به گزارش خبرنگار صنفی - آموزشی «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ طبق اعلام سازمان سنجش آموزش کشور قرار است فردا پنجشنبه(11 خرداد) دفترچه انتخاب رشته آزمون کارشناسی ارشد سال 96 منتشر شود و بدین ترتیب داوطلبان این آزمون از روز شنبه 20 خردادماه وارد پروسه مهم انتخاب رشته و شهر مدنظر خود میشوند.
*** انتخاب رشته یا انتخاب شهر؟
به نظر میرسد نامیدن این مرحله از فرآیند آزمون کارشناسی ارشد به نام مرحله «انتخاب رشته»، صحیح نباشد، چرا که داوطلبان در هنگام ثبتنام برای آزمون رشته و بعضا گرایش موردنظر خود را انتخاب کرده و سعی کردهاند مواد درسی مربوط به آن رشته و گرایش را مطالعه کنند. بنابراین بهتر است بگوییم داوطلبان آزمون کارشناسی ارشد در این مرحله شهرهای موردعلاقه و یا شهرهایی که با توجه به نمره و رتبه کسب شده احتمال قبولی بیشتری در آنها وجود دارد را انتخاب میکنند. البته ممکن است برخی از داوطلبان با توجه به رتبهشان بتوانند در چندین گرایش از یک رشته قدرت انتخاب داشته باشند که در این صورت باید دقت بیشتری را برای انتخابهای خود صرف کنند.
*** چند اشتباه رایج در انتخاب رشته ارشد
در ادامه چهار اشتباهی که داوطلبان آزمون کارشناسی ارشد مرتکب آنها میشوند آمده است:
اشتباه اول: برخی از داوطلبان آزمون ارشد که رتبه خود را اصطلاحا درخشان نمیدانند، با جمع زدن ظرفیت پذیرش یک به یک دانشگاهها و محاسبه فاصله رتبه خود از عدد بدست آمده، از انتخاب رشته منصرف شده و یا انتخابهای خود را بیدقت انجام میدهند. این دسته از افراد باید بدانند که فرآیند انتخاب رشته با آنچه در ذهن آنهاست کاملا متفاوت است. برای مثال فرض کنید داوطلبی در رشته مدیریت و گرایش مدیریت دولتی شرکت کرده است و حائز رتبهای متعادل شده است. وی با احتساب این نکته که ظرفیت دانشگاهها با رتبه وی فاصله دارد از انتخاب رشته انصراف میدهد. اما این داوطلب باید بداند که افرادی که رتبه آنها در گرایش مدیریت دولتی از او بهتر شده است، قرار نیست همهی آنها در گرایش دولتی تحصیل کنند و چه بسا بسیاری از آنها در سایر گرایشهای رشته مدیریت رتبهای بهتر از رتبه گرایش مدیریت دولتی کسب کرده باشند. در این صورت بسیاری از ظرفیتهای گرایش دولتی خالی میماند اما داوطلب به دلیل محاسبات غلطش از راهیابی به مقطع کارشناسی ارشد باز میماند.
برای نمونه این داوطلب در آزمون کارشناسی ارشد سال 94، در گرایش مدیریت دولتی(گرایش شماره 2)، حائز رتبه 110 شده است که میتواند یک رتبه ایدهآل باشد و در گرایش مدیریت فناوری اطلاعات(گرایش شماره 4)، حائز رتبه 52 شده است. حال این داوطلب با توجه به علائق و سایر شرایط، یکی از این گرایشها را قبول خواهد شد و در سایر گرایشها، علیرغم نمرات قابل قبول، نمیتواند پذیرش بگیرد و بدین صورت ظرفیتهای آن رتبهها خالی مانده و این ظرفیت خالی نصیب داوطلبان بعدی خواهد شد.
اشتباه دوم: یکی از بزرگترین اشتباهات در انتخاب رشته کارشناسی ارشد، اعتماد کورکورانه به افراد غیرمتخصص است. ممکن است کسی را آنقدر دوست داشته باشید یا آنقدر در گذشته نصایح مفیدی به شما کرده باشد که هر چه او گفت را مطلقاً صحیح بدانید و به همان عمل کنید. قبل از اینکه چنین اعتمادی را اجرایی کنید، از خود چند سؤال بپرسید. آیا این فرد در این زمینه متخصص است؟ آیا این فرد در این زمینه سابقه دارد؟ آیا این فرد دقیقاً با همین شرایط فعلی من این راه را پیموده است؟ شاید آن دوست بنا به دلیل خاصی چنین انتخابی را مبنای خود قرار میدهد در حالیکه شرایط شما زمین تا آسمان با او متفاوت است. شاید هدف دوست شما اصلاً با هدفی که شما در ذهن میپرورانید بسیار تفاوت داشته باشد. اصلاً تواناییها و شخصیت فردی شما با هم یکجور است که یک انتخاب داشته باشید؟ بنابراین در این صورت اشتباه بزرگی را مرتکب میشوید.
اشتباه سوم: پارامترهای عمومی در انتخاب رشته کارشناسی ارشد عبارتند از: دانشگاه، گرایش، هزینه، فاصله از شهر محل سکونت و امکان کسب درآمد در حین تحصیل. اگر داوطلب کارشناسی ارشد در انتخاب رشته، اطلاعات دقیق و صحیحی راجع به موارد بالا نداشته باشد، عملاً اشتباه بزرگی را در انتخاب رشته کارشناسی ارشد خود مرتکب شده است و ممکن است سرنوشت خود را به گونهای دیگر رقم بزند. اینکه هر کدام از این پارامترها تا چه حد تأثیرگذار هستند به تصمیم شخص بستگی دارد و اولویت آن به خود داوطلب باز می گردد.
همچنین اطلاع از برخی دیگر از پارامترها همچون آشنایی صحیح با سهمیه ثبتنامی در آزمون کارشناسی ارشد، امتیازات و نحوه تخصیص معدل میتواند در فرآیند انتخاب رشته کمک شایانی به داوطلبان کند.
اشتباه چهارم: برخی از داوطلبان به امید آنکه پس از قبولی در دانشگاه، امکان نقل و انتقال و یا مهمانی در دانشگاه دیگر برای وی فراهم میشود اقدام به انتخاب رشته میکند. این دسته از داوطلبان آگاه باشند که با توجه به اینکه تغییر رشته، تغییر گرایش و انتقال دانشجویان در مقطع کارشناسی ارشد با محدودیتهای بسیاری مواجه است، بنابراین در انتخاب رشته دقت بیشتری را صرف کنند.