تاریخ انتشار: سه شنبه 1402/09/07 - 14:24
کد خبر: 489221

مصطفی اسماعیلی شایان

تاثیرات تورم بر اقتصاد انرژی

تاثیرات تورم بر اقتصاد انرژی

راهکارهای قیمتی با مدل‌های مختلف از جمله «هدفمندی یارانه ها یا بنزین برای همه» یا مدل «سهمیه سوم» می‌تواند بخشی از یک برنامه جامع نیز باشد. یعنی آنچه باید با آن چشم بسته مخالفت کرد «افزایش قیمت بنزین بدون برنامه جامع» است نه اینکه با هر راهکار قیمتی مخالفت کرد.

 «خبرنامه دانشجویان ایران» مصطفی اسماعیلی شایان*// نظریه فریدمن، توضیح می‌دهد که تورم و تغییرات قیمت‌ها چگونه بر اقتصاد تاثیرگذار هستند. نظر فریدمن مبنی بر تاثیر انتظارات در تورم، به این نتیجه می‌رسد که تورمی که با انتظارات همخوانی دارد، تاثیر زیادی بر نرخ بیکاری ندارد. زیرا کارمندان با افزایش قیمت‌ها، حقوق خود را افزایش می‌دهند و یا شغل خود را تغییر می‌دهند تا به جبران هزینه‌های ناشی از تورم بپردازند. در نتیجه، نرخ بیکاری ثابت باقی می‌ماند.

وقتی تورم بالاتر از انتظار باشد، هزینه پرداخت دستمزد واقعی به کارگران کاهش می‌یابد و حقوق آن ها برای جبران هزینه‌های ناشی از تورم کافی نیست. در نتیجه، تورم غیرانتظاری باعث کاهش قدرت خرید مردم و کاهش رشد اقتصادی می‌شود. برای کاهش تورم، باید اقدامات مناسبی انجام شود. به عنوان مثال، افزایش تولید و اشتغال، کاهش هزینه‌های تولید و افزایش تقاضا در بازار، می‌تواند به کاهش تورم کمک کند.

 تورم باعث کاهش ارزش پول ملی و افزایش قیمت‌ها و کاهش قدرت خرید مردم می‌شود. در نتیجه، باید اقدامات مناسبی برای کنترل تورم انجام شود تا اقتصاد کشور بهبود یابد و مردم بتوانند با خیال راحت تر از سطح خرید خود استفاده کنند. مسئله دیگر تاثیر خبر بر تصمیمات سیاستگذاران است. آنها برای جبران عقب ماندگی بهره وری انرژی و کاهش شاخص شدت انرژی باید لاجرم با مسئله قیمت سوخت مواجه شوند.

نکته اول: تجربه نشان می‌دهد، هر گونه اصلاح قیمت سوخت اگر ذیل یک «برنامه جامع» از جمله شامل بهبود کیفیت مصرف کننده ها مانند خودروهای داخلی نباشد، هدفش صرفا جبران کسری بودجه دولت بوده و هزینه‌ای بیشتر از عایدی دارد و نباید اجرایی شود.

نکته دوم: اگر دولت نتواند «برنامه جامع» برای حل ناترازی برق، آب و سوخت را اجرایی کند، آنقدر به کسری بودجه دولت اضافه می‌شود که دیگر منابعی برای واردات سوخت و تراز انرژی نخواهد داشت و ناچار به اصلاح قیمت بدون برنامه جامع می‌شود.

نکته سوم: در نتیجه مطالبه سلبی «عدم اصلاح قیمت سوخت» بدون مطالبه ایجابی «ارائه برنامه جامع» یک مطالبه بی‌فایده است. چون در نهایت ناترازی انرژی به قدری زیاد می‌شود که دولت گزینه‌ای جز شوک درمانی برایش باقی نمی‌ماند.

نکته چهارم: راهکارهای قیمتی با مدل‌های مختلف از جمله «هدفمندی یارانه ها یا بنزین برای همه» یا مدل «سهمیه سوم» می‌تواند بخشی از یک برنامه جامع نیز باشد. یعنی آنچه باید با آن چشم بسته مخالفت کرد «افزایش قیمت بنزین بدون برنامه جامع» است نه اینکه با هر راهکار قیمتی مخالفت کرد.

نکته پنجم: ضروری است دولت در ذیل برنامه جامع به جای اصلاح قیمت سوخت، بهره وری را افزایش داده و «سازوکار قیمت‌گذاری انرژی» را اصلاح کند و با ایجاد یک بازار از قیمت‌گذاری دستوری چه تثبیت و چه افزایش قیمت خودداری نماید.

