یازدهم از جمله محمود سریع القلم (یکی از تئوریسین های دولت اعتدال که خود از مدعیان تئوری پردازی توسعه است) می شود نه توسعه اقتصادی و نه توسعه سیاسی، بلکه توسعه اجتماعی را گام نخست توسعه در ایران می داند.

د) روش چهارم "روش ترکیبی یا تلفیقی" است که در دولت هوادارانی دارد، یعنی روشی که در تدوین هر شش برنامه 5 ساله توسعه در کشور پیاده شد. اگرچه برخی توسعه اندیشان، بحث بر سر تقدم و تاخر انواع توسعه را بحثی عبث و غیرضروری می دانند و با طرح "توسعه متوازن" و ترکیبی، تلاش می کنند به اجماع بین مدل های مختلف توسعه و صاحب نظران آن بپردازند. اما در نهایت این دسته نیز ناگزیرند در مدل پیشنهادی خود، تکلیف خود را با هر یک از سه مدل دیگر، روشن نمایند.

تشتت در اتاق فکر دولت توسعه مدار به همین جا ختم نمی شود. وجود اختلاف های عمیق نظری بر سر نحوه بومی کردن مدل های توسعه کشورهای دیگر، نقش دولت و محدوده دخالت آن در اقتصاد و سیاست،  از دیگر بحث های درون گفتمانی توسعه اندیشان است. علاوه بر همه این موارد، جدال  بر سر اولویت داشتن سیاست خارجی یا سیاست داخلی ، یکی دیگر از مصادیق این جدل های روشی و درون گفتمانی دولت یازدهم است.

شایان ذکر است رهبر معظم انقلاب، در مقابل توسعه، با طرح مفهوم "پیشرفت" که ناظر بر بهبود مادی و معنوی توأمان با یکدیگر است، طرحی نو برای اداره کشور درانداختند که نه تنها از نظر عملی که در وجه گفتمانی هم انعکاسی در دولت یازدهم نداشته است.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
نظارت رهبری یا سپر کردن نام رهبری؟!
فیلم| خلاصه بازی ایران ۲ ـ نیوزیلند ۲ در جام جهانی
گل دوم ایران به نیوزیلند توسط محبی+فیلم
گل تساوی ایران مقابل نیوزیلند +فیلم
عضویت ۳۵۰ گروه مردمی در توان‌افزا
۲ رکورد رامین رضاییان در جام جهانی
رهبر شهید نسبت به خانواده و امور مربوط به حوزه زنان حساسیت بالایی داشتند
تاثیر خواب کافی در کاهش اضطراب دوران بارداری
گزارش تصویری دیدار تیم های ملی ایران و نیوزیلند در جام جهانی
گزارش کامل بازی ایران و نیوزیلند در جام جهانی/ خط حمله قوی اما دفاع شکننده +فیلم
قلعه‌نویی: آماده‌ایم/ با تمام توان برای مردم ایران بازی خواهیم کرد
جام جهانی و نیمکتی که دست از سر مدافع پرسپولیس برنمی‌دارد
ترکیب تیم ملی فوتبال ایران برای دیدار با نیوزیلند
پیام احساسی تیم ملی پیش از نبرد با نیوزلند؛ هیچ جا مثل ایران نمی‌شود
خلاصه بازی اسپانیا ۰ - کیپ ورد ۰
نبیه بری: توافق ایران و آمریکا به سود همه طرف‌هاست
رایزنی وزیر خارجه قطر و گوترش درباره توافق ایران و آمریکا
پزشکیان: جزئیات تفاهم‌نامه در زمان مناسب ارائه خواهد شد
پیش‌فروش بلیت قطارهای مسافری تیرماه از ۲۷ خرداد آغاز می‌شود
جزییات مذاکرات روز جمعه در ژنو از زبان عراقچی
کمبود فضای ذخیره‌سازی در شمال تهران؛ چالشی پنهان در دل خانه‌های مدرن
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top