به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»، در این مقاله ایزوسیستم مراحل اخذ گواهینامه ایزو از جمله گواهینامه ایزو 22000 را به طور کامل تشریح می کند.
برای اینکه از ایمنی محصولات غذایی و کاهش خطرات ناشی از قرار گرفتن مصرف کنندگان در معرض غذاهای آلوده اطمینان حاصل شود، تولیدکنندگان مواد غذایی برنامههای کنترل کیفیت را معرفی کردهاند. این برنامهها تامین کنندگان را برای نشان دادن انطباق با الزامات ایمنی مواد غذایی استاندارد، پروتکلها و روالهای آزمایش ملزم میکنند. بنابراین هر کسبوکار در زنجیره تامین باید یک سیستم مدیریت ایمنی مناسب برای حفظ رقابت ایجاد کند.
ایزو ۲۲۰۰۰ چیست؟
ایزو ۲۲۰۰۰ استانداردی بینالمللی است که برای ایمنی محصولات غذایی در سراسر جهان طراحی شدهاست. با اخذ گواهینامه ایزو 22000، سازمان تعهدی را نسبت به بالاترین سطح امنیت غذایی و همچنین یک برنامه مداوم برای بهبود مستمر نشان دادهاست.
صدور ایزو 22000 برای همه سازمانها با هر اندازه در صنعت غذایی قابل پیاده سازی است و توسط تولید کنندگان اولیه، تولید کنندگان مواد غذایی، خرده فروشان و مصرف کنندگان در سراسر جهان به رسمیت شناخته شده است.
اخذ ایزو ۲۲۰۰۰ نشان میدهد که سیستمهای مدیریت ایمنی غذایی موثری در جای خود قرار دارند و می توانند به عنوان اولین گام برای برآورده ساختن الزامات طرح های به رسمیت شناخته شده توسط ابتکار ایمنی جهانی غذا (GFSI) مورد استفاده قرار گیرند.
مزایای اخذ گواهینامه ایزو 22000
- افزایش رضایت مشتری
- تایید اعتبار کسبوکار
- کنترل بر فعالیتهای ایمنی مواد غذایی
- افزایش اعتماد مشتری و مصرفکننده
- بهبود مدیریت ریسک
- ادغام با دیگر سیستمهای مدیریت ایزو
تفاوت بین HACCP و ISO 22000
علاوه بر این واقعیت که HACCP یک سیستم ایمنی مواد غذایی است و استاندارد ISO 22000 یک سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی است، اختلاف بین این دو عبارتند از:
- صدور ایزو 22000 اجازه می دهد تا یک سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی توسط کارشناسان خارجی برای هر شرکت ایجاد شود و این شامل پیاده سازی و تأیید تمام یا بخشی از فعالیت های مربوط به سیستم می شود.
- ایزو 22000 همچنین به شیوه های خوب در بخش ها و قوانین عمومی بهداشتی منتشر شده توسط Codex Alimentarius اشاره می کند.
- علاوه بر ارتباطات داخلی، ارتباطات خارجی همچنین یک شرط برای ایجاد، پیاده سازی و به روز رسانی FSMS با توجه به ایزو 22000 است.
- ایزو 22000 نیاز به تجزیه و تحلیل ریسک برای ارزیابی هر گونه خطرات و ایمنی مواد غذایی دارد.
- ایزو 22000 مستلزم مستند سازی PRP ها (برنامه های پیش نیازی) است.
- سیستم HACCP از مفهوم سنتی تقسیم کردن اقدامات کنترل به دو گروه استفاده می کند: پیش نیازها و اقدامات مورد استفاده در نقاط کنترل بحرانی (CCPs).اما در مورد ایزو 22000، این مفاهیم، با اضافه کردن یک گروه از اقدامات کنترل به نام برنامه های پیش نیاز اجرای (OPRPs)، سازماندهی می شوند.
- ایزو 22000 نیاز به سیستم نظارت و برنامه ریزی اقدامات اصلاحی برای PRP عملیاتی دارد، همانند CPPs.
- ایزو 22000 نیاز به تجزیه و تحلیل و بهبود با توجه به نتایج نظارت OPRP و برنامه HACCP دارد.
- اخذ ایزو 22000 نیاز به بازبینی و شناسایی مشخصات، فرمولاسیون و مبدا ورود و خروج محصولات دارد.
- ایزو 22000 فعالیت های تایید و اعتبارسنجی شده را جداسازی و مشخص می کند.
- صدور ایزو 22000 نیازمند بهبود مستمر و به روز رسانی سیستم مدیریت است.
ایزو 22000 ترکیبی از HACCP و ISO 9001
ایزو 22000 را می توان ترکیبی از دو استاندارد ایزو 9001 و HACCP دانست. در حقیقت ۲۲۰۰۰ ایزو استاندارد جدیدی است که الزامات سیستم مدیریت ایمنی غذایی را مشخص میکند. ایزو ۲۲۰۰۰ شامل تمام عناصر HACCP و رویههای تولید خوب (GMP) است.
بهترین گواهینامه های ایزو برای صنایع غذایی
کلیه تولیدکنندگان صنایع غذایی یا سایر شرکت ها و اصنافی به طریقی با صنعت غذا سر و کار دارند. بهتر است برای پیاده سازی الزامات و دریافت گواهینامه های ایزو 9001 ، ایزو 22000 و HACCP اقدام کنند.
واحدهای تولیدی صنایع غذایی که الزامات GMP یعنی تولید به روش و در شرایط خوب را رعایت کرده اند، برای دریافت گواهینامه GMP توصیه می شوند.
اخذ ایزو در محیطی امن و معتبر
شرایط گرفتن ایزو برای شرکت ، سازمان یا واحد صنفی از رویه ای واحد پیگیری می کند که شامل پیاده سازی و سپس صدور است.
صرفنظر از استانداردهای بین المللی ایزو که انتخاب می کنید، توصیه مفید این است که از یک مشاور با تجربه که می تواند به شما در پیاده سازی فرایندها و مراحل مورد نیاز برای دریافت گواهینامه ایزو کمک کند، استفاده کنید.
ایزوسیستم در سال های 1397 و 1399، از طرف وزارت صنعت، معدن و تجارت به عنوان برترین شرکت مشاور مدیریت کشور و واحد برتر فنی مهندسی انتخاب شده است.
مشتریان گرانقدر که مایل به اخذ ایزو معتبر هستند، تنها کافیست فرم درخواست صدور گواهینامه ایزو را تکمیل نمایند یا با شماره های 023-33444813 و 33444814-023 تماس حاصل فرمایند.