تاریخ انتشار: پنجشنبه 1398/10/19 - 21:13
کد خبر: 341634

محمد ودود حیدری

از آزادی تا رادیکالیسم

از آزادی تا رادیکالیسم

ظرفیت دانشگاه بر تبدیل کردن محورهای مورد توجه خویش به موضوع اصلی و گفتمان غالب جامعه چیزی نیست که بتوان آن را کتمان کرد. از این منظر دانشگاه و دانشگاهیان همیشه مطمع نظر بودهاند. مراقبت از این محیط علمی و جریان دانشجویی اصیل آن که در طول تاریخ معاصر وامدار حق،حقیقت، عدالت و مردم بوده است.

خبرنامه دانشجویان ایران: محمد ودود حیدری// همه غائله در کمتر از یک هفته جمع شد، غائلهای که با تحریک چند دانشجو آغاز شد اما اتفاقات بعدی آن فضا را به سمتی پیش برد که کنترل آن دیگر در اختیار آن تعداد دانشجوی معترض نبود و حادثهای رقم هم حالا و پس از دو دهه از آن تفاسیر و گزارههای تازهای از آن دیده میشود. 18 تیر 78 تنها  یک اتفاق اعتراضی که درنهایت منجر به تخریب اموال، فوت یک مهمان و آسیبدیدگی تعدادی از دانشجویان و صفبندی دو جناح سیاسی بلکه نبود، بلکه نتیجه یک نگاه رادیکالی در بستر یک تفکر به دانشگاه و علیالخصوص جریان دانشجویی بود، این جریان با تفسیری که از دانشجو داشت، جنبش دانشجویی که در اواسط دهه 70 یک قدرت تأثیرگذار در فرآیندهای تصمیمساز داشت، در پایان دولت دوم خرداد به ضعیفترین و چند پارگی شکل تبدیل شد. به عنوان یک دانشجوی فعال دانشگاه تهران که در سال 78 دوران دانشجویی را میگذرانده، در کوی دانشگاه سکونت داشته و آن ایام پرتنش را از نزدیک شاهد بوده است بیان میدارم که شدت و سرعت اتفاقات کوی به حدی بود که طراحی کلیت آن و برنامهریزی ادامه روند حوادث آن صرفا توسط تعدادی دانشجو را غیرممکن و دور از ذهن مینمود. شاهد مثال آنکه حتماً برخی تشکلهای دانشجویی که به ظاهر سکاندار وقایع روزهای بعد از 18 تیر شدند نیز پس از وقوع اتفاقات اولیه موجسواری بر حوادث را عهدهدار گردیدند و تا آنجا پیش رفتند که سخن از کشتهها و مفقودین چند ده نفر در این حادثه گفتند و نمایندگی متحصنین و معترضین دانشجویی را به عهده گرفتند. بدون تردید پرداختن به ابعاد مختلف واقعه کوی از حوصله این یادداشت بیرون است، اما میتوان به چند نکته مهم توجه کرد.

ظرفیت دانشگاه بر تبدیل کردن محورهای مورد توجه خویش به موضوع اصلی و گفتمان غالب جامعه چیزی نیست که بتوان آن را کتمان کرد. از این منظر دانشگاه و دانشگاهیان همیشه مطمع نظر بودهاند. مراقبت از این محیط علمی و جریان دانشجویی اصیل آن که در طول تاریخ معاصر وامدار حق،حقیقت، عدالت و مردم بوده است. از وظایف مهم همه متولیان امر دانشگاه و دلسوزان جریان سره دانشجویی است. بیتوجهی به این بحث ثمرات نامیمون و بعضا جبرانناپذیری را در پی دارد که مواردی از آن در واقعه 18 تیر مشاهده شد و ضربات جبرانناپذیری را به ساحت دانش و دانشگاه وارد کرد.

2نتیجه دستاویز قرار گرفتن در جریانات اجتماعی، خارج شدن کنترل نتیجه از دست شروعکنندگان وقایع اجتماعی است. اتفاقی که در واقعه 18 تیر برای بخشی از جریان دانشجویی رخ داد. شاید کسی در روزهای آغازین اعتراضات کوی دانشگاه که بهدروغ آمار متعدد تعداد کشتهشدگان در کوی دانشگاه و اعلام مراسمات ختم آنها و سیاهپوش کردنهای سردرب کوی در حنجره حرکت دانشجویی قرار داده میشد و از بلندگوهای دانشجویی شنیده میشد، تصور نمیکرد که پس از گذشت چند روز عنان از کف دانشجویان خارج شده و نواها و نداهای معاندین قسمخورده انقلاب اسلامی از خیابانهای تهران شنیده شود و به بهانه حادثه کوی بغضهای فروخورده مطرودین ملت در قالب آشوبهای خیابانی علیه نظام اسلامی جلوهگری کند.

