به گزارش خبرنگار «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ «قدرت» در دنیای سیاست، با محدودیتهای فراوانی مواجه است، سیاستمداران با تجربه و دنیا دیده، با محدودیتهای ساختاری در قدرت روبرو هستند و برای انجام تصمیماتی که در عرصه حکومتداری گرفتهاند، بهگونهای عمل میکنند که موجب برخورد حاشیهدار با عوامل محدودکننده نباشد.
دونالد ترامپ، شخصیت عجیب حزب جمهوریخواه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا سال 2016 منتخب کشورش شد. ترامپ از جمله سیاستمدارانی که درک درستی از محدودیتهای ساختاری در حکومتداری نداشت، آخرین تجربه او در دنیای سیاست مربوط به طرفداری از جنبشی بود که «تابعیت» و محل تولد «باراک اوباما» رئیس جمهور سابق آمریکا را مورد شک و تردید قرار میداد. ترامپ که هیچگونه تجربه سیاسی نداشت در تمام عمر خود حتی جمهوریخواه هم نبوده و چندینبار حزب خود را تغییر داد؛ حتی به کارزار انتخاباتی «هیلاری کلینتون» برای ورود به مجلس سنای آمریکا کمک مالی کرده بود!
هنگامی که ترامپ در رقابتهای درون حزبی روز سهشنبه اول مارس معروف به «اَبَر سهشنبه» (در این روز ایالتهای آمریکا بهطور همزمان انتخابات درون حزبی برگزار میکنند.) به پیروزی دست یافت، موجی از ترس و دلهره بر پیکر اعضای حزب جمهوریخواه را دربر گرفت. میت رامنی از اعضای ارشد حزب در مارس 2016 طی سخنانی در موسسه علوم سیاسی هینکلی، «ترامپ» را تهدیدی هم برای حزب جمهوریخواه و هم برای کل کشور خواند.
ترامپ، نامزدِ بیتجربه در عرصه سیاست بود و قبل از او هیچکس بدون آن که قبلا در انتخاباتی پیروز شده یا عضوی از کابینه رئیس جمهور دیگری باشد، به کاخ سفید راه نیافت. عوامفریبی و عقاید افراطگرایانه ترامپ درباره مهاجران و مسلمانان، زیرپا گذاشتن اصول ادب دیپلماتیک و تقدیرش از پوتین و دیکتاتورهای دیگر موجب نگرانی رسانهها، احزاب دموکرات و جمهوریخواه و همچنین کل نظام سیاسی آمریکا شده بود.
ترامپ و عدم درک صحیح از دنیای سیاست باعث اتهامات اساسی از جمله تخلفات مالی ستاد انتخاباتیاش، ارتباط نامتعارف با روسیه و پرداخت حقالسکوت به بازیگران مستهجن، قسمتی از پازلی است که رئیسجمهور آمریکا را با مسألهای به نام «استیضاح» مواجه کرده است.
طی سه سالی که ترامپ ریاست جمهوری آمریکا را برعهده داشت، سه اقدام اشتباه استراتژیکی از جمله «لغو یکطرفه توافقنامه بینالمللی یونسکو»، «خروج از معاهده اقلیمی پاریس» و «خروج از توافق هستهای برجام» داشته است که موجب شد «برد شرمن»، قانونگذار حزب دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا طرحی را برای استیضاح دونالد ترامپ به اتهام مانعتراشی در مسیر تحقیقات درباره مداخله روسیه در انتخابات ریاست جمهوری پیشین ایالات متحده ارائه نماید.
در انتخابات میاندوره مجلس نمایندگان آمریکا، مخالفان و اعضای دموکرات قدرت را از آن خود کرده، همچنین نانسی پلوسی سکان هدایت مجلس را در اختیار خود دارد. با اکثریتی که نمایندگان دموکرات در مجلس دارند، میتوانند روند استیضاح رئیس جمهور را کلید بزنند. اما در جریان استیضاح ترامپ، مجلس نمایندگان تنها نقش دادستان را ایفا کرده و پس از رأی به استیضاح، پرونده رئیس جمهور به مجلس سنا میرود و این مجلس در مقام هیئت منصفه رأی به برکناری یا عدم برکناری میدهد.
دموکراتها که در نخستین گام خود توانستند مجلس نمایندگان را در اختیار بگیرند، اما به دلیل اینکه تعداد اعضای جمهوریخواه در مجلس سنا بیشتر است، دموکرات ها برای خلاص شدن از دست ترامپ نیازمند همراهی 20 نماینده جمهوریخواه با خود هستند!
پیش از این فقط دو رئیس جمهور آمریکا، نخست ریچارد نیکسون زمانی که پی برد هم حزبیهایش در سنا به استیضاح رای مثبت خواهند داد، از سمت خود استعفا داد و دوم بیل کلینتون نیز که از عدم همراهی دو سوم نمایندگان سنا با استیضاح مطلع بود، حاضر به ترک کاخ سفید نشد.
کمیته قضایی مجلس نمایندگان آمریکا موافقت کرده که تحقیق و تفحص پیرامون ضرورت استیضاح ترامپ را آغاز کند و امیدوار است تا پایان سال 2019 که کمی بیش از سه ماه از آن باقی مانده بتواند نظر نهایی خود را در این باره اعلام کند.
