تاریخ انتشار: سه شنبه 1397/05/16 - 00:13
کد خبر: 276573

آیا سخنان روحانی در گفتگوی تلویزیونی بحران ارز را کنترل خواهد کرد؟

گفتاردرمانی برای درمان کمای ارزی

گفتاردرمانی برای درمان کمای ارزی

شرکت‌های پتروشـیمی که خوراکشان را با نرخ دولتی تهیه می‌کنند در حال حاضر به روش‌های مختلف اقدام به دور زدن ســامانه نیما می‌کنند، خبر داریم که پتروشیمی‌ها گفته اند که ارز حاصل از صادرات خود را تحویل می‌دهیم اما مــا‌به‌التفاوت نرخ ارز را از خریدار ارز دریافت می کنیم.

به گزارش خبرنگار «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ بعد از حدود ۲۰۰ روز بالاخره حسن روحانی در کسوت ریاست‌جمهوری حاضر به گفتگو با مردم شد. البته گفتگویی که چندی پیش قرار بود انجام شود ولی به گفته روزنامه آفتاب یزد، با فشار حسام‌الدین آشنا بر روحانی لغو شد.

حال این گفتگو در سه محور مذاکره با ترامپ، سرنوشت ارز و اعتمادسازی برای جامعه انجام شد. در محور اول روحانی در لفافه و در صورتی که طرف آمریکایی صداقت خود را نشان دهد، مذاکره با ترامپ را بدون مانع دانست و بازگشت به برجام را نشانه این صداقت آمریکایی دانست. گفتاردرمانی همانند گذشته تلاش روحانی برای اعتمادسازی بین دولت و مردم بود که می‌توان آن را تکرار یکسری آرزوها دانست.

اما ارز و حواشی آن مهم‌ترین بخش این گفتگو بود. از سویی روحانی تلاش کرد بحران ارزی را خاتمه یافته معرفی کند و مردم را به سمت سپردن ارزهای خود به بانک‌ها تشویق کند و از سوی دیگر این جو متشنج مالی را نتیجه نقدینگی و البته برخی فشارهای خارجی بداند. روحانی به سیاق گذشته زمین‌و‌زمان را در شکل‌گیری این آشفته بازار مقصر دانست الا دولت و سیاست‌های ارزی آن را. اما به راستی این سخنان می‌تواند بازار ارز را به تعادل برساند یا مانند گذشته هر سخن روحانی با واکنش منفی بازار مواجه خواهد شد؟

۱- سه روز پیش بود که خبر برکناری و دستگیری احمد عراقچی، معاون ارزی سیف و برادرزاده عباس عراقچی، توسط اژه‌ای رسانه‌ای شد. خبری که بلافاصله بازار به آن روی خوش نشان داد و دلار حدود دو هزار تومان از قله قیمتی خود عقب نشینی کرد. واکنش سریع بازار بی‌حساب‌و‌کتاب ارز به این خبر نشان‌دهنده اهمیت کارگزاران بانک مرکزی به عنوان فرماندهان میدانی جنگ ارزی است. اما در سخنان روحانی هیچ نشانه‌ای از این تحول مهم نبود. اینکه سرانجام این معاونت (به عنوان قلب ارزی کشور در جنگ اقتصادی) چه خواهد شد هنوز نامشخص است. آیا همچون عراقچی، معاون بعدی با دستور از بالا و بدون هیچ سنخیتی و البته سفارشی خواهد بود و یا از بدنه کارشناسی این معاونت انتخاب خواهد شد؟ آیا در برنامه جدید دولت برای نقش آفرینی بانک مرکزی در مساله ارز گرایش مدیریت سبد دارایی بانک مرکزی ( نگاه اتاق معاملات) غالب خواهد شد یا گرایش پمپاژ دارایی‌های در دسترس برای کنترل نرخ باور (نگاه اداره کل صادرات). حاکمیت نگاه دوم در معاونت ارزی در یک سال و نیم گذشته باعث شد عملا بدون هیچ نتیجه‌ای ٣٥ میلیارد دلار از دارایی در دسترس بانک مرکزی صرف مداخله بی حاصل برای پایین نگه داشتن نرخ شود. طبعا شرایط تحریمی و نابسامانی‌های آشکار نگاه تزریق بی قید‌وشرط ، حکم می‌کند که باید فورا به این استراتژی پایان داد.

