تاریخ انتشار: پنجشنبه 1396/08/04 - 09:54
کد خبر: 248767

ناکامی مناطق آزاد در رسیدن به اهداف

یک نماینده مجلس با اشاره به مشکلات موجود در مناطق آزاد گفت: پیشنهاد من به نمایندگان کمیسیون اقتصادی این است که «مناطق آزاد» را از متن لایحه دولت حذف کرده و نمایندگان به آن رای ندهند اما «مناطق ویژه» در لایحه باقی بماند.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران» به نقل از فارس، حسینعلی حاجی‌دلیگانی، نماینده مجلس، با بیان اینکه یکی از اهداف تشکیل مناطق آزاد این بود که در «معیشت» و «اشتغال» بومیان منطقه تاثیر مثبتی داشته باشد اما این امر محقق نشد، گفت : از سوی دیگر مناطق آزاد به «کانالی برای واردات کالا» همچون واردات کالای همراه مسافر یا ته‌لنجی تبدیل شده‌اند و در حال حاضر نیز شاهد «توسعه نامتوازن» در این مناطق هستیم.

وی با تاکید بر اینکه این شرایط موجب خواهند شد که تولید کشور به سمت تعطیلی پیش رود، عنوان کرد: این امر دو ضربه به کشور وارد می‌کند چراکه در واردات از این مناطق نه تنها هیچ «حقوق گمرکی» پرداخت نمی‌شود بلکه با «واردات مشابه کالای تولید داخل» به تولید کشور ضربه می‌زنند؛ نکته مهم آنجاست که کالاهای وارداتی، «کالاهای نهایی و مصرفی» هستند که در داخل کشور، فناوری جدیدی روی آنها اتفاق نمی‌افتد به گونه‌ای که دارای ارزش افزوده بالاتری شوند.

*دو سوم ارز منطقه آزاد ارس از دست رفت
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه در این باره به ذکر مثالی از منطقه آزاد ارس اشاره کرد و گفت: در سال 94 در منطقه آزاد ارس بیش از 120میلیون دلار کالای مصرفی تحت رویه کالای همراه مسافر به کشور وارد شده، اما در مقابل آمار کالای تولیدی صادرشده تنها حدود 40 میلیون دلار می‌باشد؛ در واقع ما تنها توانستیم یک سوم ارز خروجی از کشور را بازگردانیم و دو سوم آن از دست رفت.

وی با اشاره به اینکه واردات این مناطق شامل محصولات نهایی همچون پوشاک، شکلات، کالاهای لوکس و غیره است، گفت: امارات کشور کوچکی است، اما بررسی‌ها نشان می‌دهد این کشور توانسته با تاسیس مناطق آزاد، وابستگی به نفت را درمان و آن را قطع کند؛ یا آنکه کشور چین توانسته با مناطق آزاد، میزان صادرات و تولید خود را افزایش دهد و چند ده میلیون فرصت شغلی برای اتباع خودش ایجاد کند؛ درحالیکه نقش مناطق آزاد در کشور ما کاملاً برعکس شده است.

حاجی‌دلیگانی در ادامه با بیان اینکه درماده 1 قانون، اهداف مناطق آزاد آمده که «سرمایه‌گذاری» و «افزایش درآمد عمومی» را شامل می‌شود در حالی که این اتفاقات را در مناطق آزاد شاهد نیستیم، گفت: همچنین «ایجاد اشتغال سالم و مولد» و نیز «کنترل در بازارهای جهانی و منطقه‌ای» از دیگر اهداف مناطق آزاد به شمار می‌آیند که متاسفانه محقق نشده‌اند.

به گفته وی، در راستای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی نیز این مناطق می‌بایست در جهت «انتقال فن‌آوری‌های پیشرفته»، گسترش «تولید» و «صادرات کالا و خدمات» و از طرفی «تامین نیازمندی‌ها و منابع مالی» گام بردارند اما در مناطق آزاد کشور شاهد چنین چیزی نیستیم.

* آمارهای نگران‌کننده
حاجی‌دلیگانی یادآور شد: بررسی‌هایی که توسط کارشناسان صورت گرفته، نشان می‌دهد واردات کالا از مناطق آزاد 2 تا 6 برابر صادراتی است که در این مناطق انجام می‌شود؛ همچنین 6 تا 10درصد واردات کل کشور از مناطق ازاد اتفاق می‌افتد؛ اما متاسفانه مجموع 7منطقه آزاد کشور تنها یک درصد کل صادرات کشور را به خود اختصاص داده‌اند.

وی با اشاره به اینکه از سوی دیگر نیز سرمایه‌گذاری‌های خارجی در مناطق آزاد نسبت به سرزمین اصلی تنها 3درصد است، گفت: طبق آمار بین‌المللی میانگین سرمایه‌گذاری خارجی در 8 سال اخیر بیش از 3 میلیارد دلار در کل کشور بوده؛ اما آمار داخلی نشان می‌دهد میانگین سرمایه‌گذاری خارجی در مناطق آزاد کمتر از ۳ درصد کل سرمایه‌گذاری خارجی در کشور است.

حاجی‌دلیگانی با بیان اینکه افزایش صادرات یکی از اهداف مناطق آزاد بوده اما تنها یک درصد از کل صادرات کشور به این مناطق اختصاص دارد، گفت: سالانه کمتر از 400 میلیون دلار صادرات حاصل از تولید در مناطق آزاد وجود دارد که در مقابل صادرات 40 میلیارد دلاری کشور حدود یک درصد کل صادرات کشور را شامل می‌شود؛ در واقع می‌توان گفت نقش مناطق آزاد در این باره محقق نشده است.

