تاریخ انتشار: دوشنبه 1397/06/26 - 08:15
کد خبر: 282420

با توجه به نزدیکی موعد اجرای تحریم‌های جدید نفتی، «خبرنامه دانشجویان ایران» بررسی می‌کند؛

اتاق شیشه‌ای نفت، راهی برای دور زدن تحریم‌ها

یکی از راهکارهای پیشنهادی برای فروش نفت در شرایط تحریم، عرضه‌ی نفت در بورس است که تیرماه امسال از سوی جهانگیری مورد تأکید قرار گرفت؛ لکن برخی اشکال تراشی‌ها توسط مدیران فعلی امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران تاکنون مانع از اجرایی شدن این طرح شده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ علی‌رغم این‌که کمتر از ۳ ماه تا اعمال تحریم‌های جدید بر سر راه فروش نفت ایران در بازار جهانی باقی‌مانده است، هنوز هیچ راهکاری که بتواند از کاهش فروش نفت ایران همزمان با اعمال این تحریم‌ها‌ جلوگیری کند، از سوی امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران در نظرگرفته نشده است. در نتیجه، بیم آن می‌رود که اتفاقات تلخ اوایل دهه ۹۰ -که سبب شد تا فروش نفت ایران در سال ۹۱ نسبت به سال قبل آن به نصف کاهش یابد- تکرار شود. در مقابل، ناباورانه شاهد آن هستیم که معدود طرح‌های پیشنهادی برای بی‌اثر کردن تحریم‌های نفتی، مورد هجمه‌ مدیران فعلی یا سابق این شرکت واقع می‌شود.

از جمله مهم‌ترین راهکارهای پیشنهادی در این رابطه، طرح عرضه‌ نفت در بورس داخلی برای فروش به بخش خصوصی است که اوایل تیرماه امسال به عنوان راه‌کاری برای شکست برنامه آمریکا برای کاهش درآمدهای نفتی ایران مورد اشاره اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور قرار گرفت. در این طرح، نفت ایران از طریق بورس به خریداران و شرکت‌های خصوصی فروخته می‌شود. از آنجایی که در این روش نفت ایران به محموله‌های کوچک تقسیم می‌شود، دارندگان آن از طریق شبکه‌های تجاری خود در خارج از کشور، با انعطاف و چابکی بیشتر و اتخاذ روش‌های متنوع‌تری نسبت به امور بین‌الملل شرکت ملی نفت ایران، قادر به فروش آن خواهند بود و رصد آن توسط ابزارهای مختلف آمریکا نظیر شرکت‌های بزرگ بیمه، حمل و نقل و نظام بانکی بین المللی امکان پذیر نخواهد بود.

بیشتر بخوانید// عرضه نفت در بورس، یک تیر و سه نشان

اتاق شیشه‌ای نفت، راهی برای دور زدن تحریم‌ها

پاسخ به دو اشکال مهم وارد شده به طرح عرضه نفت در بورس
از جمله مهمترین ایراداتی که برخی مدیران سابق امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران به این طرح وارد می‌کنند؛ امکان شناسایی نفت ایران با استفاده از خواص منحصر به فرد آن است که برخی تعبیر DNA نفتی را برای توصیف آن به کار می‌برند و معتقدند با آزمایش‌های ساده‌ای روی نفت، منشأ آن کشف خواهد شد و در نتیجه، در صورت برقراری تحریم نفت ایران، هیچ فروشنده‌ای قادر به فروش آن نخواهد بود.

در پاسخ، بررسی یک مسأله درخور توجه است؛ این که در مدل تحریم‌های آمریکا هیچ‌گاه شناسایی نفت ایران از طریق آزمایش و کشف خواص فیزیکی و شیمیایی مورد توجه واقع نشده است که این امر می‌تواند ۲ دلیل عمده داشته باشد: نخست آن‌که استفاده از این روش نسبت به ابزارهای موثق و همیشه در دسترسی مانند اطلاعات قراردادها، بیمه، حمل‌ونقل و تراکنش‌های بانکی برای آمریکا دشوارتر بوده است و هزینه بیشتری دارد؛ دوم آن که استفاده از چنین روشی غیرعملی بوده و از طریق آن رسیدن به نتیجه مطلوب یا همان شناسایی نفت ایران امکان پذیر نیست.