۲- تامین منابع ارزی در کشور در طول سالیان گذشته اکثرا برعهده پتروشیمی‌ها و صادرات نفت پایه بوده است. یکی از نکات مهم در بحران ارزی اخیر به گفته کارشناسان و مطلعین امر، عدم تزریق ارز ناشی از فروش محصولات پتروشیمی بوده که زمینه ساز رانت گسترده شده است. یکی از مهم تریــن و بزرگ تریــن صادرکنندگان کشور، پتروشــیمی‌ها هستند و عدم همکاری آن‌ها می‌تواند موجب آسیب به سیاست‌های ارزی دولت و تشــدید وضعیت آشفته بازار آن شــود. برهمین اساس، معاون اول رئیس جمهور جلسه‌ای با اعضای انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشــیمی در تاریــخ ۶ خردادماه برگزار کرد تا آن‌ها را قانع کند که ارز صادراتی خود را در ســامانه نیما با نرخ ۴۲۰۰ تومان به ریال تبدیل کنند. در آن جلسه پتروشیمی‌ها برای دولت شرط گذاشتند که تا زمانی که خوراک واحدهای پتروشیمی با نرخ ۳۸۰۰ تومان محاسبه نشود، پتروشیمی‌ها ارز خود را با نرخ ۴۲۰۰ تومان به سامانه نیما نمی آورند. در حالی که واردات بسیاری از محصولات اساسی و ضروری مانند دارو با تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی صورت می‌پذیرفت، دولت در کمال ناباوری طبق مصوبه شماره ۳۵۵۴۹  مورخه ۹۷/۳/۲۴  پذیرفت خوراک پتروشیمی ها با ارز ۳۸۰۰ تومان محاسبه شود. با گذشت بیش از  یک ماه از اجرای مصوبه ۳۵۵۴۹ ، پتروشیمی‌ها یا ارز خود را در سامانه نیما عرضه نکردند یا با روش‌های مختلفی تلاش کردند که این سامانه را دور بزنند. به گفته برخی کارشناسان این حوزه، علت اصلی عدم همکاری پتروشیمی ها با دولت، تفاوت حداقل ۴۰۰۰ تومانی ارز در بازار آزاد(قاچاق) با ارز تک نرخی ۴۲۰۰ تومان بود و این واحدها نمی‌توانستند از سود فراوان ناشی از این اختلاف قیمت صرف نظر کنند و از آنجا که در زمان اعلام مصوبه ۳۵۵۴۹ مبنی بر محاسبه خوراک با نرخ ارز ۳۸۰۰ تومان، اختلاف نرخ ارز مصوب ۴۲۰۰ تومان با بازار آزاد هم حدود ۴۰۰۰ تومان بوده است، سوال پیش می‌آید که با توجه به آگاهی دولت مبنی بر اختلاف زیاد این ۲ نرخ ارز، با چه منطقی این مصوبه را به نفع پتروشیمی‌ها صادر کرده است؟ در واقع، پتروشــیمی‌ها با وجود دریافت این امتیاز ویژه همچنان حاضر به همکاری با دولت در راســتای حفظ منافع ملی نشدند و صرفاً در راستای حداکثرسازی منافع صنفی خود حرکت کردند بدون آنکه هیچ نگرانی درباره هزینه‌های سنگین تحمیل شــده به اقتصاد کشور به خاطر عملکردشــان داشته باشــند. این موضوع با انتقاد گسترده کارشناســان و نمایندگان مجلس مواجه شد. به عنوان مثال، محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیســیون اقتصادی مجلــس در تاریخ ۳ تیرماه دربــاره این موضوع در یک برنامه تلویزیونی گفت: شرکت‌های پتروشــیمی که خوراکشان را با نرخ دولتــی تهیه می‌کنند در حال حاضر به روش‌های مختلف اقدام به دور زدن ســامانه نیما می‌کنند، گزارش موثق داریم که پتروشــیمی‌ها گفته اند که ارز حاصل از صادرات خود را تحویل می‌دهیم اما  مــا‌به‌التفاوت نرخ ارز را  از خریدار ارز دریافت می کنیم.