رایگیری کمیته قضایی مجلس نمایندگان به آن اجازه میدهد که برای تحقیق و تفحص درباره فعالیتهای رئیس جمهوری آمریکا از اختیارات قانونی خود استفاده کند و در صورت لزوم افراد را برای ادای شهادت و توضیحات به کنگره فراخواند و یا مدارک طبقهبندی را از مراکز دولتی تحویل بگیرد.
از آنجا که اکثریت مجلس سنا در اختیار جمهوریخواهان است بعید به نظر میرسد که تلاشهای دموکراتها در مجلس نمایندگان حتی در صورت نهایی شدن راه به جایی ببرد چرا که احضار و استیضاح رئیسجمهور در نهایت از سوی مجلس سنا عملی خواهد شد؛ جایی که میچ مککانل، رئیس سنا و رهبر جمهوریخواهان در سه سال گذشته با تمام قوا به حمایت از ترامپ پرداخته است.
حال اگر کمیته قضایی تحت ریاست «جری ندلر» در پایان سال جاری خواستار به رای گذاشتن طرح استیضاح ترامپ در صحن علنی شود، این مجلس که اکثریت آن با دموکراتهاست میتواند با یک رایگیری و تصویب حداقلی آن از مجلس سنا بخواهد که ترامپ را استیضاح کند.
اما از میان اکثر نمایندگان دموکرات در این مجلس، تعداد معدودی از آنان که اکثرا نمایندگان لیبرال دموکرات هستند از چنین طرحی با قاطعیت حمایت خواهند کرد.
پلوسی رئیس مجلس نمایندگان که تا پیش از این معتقد بود به جای اصرار بر استیضاح باید روی تحقیق و تفحص برای یافتن شواهد مستدل قانون شکنیهای احتمالی رئیس جمهور تمرکز کرد، گفت: دونالد ترامپ رئیس جمهور این کشور با تلاش خود برای ترغیب اوکراین به انجام تحقیقات سیاسی درباره جو بایدن، امنیت ملی آمریکا را به خطر انداخته است و دموکرات ها هیچ گزینه ای جز استیضاح ترامپ ندارند.
موضوع استیضاح ترامپ باعث دو دستگی میان اعضای دموکرات چرا که دموکراتهای عضو کمیته قضایی به ریاست «ندلر»، از لیبرالترین اعضای مجلس هستند که خواهان پیشرفت روند استیضاحاند.
افشاگری جاسوس سیا
ماجرای رسوایی «اوکراینگیت» از آنجایی شروع شد که یک افشاگر اطلاعاتی که سابقه حضور در سازمان سیا را داشته، در دوران حضور در کاخ سفید، متن مکالمه تلفنی «ترامپ» و «ولادیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین را منتشر کرد. در این مکالمه مخفیانه ترامپ از رئیس جمهور اوکراین درخواست میکند تا از فساد اقتصادی فرزند «جو بایدن» که در یک شرکت انرژی در اوکراین فعالیت میکرده را پیگیری کند! همچنین ترامپ بهدنبال این است که در ازای دریافت این اطلاعات علیه رقیب سیاسی خود یعنی «بایدن»، کمک نظامی به اوکراین را افزایش دهد.
زلنسکی نیز با اشاره به اینکه حزب او در پارلمان اکثریت را به دست آورده و دادستان کل بعدی اوکراین منتخب او خواهد بود، به ترامپ اطمینان داده که پرونده فرزند «بایدن» را به دقت بررسی کند.
اگرچه کاخ سفید مدعی است که متن منتشر شده، کلمه به کلمه صحبتهای ترامپ و زلنسکی نیست. علاوه بر این، در سه بخش از متن، درست در جایی که ترامپ در حال طرح درخواستش است، ادامه جمله تقطیع شده است.
سقوط محبوبیت ترامپ!
بر اساس نظرسنجیهای شکلگرفته میزان درصد محبوبیت ترامپ از زمان تصدی ریاست جمهوری به پایینترین حد خود برای این مسئولیت از دهه ۶۰ میلادی رسیده است.
برخلاف گفتههای واهی ترامپ، ۴۵ درصد از شهروندان آمریکایی معتقدند که فساد در واشنگتن در دوره او افزایش یافته است و تنها ۱۳ درصد نظر مخالف دارند. این همسویی با استیضاح در فضای داخلی آمریکا تا جایی پیش رفته است که ترامپ نیز احساس خطر نموده و با اینکه به ندرت رئیس جمهوری از آمریکا از مسئله استیضاح خود صحبت کرده اما او معتقد است که اگر استیضاح شود اقتصاد آمریکا دچار صدمه شدیدی خواهد شد که فقر جامعه را دربر خواهد گرفت.
البته استیضاح و برکناری ترامپ، میتواند پیامدهایی چشمگیری داشته باشد و آسیب جدی به فرایند رشد اقتصادی آمریکا وارد سازد، از سوی دیگر با توجه به تهدید ترامپ مبنی بر افزایش فقر بین شهروندان آمریکایی، ممکن است با توجه به فضاسازیهایی که ترامپ ایجاد میکند، مردم در انتخابات پیش رو به دموکراتها کمتر رأی دهند. همچنین پیامد دیگر استیضاح ترامپ در حوزه داخلی آن است که موجب ایجاد خشونتها و هرجومرج ناشی از وجود اسلحه در دست آمریکاییها، طرفداران ترامپ و منجر به جنگ داخلی شود.
*گزارش از یاسین قاسمی