سومین ماه از سال تحصیلی نیز آغاز شده و دانشجویانی که پس از گذر از «سد کنکور» در یک شهر دیگر پذیرش شده اند حالا با واقعیت یک زندگی دانشجویی بیشتر آشنا شده اند، واقعیاتی که جدا از مشکلاتی نظیر آشنا نبودن با فرهنگ آن شهر، ترس از تنهایی، دوری از خانواده و سبک زندگی، تامین هزینه های سرسام آور این زندگی نه چند ماهه بلکه چند ساله است. هزینه حمل و نقل، کرایه خانه یا خوابگاه، خورد و خوراک و... از جمله این هزینه ها است.
به همین بهانه «خبرنامه دانشجویان ایران» در تعطیلات آخر هفته با انتشار دومین نظرسنجی در پیچ اینستاگرام خود هزینه یک زندگی دانشجویی در شهرهای مختلف را از دانشجویان به پرسش گذاشته است. در این نظرسنجی بیش از 200 دانشجو از 29 شهر شرکت کرده اند که نتایج آن نشان میدهد هزینه های زندگی دانشجویی در تهران تا 5 برابر بیش از زندگی دانشجویی در شهری همچون کرمانشاه است.
بیشتر بخوانید// معدل کیفیت سلف ۸۸ دانشگاه؛ ۱۴ +جدول
در نمودار زیر نتایج این نظرسنجی آمده است:
هزینه های یک زندگی دانشجویی شامل چیست؟
محاسبه هزینه های یک زندگی دانشجویی برای دانشجویانی که تازه پا به دانشگاه گذاشته اند کار ساده ای هم نیست. هزینه مسکن یا خوابگاه، هزینه خوراک و کرایه از جمله هزینه های غیر شهریه ای می توان نامید، هزینه هایی که با توجه به نابسامانی های اقتصادی سال اخیر شدت یافته است.
هزینه خوابگاههای روزانه
اگر خوابگاه سطح یک و دو را انتخاب کنید باید هزینه بیشتری نسبت به خوابگاههای سطح سه و سطح چهار و پنج بپردازید. موضوع به همین جا ختم نمیشود! خوابگاهها علاوهبر سطحبندی اتاقبندی نیز شدهاند. برخی از اتاقها یک و دو نفره است و برخی از آنها 9 نفره و بیشتر. با این اوصاف اگر به دنبال راحتی بیشتر بوده و مشتری خوابگاه سطح یک و دو با اتاق یک و دو نفره هستید باید سرکیسه را شل کنید و هزینه بیشتری نسبت به خوابگاه سطح سه و سطح چهار و پنج پرداخت کنید. نرخ اجارهبهای غیرنقدی خوابگاههای یک و دو نفره سطح یک و دو، در نیمسال اول و دوم سال تحصیلی97، 98 به صورت ماهانه، 625هزار و 438ریال است. البته این تنها نرخ اجارهبهای خوابگاههای یک و دو نفره است و اگر بخواهید در هزینهها صرفهجویی کرده و حتی خوابگاههای 9 نفره و بیشتر را انتخاب کنید، نرخ آن در همین دو نیمسال 326هزار و 219 ریال خواهد بود. با یک حساب سرانگشتی متوجه خواهید شد که نرخ اجارهبهای خوابگاههای 9 نفره و بیشتر هم به صورت ماهانه تنها 326هزار و 219 ریال کمتر از خوابگاههای یک و دونفره خواهد بود.
رفت و آمدهای پرهزینه
در طول ترم قطعا چند بار میخواهید به شهرتان بروید و به پدر و مادر و خانوادهتان سر بزنید، پس آن را از قلم نیندازید و هزینه هر بار رفت و آمد را یادداشت کنید. فراموش نکنید که نرخ رفت و آمد در تعطیلیها و مناسبتها بالاتر است چون در این ایام قیمتها واقعی نیستند و بالاتر از نرخ معمول روزهای عادی هستند.