۳- سخنان روحانی درباره ارز بیشتر از آنکه گزارشی از نحوه حرکت دولت در میدان جنگ اقتصادی باشد، تزریق امید کاذب به جامعه بود. امیدی که اجرایی شدن آن از نگاه کارشناسان محل تردید است. از یکسو هنوز ساختار اقتصادی دولت تکلیف خود با نحوه تخصیص ارز را مشخص نکرده و از سویی سازوکار سیاسی- ساختاری فعالیت‌های ارزی دولت نیز حداقل برای عموم فعالان اقتصادی محرمانه مانده است. به نظر می‌رسد روحانی برخلاف انتظار خودو مشاورانش نمی‌تواند از این گفتگوی تلویزیونی برای کم کردن فشار به خود استفاده کنند و همچنان این بازارواقعی است که به امور کشور جهت‌دهی خواهد کرد. باید منتظر ماند و دید در عمل هم این امید اجرایی می‌شود و یا مانند گذشته سخنان روحانی را باید تجوزیر استامینوفن برای مریض در حال کما دانست؟

* گزارش از سعید درویشی

نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
پاداش ویژه پزشکیان برای صعود تیم ملی از مرحله گروهی جام جهانی
پرفروش‌های نمایشگاه مجازی کتاب هفتم مشخص شدند
دستیار پوتین: اوکراین مانع اجرای تفاهم‌های حاصل شده در «انکوریج» است
عراقچی: تبادل پیام‌ها در ارتباط با خاتمه جنگ بین ایران و آمریکا در جریان است
علیرضا دبیر: کشتی برای تک تک مردم ایران است
صندوق‌های بازسازی صنایع در آستانه راه‌اندازی
تا اطمینان پیدا نکنیم که حقوق ملت ایران را گرفته‌ایم، هیچ توافقی را تأیید نخواهیم کرد
هادی ساعی: نعمت زاده باید برود و از اول کارش را شروع کند
جنبش دانشجویی پلی تکنیک تهران
۴۰ میلیون نوجوان در دام دخانیات / طعم‌های میوه‌ای، سلاح جدید صنعت دخانیات
بازگشت حجاج از دوشنبه آغاز می‌شود
رشد ۸۳ هزار واحدی شاخص و سبزپوشی ۹۹ درصدی بازار
تولید گاز ۳ سکوی پارس جنوبی از سر گرفته شد
پزشکیان: مردم باید از واقعیت‌های موجود آگاهی داشته باشند
ترامپ مقام جدید تام باراک را اعلام کرد
تقویم آموزشی و زمان‌بندی امتحانات دانشگاه شهید بهشتی اعلام شد
مهلت ثبت‌نام کارشناسی ارشد پردیس بین‌المللی کیش دانشگاه صنعتی امیرکبیر تمدید شد
دومین همایش حکمرانی حکمی شهید آیت الله سید ابراهیم رئیسی +عکس
امتحانات دانشگاه الزهرا (س) حضوری برگزار می‌شود
اعلام نتایج اولیه دعوت به مصاحبه بدون آزمون دکترای تخصصی دانشگاه آزاد
قالیباف به پزشکیان: ابهام در «حساب کالابرگ» مغایر قانون است
تقویم آموزشی و زمان‌بندی امتحانات دانشگاه شهید بهشتی اعلام شد
مهلت ثبت‌نام کارشناسی ارشد پردیس بین‌المللی کیش دانشگاه صنعتی امیرکبیر تمدید شد
امتحانات دانشگاه الزهرا (س) حضوری برگزار می‌شود
اعلام نتایج اولیه دعوت به مصاحبه بدون آزمون دکترای تخصصی دانشگاه آزاد
احتمال تغییر در تقویم آموزشی دانشگاه‌ها برای مدیریت بحران انرژی
کسب موفقیت تازه دانشگاه علوم پزشکی شیراز در نظام رتبه‌بندی جهانی QS در سال ۲۰۲۶
کاظمی: پیشنهادات تاثیر قطعی معدل در کنکور ارائه شد
دستورالعمل اجرایی ثبت‌نام دانش‌آموزان در سال تحصیلی آینده ابلاغ شد
آغاز پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی دانشگاه امام صادق (ع) +جزئیات
اعلام تسهیلات دانشگاه تربیت مدرس برای دانشجویان دکتری ورودی ۱۴۰۵
هزینه انجام پایان نامه با استفاده از Chatgpt Plus
راهنمای پذیرش و چاپ سریع مقاله
حمایت از آزمایشگاه تحقیقاتی اساتید
تکلیف امتحانات دانشگاه شهید بهشتی مشخص شد
امتحانات پایان ترم دانشگاه شهیدبهشتی حضوری شد
ایران در میان ۲۰ قدرت علمی جهان، صدرنشین بهره وری پژوهشی
آمار ثبت نام در کنکور ۱۴۰۵ به حدود یک میلیون نفر رسید
نظرسنجی
بنظر شما باتوجه به حوادث اخیر و شکست سنگین از ایران، چقدر احتمال فروپاشی رژیم صهیونیستی وجود دارد؟





مشاهده نتایج
go to top