3یکی از آفات حوادثی همچون 18 تیر 78 ، سرخوردگی فضای دانشجویی و کاهش علاقه دانشجویان برای حضور در تشکلهای دانشجویی است، مسئلهای که تا مدتها عواقب این غائله بر روی نیروهای انسانی تشکلها احساس شد. در حقیقت جریان سازی که تشکلهای دانشجویی تا پیش از آن قائله میتوانست داشته باشد، بعد از آن تغییر محسوسی کرد.


download

نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
دانیال ایری رسما پرسپولیسی شد
دهمین همایش ملی نقد و نظریه ادبی در دانشگاه تربیت‌مدرس برگزار می‌شود
متکی: جنگ زمینی علیه ایران بلوف است
پزشکیان: علم بدون مهارت و ایمان، راهگشای حل مشکلات کشور نیست
سرلشکر جعفری: رهبر شهید طی ۳۷ سال، امت آماده برای بعثت را شکل داد
تیم‌ ملی فانکشنال فیتنس ایران نایب قهرمان آسیا شد
وزارت بهداشت: ۱.۶ میلیون دوز واکسن آنفلوانزا نیاز داریم
دیدار و گفتگوی معاونین وزرای امور خارجه ایران و چین در پکن
ادعای مقام پاکستانی درباره ادامه مذاکرات پیرامون بازگشایی تنگه هرمز!
ذخایر راهبردی نفت آمریکا به پایین‌ترین حد از دسامبر ۱۹۸۲ رسید
آیین بزرگداشت امام مجاهد شهید +عکس
مهران مدیری تحت درمان است
مومنی: آموزش و پرورش باید در کنار سه قوه، «قوه چهارم» کشور باشد
«ایران دیجیتال» مسیر توانمندسازی نسل آینده را آغاز کرد
ادعای سنتکام درباره تداوم محاصره دریایی ایران
 قانون مقابله با نفوذ؛ ضرورتی راهبردی برای حفظ استقلال ملی از مسیر شفافیت
عارف: دشمن پس از شکست نظامی به‌دنبال فروپاشی اجتماعی است
ترامپ: در آستانه توافق با ایران نیستیم
دادستانی تهران علیه برنامه «آزاد» به اتهام نشر اکاذیب اعلام جرم کرد
۳ مدال برنز برای فرنگی‌کاران جوان ایران
علی‌آبادی: مصرف برق کشور برای نخستین‌بار در دو سال اخیر کاهشی شد
دهمین همایش ملی نقد و نظریه ادبی در دانشگاه تربیت‌مدرس برگزار می‌شود
یک میلیون و ۷۵۰ هزار دانش آموز در آزمون نهایی شرکت کرده‌اند
سرپرست اداره کل بورس و اعزام دانشجویان خارج وزارت علوم منصوب شد
درخشش مجدد دانشگاه صنعتی امیرکبیر در رتبه‌بندی جهانی شانگهای ۲۰۲۶
«تیمار گرما-بخار» روش جدید محققان دانشگاه تهران برای بهبود صدای سنتور
دانشگاه علوم پزشکی تهران میزبان مرحله نهایی بخش معارفی جشنواره قرآن
اعلام نحوه پذیرش در آزمون انفرادی المپیاد علمی دانشجویان علوم پزشکی
زمان و تعداد سوالات گروه‌های پنجگانه کنکور سراسری ۱۴۰۵ مشخص شد
دهمین همایش ملی نقد و نظریه ادبی در دانشگاه تربیت‌مدرس برگزار می‌شود
پنجمین مدرسه تابستانه نانوفناوری ایران برگزار می‌شود
تضمین امنیت آزمون رکن اصلی تحقق عدالت آموزشی است
آزمون تربیت معلم همزمان با کنکور سراسری ۱۴۰۵ برگزار می‌شود
آغاز توزیع کارت کنکور ۱۴۰۵ از امروز
تمدید مهلت رفع نقص پرونده تحصیلی دانشجویان
خط ویژه جذب هیئت علمی در رشته هوش مصنوعی ایجاد شد
تقویم آموزشی دانشگاه صنعتی شریف برای سال تحصیلی ۱۴۰۶-۱۴۰۵ اعلام شد
پذیرش دکتری استادمحور در دانشگاه علامه‌
۵۰ هزار داوطلب دانشجومعلم در فرایند ارزیابی شایستگی قرار می‌گیرند
امکان ثبت‌نام افراد جدید و متاهلان در مرحله دوم نقل و انتقالات فرهنگیان
مهلت ثبت‌نام آزمون کارشناسی ارشد علوم پزشکی ۱۴۰۵ تمدید شد
امتحانات ترم تابستان دانشگاه‌ها حضوری شد
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top