تاریخ انتشار: شنبه 1400/01/21 - 03:31
کد خبر: 391535

صادق فرامرزی

کرونا، مرز میان اجبار و انتخاب

کرونا، مرز میان اجبار و انتخاب

مرز میان اقتدار و اجبار با آزادی و حق انتخاب کجاست؟ احتمالا ملموس بودن سوژه کرونا و عوارضش همه را به سمت انتخاب اقتدار ببرد، اما در فردای کرونا به این پرسش چگونه می‌توان اندیشید؟

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران» صادق فرامرزی// تهران قرمز شد، خانم محرز به همین هم اکتفا نکرد و گفت تهران سیاه شده است، مسوول دیگری می‌گوید اگر بتوانیم مانع از رسیدن تعداد مرگ و میر روزانه به ۱۰۰۰نفر شویم کلاهمان را هوا می‌اندازیم، باقی ایران البته اگر بدتر از تهران نباشد بهتر نیست، به همین نقشه رنگی ایران نگاه کنید، رنگ رخساره خبر می‌دهد از سر درون!

احتمالا این بار برای ریشه یابی علت این سرخ‌رویی نیازی به تامل نباشد، عید بود، راه را نبستند، مردم به مسافرت رفتند، ماچ و بوسه و الباقی ماجرا... و سرانجام کرونا لابلای صدسال به این سالها، دهان به دهان چرخید و ریه‌های ایران را اشغال کرد!

تا اینجا شاید اما و اگری مطرح نباشد، با این حال می‌شود این نقطه را آغاز یک چالش دانست!

مرز میان اقتدار و اجبار با آزادی و حق انتخاب کجاست؟ احتمالا ملموس بودن سوژه کرونا و عوارضش همه را به سمت انتخاب اقتدار ببرد، اما در فردای کرونا به این پرسش چگونه می‌توان اندیشید؟

دامنه واژگان عمومی پر از مفاهیم وزین و بی‌اعتبار مانند "فرهنگ‌سازی" است، متقابل آن ذهن جدالی جامعه مملو از پرسش‌هایی مانند "نتیجه‌اش چه شد؟" است... سالها مقابل هر قانونگذاری استدلال میشد که بجای اجبار باید رو به فرهنگ سازی بیاوریم، اما حافظه جمعی ما در مشاهده یک مثال موفق فرهنگ سازی درمانده است(مثلا میزان اثربخشی محدود فرهنگ‌سازی در رانندگی در قیاس با جریمه‌های سنگین)... سالها پس از اعدام هر مجرمی گفته میشد اگر اعدام تاثیرگذار بوده چرا کماکان قتل وجود دارد؟ پشت این کلیشه زیبا اما هیچ تعریفی از وضعیت قتل و جنایت در جامعه بدون اعدام وجود نداشت.

کرونا بحث روز است، لاجرم نیز روزی به فراموشی می‌رسد اما پرسش از مرز اجبار دولتی و اختیار شهروندی باقی می‌ماند... جرم دولت در آمار این روزها انکارناپذیر است اما این روی عریان پذیرش اختیار شهروندی و دل خوش کردن به فرهنگ سازی است(برخلاف ذهن خودتحقیرگر چنین رفتاری مختص به جامعه ایران نیست)... اما سوالی که لابلای ساده سازی‌های عامه‌پسند بی‌پاسخ می‌ماند سرنوشت افول اقتدار است، کلیشه خودتنظیم‌گری جامعه(مانند اقتصاد) ترسناک است، در غلبه این نفع و سود فردی نمی‌توان امید به زیرنویس تلویزیون در خواهش از شهروندان محترم برای ماندن در خانه داشت... این نقشه خونین تمثال مجسم "بی‌دولتی" است، تمثال اجتماعی وضعیتی که در نظام بازار نیز تجربه می‌شود...

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
تورهای مسافرتی آفری
تاکنون کدام کشور‌ها به اسرائیل حمله کرده‌اند؟ +فیلم
هشدار به زائران حج عمره
رشد یک‌هزار واحدی شاخص بورس
«س.ق» زن بازیگر ایرانی است که تتلو در اعترافاتش از او نام برد
سفارش امام رضا(ع) به شیعیان از زبان حضرت عبدالعظیم
تبلیغ نافرمانی مدنی توسط رئیس جبهه اصلاحات
رهبر انقلاب: حال کارگر خوب شود حال کشور خوب می‌شود
استقلال چهارمین تیم پُرافتخار فوتبال آسیا
چند فرمانده ارشد ارتش اسراییل طی روزهای آتی استعفا می‌دهند
برنامه دولت برای ارتقای هوش مصنوعی
گل محمدی به زودی سرمربی تراکتور خواهد شد +جزئیات
حسن یزدانی به تمرین تیم ملی نیامد
تکلیف ماندن یا رفتن مدیرعامل پرسپولیس مشخص شد
توصیف اردوغان از بغداد جنجال به پا کرد +عکس
ابتکار یک کارگر برای دریافت انگشتر از رهبر انقلاب +فیلم
پخت نان کامل باید مجدداً در روستاهای کشور احیا شود/ اقدامات شورای عالی سلامت و امنیت غذایی با وضعیت مطلوب فاصله زیادی دارد
رهبرانقلاب: امنیت شغلی کارگر از وظایف مسئولین است +فیلم
استعفای بالاترین مقام نظامی صهیونیست‌ها +فیلم
آمریکا: مذاکره مستقیم برجامی با ایران نداریم
مثال جالب رهبرانقلاب درمورد پیشرفت +فیلم
دستگیری ۱۸ شیاد کنکوری
نظرسنجی
بنظر شما باتوجه به حوادث اخیر فلسطین چقدر احتمال فروپاشی رژیم صهیونیستی وجود دارد؟




مشاهده نتایج
go to top