تاریخ انتشار: جمعه 1396/06/24 - 11:00
کد خبر: 245471

سازی که مردم را می‌رقصاند

حسن سبحانی، استاد تمام اقتصاد دانشگاه تهران در یادداشتی درباره هژمونی رسانه و قدرت بر توده مردم نوشت.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»، حسن سبحانی، نماینده ادوار مجلس و استاد اقتصاد دانشگاه تهران در کانال تلگرامی‌اش نوشت:

در علم اقتصاد اندکی قدیمی‌تر، حاکمیت مصرف‌کننده مقوله پذیرفته شده‌ای بود. به این معنی که باور بر آن بود که این مصرف‌کننده است که با خرید خود ، درواقع به نوع کالاها و خدماتی که باید تولید شوند رأی ( بطور غیرمستقیم) می‌دهد. تولیدکننده هم همان کالا یا خدمت را تولید می‌کند که مصرف‌کننده می‌گوید؛ اما از نیمه دوم قرن بیستم به بعد، این نکته به این صورت ارزیابی گردید که درست است که تولیدکننده در ظاهر به ساز مصرف‌کننده می‌رقصد، اما درحقیقت چنین نیست و این تولیدکنندگان هستند که به شیوه‌های مختلف و از جمله تبلیغات، به مصرف‌کنندگان القاء می‌کنند که چه بخواهند و چه تقاضا کنند.درواقع این مصرف‌کننده است که به ساز تولیدکننده می‌رقصد. هر چند ظاهراً مصرف‌کننده حاکم است.

به نظر می‌رسد در سیاست هم، با توجه به اینکه انواع رسانه‌ها اعم از مکتوب و غیر آن، عمدتاً در اختیار جریانهای قدرت است که برای حفظ و نگهداری یا برای بدست آوردن قدرت فعالیت می‌کنند، توده مردم در معرض همان اغواگری‌هایی قرار دارند که در اقتصاد متوجه مصرف‌کننده شده است، یعنی آنها با دست خود، به کسانی رأی می‌دهند که عمدتاً ضرورت و لزوم انتخاب آنها را، صاحبان قدرت و نه خودشان به طرق مختلف به آنها القا و در واقع توجیه کرده‌اند.

این ادعا را می‌توان از کارکردها و دل‌مشغولی‌های به قدرت رسیدگان یا به انتظار قدرت‌نشستگان مشاهده کرد. کسانی که از زبان مردم می‌گویند، اما لزوماً آنچه به‌عنوان مردم می‌جویند آن خواسته‌هایی نیست که در واقعیت زندگی مردم وجود دارد. دلیل آن هم واضح است؛ آنها در انتخابات به مردم گفته‌اند که چه بخواهند و بدیهی است همانها را القا کرده‌اند که خودشان (و نه لزوماً مردم) می‌خواسته‌اند و حالا دلیلی ندارد که جز آنها را دنبال کنند، و به این ترتیب است که مردم می‌بینند هم آن را که متصور بوده‌اند انتخاب کرده‌اند و هم مشکلاتشان حل نشده یا تخفیف نیافته است.

این واقعیت در اقتصاد و سیاست، تلخ‌ترین نوع تزویری است که با حمایت شدن از طریق زر و زور، به استمرار ناآگاهی توده‌های مردم و درنتیجه سطحی بار آمدن آنها امدادرسانی می‌کند. نکته تلخ در این فریب آن است که توده خیال می‌کند که در اقتصاد و سیاست حاکمیت دارد و به این تصور توجیهی، هم دلخوش و هم مفتخر است.

نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
الشیبانی از احتمال پیوستن سوریه به توافق مکه خبر داد
استقلال در اندیشه شکار سومین تیم قطری
عوامل مسلح اصلی درجنایت منجربه شهادت مأموران پلیس در اصفهان اعدام شدند
سازندگان مسکن بدون سپرده وام می‌گیرند
زندان‌های فرانسه جا ندارند
وحدت نباید صدای مطالبه‌گری را خفه کند/مردم چند قدم از مسئولان جلوترند
آمریکا باید از دستیابی به اهداف خود در برابر ایران مأیوس شود
فیلم | چطور از ماجرای یک نماینده در پنج سال پیش نمی‌گذرید، اما از خون امام شهید می‌گذرید؟
کارت زرد مجلس به وزیر آموزش‌ و پرورش
جزئیات تسهیلات ویژه برای سربازان وظیفه
فیلم | دست پر ایران در تغییر دکترین دفاعی
رنگرز: قهرمانی جهان دیگر برای کشتی فرنگی اتفاقی نیست؛ هدف المپیک است
زمان جدید رقابت‌های جام ملت‌های آسیا ۲۰۲۷ اعلام شد
اعزام ژیمناست‌های ایران به جام شانگهای
پیشنهاد تشکیل کنسرسیوم خورشیدی دانشگاه‌های پایتخت داده شد
اسپیس ایکس شرکت مخابراتی می خرد
طراحی نانوحامل هوشمند برای انتقال ژن با کمک شبیه‌سازی مولکولی
ماهواره ژاپنی به فضا رفت
دست‌های آلوده به خون مردم ایران پاسخ می‌گیرند / این موضوع نه فراموش می‌شود و نه بدون پاسخ خواهد ماند
فیلم | نفر دوم دولت، درست در روز حمله به ایران، در عیادت از مجروحان جنگی از قرار مذاکره با آمریکا سخن می‌گفت!
 بیانیه اکتبر FATF؛ آرزوهای بر بادرفته دولت ایران
حضور ۸۰ دانشگاه ایرانی در رتبه بندی «یواس نیوز»؛ رتبه برترین‌ها
تسهیلات آموزشی ویژه دانشجویان مادر؛ امکان مرخصی تا ۴ نیمسال
تسهیلات آموزشی ویژه دانشجویان مادر؛ امکان مرخصی تا ۴ نیمسال
نمرات مردودی دانشجویان ورودی ۱۴۰۲ به بعد در معدل کل محاسبه نمی‌شود
بررسی گسترش همکاری‌های علمی و دانشگاهی ایران و عراق
امکان ویرایش معدل و سهمیه در آزمون کارشناسی ارشد علوم پزشکی فراهم شد
بازگرداندن توانمندی های مغز آسیب دیده با امواج صوتی
کلیداولیه آزمون دکتری تخصصی علوم پزشکی۱۴۰۵ منتشر شد؛ اعلام زمان اعتراض
تسهیلات جدید برای قبولی‌های ارشد و دکتری؛ امکان شروع تحصیل از ترم بعد
تهیه سند ملی نقشه راه فناوری‌های دریایی به دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر سپرده شد
کسب ۳ مدال و ۱۵ رتبه زیر ۱۰، حاصل تلاش دانشجویان «امیرکبیر» در المپیاد علمی دانشجویی
بازگشت رشته سیاست‌گذاری عمومی به دفترچه آزمون دکتری
راهنمای انتخاب بهترین پلتفرم برگزاری کلاس آنلاین؛ امکانات، مزایا و ویژگی‌های یک سامانه آموزشی استاندارد
هزینه کلاس خصوصی زبان انگلیسی  در سال ۱۴۰۵ چقدر بود؟
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top