هزینه خورد و خوراک
اگر دانشجوی خوابگاهی باشید فقط روز پنجشنبه و جمعه باید دست در جیب کرده و برای شام و ناهار خود هزینه کنید چون روزهای دیگر خوابگاه موظف به تامین غذای دانشجویان است. اما اگر خانه اجاره کرده باشید در تمام طول هفته باید خودتان فکری به حال «غذای دانشجویی» کنید. ماکارونی و سوسیس شاید بهترین غذایی باشد که این دوران بتوانید تهیه کنید. یکی از دانشجویان در این رابطه می گوید: دانشجویان بیشتر روزها املت، نیمرو، سوسیس و تنماهی میخورند چون هم وقت کمتری برای پخت و پر میخواهد و هم خرج کمتری دارد. او میگوید ماهیانه 150 تا 200 هزار تومان صرف تهیه مواد اولیه برای پخت غذا در خوابگاه میکنم؛ گذشته از اینکه معمولا گوشت، مرغ و بسیاری مواد خوراکی را از شهرستان به تهران میآورم. دانشجویانی که اوضاع مالی مناسبتری دارند ماکارونی را هم به سبد غذایی خود اضافه میکنند. البته ماکارونیای که با سویا و سیبزمینی پختهاند. اگر شما در اتاق خوابگاه چهار نفر باشید و هرکدامتان هفتهای 70 هزار تومان خرج صبحانه و شام داشته باشید، جمعا میشود هفتهای ۲۸۰ هزار تومان، اما اگر در خرج صبحانه و شام با هم شریک شوید، ممکن است هزینه شما نصف شود.
هزینه خوابگاههای شبانه
اگر دانشجوی روزانه باشید قطعا هزینه تحصیل برایتان نسبت به دانشجویان شبانه و میهمان کمتر خواهد بود اما اگر دانشجوی شبانه باشید برای پیدا کردن یک متر جا در خوابگاه باید به هزاران در بسته بزنید. هزینهها نیز بیشتر است. نرخ اجارهبهای اتاقهای یک و دونفره در خوابگاههای مجردی سطح یک و دو در نیمسال اول و دوم برای دانشجویان شبانه 978 هزار و 656 ریال و برای اتاقهای 9 نفره و بیشتر 489 هزار و 328 ریال است. نرخ اجارهبهای اتاقهای یک و دو نفره در خوابگاه سطح چهار و پنج نیز هشتصد و پنجاه و یک هزارو پنج ریال و اتاقهای 9 نفره 425 هزار و 503 ریال است.
هزینه اجارهخانه
همیشه هم خوابگاه برای دانشجویان فراهم نیست؛ هستند دانشجویانی که با خوشبینی گرفتن خوابگاه به دانشگاههای مختلف میروند و تازه میفهمند که از خوابگاه خبری نیست. برای گرفتن خوابگاه باید از هفتخوان رستم بگذرید، بنابراین ممکن است قید خوابگاه دولتی را بزنید و به خانههای اجارهای پناه ببرید. اما تازه اول یک راه پرپیچ و خم ایستادهاید. اجارهخانه آن هم در شهر هزار چهره تهران کار هر کسی نیست! باید یک کیسه پر از پول داشته باشی و کفش آهنین. اگر سری به آگهیهای اجارهخانه بزنید متوجه خواهید شد که اجاره یک اتاق در پایینترین نقطه شهر هم سرسامآور است. خانهای که بسته به موقعیتش، متراژ، تعداد سالهایی که از ساختش میگذرد، دارای انباری و پارکینگ باشد یا نباشد و... قیمت متفاوتی خواهد داشت. اولین و شاید مناسبترین پیشنهاد برای کلانشهری مانند تهران، محلههایی است که در مناطق مرکزی شهر قرار دارند و به اتوبوسهای BRT و مترو نیز دسترسی خوبی دارند. اگر محلهای که انتخاب کردید به اتوبوس و مترو دسترسی نداشته باشد باید کرایه تاکسی هم به سبد هزینههای خود اضافه کنید. قیمت یک آپارتمان یکخوابه در محله نواب و در قسمتی نزدیک به مترو در آن حدود ۲۰ میلیون تومان رهن و ۶۰۰ هزار تومان هم اجاره ماهانه است. البته این قیمت برای آپارتمانی بدون کف سرامیک، پکیج و آسانسور است.