*مناطق آزاد پس از 25سال به اهداف خود نرسیدند
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس عنوان کرد: آمار ارائه شده نشان می‌دهد مناطق آزاد نتوانستند منافع ملی کشور را تامین کرده و این در حالی است که بیش از دو دهه از تاسیس اولین مناطق آزاد کشور می‌گذرد.

وی در پاسخ به این پرسش که نظر شما در خصوص لایحه افزایش مناطق آزاد چیست، اظهار داشت: تا زمانی که مناطق آزاد فعلی اصلاح نشوند، افزایش آنها به صلاح نیست؛ در واقع آنها باید بتوانند به سمت تقویت منافع ملی و اقتصاد کشور بروند که در این صورت افزایش آنها بلامانع است.

*افزایش مناطق آزاد را از لایحه دولت حذف کنید
حاجی‌دلیگانی در ادامه افزود: راجع به مناطق ویژه دیدگاه دیگری دارم چراکه ظرفیت بهتری برای تحقق اهداف مدنظر دارند؛ بنابراین بهتر است تدابیری اندیشیده شود تا در کمیسیون اقتصادی یا دولت، دو موضوع مناطق آزاد و مناطق ویژه اقتصادی از هم جدا شده و نتایج بهتری حاصل شود.

این نماینده مجلس گفت: پیشنهاد من به نمایندگان کمیسیون اقتصادی این است که کمک کنند تا افزایش مناطق آزاد را از متن لایحه دولت حذف کرده و نمایندگان به آن رای ندهند؛ اما قسمت مناطق ویژه در لایحه باقی بماند و گزارش آن به صحن تحویل داده شود.

*افزایش مناطق ویژه در حد ظرفیت کشور باشد
وی در پایان عنوان کرد: با افزایش مناطق آزاد مخالف هستم اما با توجه به ویژگی‌هایی که مناطق ویژه دارند با افزایش، رونق و توسعه آنها در حد ظرفیت کشور موافق هستم.

نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
تورهای مسافرتی آفری
گزارش تصویری همایش اعزام دانشگاهیان به عمره مفرده +عکس
تعرض مرد رمال به زنان به بهانه بخت گشایی
انتخاب عجیب تراکتور برای بازی با استقلال
افزایش ۳۰ درصدی نرخ عوارض آزادراه‌های کشور
وضعیت آلودگی هوای تهران در روز چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳
مجری باسابقه ورزشی درگذشت
دستور وزیر صمت برای بررسی ارز خواری مونتاژکاران خودرو
دیدار جمعی از معلمان و فرهنگیان با رهبر انقلاب
بازبینی مصوبه افزایش ۲۰ درصدی ظرفیت پزشکی شورایعالی انقلاب فرهنگی
پیدا شدن دختر فراری در کلانتری
مالیات در انتظار خانه‌های خالی/ ۵۷۰ هزار واحد خالی در شهرهای بالای ۱۰۰ هزار نفر شناسایی شده است
مرگ عجیب پسر دانش‌آموز با مشت همکلاسی
جزئیات و نحوه پرداخت ارز به زائران حج تمتع
افزایش ۲ برابری حق‌الزحمه ساعت اضافه تدریس معلمان
زمان عرضه خودروهای وارداتی و خودروهای برقی اعلام شد +جزئیات
حسن روحانی دلایل ردصلاحیتش را اعلام کرد
خفّتی که MI۵ و MI۶ کشیدند و سیاه‌بازی‌ای که گردن BBC افتاد!
۱۱ بازیکن نکونام برای فتح تبریز
ستاره سپاهان برای انتقام به آزادی می‌آید
ویژگی جدیدی که به ChatGPT اضافه شد
سخت‌ترین هفته مدعیان/ پرسپولیس می‌شکند یا استقلال؟
آموزش و مهارت‌آموزی به ۲۰۰ هزار دانش‌آموز کشور
واریز ۳ مطالبه مالی معلمان تا پایان اردیبهشت
اعلام جزئیات ترمیم معدل داوطلبان کنکور
آزمون مجدد برای این کنکوری‌ها برگزار می‌شود
دانشجویان معترض ساختمان دانشگاه کلمبیا را تسخیر کردند
تجمع دانشگاهیان شریف در حمایت از خیزش دانشجویان در جهان
ایجاد مراکز مشاوره فعال برای حل مشکلات دانشجویان
حمایت نمایندگان از دانشگاهیان آمریکایی و اروپایی حامی غزه
دانش آموختگان ما وعده صادق را رقم زدند
معرفی ۲۵۰ موقعیت شغلی در نمایشگاه کار دانشگاه صنعتی امیرکبیر
مخبر خواستار اجرای سریع سند تحول بنیادین آموزش و پرورش شد
تصویب راه‌اندازی کانون نهج‌ البلاغه در دانشگاه‌ها
جذب ۷۲ هزار معلم از طریق آزمون‌های استخدامی
فراهم شدن امکان تغییر محل آزمون دانشجویان پیام نور
مهلت انتخاب رشته دکتری برای بار سوم تمدید شد
اعتراضات دانشجویی در آمریکا می‌تواند به «مردم عادی» هم منتقل شود
لزوم هدایت درست انتخاب رشته دانش آموزان در دانشگاه‌
پذیرش دانشجوی دکتری تخصصی در دانشگاه جامع انقلاب اسلامی
نظرسنجی
بنظر شما باتوجه به حوادث اخیر فلسطین چقدر احتمال فروپاشی رژیم صهیونیستی وجود دارد؟




مشاهده نتایج
go to top