تاریخ انتشار: یکشنبه 1398/12/18 - 08:51
کد خبر: 348164

چگونگی تعیین تکلیف بودجه ۹۹

چند راه حل به نظر می‌رسد که براساس قانون می‌توان بودجه را تصویب کرد اما هرکدام از آنها به بن‌بست میخورد. یک راه حل استفاده از اصل ۸۵ قانون اساسی است که طبق آن می‌توان در موارد ضروری اختیار وضع بعضی از قوانین را به کمیسیون های داخلی مجلس تفویض کرد و البته این قوانین به صورت آزمایشی اجرا می‌شوند.

به گزارش سرویس اقتصادی «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ فاطمه مزجی کارشناسی حقوق در تحلیلی نوشت: لایحهٔ بودجه سال ۹۹ در تاریخ ۱۷ آذرماه توسط دولت به مجلس شورای اسلامی تقدیم شد و طبق روال برای بررسی به کمیسیون تلفیق فرستاده شد و کلیات بودجه توسط کمیسیون تأیید شد.

معمولا لایحهٔ بودجهٔ در بهمن ماه به صحن مجلس می آید و طبق قانون نمایندگان موافق و مخالفِ گزارش کمیسیون تلفیق نظرات خود را در زمان بندی قانونی بیان می‌کنند و سپس رأی گیری میشود. اما امسال به دلیل برگزاری انتخابات مجلس برگزاری چنین جلسه ای به بعد موکول شد و در نهایت در تاریخ ۵ اسفند، کلیات لایحهٔ بودجه در صحن علنی مجلس رد شد.

با توجه به خلأ قانونی موجود در این شرایط به تصمیم نمایندگان، کلیات لایحهٔ بودجه به کمیسیون تلفیق که مرکب از کلیهٔ اعضای کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات و دو نفر از اعضای هریک از دیگر کمیسیون های تخصصی مجلس به انتخاب این کمیسیون ها است، فرستاده شد تا اصلاح شود و دوباره به صحن علنی مجلس برای رأی گیری بازگردد. اما با توجه به شرایط ویژهٔ پیش آمده، ستاد ملی مبارزه با کرونا با هرنوع جلسهٔ علنی مجلس مخالفت میکند. حال تکلیف بودجهٔ سال ۹۹ چه میشود؟

چند راه حل به نظر می‌رسد که براساس قانون می‌توان بودجه را تصویب کرد اما هرکدام از آنها به بن‌بست میخورد. یک راه حل استفاده از اصل ۸۵ قانون اساسی است که طبق آن می‌توان در موارد ضروری اختیار وضع بعضی از قوانین را به کمیسیون های داخلی مجلس تفویض کرد و البته این قوانین به صورت آزمایشی اجرا می‌شوند.

مشکل اساسی این راه حل در این است که تفویض چنین اختیاری نیز باید با رأی نمایندگان باشد. راه حل دیگر استفاده از بودجهٔ چند دوازدهمی است و رسیدگی به لایحهٔ چند دوازدهمی در صلاحیت کمیسیون تلفیق است اما برای تصویب نیاز به جلسهٔ صحن علنی دارد ضمن آنکه لایحهٔ چنددوازدهی اصلا برای رسیدگی به کمیسیون تلفیق داده نشده بود و مسئولیت این کمیسیون اصلاح کلیات بودجه بوده است که البته انجام شد. بعلاوه اجرای طرح چند دوازدهمی با توجه به شروع کار مجلس جدید و زمان بر بودن آن مشکلات دیگری هم ایجاد میکرد.

راه حل دیگر برگزاری جلسهٔ صحن علنی از طریق ویدیو کنفرانس بود که طبق آیین نامهٔ داخلی مجلس وجاهت قانونی ندارد. با این اوصاف یعنی کشور بدون بودجه می ماند و دولت حق حتی یک ریال دخل و تصرف مالی نخواهد داشت. تا اینجا بودجهٔ کشور با یک بن بست رو به رو است. درنتیجه رئیس مجلس تصمیم می‌گیرد از اختیاراتی که بر اساس قانون ( اصل ۵۷ قانون اساسی ) به رهبری داده شده است استفاده کند و از ایشان اجازهٔ فرستادن گزارش کمیسیون تلفیق به عنوان مصوبهٔ مجلس را دریافت کنند تا دولت بتواند به صورت قانونی و با نظم ایجاد شده توسط بودجه عملیات مالی داشته باشد.

نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
استیضاح فوری عراقچی؛ دیدار نیویورک، قبح‌شکنی بی‌دستاورد
رئیس روس‌ اتم: وضعیت در نیروگاه اتمی بوشهر ایران آرام است
سرلشکر صفوی: چین و روسیه کمک‌های غیر سیاسی هم به ایران می‌کنند
دیدار ترامپ با سران کشورهای عربی و منطقه در نیویورک با محوریت ایران
حمله موشکی عربستان سعودی به شمال یمن
آمادگی وزارت علوم برای اجرای برنامه‌های فرهنگی و دانشجویی در دانشگاه‌
هشدار جدی سخنگوی سپاه به آمریکا: در میدان عمل پاسخ خواهیم داد
حضور خانواده دانش‌آموزان مینابی بر سر مزار شهدای مدرسه شجره طیبه در آستانه شروع سال تحصیلی +عکس
صداوسیما: با اصرار آمریکا دیدار عراقچی و ویتکاف در نیویورک برگزار شد
پرونده کاروان ورزش ایران بسته شد/ ایران در جایگاه یازدهم جدول توزیع مدال‌ها
پیام سرلشکر رضایی در پی ارتحال آیت الله شبیری زنجانی
داسیلوا: آسیب روانی ناشی از نسل‌کشی نتانیاهو در غزه تا سال‌ها باقی است
ترامپ: ایران نمی‌تواند سلاح هسته‌ای داشته باشد!
مدارس سراسر کشور به ساحت امام رضا (ع) عرض ادب می‌کنند
عراقچی با وزیر امور خارجه قطر در نیویورک دیدار کرد
شاه اردن: قطعنامه‌ها درباره اسرائیل صرفا جوهری بر روی کاغذ هستند
ولایتی: سکوت در برابر جنایات جنگی عادی شده است
دستخط رهبر انقلاب خطاب به سردار موسوی منتشر شد
اردوغان: غزه بزرگترین گورستان کودکان است؛ «جزیره ثبات» هستیم
معرفی ۸ محصول فناورانه در پارک فناوری پردیس
دیدار و گفتگوی عراقچی با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top