به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»، فردی که توانایی ثبت، کنترل و بایگانی دادههای مبتنی بر واحدهای مالی را داراست، حسابدار نام دارد. او میتواند پیگیریهای امور مالیاتی، دریافتیها و واریزیها را انجام دهد و در صورت نیاز شک و شبهههای مرتبط با بخش مالی و مدیریت پرداخت را برطرف نماید. این افراد با اعداد و ارقام سروکار دارند و باید بتوانند درآمدها، هزینهها، سود و زیان یک شرکت را محاسبه کنند.
چگونه حسابدار شویم؟
پیشنیاز ورود به شغل حسابداری (در روند معمول) دریافت مدرک کارشناسی و بالاتر است و میتوان از طریق کنکور تجربی، ریاضی، انسانی و حتی فنی و حرفهای وارد رشته حسابداری شد. معمولاً در دانشگاه واحدهای دروس پایه، تخصصی و اصلی و همینطور عمومی ارائه خواهند شد که انتظار میرود آنها را پشت سر بگذارید. البته افرادی هستند که بدون داشتن مدرک تحصیلی و با گذراندن یک سری دورهها یا بهصورت تجربی در این حیطه فعالیت میکنند، البته که نمیتوان آنها را بهعنوان یک حسابدار شناخت و روی این افراد نام دفتردار میگذارند.
ضمن این که در رشته حسابداری شما باید بتوانید معاملات (واحدهای بینالملل) ارزی را بررسی و کنترل نموده، حد سود و زیان را محاسبه کنید و بین دارایی کوتاهمدت و بلندمدت و مفاهیم تخصصیتر تفاوت قائل شوید.
معرفی رشته حسابداری
حسابداری جز مهمترین رشتهها در تمامی کسبوکارها است؛ در صنعت، پتروشیمی، ارگانهای دولتی، کسبوکارهای کوچک و تجارتهای بزرگ از آن بهعنوان یکرشته مهم یاد میشود. همچنین این رشته دارای شاخههای حسابداری عمومی، خصوصی، مالی، دولتی، حقوقی، مالیاتی و... است.
در بیان تخصصی، حسابداری علمی مرتبط با خواندن، نوشتن و تهیه انواع گزارشات مالی برای تحلیل شرایط اقتصادی یک مجموعه یا شرکت است. در این فرایند شخص یا اشخاصی که به حسابداری در یک مجموعه مشغول هستند، دادههای مالی را جمعآوری، طبقهبندی، ثبت و گزارش میکنند. این گزارش هم به سمع و نظر مدیر یک مجموعه و همنهادهای ناظر و حتی بالادستی میرسد.
مهارتها و تواناییهای حسابدار
البته حسابداری امروزه با دهههای گذشته تفاوت زیادی پیدا کرده و استخدام این شغل بسیار فراگیر شده است. تکنولوژی به داد این قشر از مشاغل رسیده و حالا آنها علاوه بر یادگیری یک سری اصول تئوری میتوانند از نرمافزارها و ابزارهای دیجیتال نیز این حوزه کمک بگیرند، بهطورکلی انتظار میرود که یک حسابدار مهارتهای لازم در زمینههای زیر را دارا باشد:
- مدرک تحصیلی مرتبط با این رشته
- آشنایی با دستهبندیهای مختلف حسابداری و کسب تخصص و مدارج عالی در یک یا دو رسته و شاخه
- آشنایی با نرمافزارهای مدیریت مالی، حسابداری و آفیس
- امکان تجزیهوتحلیل اطلاعات
- آشنایی با حوزه تخصصی محاسبات سود، دستمزد و حقوق
- تسلط به قواعد مدیریت مالی، قوانین مدنی در این حوزه (مالیات، سود، ارزشافزوده و...)
