به گزارش خبرنگار صنفی - آموزشی «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ یکی از اتفاقاتی که ممکن است در طول تحصیل در دانشگاه برایش پیش بیاید، گم شدن کارت دانشجویی است. شاید اگر کارت دانشجویی دانشجویان متفاوت از کارت تغذیه آنها نباشد، دانشجویان تمایلی به پیگیری جهت یافتن و یا دریافت کارت جدید نداشته باشند، اما از آنجا که روزانه به این کارت نیاز دارند و نبود آن محدودیت هایی را برای آنها ایجاد می کند، ناگزیرند که در صورت مفقود شدن کارت، پیگیر کارت المثنی باشند.
البته یکی از عللی که باعث شده است دانشجویان رغبتی برای پیگیری صدور کارت دانشجویی المثنی داشته باشند، وقت گیر بودن و پیچیده بودن فرآیند درخواست کارت المثنی است. گذشته از این، هزینه های مربوط به دریافت کارت المثنی بسیار نامعقول و زیاد است. تمام این موارد باعث شده است که دانشجویان تا لحظه ای که نیاز مبرم و ضروری به کارت دانشجویی نداشته باشند، پیگیر دریافت کارت جدید نباشند.
از اقدامات مثبت دانشگاه ها در فرآیند دریافت کارت دانشجویی المثنی، الکترونیکی کردن قسمتی از این فرآیند است و طی آن دیگر دانشجو نیازی به حضور فیزیکی در اداره آموزش دانشگاه ندارد. البته در برخی دانشگاه ها کماکان همان سیستم قدیمی حاکم است.
برای نمونه روند دریافت کارت دانشجویی المثنی را در چندین دانشگاه بررسی می کنیم:
دانشگاه سمنان
در این دانشگاه صدور کارت المثنی برای اولین بار 20 هزار تومان و بار دوم 50 هزار تومان، برای دانشجو آب می خورد. زمان صادر شدن کارت المثنی حدود یک ماه پس از ثبت درخواست است. لازم به ذکر است که قسمتی از فرآیند صدور کارت دانشجویی المثنی مربوط به مراجعه دانشجو به دفترخانه اسناد رسمی است و دانشجو باید علاوه بر مبلغی که به دانشگاه پرداخته است، مبالغی را نیز به دفترخانه بپردازد.
دانشگاه آزاد واحد کرج
در این دانشگاه برای صدور کارت دانشجویی المثنی، از دانشجو تعهد کتبی مبنی بر عودت کارت به دانشگاه در صورت پیدا شدن و قبول مسئولیت سوءاستفاده احتمالی از کارت مربوطه اخذ شود. هزینه صدور کارت المثنی به مبلغ 70000 ریال(هفت هزار تومان) است. پس از صدور کارت دانشجویی حضور یک پرسنل رسمی جهت دریافت کارت به امور دانشجویی الزامی است.
دانشگاه تهران
در این دانشگاه کارت دانشجویی المثنی فقط برای یک بار صادر می شود و از دانشجو درباره نحوه مفقود شدن یا سرقت کارت دانشجویی سوال می شود. در این دانشگاه دانشجویان باید علاوه بر پرداخت هزینه 50 هزارتومانی به دانشگاه، مبلغی را نیز به دفترخانه اسناد رسمی بپردازند. طبق گفته یکی از دانشجویان این دانشگاه، زمان صدور کارت جدید دانشجویی 3 ماه بعد از درخواست است.
دانشگاه سیستان و بلوچستان
طبق قوانین دانشگاه سیستان و بلوچستان ابتدا دانشجو با راهنمایی یک کارشناس، نسبت به درج آگهی مبنی بر مفقودی کارت دانشجویی در روزنامه های معتبر و رسمی کشور اقدام و پس از آن به همراه یک نسخه از آگهی مجدداً به واحد صدور کارت مراجعه نمایند. در صورت پیدا نشدن کارت دانشجویی، دانشجو باید مبلغ 12 هزارتومان به عنوان جریمه بپردازد و پس از آن کارت جدید صادر می شود.
دانشگاه پیام نور تبریز
در دانشگاه پیام نور، دانشجو باید تعهدنامه داخلی این دانشگاه را تکمیل کند و ضمن دریافت تاییدیه مدیر حراست، مبلغ 12 هزار تومان به عنوان جریمه بپردازد.
دانشگاه علمی کاربردی
متقاضیان کارت دانشجویی المثنی در دانشگاه علمی کاربردی باید ضمن تکمیل فرم درخواست صدور کارت المثنی، مبلغ 10 هزار تومان به عنوان جریمه بپردازند.