بررسی های صورت گرفته، دلیل دوم را تأیید می‌کند. مطابق گزاره‌های علمی ویژگی‌های بارز نفت نظیر  API(از رایج‌ترین شاخص‌های کیفی نفت که برابر معکوس چگالی است) و میزان گوگرد آن متغیر بوده و در بازه‌های مختلف استخراج و نیز با تغییر دمای نفت، تغییر می‌کند. همچنین بررسی شاخص‌های دقیق‌تر نظیر نوع و تعداد حلقه‌های هیدروکربنی درصورتی که مقصود شناسایی منبع اولیه نفت باشد بسیار پرهزینه و زمان‌بر خواهد بود که با توجه به ۲ نکته می‌توان بررسی آن را غیرمنطقی دانست: اولاً: با ایجاد سازوکار بورس نفت و فروش نفت ایران در قالب محموله‌های کوچک و متعدد امکان انجام چنین آزمایش‌های پرهزینه‌ای بر روی تک‌تک محموله‌ها امکان‌پذیر نخواهد بود ثانیاً: به فرض انجام چنین بررسی وسیع و پرهزینه‌ای ‌به دلیل تشابه خواص نفت ایران و کشورهای همسایه به ویژه در میادین مشترک نتایج این آزمایشات برای تحریم یک محموله نفتی چندان قابل اعتنا نخواهد بود.

اشکال عمده دیگری که از سوی برخی مدیران سابق امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران در نقد طرح واگذاری نفت به بخش خصوصی مطرح می‌شود، بروز رانت‌ و تکرار پدیده‌هایی مشابه بابک زنجانی است. در پاسخ به این اشکال می‌توان به اصلی‌ترین مزایای بورس که می‌تواند از وقوع چنین مسائلی جلوگیری می‌کند پرداخت:

باید دانست که با عرضه نفت خام در بورس، فروشنده و خریدار به‌اصطلاح در اتاق شیشه‌ای قرار خواهند گرفت و قیمت‌ها، قراردادها و ضمانت‌های لازم برای فروش نفت شفاف خواهد شد و همچنین با توجه به وجود فضای رقابتی در بورس، احتمال دلالی و رانت‌خواری به صفر خواهد رسید. خاطرنشان می گردد اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور هم در این رابطه بیان می‌کند: «فروش نفت در بورس شفاف‌ترین و سالم‌ترین روش معامله است زیرا در مقابل انظار عمومی مردم صورت می‌گیرد».

بیشتر بخوانید// خروج پتروشیمی‌ها از بورس کالا به نفع کیست؟

اتاق شیشه‌ای نفت، راهی برای دور زدن تحریم‌ها

سایر اشکالات مطرح شده در نقد فروش نفت در بورس، اشکالات به مراتب ضعیف‌تری نسبت به دو اشکال فوق هستند.

در شرایطی که راهکار مناسبی از سوی امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران برای عبور از تحریم‌های احتمالی ارائه نشده، این اشکال‌تراشی‌ها تنها شائبه انحصارطلبی این مجموعه در فروش نفت را تقویت ‌می‌کند که حتی در شرایط بحرانی تحریم‌ نفت حاضر به کنارگذاشتن منافع خود و ارجحیت دادن به منافع ملی نیستند. امید است هر چه سریعتر این مانع‌تراشی‌ها برطرف گردد و با اجرایی شدن طرح «عرضه نفت در بورس»، شاهد تداوم فروش نفت ایران حتی در صورت بازگشت تحریم‌های نفتی باشیم.

