تاریخ انتشار: سه شنبه 1399/06/11 - 09:09
کد خبر: 368882

پرویز امینی

امام حسینی‌ها و فرارَوی از انسداد کرونا!

امام حسینی‌ها و فرارَوی از انسداد کرونا!

اینک بعد از پایان دهه اول محرم، شواهد فراوان و اجماعی وجود دارد که نشان می‌دهد که دهه اول محرم امسال علاوه بر اینکه پررونق بوده است، از نظر نظم و انظباط هیأت‌ها و از نظر مراعات دستورالعمل‌های بهداشتی در آنها، از یک استاندارد بالایی برخوردار بوده است که زبان تحسین همگان حتی تصمیم گیران و سیاست گذاران بهداشت و درمان در مسئله کرونا را در پی داشته است.

خبرنامه دانشجویان ایران: پرویز امینی// با حی‌وحاضر بودن پدیده مهلک کرونا، بسیاری محرم امسال را یک محرم متفاوت پیش‌بینی می‌کردند که یا به خاطر کرونا و رعایت الزامات بهداشتی، شور و حرارت عزاداری‌ها کاسته و مراسمات این دهه کم‌رونق خواهد شد و مردم از توفیق برپایی عزاداری و زنده‌نگه‌داشتن نام و یاد و مکتب امام حسین (ع)، محروم خواهند شد و در یک کلام ناگزیر به تعطیلی عزاداری‌ها و سوگواری‌های محرم هستند.

یا با برگزاری سوگواری‌ها به شکل ماقبل از کرونا که مستلزم بی‌توجهی و کنار گذاشتن دستورالعمل‌های بهداشتی درباره کروناست، محرم ۱۴۴۲ به محرمی تلخ تبدیل خواهد شد که در آن، جان بسیاری از هموطنان و عزاداران از دست خواهد رفت.

هر دوی این گزاره‌ها و انتخاب‌ها، از انسداد حکایت می‌کرد. این وضعیت انسداد در حدی بود که برخی با اولویت برگزاری عزاداری‌ها، فتوا به برگزاری ولو اینکه منجر به مرگ افراد بشود، می‌دادند و از جانباختگان آن، تعبیر به مدافعان حرم می‌کردند و از طرف دیگر برخی نیز با اولویت سلامت مردم، حکم به تعطیلی محرم می‌کردند.

اما امام حسینی‌ها با انجام برخی "انعطاف‌ها" و برخی "ابتکارات" در شیوه برگزاری مراسم محرم، موفق به فرا روی از این انسداد شدند. رهبر انقلاب به عنوان یک مرجع دینی و یک رهبر سیاسی، پیشتاز این انعطاف و  ابتکار بودند و مراسم هر ساله محرم را به شکلی خاص و متفاوت برگزار کردند که نماد توامانی عقلانیت و به رسمیت شناختن مرجعیت علم با دیانت و ارادت به آل الله و حضرت ابا عبدالله الحسین(ع) شد.

امام حسینی ها با برگزاری مراسمات در محیط باز ( به عنوان نمونه برگزاری هیات ریحانه الحسین با محوریت آقای مجید بنی فاطمه در محوطه پارک ارم که به مراسمی پورشورتر از پیش بدل شد)، رعایت نسبتا سفت و سخت فاصله‌گذاری‌های اجتماعی در هنگام مراسم، استفاده عمومی از ماسک و نیز انجام برخی "ابتکارات" مثل هر خانه یک حسینیه تا حد سیاهپوش کردن درون و بیرون منزل، برگزاری روضه‌های کوچک و جمع‌وجور خانگی در سطح اعضای خانواده، استفاده از فضای مجازی و تلویزیون برای مخاطبانی که به هر دلیل امکان حضور مستقیم در برنامه‌های عزاداری را نداشتند و جالب‌ترین و در قله‌ترین ابتکار که تکیه سیار آقای محمود کریمی بود که سادگی و شکوه را در کنار هم نشانده بود و بعدا به شکل مختلفی در محله‌های زیادی تکثیر شد، هر دو انسداد  را رد و رفع کردند. در واقع نه محرم فدای سلامت مردم شد و نه سلامت مردم، فدای عزاداری‌ها شد.