- روابطعمومی بالا
- دقت بالا و عدم سردرگمی بخصوص در محاسبات حجم بالا و نقل و انتقالات
وظایف حسابدار
بسته به سطح تجربی و تخصصی یک حسابدار، برای او وظایف گسترده و گوناگونی توسط مدیر یک مجموعه تعیین میشود. بهطورکلی میتوان این وظایف را در دستهبندیهای: مدیریت دریافتها و پرداختیهای یک مجموعه، تهیه و کنترل صورتحسابهای مالی، مدیریت محاسبات و موجودی انبارها در شرکتهای تولیدی، کنترل ماندهحسابها، رسیدگی به امور چک و سفته، بایگانی تمامی دادهها به شکل فیزیکی و دیجیتال، کار با ابزارهای حسابداری و... قرار داد. البته هرکدام از این وظایف بهصورت جداگانه خود یک سری تعریفهای کلیدی و مهم دارند. بسته به این که یک شخص در یک سازمان چه نوع حسابداری است نیز میتواند تعیینکننده حیطه وظایف او باشد؛ مثلاً حسابدار مالی، دولتی، مدیریت، منابع انسانی و حتی حسابرسهای یک مجموعه هرکدام یک سری تعاریف متفاوت برای وظایف خواهند داشت.
بررسی بازار کار و آینده شغلی
یکی از مهمترین موارد در مورد آینده شغلی حسابدار که در مورد آن صحبت میشود، مدرکگرایی مجموعهها است. در واقع گاهی استخدامهای مجموعهها با پیشنیاز مدرک کارشناسی ارشد نیز انجام میگردد. موضوع مهمی که باید در مورد بازار کار حسابداری به آن اشاره کرد این است که کار با نرمافزارهای مدیریت مالی و حسابداری برای شرکتها و سازمانها اهمیت زیادی دارد. برای آشنایی با بهترین نرم افزارهای مدیریت مالی و حسابداری این مطلب را بخوانید: (Top 14 Financial Management Software)
حقوق و در آمد حسابدار
حقوق و درآمد حسابدار بسته به مدرک تحصیلی، حوزه فعالیت و همینطور سابقه کار او مشخص میشود. اگر سری به جدیدترین آگهیهای استخدام حسابدار بزنید، متوجه این مسئله خواهید شد که اولویت با کسانی است که رزومه قدرتمندتر و پروپیمانتری دارند. به طبع پایینترین سطح درآمد در این رشته مربوط به کارآموز حسابداری، پس از آن کارشناس، سرپرست و سپس مدیر خواهد بود. البته این که سازمان دولتی یا خصوصی باشد نیز روی این موضوع تأثیر میگذارد.
بررسی وضعیت استخدام حسابدار در کشور
امروزه در مبحث کاریابی و جذب حسابدار، معدل مدرک کارشناسی، تخصص در یک حوزه خاص و همینطور تجربه و رزومه اهمیت زیای دارد. انتظار میرود شخص حسابدار توانایی لازم در زمینه ارائه گزارشات مالی، انجام معادلات، کار با کامپیوتر و نرمافزارهای مدیریت مالی و گزارشنویسی و تحلیل را داشته باشد. به دو صورت این افراد در شرکتها استخدام میشوند، یکی بهصورت ثابت و برای مدیریت بهصورت لحظهای و در حالت دوم برای حسابرسیهای ماهیانه و کنترل بخش مالی که در هر دو حالت انتظار میرود فرد بتواند در آزمون مصاحبه امتیاز خوبی بگیرد.
از طرفی استخدام حسابدار در کشور معمولاً یکروند بدون نوسان دارد و در تمامی شرایط مجموعهها به این رده شغلی نیاز دارند. البته در پایان سال این درخواستها بهمرور افزایش مییابد و البته حجم کار حسابداران ثابت یک شرکت یا سازمان نیز بالا میرود.
سخن پایانی
امروزه همه مشاغل نیاز به مدیریت مالی و بررسیهای دورهای سرمایه دارند. با گذر زمان حسابهای یک مجموعه حتی کوچک پیچیده میشود و به طبع در چنین شرایطی صرفاً نمیتوان با استفاده از یک حساب سرانگشتی پرداختیها و دریافتیهای یک شرکت را مدیریت کرد. بنابراین استفاده از افراد حسابدار امری ضروری است. استخدام حسابدار با بررسی تخصص، تحصیلات و تجربیات او در این حوزه انجام میشود. آشنایی با دستهبندیهای مختلف حسابداری و کسب تخصص و مدارج عالی در یک یا دو رسته و شاخه، آشنایی با نرمافزارهای مدیریت مالی، حسابداری و آفیس، امکان تجزیه و تحلیل اطلاعات و ... از جمله مهارتهای یک حسابدار به شمار میآیند.