تاریخ انتشار: یکشنبه 1400/09/07 - 12:24
کد خبر: 415392

چند راهکار برای کنترل دیابت

محققان کشور در یک مطالعه پژوهشی با محوریت بیماری مزمن دیابت استفاده از تمرینات هوازی را در کنار مصرف مکمل کافئین که در چای و قهوه به میزان مناسبی یافت می‌شودبرای مبتلایان به بیماری فوق توصیه کرده‌اند.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران» به نقل از ایسنا، دو ماده لپتین و آدیپونکتین که توسط بافت‌های احشایی داخلی ترشح می‌شوند، نقش مهمی در تنظیم عملکرد قلبی-عروقی، آبشار التهابی، تعادل سوخت و سازی و سبب‌شناسی دیابت داشته و به همین دلیل بسیار مورد توجه محققان هستند. در پژوهش‌ها نشان داده شده است افرادی که به‌طور خاص با بیماری سرخرگ کرونری شدید، چاقی شکمی و دیابت دست‌وپنجه نرم می‌کنند، دچار کاهش غلظت آدیپونکتین و افزایش سطوح لپتین در گردش می‌شوند.

به گفته متخصصان، لپتین به‌عنوان ژن ضد گرسنگی و هورمون افزایش‌دهنده هزینه انرژی و در مقابل، آدیپونکتین هورمون تنظیم‌کننده متابولیسم گلوکز و اکسیداسیون چربی، درکل به‌عنوان تنظیم‌کننده‌های پایداری انرژی در بدن دارای اثرات متضادی بر التهاب تحت بالینی و مقاومت به انسولین هستند و نقش خاصی در بیماری دیابت بازی می‌کنند. برخی از تحقیقات پیشنهاد می‌کنند که بررسی نسبت لپتین به آدیپونکتین یا اصطلاحاً نسبت LAR می‌تواند ابزار مفیدی برای مطالعه سندرم متابولیکی و خطر طبقه‌بندی افراد باشد. ارزیابی این نسبت می‌تواند به‌عنوان یک نشانگر زیستی جدید و قوی برای اندازه‌گیری اثربخشی درمان‌های ضد دیابتی سودمند باشد.

در همین خصوص، محققان کشورمان از دانشگاه تبریز و دانشگاه علوم پزشکی این شهر، یک مطالعه پژوهشی را انجام داده‌اند که در آن سعی شده نسبت لپتین به آدیپونکتین (LAR) در مردان مبتلابه دیابت نوع دو با استفاده از ترکیب کافئین و تمرین هوازی متعادل گردیده و از این طریق بر کاهش عوارض دیابت اثرگذار باشد.

این تحقیق با مشارکت ۳۲ مرد مبتلابه دیابت نوع دو انجام شده است. این افراد به‌مدت دو ماه در یک دوره تمرینات هوازی شامل ۳ جلسه در هفته راه‌رفتن نوارگردان به میزان ۱.۵ ساعت در هر جلسه شرکت کرده و همچنین به مصرف منظم مکمل کافئین پرداختند.

نتایج این تحقیق نشان داد که تجویز دوماهه مکمل کافئین و تمرین هوازی به‌ضرورت مجزا یا همراه با یکدیگر، می‌تواند تأثیر مناسبی بر بهبود نسبی شاخص‌های لپتین و آدیپونکتین و همچنین نسبت آن‌ها در افراد دیابتی داشته باشد. بر اساس این نتایج، استفاده هم‌زمان از دو روش بالا تأثیرات بهتری را خواهد داشت.

دراین‌باره، بهرام جمالی قراخانلو، محقق گروه علوم پایه دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز و دو همکار دیگرش اظهار داشته‌اند: «تجویز دو ماه مکمل کافئین به‌تنهایی و یا همراه با تمرینات هوازی توانست به ترتیب سبب کاهش و افزایش معنی‌دار در لپتین و آدیپونکتین شود».

به گفته آن‌ها، «البته آثار ترکیبی این دو روش به‌مراتب، مداخله مناسب‌تری در تغییر شاخص‌های مورد مطالعه بود. همچنین، نسبت LAR به‌طور مطلوبی در همه گروه‌های مورد مطالعه به میزان قابل توجهی کاهش یافته بود که نشانگر تأثیر مناسب روش‌های فوق در کاهش تبعات دیابت است».

با توجه به یافته‌های مطالعه انجام‌شده می‌توان نتیجه گرفت که مصرف توأمان کافئین در کنار فعالیت هوازی، ترکیب مناسبی در جهت تعدیل نسبت لپتین به آدیپونکتین سرمی خون است.

جمالی قراخانلو و همکارانش با توجه به نتایج حاصل از پژوهش خود معتقدند: «با در نظر گرفتن جوانب احتیاط می‌توان به افراد مبتلابه دیابت نوع دو پیشنهاد کرد که به‌منظور تعدیل در برخی شاخص‌های افزایش‌یافته هورمونی و گلایسمیک مرتبط با بیماری فوق، از انجام فعالیت‌های هوازی در ترکیب با مکمل دهی کافئین استفاده نمایند».

این یافته‌ها در قالب یک مقاله علمی پژوهشی در «مجله دیابت و متابولیسم ایران» منتشر شده‌اند. این نشریه وابسته به پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی- درمانی تهران بوده و با همکاری انجمن غدد درون‌ریز به چاپ می‌رسد.

نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
تورهای مسافرتی آفری
جذب سرباز طلبه در آموزش و پرورش آغاز شد
در صورت حمله به نیروگاه اتمی کورسک، اقدام نظامی جدی انجام می‌دهیم
هاشمی:گردنم را در گرو تعهداتم می‌گذارم
مخالفت کمیسیون فرهنگی با هاشمی برای تصدی وزارت«ارتباطات»
موافقت کمیسیون آموزش با وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش
بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دولت پزشکیان شروع شد
در توسعه فناوری، به افرادی نیاز داریم که آینده کشور را می‌بینند
اختصاص ۲۵ درصد اشتغال استان تهران به فارغ التحصیلان
از ظریف به عنوان مشاور استفاده می‌کنیم
روزهای ننگین برای تاریخ بشریت به روایت پزشک نروژی+ فیلم
لیگ شرط‌بندها زودتر از فوتبال شروع شد
چرا سرنوشت جنگ اوکراین برای ایرانیان مهم است؟
مشاور عالی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور منصوب شد
فیلم/ سخنان وزیر پیشنهادی آموزش‌وپرورش در مورد پرداخت‌ها به معلمان
مشکلات کوچک و بزرگ آموزش و پرورش را با تمام وجود درک کردم
نوزادان دوقلو به هوای مادر پزشکشان ترور شدند+ عکس
پرداخت وام بدون اولویت فاقد وجاهت است
خاطرات سیدحسن نصرالله از آیت‌الله بهجت به چاپ پنجم رسید
پیام روشن «عماد ۴» به آرایش نظامی سنتکام
تقلای بی‌حاصل غرب برای نجات اسرائیل از مجازات
فیلترینگ چرا آمد؟ چگونه باید برود؟
نظرسنجی
بنظر شما باتوجه به حوادث اخیر فلسطین چقدر احتمال فروپاشی رژیم صهیونیستی وجود دارد؟




مشاهده نتایج
go to top