اینک بعد از پایان دهه اول محرم، شواهد فراوان و اجماعی وجود دارد که نشان می‌دهد که دهه اول محرم امسال علاوه بر اینکه پررونق بوده است، از نظر نظم و انظباط هیأت‌ها و از نظر مراعات دستورالعمل‌های بهداشتی در آنها، از یک استاندارد بالایی برخوردار بوده است که زبان تحسین همگان حتی تصمیم گیران و سیاست گذاران بهداشت و درمان در مسئله کرونا را در پی داشته است.

این پدیده یعنی توانایی فرارَوی از یک انسداد اجتماعی، واجد یک واقعیت جامعه‌شناختی درباره جامعه ایران است. این واقعیت، ظرفیت و پتانسیل جمعی ایرانیان در مواجهه با بحران‌هاست در هنگامی که ابتکار عمل به خود آنها سپرده می‌شود و مجموعه آگاهی‌ها، تجربه‌ها، خلاقیت‌ها و اراده‌های آنها فعال مایشاءست و بخش اعظم ساختار سیاسی یا خواسته یا ناخواسته مانند همین پدیده کرونا ناتوان از تصمیم‌گیری و اداره امور در این وضعیت است و در بهترین شکل چون ناظری بی‌طرف، از خود له یا علیه وضعیت بحرانی، سلب مسئولیت می‌کند. به شکلی که می توان در کلیت گفت بر خلاف تلقی رایج، مردم ایران در بحران ها نسبت به شرایط عادی ، موثرتر و تواناتر و موفق تر نقش ایفا می کنند و این مسئله با بهم خوردن سازوکار های جاری اداره امور و رفع مرجعیت و الگوی سلسله مراتبی و بوروکراتیک ساختار سیاسی در بحران ها و به ناگزیر سپرده شدن مسایل به خود مردم واجد نسبتی است که بررسی کم و کیف آن واجد اهمیت جامعه شناختی و تنظیم  بهتر الگوی حکمرانی در ایران است.  

خصوصا این که این استعداد و امکان اجتماعی ایرانیان در شرایط عادی و نرمال اجتماعی بازشناخته و در الگوی حکمرانی کشور به شکل قاعده‌مندی در همه حوزه‌ها به کار گرفته نمی‌شود. درواقع در شرایط عادی این توانایی اساسا نه از سوی ساختار سیاسی و نیز نه از سوی خود مردم و شهروندان به رسمیت شناخته نمی‌شود درحالیکه بسیاری از انسدادها را با این ظرفیت اجتماعی می‌توان رفع کرد.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
تورهای مسافرتی آفری
اردن: نتانیاهو تنها کسی است که از تنش‌ها در منطقه سود می‌برد
با این وضعیت استقلال قید قهرمانی را بزند
خضریان: نباید فرصت میدان‌داری به افراد لابی‌باز در مجلس دوازدهم داده شود
شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل: ایرانی‌ها، ما را مسخره‌ می‌کنند
پرسپولیس رکورد لیگ را شکست
چرا اسماعیلی‌فر آن حرکت را انجام داد؟
خانم بازیگر کارگردان شد و جایزه بین‌المللی گرفت
۳دستور ضربتی رئیسی برای کمک به مردم سیستان و بلوچستان
آمریکا و تجاوز به حق وتو !
برای جلوگیری از بستری‌های بی دلیل بیماران چه باید کرد؟
روایتی تکان‌دهنده از اوضاع وخیم اسرای اهل غزه
نظریه‌پرداز برجسته آمریکایی: اسرائیل از حمله ایران شوکه شد
کدام مراکز مجاز به ارائه خدمات زالو درمانی هستند؟
واکنش سفارت ایران در لندن به اتهامات بی دلیل به سپاه
سرکرده فروش کوکائین در فضای مجازی دستگیر شد
ایران مالک یک پهپاد سنگین و قدرتمند است
خط و نشان ترامپ برای حسین وفایی
۹۵۶ هزار نفر در نوبت دوم کنکور سراسری ۱۴۰۳ ثبت‌نام کردند
درس اخلاق آیت‌الله جاودان درباره امان‌نامه +فیلم
یک سد دیگر سرریز شد
جزئیات برگزاری نوزدهمین حراج شمش طلا در مرکز مبادله
نظرسنجی
بنظر شما باتوجه به حوادث اخیر فلسطین چقدر احتمال فروپاشی رژیم صهیونیستی وجود دارد؟




مشاهده نتایج
go to top