* استاد اقتصاد انرژی دانشگاه تهران

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
حمایت قاطع جمعی از نمایندگان مجلس از بیانیه ده‌ماده‌ای راهبردی جمعی از اعضای مجلس خبرگان رهبری
سفر لاکچری ۴۰ میلیاردی به کره جنوبی برای ثبت قلعه الموت
تهران؛ تکرار یک حماسه تاریخی / ایران در قاب میلیونی
تفاهم نامه همکاری بین بنیاد شهید رییسی و دانشگاه امام حسین
بازگشت دراماتیک بلژیک به جام/ جادوی شیاطین سرخ مقابل سنگال تکمیل شد
اطلاعیه آستان قدس رضوی ویژه مراسم بدرقه رهبر شهید
چین خواستار لغو هرچه زودتر تحریم‌ها علیه ایران شد
میزبانی دانشگاه خواجه نصیر از میهمانان مراسم تشییع رهبر شهید
رایزنی امیر قطر با ویتکاف و کوشنر درباره مذاکرات ایران و آمریکا
کادر فنی نباید روی ۳ امتیاز حساب می‌کرد/ بازیکنان با وجودشان جنگیدند
پایان همکاری پرسپولیس با اوسمار/ اسکوچیچ در یک قدمی نیمکت سرخپوشان
آماده‌باش دانشگاه فرهنگیان در مراسم تشییع رهبر شهید
آماده‌باش آتش‌نشانی تهران در مراسم تشییع رهبر شهید انقلاب
اذعان وال‌استریت‌ ژورنال به دست برتر ایران در مذاکره با آمریکا
اذعان وال‌استریت‌ ژورنال به دست برتر ایران در مذاکره با آمریکا
معاون ترامپ مدعی شد: مذاکرات با ایران به خوبی پیش می‌رود!
بازگشت تیم ملی فوتبال ایران از جام جهانی ۲۰۲۶ +عکس
گفتگوی مقامات روسیه و ترکیه درباره مذاکرات میان ایران و آمریکا
انگلیس با طوفان کاپیتان به مرحله یک‌هشتم نهایی رسید
بازدید تاج از اردوی تیم فوتبال امید
چه کفش و کوله ای برای مراسم تشییع مناسب است؟
اجلاس معاونان آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه‌های کشور در اردبیل به کار خود پایان داد
امکان اسکان دانشجویان غیربومی دانشگاه شهید بهشتی در خوابگاه‌ها
دانشگاه محقق اردبیلی مسیر توسعه را با جدیت طی می‌کند
دعوت اندیشکده جهاددانشگاهی برای تدوین مدل بومی انسجام اجتماعی
مشارکت ۶۹ دانشگاه علوم پزشکی در مراسم تشییع رهبر شهید
مرحله کتبی آزمون پذیرش فلوشیپ پزشکی برگزار شد/ تغییر زمان مرحله شفاهی
هم‌افزایی وزارت علوم و دانشگاه‌های تهران جهت برگزاری تشییع رهبر شهید
مستندسازی مراسم رهبر شهید از سوی دانشجویان/ اسکان ۳ هزار زائر در دانشگاه
تشکیل مثلث صنعت، دانشگاه و نظام بانکی، کلید عبور از چالش‌های اقتصادی خراسان رضوی
اعلام زمان آغاز نقل و انتقال و میهمانی دانشگاه آزاد
مدیران باید با درک شرایط جنگی، از جریان علمی و نخبگانی کشور صیانت کنند
روند کاهشی تشکیل خانواده و ازدواج در میان دانشجویان طی سال های اخیر
معاون آموزشی وزیر علوم:دانشگاه باید کانون وحدت و بازسازی اجتماعی در جامعه باشد
فراخوان بسیج دانشجویی البرز برای حضور دانشگاهیان در کاروان پیاده‌روی مؤذن‌قیام
تحلیل ۳۱۰ مقاله علمی درباره منظومه فکری رهبر شهید انقلاب در پایگاه SID
محدودیت تردد در دانشگاه شریف همزمان با برگزاری آزمون کارشناسی‌ارشد
حضور ۷۶ دانشگاه از ایران در رتبه‌بندی جهانی ISC ۲۰۲۵؛ بهترین دانشگاه کشورهای اسلامی کجاست؟
معاون آموزشی جهاددانشگاهی: پژوهشکده توسعه‌وبرنامه‌ریزی باید به نهادی مسئله‌محور تبدیل شود
جذب هئیت علمی دکتری در برخی رشته‌های خاص دانشگاه ملی مهارت کلید خورد
فرآیند جذب مدرسان معارف اسلامی در دانشگاه علمی کاربردی بازنگری می شود
پذیرش بدون کنکور مدال‌آوران طلای ۲ المپیاد جغرافیا و علوم زمین
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top