* گزارش از امیرحسین اعزازی

نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
حاکمیت و مدیریت بر تنگه هرمز را با قدرت اعمال می‌کنیم
به آمریکا اجازه دخالت در تنگه هرمز را نمی‌دهیم
ایران و روسیه شرکای راهبردی و دوستان قابل اعتماد یکدیگرند
ترامپ و توهم کنترل تنگه هرمز
دستور پزشکیان درباره طلب ۴ میلیارد یورویی تامین‌کنندگان کالاهای اساسی
رویترز: فوتبال ایران با قلعه نویی به جام ملت‌های آسیا می‌رود
نیکزاد: خونخواهی رهبر شهید انقلاب در دستورکار ماست
اژه‌ای: هیچ‌کس بخشیده نمی‌شود
شنیده شدن صدای انفجارهایی در حوالی بندرعباس و قشم
شرط موفقیت تیم ملی فوتبال در جام ملت‌ها
مراکز رفع نقص کارت شرکت در آزمون کارشناسی ارشد سال ۱۴۰۵ اعلام شد
تجاوز به ایران، بزرگترین فاجعه‌ اقتصاد بین الملل از زمان جنگ جهانی دوم
تمهیدات ترافیکی مراسم گرامیداشت رهبر شهید ایران در مصلی
گفتگوها با عمان در سطوح فنی ادامه خواهد یافت
پزشک خانواده بدون مشارکت بخش خصوصی موفق نخواهد شد
بررسی تمدید رایگان بودن خدمات مترو و اتوبوس در جلسه فردای شورا
برگزاری آیین بزرگداشت هفته عفاف و حجاب در بنیاد شهید و امور ایثارگران
شهریاری: حوزه سلامت بزرگ‌ترین حامی خود را از دست داد
رقابت دانشجویان و دانش آموزان در ۲۱ لیگ رباتیک و هوش مصنوعی در فیراکاپ
حملات جدید رژیم صهیونیستی به لبنان
ظرفیت‌های عملی زیادی برای انتقام از عاملان شهادت رهبر شهید وجود دارد
کارت آزمون کارشناسی ارشد ۱۴۰۵ منتشر شد
ضرورت کاهش ضوابط دست‌وپاگیر و تقویت آزادی عمل پژوهشگران
آغاز ثبت نام دانشجویان بین الملل در دانشگاه علوم‌پزشکی شهیدبهشتی
امتحانات دانشجویان طبق برنامه قبلی برگزار می‌شود؛ کنکور اواخر مرداد
پیام تبریک پزشکیان به تیم ملی المپیاد فیزیک
گزارش خدمات دانشگاه‌ها به زائران تشییع رهبر شهید بررسی شد
هشدار سازمان سنجش درباره فعالیت صفحات جعلی در شبکه‌های اجتماعی
آخرین مهلت دفاع و ثبت نمرات دانشجویان دانشگاه پیام‌نور اعلام شد
کارت آزمون کارشناسی ارشد سال ۱۴۰۵ فردا منتشر می شود
الزام دانشجویان کاردانی دانشگاه آزاد به گذراندن ۷ واحد درسی معارف
تمدید مهلت ویرایش اطلاعات المپیاد علمی دانشجویان پزشکی
زمان ثبت نام آزمون کارشناسی ارشد گروه علوم پزشکی سال ۱۴۰۵ مشخص شد
هشدار سازمان سنجش درباره فعالیت صفحات جعلی در شبکه‌های اجتماعی
گسترش همکاری‌های فناورانه برای بومی‌سازی مواد راهبردی
الزام دانشجویان کاردانی دانشگاه آزاد به گذراندن ۷ واحد درسی معارف
پیام تسلیت وزیر علوم در پی شهادت دانشجوی دانشگاه هرمزگان
دانشگاه تراز، پیشران حل مسائل کشور و توسعه فناوری است
درخشش تیم ملی المپیاد فیزیک ایران در کلمبیا؛ کسب ۳ مدال طلا و ۲ نقره در IPhO ۲۰۲۶
ارائه راهکار ساخت نسل جدید نانو مواد توسط پژوهشگران دانشگاه تهران
آغاز رقابت‌های جهانی المپیاد زیست‌شناسی ۲۰۲۶ در لیتوانی
اعضای شورای مرکزی سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی منصوب شدند
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top